Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση στον Λίβανο - IDF: Νεκρός ο ηγέτης της Hezbollah Nasrallah, μετά από χτύπημα του Ισραήλ - Ιράν: «Ιστορικό αίσχος»

Κόλαση στον Λίβανο - IDF: Νεκρός ο ηγέτης της Hezbollah Nasrallah, μετά από χτύπημα του Ισραήλ - Ιράν: «Ιστορικό αίσχος»
Τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah ανακοίνωσε το Ισραήλ - Ορατός ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου  στη Μέση Ανατολή - Με περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί το Τελ Αβίβ 
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές upd)  Καταιγιστικές και ιστορικές είναι οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής με ορατό τον κίνδυνο της γενικής ανάφλεξης.
Ο εμβληματικός ηγέτης της Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, σκοτώθηκε στις σαρωτικές επιδρομές του Ισραήλ στα κεντρικά γραφεία της σιιτικής οργάνωσης στη Βηρυτό στις 27/9,
ανακοίνωσαν το πρωί του Σαββάτου (28/9/2024) οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).
Σχεδόν 32 χρόνια μετά την ίδρυση της οργάνωσης, ο Nasrallah σκοτώθηκε, μαζί με τον Ali Karaki, διοικητή της Hezbollah στο νότιο μέτωπο, και άλλους υψηλόβαθμούς αξιωματούχους.
Η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε το κεντρικό αρχηγείο της Hezbollah χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τη Mossad και τον στρατό.
Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονταν υπόγεια, κάτω από ένα σύμπλεγμα κατοικιών στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.
Εν τω μεταξύ, για πλήγμα που συνιστά «επικίνδυνη κλιμάκωση» και «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» έκανε λόγο το Ιράν, χαρακτηρίζοντας «ιστορικό αίσχος», την ομιλία Netanyahu στον ΟΗΕ, ενός «διαβόητου δολοφόνου» που δηλητηριάζει τη Γενική Συνέλευση με αποκρουστικά ψέματα και εξωφρενικές απειλές...».

Halevi (Αρχιστράτηγος Ισραήλ): Αυτό δεν είναι το τέλος – Το χτύπημα στον Nasrallah είχε προετοιμαστεί εδώ και καιρό

Το χτύπημα, το οποίο πραγματοποιήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη είχε στόχο το κεντρικό αρχηγείο της Hezbollah στο Dahieh της Βηρυτού.
«Αυτό δεν είναι το τέλος», είπε απειλητικά ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Herzi Halevi μετά την ανακοίνωση για τον θάνατο του Nasrallah.
«Αυτoύς που απειλούν τους πολίτες του Ισραήλ – ξέρουμε πώς να τους φτάσουμε – στο Βορρά και στο Νότο, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη», είπε ο Halevi.
«Μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασιών για τον Λίβανο, αρχίζουμε να ξεδιπλώνουμε όλες μας τις δυνατότητες.
Αυτό το χτύπημα είχε προετοιμαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκτελέστηκε την κατάλληλη στιγμή, ακριβώς», συνέχισε.
«Προχωράμε τώρα απόλυτα προετοιμασμένοι για τα επόμενα βήματα. Τελικά, τονίζω ξανά ότι διατηρούμε τη μέγιστη ετοιμότητα σε όλους τους τομείς μας. Όλες οι δυνάμεις μας είναι συντονισμένες και απόλυτα προετοιμασμένες» τόνισε ο Halevi.

Βομβαρδισμοί δίχως τέλος στη Βηρυτό - Αποκλεισμένη και παροπλισμένη η Hezbollah

Επιπλέον, σε ένα ανηλεές σφυροκόπημα που ξεκίνησε τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 28/9 τα αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούν εκτεταμένες επιδρομές εναντίον στόχων της Hezbollah σε ολόκληρη τη Βηρυτό, αλλά κυρίως στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών παραγωγής όπλων, κτιρίων που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση προηγμένου εξολπισμού και κέντρων διοίκησης.
Την ίδια ώρα, τρία συγκεκριμένα κτίρια στη νότια Βηρυτό έχουν βάλει στο στόχαστρο και χτυπούν οι IDF, θέλοντας να διασφαλίσουν ότι η σιιτική οργάνωση θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα να επιτεθεί σε ισραηλινά πλοία, όπως είχε πράξει επιτυχώς κατά τον πόλεμο του 2006.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετά από τον νέο γύρο των ισραηλινών βομβαρδισμών, τα ανώτατα στελέχη της Hezbollah δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα επικοινωνίας, κάτι που περιλαμβάνει και τον ανώτατο ηγέτη Hassan Nasrallah - η τύχη του οποίου παραμένει ακόμη άγνωστη.Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετά από τον νέο γύρο των ισραηλινών βομβαρδισμών, τα ανώτατα στελέχη της Hezbollah δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα επικοινωνίας, κάτι που περιλαμβάνει και τον ανώτατο ηγέτη Hassan Nasrallah - η τύχη του οποίου παραμένει ακόμη άγνωστηΒηρυττός_1_1.jpeg
Οι στόχοι που έπληξε το Ισραήλ ως τα ξημερώματα του Σαββάτου

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό συνταγματάρχης Avichay Andraee, δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ χάρτη που έδειχνε την τοποθεσία των τριών κτιρίων που αποτελούσαν στόχους, καλώντας τους περίοικους σε ακτίνα 500 μέτρων να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενόψει της επίθεσης και λίγη ώρα αργότερα, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την συνοικία.
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης θέσεις της Hezbollah στην περιοχή της Τύρου, ενώ σε νεότερη ανακοίνωσή του ο Αντράεε αναφέρθηκε σε πλήγματα στην κοιλάδα Μπεκάα
Νέο πλήγμα δέχτηκαν και τα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου Βηρυτό σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters.
Ο κρότος μιας έκρηξης ακούστηκε σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου, πρόσθεσε.
Παράλληλα Λιβανέζος βουλευτής δήλωσε στο Reuters ότι η ορεινή πόλη Bamdun, νοτιοανατολικά της Βηρυτού, επλήγη από ισραηλινή επιδρομή νωρίς σήμερα το πρωί.
Ο Mark Dau, βουλευτής της περιοχής πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστή η έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε. Ανταποδίδει η Hezbollah: έστειλε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Η Hezbollah από τη δική της μεριά ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο κιμπούτς Καμπρί στη Δυτική Γαλιλαία, ωστόσο εκεί δεν ήχησαν σειρήνες.
Νωρίτερα, από την ανακοίνωση της λιβανέζικης οργάνωσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ρουκέτες από τη μεριά του Λιβάνου εκτοξεύτηκαν προς την περιοχή Σαφέντ και αλλού στο βόρειο Ισραήλ.

Ανοίγει τα μέτωπα του Ισραήλ το Ιράκ: Εξαπέλυσε συστοιχίες πυραύλων cruise και drones κατά τεσσάρων πόλεων

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI), μια ομάδα-ομπρέλα ένοπλων μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανακοίνωσε στις 28 Σεπτεμβρίου ότι εκτόξευσε σειρά πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτοκτονίας σε τέσσερις στόχους στο Ισραήλ για την υποστήριξη της Λωρίδας της Γάζας και του Λιβάνου.
Οι στόχοι ήταν η νότια πόλη Eilat, ο βόρειος οικισμός Kiryat Shmona και δύο τοποθεσίες στα κατεχόμενα συριακά υψώματα του Golan.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν «ως απάντηση στις σφαγές που διέπραξε η καταχρηστική οντότητα [Ισραήλ] εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων» στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και στον Λίβανο, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
«Οι επιχειρήσεις κατά των εχθρικών οχυρών θα συνεχιστούν με αυξανόμενο ρυθμό», πρόσθεσε.
Τα βίντεο που κυκλοφόρησε η ομάδα έδειξαν αυτό που φαίνεται να είναι τρία ιρανικής κατασκευής drones αυτοκτονίας Shahed-101.
Εκτός από την αυτονομία πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, δεν είναι γνωστά πολλά για αυτόν τον τύπο.
Πολλαπλές αναχαιτίσεις αναφέρθηκαν πάνω από το Ισραήλ στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν κάποια από αυτές συνδέεται με την επίθεση του IRI.
 
Ιράν: «Ιστορικό αίσχος» οι «σκανδαλώδεις απειλές» του Netanyahu από το βήμα του ΟΗΕ - Το Ισραήλ υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές της Τεχεράνης και η κατάσταση γίνεται σοβαρή»

Το ισραηλινό πλήγμα σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία–προπύργιο της Hezbollah, στα νότια προάστια της Βηρυτού, συνιστά μια "επικίνδυνη κλιμάκωση" που "αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού" ανέφερε η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο.
Στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η πρεσβεία γράφει ότι οι δράστες αυτής της "σφαγής" θα λάβουν "τη δίκαιη τιμωρία τους".
«Είναι ιστορικό αίσχος να εμφανίζεται στα Ηνωμένα Eθνη ένας διαβόητος δολοφόνος και να δηλητηριάζει τη Γενική Συνέλευση με αποκρουστικά ψέματα και εξωφρενικές απειλές ότι θα εισβάλει σε άλλες χώρες και θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους», είπε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Abbas Araghchi σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.
Το Ισραήλ υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές της Τεχεράνης και η κατάσταση γίνεται σοβαρή, προειδοποίησε αργά το βράδυ χθες Παρασκευή ο Ali Larijani, ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν.
«Οι δολοφονίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα του Ισραήλ (…)
Με τη δολοφονία των ηγετών της αντίστασης, άλλοι θα πάρουν τη θέση τους», είπε ο Larijani μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του Ιράν. Δρακόντεια μέτρα προστασίας του ανώτατου ηγέτη του Ali Khamenei έλαβε το Ιράν: Τον μετέφερε σε μυστική τοποθεσία

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία μέσα στη χώρα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας να έχουν ληφθεί επί τόπου, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν από την Τεχεράνη.
Οι πηγές δήλωσαν πως το Ιράν είναι σε συνεχή επαφή με τη Hezbollah του Λιβάνου και άλλες περιφερειακές οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν προκειμένου να καθορίσουν το επόμενο βήμα μετά την ανακοίνωση από το Ισραήλ ότι σκότωσε τον ηγέτη της Hezbollah Hasan Nasrallah σε ένα πλήγμα στη νότια Βηρυτό την Παρασκευή 27/9.

Το Ισραήλ έπληξε τη Βηρυτό με βόμβες των 2.500 κιλών που του δώρισαν οι ΗΠΑ


«Το ισραηλινό καθεστώς χρησιμοποίησε αρκετές διατρητικές βόμβες των 2.500 κιλών που του δώρισαν οι ΗΠΑ για να πλήξει κατοικημένες περιοχές στη Βηρυτό», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί κατήγγειλε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε αμερικανικές διατρητικές βόμβες (σ.σ. τις αποκαλούμενες «bunker busters» για την καταστροφή καταφυγίων) κατά την επίθεση χθες Παρασκευή στη Βηρυτό
«Το ισραηλινό καθεστώς χρησιμοποίησε αρκετές διατρητικές βόμβες των 2.500 κιλών που του δώρισαν οι ΗΠΑ για να πλήξει κατοικημένες περιοχές στη Βηρυτό», είπε ο ιρανός ΥΠΕΞ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή. Νεκρή η κόρη του Nasrallah, μετέδωσε ισραηλινό μέσο

Το Channel 12 και η Jerusalem Post μετέδωσαν ότι η Zainab Nasrallah, η κόρη του Hasan Nasrallah, του ηγέτη της Hezbollah, σκοτώθηκε στην αεροπορική επίθεση που πραγματοποίησαν οι IDF του Ισραήλ στον Λίβανο με στόχο να σκοτώσει τον πατέρας της.
Στόχος του εν λόγω βομβαρδισμού ήταν ο θάνατος του Nasrallah.
Προς το παρόν, το εάν ο Nasrallah είναι νεκρός ή όχι παραμένει γρίφος, με ισραηλινούς να δηλώνουν πως είναι νεκρός και τη Hezbollah να το αρνείται.
308965571_497636315348102_6008273264005721940_n_833849.webp
Στις εφεδρείες στρέφεται το Ισραήλ με δύο ανοιχτά μέτωπα: Επιστρατεύει τρία τάγματα για ενίσχυση των δυνάμεών του

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο 28/9 ότι επιστρατεύει τρία τάγματα εφέδρων για να ενισχύσει την άμυνα της κεντρικής διοίκησής του, στις επιχειρησιακές περιοχές της οποίας περιλαμβάνεται η κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η απόφαση αυτή ελήφθη ενόψει περιόδου εβραϊκών εορτών, κατά τις οποίες συχνά κλιμακώνονται οι εντάσεις στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, όπου η σύγκρουση με Παλαιστίνιους μαχητές αναζωπυρώθηκε στη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ κατά του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
"Σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης, οι IDF (σ.σ.: ο ισραηλινός στρατός) καλεί τρία τάγματα εφεδρείας για επιχειρησιακές δραστηριότητες και για να ενισχύσουν την άμυνα στην Κεντρική Διοίκηση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός, στην οποία δεν διευκρινίζει περαιτέρω.

Αντιδράσεις των χωρών του Κόλπου

Lavrov Ρωσία: Στο χείλος ενός μεγάλου πολέμου η Μέση Ανατολή - Η Ρωσία καταδικάζει τις ισραηλινές επιθέσεις

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου, τον οποίο «ορισμένοι θέλουν πραγματικά, πραγματικά», διεμήνυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεκλήθη με αφορμή το ισραηλινό χτύπημα στα κεντρικά της Hezbollah, στη Βηρυτό.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, το σπιράλ της βίας έχει ξεπεράσει πολύ τη ζώνη της αραβο-ισραηλινής αντιπαράθεσης.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι η κατάσταση πρέπει να σταματήσει πριν ξεφύγει εντελώς εκτός ελέγχου.
Τέλος, ο Lavrov σημείωσε ότι η Μόσχα καταδικάζει σθεναρά τις ισραηλινές επιθέσεις που παραβιάζουν την κυριαρχία του Λιβάνου.
Απευθύνθηκε επίσης στους εκπροσώπους των ΗΠΑ, λέγοντας ότι τώρα η επιλογή είναι της Ουάσιγκτον - είτε να συνεχίσει να μπλοκάρει τις ειρηνευτικές διαδικασίες είτε να απαιτήσει τον τερματισμό του πολέμου.

Διάλογος Ιορδανίας - Σαουδικής Αραβίας: Κάποιος πρέπει να σταματήσει τον Netanyahu - Κινδυνεύει με εκτροχιασμό η κατάσταση

Ιορδανία: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι κάποιος πρέπει να σταματήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu επειδή οδηγεί την Μέση Ανατολή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
«Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια και η αλήθεια είναι, εκτός και αν κάποιος σταματήσει τον Netanyahu, σταματήσει αυτήν την κυβέρνηση, ο πόλεμος θα μας συμπεριλάβει όλους», είπε ο Iman Safadi σε δημοσιογράφους, πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στη Γάζα.

Σαουδική Αραβία:
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Faisal bin Farhan al Saud, είπε από την πλευρά του ότι τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό αυξάνουν τον κίνδυνο να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. «Πιστεύουμε πολύ, πολύ, πολύ έντονα ότι είναι αναγκαία μια εκεχειρία, ότι τα όπλα δεν θα λύσουν τίποτα, ότι πρέπει να προχωρήσουμε με στόχο την ειρήνη στην περιοχή και η ειρήνη είναι βαθιά ριζωμένη στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος», τόνισε.
Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σήμερα, ο Netanyahu μίλησε επί μακρόν για την επιθυμία του να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και είπε ότι η χώρα του πολεμά σε επτά μέτωπα.
«Ήταν ενδιαφέρον να δούμε τον πρωθυπουργό Netanyahu (…) να μην αναφέρει ούτε μια φορά την Παλαιστίνη, τους Παλαιστίνιους σχολίασε ο Σαουδάραβας υπουργός.
«Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.
Χωρίς την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος δεν θα είναι δυνατόν να φτάσουμε σε μια περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία εάν δεν επιλυθεί το παλαιστινιακό.
Ιορδανία: Ο Ιορδανός υπουργός συμφώνησε.
«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι όλοι εμείς είμαστε πρόθυμοι, αυτή τη στιγμή, να εγγυηθούμε την ασφάλεια του Ισραήλ, εφόσον το Ισραήλ τερματίσει την κατοχή και επιτρέψει την ανάδυση ενός παλαιστινιακού κράτους, ενός ανεξάρτητου κράτους.
Όμως (ο Netanyahu) δημιουργεί κινδύνους επειδή απλώς δεν θέλει τη λύση των δύο κρατών», είπε ο Safadi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης