Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Έκρηξη» του πετρελαίου στα 100 δολ. σε περίπτωση σύγκρουσης Ιράν - Ισραήλ - Τα 3 σενάρια

«Έκρηξη» του πετρελαίου στα 100 δολ. σε περίπτωση σύγκρουσης Ιράν - Ισραήλ - Τα 3 σενάρια
Τρία βασικά σενάρια για τη συνέχεια της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή καταγράφουν οι αναλυτές της Capital Economics
Τρία βασικά σενάρια για τη συνέχεια της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή καταγράφουν οι αναλυτές της Capital Economics, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην αγορά ενέργειας.

Τα τρία σενάρια

Το πρώτο είναι ότι, θέλοντας να αποφύγει την άμεση σύγκρουση, το Ιράν αποφασίζει να απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού και να πει στους συμμάχους του να διαπραγματευτούν κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.
«Όπως υποστηρίξαμε τον περασμένο μήνα, ενώ κάποιο είδος συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από μόνο του δεν θα άλλαζε τα δεδομένα για τις τιμές του πετρελαίου, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια παγκοσμίως, θα μείωνε τουλάχιστον ορισμένους από τους ανοδικούς κινδύνους και θα ενίσχυε την προοπτική επαναλειτουργίας της Ερυθράς Θάλασσας», σημειώνουν οι αναλυτές.
Δεύτερον, όπως και τον Απρίλιο, το Ιράν εξαπολύει άλλη μια επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ, η οποία έχει σχεδιαστεί ως επίδειξη δύναμης και όχι ως προσπάθεια κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Και τρίτον, η κατάσταση κλιμακώνεται με έναν από τους ποικίλους τρόπους που φέρνουν το Ισραήλ και το Ιράν σε άμεση σύγκρουση.
Η αντίδραση στις αγορές ενέργειας στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι μέχρι στιγμής υποτονική - αφού αυξήθηκε κατά περίπου 1% νωρίτερα μέσα στην ημέρα, τη στιγμή που γράφεται αυτή η αναφορά η τιμή του αργού τύπου Brent είναι στην πραγματικότητα μειωμένη κατά 0,5%.
Παρά το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμων αναταράξεων, μια αντίδραση επίδειξης ισχύος από το Ιράν θα ήταν απίθαν να προκαλέσει ουσιαστικό ή διαρκή αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας.

Άμεση σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ

Η άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο ζήτημα- το Ιράν αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και έτσι οι ανησυχίες για διαταραχή της προσφοράς του σε αυτό το σενάριο θα μπορούσαν εύλογα να προκαλέσουν εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, ενδεχομένως στην περιοχή των 90-100 δολαρίων ανά βαρέλι. 
Στον βαθμό που η διαταραχή στα Στενά του Ορμούζ διαταράξει τις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ, αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και στις αγορές φυσικού αερίου.
Ακόμη και αν το Ιράν προσπαθούσε να περιορίσει τη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, οι σχετικά θερμές σχέσεις του Κατάρ με το Ιράν σημαίνουν ότι οι προμήθειες από το Κατάρ θα μπορούσαν να επιτραπούν και πάλι, ενώ οι προμήθειες πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκτραπούν μέσω αγωγών σε λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας.
Και σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της πιθανότητας μιας στρατιωτικής απάντησης, πιθανώς υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αμφιβάλλουμε ότι το Ιράν θα ήταν, στην πράξη, σε θέση να κλείσει το Στενό για πολύ καιρό, σημειώνει η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης