Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τέτοιες ανακοινώσεις καλό είναι να μη δημοσιεύονται – Η Επ.Κεφαλαιαγοράς πρέπει να επιληφθεί και να αλλάξει τη φιλοσοφία

Τέτοιες ανακοινώσεις καλό είναι να μη δημοσιεύονται – Η Επ.Κεφαλαιαγοράς πρέπει να επιληφθεί και να αλλάξει τη φιλοσοφία
Οι δημοσιογράφοι προφανώς και ερευνούν, μιλούν και γράφουν, αλλά δεν είναι δουλειά μας να ψάχνουμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες, που οφείλουν να τις παρέχουν
Σχετικά Άρθρα
Έχουν δημοσιευτεί από εισηγμένες εταιρείες ανακοινώσεις το τελευταίο διάστημα, που προκαλούν προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα και σε κάθε περίπτωση δεν ενημερώσουν ορθά τους επενδυτές και όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Η στήλη πρόσφατα σε ανακοίνωση της Frigoglass για εξαγορά με μετοχές εταιρειών, είχε καλέσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να στείλει ερώτημα, ώστε η εταιρεία να δώσει διευκρινίσεις για τα μεγέθη των εταιρειών, ώστε οι επενδυτές να βγάλουν συμπέρασμα αν οι αποκτήσεις των εταιρειών είναι συμφέρουσες ή όχι.
Η Επ.Κεφαλαιαγοράς ορθά έπραξε και έστειλε ερώτημα με αποτέλεσμα να απαντήσει η εταιρεία.
Προφανώς και σε μία οργανωμένη αγορά με κανόνες όλοι έπρεπε να γνωρίζουν ότι τα βασικά στοιχεία πρέπει να αναλύονται. Όμως και στο παρελθόν πολλές εταιρείες έχουν στείλει ανακοινώσεις που θέλεις... μεταφραστή για να καταλάβεις τι έχει γίνει. 

Χθες, είχαμε ένα άλλο φαινόμενο, μία ανακοίνωση της ΕΚΤΕΡ, η οποία αποκτά περιουσιακό στοιχείο του βασικού μετόχου, αλλά η ανακοίνωσή έμοιαζε με… κυνήγι θησαυρού, όπου έπρεπε να ανατρέξεις στο ένα σημείο, για να πας μετά να βρεις το άλλο.
Η εταιρεία ενώ πριν 10 μήνες είχε αγοράσει το 56% της Ενεργειακός Κόμβος, έναντι 2,4 εκατ. ευρώ και μας είχε πει και σε πόσες δόσεις θα καταβληθεί, τώρα αγοράζει με μετοχές το υπόλοιπο 44% χωρίς πολλές λεπτομέρειες.
Αναφέρει στην ανακοίνωση, σχέση ανταλλαγής και ποσοστό που θα έχει ο κ.Σίψας μετά τη συναλλαγή.
Αν και αναφέρει σχέση ανταλλαγής δε λέει πόσες μετοχές τελικά θα λάβει.
Δίνει όμως τον αριθμό ΓΕΜΗ, για να ανατρέξεις και να βρεις πόσες μετοχές έχει η εταιρεία.
Βρίσκεις λοιπόν ανατρέχοντας πως έχει 1,15 εκατ. μετοχές και πως το 44% αντιστοιχεί σε 506.704 μετοχές. Αυτό θα μπορούσε να είχε γραφτεί βέβαια στην ανακοίνωση.
Λέει επίσης πως μία μετοχή της Ενεργειακός Κόμβος θα ανταλλαχθεί με 8,6 νέες της ΕΚΤΕΡ, δηλαδή 8,6Χ506.704=4.357.654. Δηλαδή ο κ.Σίψας θα λάβει 4,35 εκατ. νέες μετοχές και ο συνολικός αριθμό των μετοχών της ΕΚΤΕΡ θα ανέλθει στις 26.857.654 από 22.500.000 που είναι σήμερα.
Άρα η συναλλαγή αποτιμήθηκε με την έκδοση μετοχών που αντιστοιχούν στο 19,3% της εταιρείας.
Μετά την προσθήκη και των νέων μετοχών στο νέο σύνολο ο κ.Σίψας θα έχει από αυτή τη συναλλαγή το 16,22%. Αυτό δεν το λέει η ανακοίνωση αλλά λέει πως θα έχει μετά τη συναλλαγή το 19,6%.
Ο κ.Σίψας στο μετοχολόγιο της ΕΧΑΕ δεν εμφανίζεται με απευθείας συμμετοχή, αλλά είναι γνωστό πως έχει μέσω της εταιρείας Νικίας, όπου είναι μαζί με άλλο μέτοχο και έχει το 14,5% σύμφωνα με το μετοχολόγιο του Χ.Α. και 10,5% σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2023 της εταιρείας. Στον ίδιο ισολογισμό αναφέρεται πως έχει 4%. Πρέπει να υπάρξει νέα ανακοίνωση. 
Προφανώς και πρέπει με κάποιο τρόπο να δοθούν όλες οι λεπτομέρειες και μπορεί να γίνει με παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε επισήμως να ενημερωθούν όλοι.
Σημειώνεται πως δεν σχολιάζουμε την κίνηση, η οποία μπορεί να έχει και σημαντικό όφελος, αλλά θέλουμε να είναι ξεκάθαρη η συναλλαγή ώστε ο κάθε επενδυτής να μπορεί να βγάλει συμπέρασμα και όχι να γίνονται υποθέσεις.
Τα παραπάνω νούμερα και ποσοστά έχουν βγει με βάση υποθέσεις, αλλά δεν είναι 100% σίγουρο πως είναι σωστά, γιατί μπορεί να έχουν γίνει κινήσεις που να έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα και να μην τις γνωρίζει η στήλη. 
Οι δημοσιογράφοι προφανώς και ερευνούν, μιλούν και γράφουν, αλλά δεν είναι δουλειά μας να ψάχνουμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες, που οφείλουν να τις παρέχουν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης