Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαμάχη Πολωνίας και Ουγγαρίας για εργοστάσιο μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων – Orban: Θα κυριαρχήσουμε στην παγκόσμια αγορά

Διαμάχη Πολωνίας και Ουγγαρίας για εργοστάσιο μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων – Orban: Θα κυριαρχήσουμε στην παγκόσμια αγορά

Η Ουγγαρία φιλοξενεί ήδη άλλες εγκαταστάσεις SDI της Samsung

Σχετικά Άρθρα
Η Samsung SDI διερευνά την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στην Πολωνία, με την πιθανή επένδυση να ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, η Ουγγαρία διεκδικεί επίσης επιθετικά το έργο, με στόχο να τοποθετηθεί ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής μπαταριών EV στον κόσμο.
Σύμφωνα με την επιχειρηματική καθημερινή Puls Biznesu, ο επενδυτής ενδιαφέρεται για οικόπεδα περίπου 200 εκταρίων, με προνομιακή τοποθεσία που προσδιορίζεται κοντά στο Γκντανσκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις για την αγορά και την ανάπτυξη του της περιοχής βρίσκονται σε εξέλιξη από τα τέλη του περασμένου έτους.
Η Πολωνία αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από την Ουγγαρία, όπου ο πρωθυπουργός Viktor Orbán έχει δηλώσει ανοιχτά τη φιλοδοξία του να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά μπαταριών EV.
Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Orbán υποστήριξε ότι «τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο» στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Η Ουγγαρία έχει ένα βασικό πλεονέκτημα:
ένας τεράστιος κόμβος παραγωγής μπαταριών βρίσκεται υπό κατασκευή κοντά στο Ντέμπρετσεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Αυτό το έργο 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής την κινεζική εταιρεία Contemporary Amperex Technology και τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes, πρόκειται να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο κατασκευής μπαταριών EV στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η Ουγγαρία φιλοξενεί ήδη άλλες εγκαταστάσεις SDI της Samsung, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων παραγωγής τηλεοράσεων, δίνοντάς της ένα ακόμη πλεονέκτημα στην προσέλκυση αυτής της νέας επένδυσης.
Η τελική απόφαση για την τοποθεσία του εργοστασίου αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Η Πολωνία, ωστόσο, παραμένει ισχυρός διεκδικητής.
Φιλοξενεί ήδη το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ευρώπη – την LG Energy Solution Wrocław.
Ο Maciej Mazur, Διευθύνων Σύμβουλος της Πολωνικής Ένωσης Εναλλακτικών Καυσίμων, σημειώνει ότι έως το 2035, η ηλεκτροκίνηση θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έως και το 5% του ΑΕΠ της Πολωνίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας των μπαταριών προβλέπεται να έχει αξία πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.
Επί του παρόντος, η Πολωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μπαταριών στον κόσμο μετά την Κίνα και ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρώπη, υπεύθυνη για περίπου το 6% της παγκόσμιας παραγωγής.
Μόνο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές μπαταριών της Πολωνίας αποτιμήθηκαν σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 3% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης