Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικός... εμφύλιος στην Αργεντινή: Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταδίκασε τις συμφωνίες με την Βρετανία για τα Falklands

Πολιτικός... εμφύλιος στην Αργεντινή: Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταδίκασε τις συμφωνίες με την Βρετανία για τα Falklands
Tο 99,8% των κατοίκων των νήσων προτιμούν να παραμείνουν υπερπόντια επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου
Κεραυνούς εξαπέλυσε η αντιπρόεδρος της Αργεντινής Victoria Villarruel κατά των προσφάτως υπογεγραμμένων συμφωνιών της χώρας με το Ηνωμένο Βασίλειο για τα νησιά Falkland, γνωστά και ως Μαλβίνες, λέγοντας ότι αντιτίθενται στα συμφέροντα της Αργεντινής.
"Οι διευθετήσεις, που προτείνονται από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο, έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του έθνους μας...
Μήπως μας θεωρούν ανόητους;
Αποκομίζουν υλικά οφέλη... ενώ μας προσφέρουν ψίχουλα με τη μορφή συναισθηματικής παρηγοριάς", δήλωσε η Villarruel στο Χ αργά την Παρασκευή 27/9.
Τα νησιά Falkland ή Μαλβίνες παραμένουν αντικείμενο μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ της Αργεντινής και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το 1982 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των χωρών.
Διήρκεσε αρκετές εβδομάδες και έληξε με την ήττα της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Tο 99,8% των κατοίκων των νήσων προτιμούν να παραμείνουν υπερπόντια επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Diana Modino και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Lamy συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και συμφώνησαν να οργανώσουν ταξίδια συγγενών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο των Falkland στα νησιά για να επισκεφθούν τους τάφους τους καθώς και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τη διατήρηση αλιείας στα νησιά, για τη βελτίωση των συγκοινωνιακών συνδέσεων, μεταξύ άλλων με την αποκατάσταση της εβδομαδιαίας πτήσης από την πόλη του Σάο Πάολο της Βραζιλίας προς τα Falkland.
Τον Μάρτιο του 2013, τα νησιά διεξήγαγαν δημοψήφισμα για το καθεστώς της επικράτειας, με το 99,8% των κατοίκων να προτιμούν να παραμείνουν υπερπόντια επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Αργεντινή δεν έχει αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
Οι εντάσεις στην επικράτεια εντάθηκαν το 2015 αφού βρετανικές εταιρείες πετρελαίου ανακάλυψαν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στα νησιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης