Διεθνή

Εισβολή Ισραήλ σε Λίβανο με στοχευμένα πυρά σε Hezbollah - Ηγείται η 98η Μεραρχία - Οι ΗΠΑ στέλνουν F-15Ε, F-16 απειλούν Ιράν: Μην τολμήσετε

Εισβολή Ισραήλ σε Λίβανο με στοχευμένα πυρά σε Hezbollah - Ηγείται η 98η Μεραρχία - Οι ΗΠΑ στέλνουν F-15Ε, F-16 απειλούν Ιράν: Μην τολμήσετε
Δεν θέλουμε να καταλάβουμε τον νότιο Λίβανο λέει το Ισραήλ - Μιλούν για μεθοδευμένο πλάνο για το οποίο προετοιμαζόταν μήνες ο ισραηλινός στρατός
(upd14) Στο νότιο και ανατολικό Λίβανο έχει εισβάλλει από τα ξημερώματα της Τρίτης 1 Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος πραγματοποιεί «περιορισμένες» και «στοχευμένες» στρατιωτικές ενέργειες κατά θέσεων και υποδομών της Hezbollah, τη στιγμή που οι ΗΠΑ σπεύδουν να προειδοποιήσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε αντίποινα.
Παράλληλα με τις χερσαίες επιχειρήσεις, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν τη Βηρυτό και συγκεκριμένα τα νότια προάστια της πόλης, τα οποία θεωρούνται προπύργια της Hezbollah αλλά και τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στη Σιδώνα, στο νότιο Λίβανο.
Εκεί στόχος φέρεται πως ήταν ο διοικητής της λιβανέζικης πτέρυγας του ένοπλου βραχίονα της Fatah, Mounir Maqdah, η τύχη του οποίου αγνοείται.
Οι ενέργειες αυτές των Ισραηλινών έχουν την έγκριση των ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin δήλωσε πεπεισμένος ότι πρέπει να καταστραφούν οι υποδομές της Hezbollah για να μην επαναληφθεί μια νέα 7η Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα απηύθυνε προειδοποίηση στο Ιράν να μην τολμήσει να προχωρήσει σε αντίποινα, διότι οι συνέπειες θα είναι σοβαρές, διατάσσοντας επιπλέον την αποστολή επιπλέον μαχητικών F-15E και F-16 στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Από την πλευρά της πάντως η Hezbollah διαμηνύει πως είναι έτοιμη να πολεμήσει με τις ισραηλινές δυνάμεις, με το Ιράν να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τις προθέσεις του, μια και εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα.

Εισβολή και σφοδρές μάχες

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πως έχουν αρχίσει να διεξάγουν «περιορισμένες», «εντοπισμένες» και «στοχευμένες» χερσαίες επιδρομές σε χωριά του νότιου και ανατολικού Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας πως ο στόχος είναι θέσεις της Hezbollah.
Η εισβολή πραγματοποιείται με τη συνδρομή του πυροβολικού αλλά και της πολεμικής αεροπορίας.
«Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και εγείρουν άμεση απειλή για ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ» ανακοίνωσε ο IDF, ο οποίος προχώρησε και σε τουλάχιστον 6 βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της Βηρυτού αλλά και κατά του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού στη Σιδώνα στο νότιο Λίβανο.
Όπως αναφέρεται, σε πολλά σημεία μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ IDF και Hezbollah ενώ και οι Houthis από την Υεμένη ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν drones κατά των ισραηλινών πόλεων Τελ Αβίβ και Ειλάτ.
3_251.jpg
Επικεφαλής η 98η Μεραρχία

Της εισβολής των Ισραηλινών στο νότιο Λίβανο ηγείται η 98η Μεραρχία
υπό τη διοίκηση του στρατηγού Guy Levi, o οποίος είναι επικεφαλής επίσης της μονάδας καταδρομέων, της μονάδας ειδικών δυνάμεων Egoz, των αλεξιπτωτιστών και της Ταξιαρχίας 7 της Tank Corp που μετέχουν στις επιχειρήσεις.
H 98η Μεραρχία ήταν αυτή που «έσπασε» τις πίσω γραμμές της Hamas στην Khan Yunis, της πιο ετοιμοπόλεμης και ισχυρής μαχητικής ταξιαρχίας της Hamas.
«Μετά από πολλούς μήνες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα στρατεύματα απέκτησαν δεξιότητες και επιχειρησιακή εμπειρία, αναπτύχθηκαν στο βορρά και επιχειρούν τώρα στη βόρεια κατεύθυνση, κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές για τη διεξαγωγή των εχθροπραξιών στον Λίβανο» επισημαίνει ο ισραηλινός στρατός.
8_81.jpg
Δεν θέλουμε να καταλάβουμε τον νότιο Λίβανο

Πληροφορίες από τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, επικαλείται Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ δεν θέλει να καταλάβει το νότιο Λίβανο.
Εκατοντάδες ισραηλινά άρματα μάχης έχουν εισβάλλει σε διάφορα χωριά στο νότιο Λίβανο, με τον IDF να υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα «μεθοδικό πλάνο» για το οποίο οι στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί και προετοιμαστεί τους προηγούμενους μήνες.
4_211.jpg
Hezbollah: Είμαστε έτοιμοι

Από την πλευρά της η Hezbollah δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τις ισραηλινές δυνάμεις, αναφέροντας μάλιστα πως έχει ήδη αναπτύξει πυρ κατά ισραηλινών στρατευμάτων στη μεθοριακή γραμμή, κοντά στην περιοχή Metula.
«Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητές μας» υποστήριξε σε χθεσινές του δηλώσεις ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Hezbollah, Naim Qassem, ο οποίος δεσμεύτηκε για τη συνέχιση του πολέμου.
Σήμερα το πρωί η Hezbollah εκτόξευσε τουλάχιστον 5 ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ, εκ των οποίων κάποιες αναχαιτίστηκαν ενώ άλλες έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους.

Αναδιπλώνεται ο στρατός του Λιβάνου

Την ίδια στιγμή, οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου, τα μέσα των οποίων δεν συγκρίνονται με αυτά της Hezbollah, έχει αρχίσει «αναδίπλωση» των μονάδων του, σε μεγαλύτερη απόσταση από τα σύνορα.

Η στάση του Ιράν

Το Ιράν έκανε σαφές πως δεν θα αναπτύξει στρατεύματα στον Λίβανο ή στη Λωρίδα της Γάζας για να αναμετρηθούν με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κρίνοντας πως «οι κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν την απαραίτητη δυναμικότητα και ισχύ για να αντιμετωπιστεί η επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος».
«Το Ιράν δεν θα αφήσει αναπάντητη ούτε μια από τις επιθετικές ενέργειες του Σιωνιστικού καθεστώτος.
Το καθεστώς δεν θα μείνει ατιμώρητο για τα εγκλήματά του»  υπογράμμισε ο Nasser Kanani, εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Τα σενάρια

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η Τεχεράνη δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση της.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα ευρύ φάσμα αντιποίνων, που θα περιλάμβαναν νέες επιθέσεις αντιπροσώπων του Ιράν κατά αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Μέση Ανατολή.
Αντιθέτως, το σενάριο μιας νέας πυραυλικής επίθεσης θεωρείται μάλλον απίθανο.
«Η Τεχεράνη είναι απίθανο να εμπλακεί σε εκτοξεύσεις πυραύλων εκτός και αν πιστεύει ότι θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία από την επίθεση της τον περασμένο Απρίλιο» ανέφερε ο Norman Roule, πρώην αξιωματούχος της CIA.

Προειδοποιήσεις ΗΠΑ σε Ιράν

Και ενώ οι συγκρούσεις διαρκώς κλιμακώνονται από την πλευρά του Ισραήλ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin δήλωσε πεπεισμένος για την «ανάγκη» να «καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης» της Hezbollah.
Μάλιστα ο Austin προειδοποίησε ταυτόχρονα το Ιράν εναντίον ενδεχόμενης «απευθείας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ», υπογραμμίζοντας τις «σοβαρές συνέπειες» που θα είχε τέτοια κίνηση για την Τεχεράνη.
Σε ανακοίνωση του Πενταγώνου αναφέρεται ότι ο Austin συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Yoav Gallant «στην ανάγκη να καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης κατά μήκος των συνόρων, ώστε να είναι εγγυημένο ότι η Hezbollah δεν θα είναι σε θέση να διαπράξει επιθέσεις του τύπου αυτών της 7ης Οκτωβρίου εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ».
Ωστόσο, αναφέρεται πως ο Austin κρίνει ταυτόχρονα πως «είναι απαραίτητη διπλωματική επίλυση» ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων σε «αμφότερες τις πλευρές των συνόρων».

Οι Αμερικανοί στέλνουν F-15E και F-16

Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περαιτέρω στρατιωτικά μέσα για να αποτρέψουν το Ιράν από πιθανά αντίποινα.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, αναφέρει πως το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει να αυξήσει τον αριθμό των πολεμικών αεροσκαφών F-15E, F-16 και A-10 της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει αναπτύξει στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, μια τέτοια αύξηση φέρεται να είναι σημαντική επειδή τα μαχητικά F-15E και F-16 ήταν υπεύθυνα για την αντιμετώπιση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών όταν η Τεχεράνη πραγματοποίησε επίθεση με πυραύλους και drone εναντίον του Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο.
Όπως αναφέρεται μάλιστα η απόφαση αυτή ελήφθη λίγο πριν ανακοινώσει το Ισραήλ ότι προχωρά σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η δύναμη των 2.200 Αμερικανών πεζοναυτών και στρατιωτών που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μπορεί να αυξηθεί ανά πάσα στιγμή, εάν κριθεί απαραίτητο.
5_106.jpg
Αντιδράσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε «χερσαία εισβολή» του Ισραήλ στον Λίβανο ενώ και ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell είπε ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε νέα ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στον Λίβανο,.
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και της Βρετανίας, ανακοίνωσαν πτήσεις για την εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων τους από τον Λίβανο, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε πως στέλνει ελικοπτεροφόρο/αποβατικό πλοίο για την περίπτωση που χρειαστούν στρατιωτικές επιχειρήσεις ώστε να απομακρυνθούν εσπευσμένα Γάλλοι πολίτες στον Λίβανο.
53d0a35aa253f55f226f93695cc25821_XL.jpg
Στους 1.000 οι νεκροί, πάνω από 6.000 οι τραυματίες

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Ain El Delb του νότιου Λιβάνου αυξήθηκε σε 45, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.
Ο προηγούμενος αριθμός που είχε δοθεί από το υπουργείο χθες το βράδυ ήταν 32.
Ένας εργαζόμενος στην πολιτική άμυνα το χαρακτήρισε «κυριολεκτική σφαγή», έχοντας εργαστεί σε ένα τόσο καταστροφικό θέαμα μετά την ισοπέδωση δύο οικιστικών συγκροτημάτων.
Πιστεύεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 50 τραυματίες.
Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 105 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.
Όπως αναφέρεται, από την έναρξη των επιχειρήσεων του Ισραήλ εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 6.000 έχουν τραυματιστεί.
Εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι – περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού – έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης