Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίλεκτες δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Λίβανο – Αποκλείεται προς το παρόν πλήρης χερσαία επίθεση

Επίλεκτες δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Λίβανο – Αποκλείεται προς το παρόν πλήρης χερσαία επίθεση
Στόχος είναι να καταστραφούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Hezbollah η οποία πραγματοποιεί χτυπήματα στο εσωτερικό του Ισραήλ
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) πιθανότατα έχουν ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν μικρές καταδρομικές επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο για να καταλάβουν θέσεις της Hezbollah, ανέφεραν τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ στις 29 Σεπτεμβρίου.
Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο ABC News ότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει αν θα ξεκινήσει πλήρη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, αλλά ότι πιθανότατα θα είναι περιορισμένη σε εύρος εάν το κάνει.
Αναφερόμενη σε μικρής κλίμακας «συνοριακές κινήσεις», το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι ανώνυμοι αξιωματούχοι είπαν ότι για να εκπληρώσει το Ισραήλ τον νέο πολεμικό στόχο του να επιτρέψει σε περίπου 60.000 εκτοπισμένους κατοίκους του Βορρά να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ο «αποκεφαλισμός» της ηγεσίας της Hezbollah δεν θα είναι αρκετός.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Ισραηλινός Στρατός επιχειρεί να καταστρέψει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Hezbollah στη συνοριακή περιοχή και απομακρύνοντας τον κίνδυνο εισβολής που σχεδιάστηκε από τη Δύναμη Radwan της ομάδας τυο Λιβάνου.
Από την πλευρά τους, οι New York Times ανέφεραν ότι το Ισραήλ εργάζεται από την ολοκλήρωση του Δεύτερου Πολέμου του Λιβάνου το 2006 για να δημιουργήσει έναν τρομερό μηχανισμό πληροφοριών που διείσδυσε βαθιά στο εσωτερικό της σιιτικής οργάνωσης.
Συμφωνα με το δημοσίευμα Ισραήλ έχει στείλει ειδικές δυνάμεις «βαθιά στοι εσωτερικό της χώρας» για να εκτελέσουν «ευαίσθητες αποστολές πληροφοριών», επικαλούμενο αξιωματούχους των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.
Αν και το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο, υπήρξαν ορισμένες αναφορές για επεισόδια πέρα από τα σύνορα από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Hezbollah και οι σύμμαχοί της άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Ισραηλινού Στρατού για την υποστήριξη του παλαιστινιακού θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Ισραηλινός Στρατός κλιμάκωσε τα χτυπήματά του κατά του Λιβάνου την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον πόλεμο του 2006.
Σε απάντηση, η Hezbollah επέκτεινε τις επιθέσεις της βαθιά στο βόρειο Ισραήλ, χτυπώντας στόχους που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων από τα λιβανικά σύνορα.
Ενώ η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει ακόμη διατάξει χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, ο Ισραηλινός Στρατός προετοιμάζεται για μια τέτοια κίνηση εδώ και λίγο καιρό.
Στις 18 Σεπτεμβρίου, τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι επίλεκτοι αλεξιπτωτιστές και η 98η μεραρχία καταδρομών αναπτύχθηκαν στο βόρειο Ισραήλ.
Αργότερα, στις 25 Σεπτεμβρίου, οι IDF ανακοίνωσε ότι καλούσε δύο εφεδρικές ταξιαρχίες για να αναπτυχθούν στο μέτωπο με τον Λίβανο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης