Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν εξαπέλυσε 180 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ - Το πρώτο κύμα επιθέσεων τελείωσε

Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν εξαπέλυσε 180 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ - Το πρώτο κύμα επιθέσεων τελείωσε
Biden: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν το Ισραήλ απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις
(Συνεχές update) Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς το Ιράν εξαπέλυσε από αέρος μαζική επίθεση κατά του Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διακινούνταν τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και τον στρατό.
Σειρήνες ήχησαν σε όλη την επικράτεια, με τους Ισραηλινούς εντέλει να κηρύττουν λήξη συναγερμού... μένοντας όμως σε επιφυλακή για νέο, δεύτερο πυραυλικό κύμα.
Εν αντιθέσει με την επίθεση που είχε γίνει τον Απρίλιο ως απάντηση στη δολοφονία από το Ισραήλ στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού της Συρίας, το Ιράν φαίνεται ότι γίνεται αποκλειστικά με βαλλιστικούς πυραύλους και όχι με drones και πυραύλους κρουζ.
Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι ο χρόνος προετοιμασίας και προστασίας των σημείων που έχουν στοχοθετηθεί μειώνεται σε μόλις 12 λέπτα, καθώς τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι για να φτάσουν από το Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir δήλωσε ότι κινητοποίησε 13.000 ομάδες έκτακτης ανάγκης για να αναπτυχθούν αμέσως σε όλο την επικράτεια του Ισραήλ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Magen David Adom, Eli Bin, ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε χτύπημα σε κτίριο στο βόρειο Tel Aviv.
Η MDA ανέφερε ότι από τις πτώσεις των πυραύλων στο Tel Aviv τραυματίστηκαν τρία άτομα από θραύσματα.
Χτύπημα έπληξε επίσης ένα σπίτι στην Tel Sheva.
Πολλές άλλες πτώσεις καταγράφηκαν στο Tel Aviv, καθώς και σε Dimona, Nabatim, Hora, Hod Hasharon, Beer Sheva και Rishon Lezion.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού, η ιρανική πυραυλική επίθεση δεν προκάλεσε απώλειες ανθρωπίνων ζωών... πλην ενός Παλαιστινίου εργάτη στη Γάζα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας, καθώς κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ.
Όπως φαίνεται στον χάρτη που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, σχεδόν όλη η επικράτεια του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση.
Γίνεται λόγος για «10 εκατομμύρια πολίτες που έγιναν στόχοι από ιρανικά βλήματα».
Από τη μεριά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι η επίθεση είναι απάντηση στη δολοφονία του Nasrallah και του Haniyeh, και εάν το Ισραήλ απαντήσει, θα υποστεί ισχυρό πλήγμα…
«Σε απάντηση στον μαρτυρικό θάνατο του Ismail Haniyeh, του Hassan Nasrallah και του (διοικητή των φρουρών του IRGC) Nilforosan, στοχεύσαμε την καρδιά των κατεχομένων εδαφών».
Hagari (εκπρόσωπος IDF): Το Ισραήλ θα αμυνθεί και θα ανταποδώσει καταλλήλως

Ως απάντηση στον καταιγισμό βαλλιστικών πυραυλών που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα, και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, ο ισραηλινός εκπρόσωπος του στρατού Daniel Hagari προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι οι IDF θα αμυνθούν και μάλιστα θα ανταποδώσουν αναλόγως.
Ειδικότερα, ο Hagari τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «πλήρως προετοιμασμένος να αμυνθεί και να ανταποδώσει» στην ιρανική επίθεση, τονίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στον «κατάλληλο χρόνο».
Biden: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν το Ισραήλ απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί από αυτές τις επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή» έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ο Biden, μετά από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Αντιπρόεδρο Harris και την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου νωρίτερα.
Οι ΗΠΑ όπως γνωστοποιήθηκε νωρίτερα από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, στέλνουν στρατεύματα στη Μέση Ανατολή προκειμένου - όπως αναφέρει - να ενισχύσει την ασφάλεια και να υπερασπιστεί το Ισραήλ εάν χρειαστεί.

Ιρανικά ΜΜΕ: Το 80% των ιρανικών πυραύλων έπληξαν στόχους κατά τη διάρκεια του «πρώτου κύματος επιθέσεων στο Ισραήλ»

Τουλάχιστον το 80% των ιρανικών πυραύλων ήταν σε θέση να ξεπεράσουν την ισραηλινή αεράμυνα και να χτυπήσουν στόχους μέσα στο εβραϊκό κράτος.
Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Fars επικαλούμενο πηγή.
Ισχυρίζεται δε ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο κύμα επιθέσεων και θα πρέπει να αναμένεται ένα δεύτερο.
Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι δεν αναμένεται ακόμη νέα επίθεση.
Το ιρανικό πρακτορείο ShafaqNA ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης στο έδαφος του εβραϊκού κράτους χτυπήθηκαν περισσότερα από 20 αεροσκάφη F-35 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας - είδηση την οποία διαψεύδει το Ισραήλ...
Η ισραηλινή αεροπορική βάση Nevatim χτυπήθηκε, επίσης.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν πλατφόρμες αερίου στην Ασκελόν του Ισραήλ.
Τέλος, όπως ανέφερε το ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι IRIB, oι ιρανικοί υπερηχητικοί πύραυλοι Fattah κατέστρεψαν για πρώτη φορά ισραηλινά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow-2 και Arrow-3.

To Ιράν ενημέρωσε τη Ρωσία και τις ΗΠΑ πριν ξεκινήσει η πυραυλική επίθεση


Η Τεχεράνη ενημέρωσε τη Ρωσία πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ, δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν επίσης από το Ιράν «μέσω διπλωματικών διαύλων», λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση.

Λίβανος: Νεκρός υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Hezbollah σε ισραηλινή επιδρομή

Στο μεταξύ, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν επίσης ότι σκότωσαν τον Muhammad Jafar Kashir, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις μεταφορές όπλων από το Ιράν προς τη Hezbollah του Λιβάνου.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο συνταγματάρχης Avihai Andrai, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, ο Kashir ήταν επί 15 χρόνια επικεφαλής της «Μονάδας 4400», η οποία ήταν επιφορτισμένη με τη μεταφορά όπλων από το Ιράν και τη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης