Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Πράσινοι είναι ο… ΣΥΡΙΖΑ της Γερμανίας - Διαλύονται γιατί από περιστέρια της ειρήνης έγιναν αιματοβαμμένα γεράκια του πολέμου

Οι Πράσινοι είναι ο… ΣΥΡΙΖΑ της Γερμανίας  - Διαλύονται γιατί από περιστέρια της ειρήνης έγιναν αιματοβαμμένα γεράκια του πολέμου
Σε μεγάλη κρίση βυθίζονται οι Πράσινοι στη Γερμανία - Χάνουν συνεχώς ψήφους προς το Κέντρο
Στα πρόθυρα της διάλυσης είναι το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία που έχει υποστεί μία σειρά βαρύτατων εκλογικών ηττών.
Οι δύο πρόεδροι Ricarda Lang και Omid Nouripour ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα στο Βερολίνο την Τετάρτη (25/9/2024).
Οι Πράσινοι είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες στις τέσσερις τελευταίες εκλογές (ευρωπαϊκές εκλογές και περιφερειακές εκλογές στη Σαξονία, τη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο).
Στο Βρανδεμβούργο έχασαν μάλιστα τη μισή δύναμή τους.
Το κόμμα έχει χάσει την εκπροσώπησή του σε δύο περιφερειακά κοινοβούλια.
Μόνο στο κρατίδιο της Σαξονίας κατάφεραν να εκπροσωπηθούν εκ νέου στο κρατικό κοινοβούλιο.

Σε βαθιά κρίση

«Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής (22/9) στο Βρανδεμβούργο είναι μια μαρτυρία της πιο βαθιάς κρίσης που έχει αντιμετωπίσει το κόμμα μας εδώ και μια δεκαετία», είπε ο Nouripour.
«Δεν έχει να κάνει μόνο με την τύχη ενός κόμματος», συνέχισε.
Πρόκειται για το θεμελιώδες ερώτημα εάν στη Γερμανία, ως «η χώρα με τη μεγαλύτερη ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι δυνατό στο μέλλον να συνεχίσει να ασκεί πολιτική για την ειρήνη, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ευημερία και προστασία του κλίματος», συνέχισε.
«Χρειάζονται νέα πρόσωπα για να βγει το κόμμα από αυτή την κρίση», σημείωσε η Lang.
«Τώρα δεν είναι η ώρα να κολλήσουμε στις καρέκλες μας. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε την ευθύνη και να κάνουμε μια νέα αρχή», πρόσθεσε.
Lang και Nouripour εξελέγησαν πρόεδροι στα τέλη Ιανουαρίου 2022.
Είναι σχετικά δημοφιλείς στο κόμμα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Franziska Brantner και το μέλος της Bundestag Felix Banaszak φέρονται ως οι επικρατέστεροι διάδοχοι.
Η Brantner είναι στενή συνεργάτιδα του υπουργού Οικονομικών Robert Habeck, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει τους Πράσινους στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές ως υποψήφιος καγκελάριος.

Ανακατατάξεις


Ο Banaszak ήταν πρώην αρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και είναι σημαντικός εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας.
Ο Habeck χαρακτήρισε την αποχώρηση των δύο προέδρων μεγάλη υπηρεσία προς το κόμμα.
Από την πλευρά του οι γενικός γραμματέας του CDU Carsten Linnemann ζήτησε από την κυβέρνηση να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές.
«Η χώρα μας δεν θα αντέξει αυτή την κυβέρνηση για άλλη μια χρονιά!», τόνισε.
Ο ίδιος αναφερόμενος στους Πράσινους χαρακτήρισε τις παραιτήσεις αξιοσέβαστο βήμα και τους κάλεσε να αλλάξουν ριζικά τις πολιτικές τους.
Αλλά πώς μπόρεσε ένα κόμμα που καθιερωνόταν όλο και περισσότερο στη Γερμανία τα τελευταία 80 χρόνια να φτάσει σε αυτό το καταστροφικό σημείο;

Το Κέντρο γύρισε την πλάτη στους Πράσινους

Φυσικά, οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Κόμματος των Πρασίνων βρίσκονται στη δυτική Γερμανία και στις μεγάλες πόλεις.
Αλλά και εκεί το κόμμα αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από άλλες αριστερές οργανώσεις.
Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για την κλιματική αλλαγή, η οποία είναι ένα από τα κύρια ζητήματα των Πρασίνων, υπέστησαν συντριπτική ήττα.
Εφόσον το AFD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) μπορεί να θεωρηθεί ως ο ξεκάθαρος νικητής όλων αυτών των εκλογών, τίθεται φυσικά το ερώτημα για το πού πήγαν οι Πράσινοι ψηφοφόροι.
Οι πράσινοι ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν εύκολα ένα δεξιό κόμμα.
Είναι λοιπόν σαφές ότι οι ψήφοι της AfD προέρχονται από το Κέντρο και οι Πράσινοι έχουν χάσει δυνάμεις τους προς το Κέντρο.
Ποιος ήταν όμως ο λόγος για αυτές τις ήττες;

Από περιστέρια της ειρήνης έγιναν γεράκια του πολέμου

Ο λόγος για τα προβλήματα και την πιθανή παρακμή αυτού του κόμματος είναι η ολοένα και πιο ορατή απόσταση από τις ρίζες του. Το Πράσινο Κίνημα ήταν γνωστό για τις ειρηνευτικές του πρωτοβουλίες για δεκαετίες.
Και το κόμμα έχει τελικά απομακρυνθεί από αυτά τα ιδανικά της ειρήνης τα τελευταία χρόνια.
Τα σκληρά λόγια σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία εκνεύρισαν ιδιαίτερα πολλούς ψηφοφόρους.
Οι Πράσινοι ήταν παλιά κατά των πολέμων και τώρα βαδίζουν στην πρώτη γραμμή των κλιμακούμενων συγκρούσεων.
Η εντελώς παράλογη πολιτική συμπεριφορά όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική οδήγησε επίσης πολλούς ψηφοφόρους να λάβουν διαφορετική απόφαση.
Όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, όλο και λιγότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται τους Πράσινους.
Η άνοδος του AfD και η παρακμή των Πρασίνων μας δείχνουν μια άλλη πτυχή της γερμανικής εσωτερικής πολιτικής.
Το πραγματικό πολιτικό Κέντρο έχει σαφώς μετατοπιστεί προς τα δεξιά και οι Πράσινοι ψηφοφόροι έχουν μετακινηθεί προς το Κέντρο.
Δεδομένου ότι οι συνέπειες της παράλογης μεταναστευτικής πολιτικής και άλλων λαθών θα είναι ορατές για τα επόμενα χρόνια, αυτή η στροφή από το Κέντρο προς τα Δεξιά δεν θα τελειώσει σύντομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης