Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος – ΥΠΕΞ Γαλλίας: Καταρρέει η Ουκρανική άμυνα – Zelensky: Ευρωπαίοι ετοιμάστε Ταξιαρχίες - Θέλει αναχαιτίσεις η Πολωνία

Χάος – ΥΠΕΞ Γαλλίας: Καταρρέει η Ουκρανική άμυνα –  Zelensky: Ευρωπαίοι ετοιμάστε Ταξιαρχίες - Θέλει αναχαιτίσεις η Πολωνία
O θρασύς Zelensky ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από την Ευρώπη να ετοιμάσει τις Ταξιαρχίες της για να αναπληρώσει τους κουρασμένους Ουκρανούς - Trump (ΗΠΑ): Είναι ξεκάθαρο ότι ο Zelensky ξεκίνησε την σύγκρουση στην Ουκρανία – Ηττήθηκαν οι Ουκρανοί
(upd18) Βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια του Ουκρανικού δράματος…
Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να κρατήσουν το μέτωπο…
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noël Barrault δήλωσε ότι ο Ουκρανικός στρατός καταρρέει στο μέτωπο, οι γραμμές άμυνας δεν μπορούν να κρατηθούν…
Αυτό είναι ακριβές, στο Kursk οι Ρώσοι έχουν πάρει πίσω το 60% των εδαφών που κέρδισαν οι Ουκρανοί.
Περικυκλώνουν το Kupyansk μεταξύ Luhansk και Kharkiv.
Το Chasiv Yar έπεσε, το Toretsk έπεσε.
Πλέον βρίσκονται 2 χιλιόμετρα από το Pokrovsk εκεί που θα κριθεί η μοίρα των Ουκρανών στο Donetsk.
Περικυκλώνουν το Kurakhove ενώ εντείνουν τις επιθέσεις στην Zaporizhia οι Ρώσοι, έχουν πλήρως την πρωτοβουλία κινήσεων σε ένα μέτωπο 1.100 χιλιομέτρων.
Εν τω μεταξύ ο θρασύς Zelensky ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από την Ευρώπη να ετοιμάσει τις Ταξιαρχίες της για να αναπληρώσει τους κουρασμένους Ουκρανούς.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Bild αποκαλύπτει ότι η Ουκρανία εκβιάζει την Δύση εάν δεν μπούμε στο ΝΑΤΟ θα κατασκευάσουμε ατομική βόμβα και να επιτεθούμε στην Ρωσία… ο εκβιασμός των Ουκρανών σε όλο το μεγαλείο…
Η Δύση ενώ μιλάει για ειρήνη συνεχίζει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, προφανώς υποκρίνεται και έτσι εξηγείται η στάση της Ρωσίας… που θέτει μόνο ένα όρο… άνευ όρων παράδοση Ουκρανίας… αυτό συζητούν οι Ρώσοι, ούτε σχέδια ειρήνης ούτε άλλες αερολογίες…

Trump (ΗΠΑ): Είναι ξεκάθαρο ότι ο Zelensky ξεκίνησε την σύγκρουση στην Ουκρανία – Ηττήθηκαν οι Ουκρανοί

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky ευθύνεται για την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Trump.
«Δεν έπρεπε να αφήσει να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος.
Ο πόλεμος για την Ουκρανία έχει χαθεί» τόνισε ο Trump.
Ο υποψήφιος αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι εάν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα επιλύσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία άμεσα.
Την ίδια στιγμή, ο Trump επέπληξε ξανά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Biden για υποκίνηση της σύγκρουσης και είπε ότι οι ενέργειες του σημερινού αμερικανού Προέδρου δεν οδήγησαν σε ειρηνική επίλυση της κατάστασης.
Μετά την τρομοκρατική επίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Kursk, o Ρώσος Πρόεδρος Putin χαρακτήρισε αδύνατη τη διαπραγμάτευση με όσους επιτίθενται σε αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές ή προσπαθούν να δημιουργήσουν απειλές για εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας.

Jean-Noël Barrot (Γάλλος ΥΠΕΞ): Το Ουκρανικό μέτωπο καταρρέει, ο Ουκρανικός στρατός δεν μπορεί να κρατήσει άμυνα  - Κούρσα εξοπλισμών

Η Ουκρανία περνάει μια δύσκολη στιγμή, τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noël Barrot στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.
«Πράγματι, η Ουκρανία περνάει μια δύσκολη στιγμή, είναι δύσκολο για αυτήν να κρατήσει την γραμμή άμυνας», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ουκρανία θα εισέλθει στη χειμερινή περίοδο με τον ενεργειακό της τομέα σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένο.
Ο Jean-Noël Barrot είπε επίσης ότι η Γαλλία υποστηρίζει την πρόταση του Κιέβου να προσκαλέσει τη ρωσική πλευρά στη δεύτερη διάσκεψη για την Ουκρανία, «την οποία οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν να διοργανώσουν στο εγγύς μέλλον, πριν από το τέλος του 2024».
«Χαιρετίζουμε αυτήν την πρόσκληση», είπε ο Jean-Noël Barrot.
Η πρώτη διεθνής διάσκεψη για την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε στο Bürgenstock της Ελβετίας στις 15-16 Ιουνίου.
Η Ελβετία, η οποία, κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές του Κιέβου, το διοργάνωνε, δεν κάλεσε τη Ρωσία.
Αντιπροσωπείες ορισμένων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, δεν συμμετείχαν στην διεθνή διάσκεψη.
Καμία από τις χώρες BRICS δεν υποστήριξε το τελικό ανακοινωθέν.
Η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη για το Ουκρανικό κατέληξε σε φιάσκο.

 Η Γαλλία προετοιμάζεται για κούρσα εξοπλισμών

 Η Γαλλία προετοιμάζεται για κούρσα εξοπλισμών με τη Ρωσία, αυξάνοντας τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noël Barrot σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.
Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον υπουργό εάν το Παρίσι ανησυχεί για τον «εντυπωσιακό ρυθμό του εξοπλισμού της Ρωσίας», αποκαλώντας τον «αγώνα εξοπλισμών».
"Η Γαλλία προετοιμάζεται γι' αυτό.
Σύμφωνα με τον Jean-Noël Barrot, «γι’ αυτό η Γαλλία κάνει ό,τι είναι δυνατό σε στρατιωτικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό επίπεδο για να στηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα και εντατικά χρειάζεται».
Σύμφωνα με τον «νόμο στρατιωτικού προγραμματισμού», ο προϋπολογισμός του γαλλικού στρατιωτικού τμήματος το 2025 θα αυξηθεί κατά 3 δισ. ευρώ, παρά τη συνολική σημαντική μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού, και θα ανέλθει στα 50,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής Sebastian Lecornu, το 2025 θα πρέπει να είναι καθοριστικό όσον αφορά τον επανεξοπλισμό του γαλλικού στρατού.
Για τους σκοπούς αυτούς έχουν διατεθεί 10,6 δισ. ευρώ (αύξηση 16%).
Ο προϋπολογισμός για την ανάπτυξη του πυρηνικού δυναμικού της χώρας θα αυξηθεί κατά 8% και θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο Sebastian Lecornu είπε ότι η γαλλική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία το 2024 θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Ευρωπαίοι ετοιμάστε Ταξιαρχίες για να αναπληρώσετε τους κουρασμένους Ουκρανούς στρατιώτες

Ο Vladimir Zelensky, σε κοινή ενημέρωση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Rutte, κάλεσε τα Ευρωπαϊκά κράτη να στείλουν στρατιωτικό προσωπικό για να αναπληρώσουν τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ανέφερε το Ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.
«Το μήνυμά μας προς όλες τις χώρες: ετοιμάστε ταξιαρχίες, μπορούν να γίνουν εφεδρεία και μπορούν να αντικαταστήσουν τους κουρασμένους τύπους μας, μπορούν να τους αντικαταστήσουν στο πεδίο της μάχης», τόνισε προκλητικά ο Zelensky.
Η άμεση πρόσκληση της Ουκρανίας στη συμμαχία είναι το πρώτο σημείο στο λεγόμενο σχέδιο νίκης του Zelensky
Υπάρχουν πέντε προτάσεις συνολικά και τρεις μυστικές προσθήκες.
Σύμφωνα με τον Zelensky, η σύγκρουση θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο το 2025.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε αυτό το σχέδιο μια σειρά από ασυνάρτητα συνθήματα.

Orban (Ουγγαρία): Το σχέδιο νίκης του Zelensky θα οδηγήσει στην ήττα του

Το σχέδιο νίκης του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky θα οδηγήσει στην ήττα του επισήμανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Victor Orban.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Kossuth, o Orban είπε ότι η Ευρώπη χάνει μαζί με την Ουκρανία.
«Οι ηττημένοι θέλουν να προχωρήσουν με το σχέδιο για τη νίκη.
Είπαμε ότι δεν συμμετέχουμε σε αυτό.
Δεν μπορείς να νικήσεις με αυτό το σχέδιο νίκης» επισήμανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι με το σχέδιο αυτό, «μπορείς μόνο να χάσεις».
«Αυτό δεν είναι σχέδιο νίκης, είναι σχέδιο ήττας» υπογράμμισε ο Orban, επαναλαμβάνοντας πως η Ουγγαρία δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στην εφαρμογή τέτοιων στρατιωτικών σχεδίων και ότι θα συνεχίσει να μην προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία.
Όπως είπε, η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιλυθεί στο πεδίο της μάχης, αλλά σε διπλωματικό επίπεδο.
«Οι διαπραγματεύσεις είναι επομένως απαραίτητες και πρέπει να προσπαθήσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό για να επιστρέψουμε στην ειρηνική ζωή» τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Alexander Grushko (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Ανεύθυνες οι δηλώσεις της Πολωνίας για αναχαίτιση Ρωσικών πυραύλων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Grushko χαρακτήρισε ανεύθυνες τις δηλώσεις των πολωνικών αρχών σχετικά με την πιθανότητα αναχαίτισης ρωσικών πυραύλων από το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας από το Redzikov της Πολωνίας.
«Μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, η Πολωνία παίρνει τις πιο ριζοσπαστικές θέσεις, οι ηγέτες τους κάνουν ανεύθυνες δηλώσεις», δήλωσε ο Alexander Grushko
Νωρίτερα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski είχε τονίσει ότι η αμερικανική βάση αντιπυραυλικής άμυνας στο Redzikov της Πολωνίας, προορίζεται να καταστρέψει όχι μόνο ιρανικούς, αλλά και ρωσικούς πυραύλους «που πετούν προς την Πολωνία».
Η αμερικανική βάση πυραυλικής άμυνας στο Redzikowo, η οποία βρίσκεται 165 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, αποτελείται από ένα ραντάρ AN/SPY-1, εκτοξευτές Mk 41 VLS και αντιβαλλιστικούς πυραύλους SM-3 (Standard Missile-3).
Τον Μάιο 2024, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και της αμερικανικής αμυντικής-βιομηχανικής εταιρείας Northrop Grumman έναντι 49 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης μάχης αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας για την Πολωνία.
Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν τακτικά ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που αναπτύσσεται στην Πολωνία δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, αλλά υποτίθεται ότι θα χρησιμεύσει για την προστασία από τους ιρανικούς πυραύλους....

Spiegel: Συνασπισμός γερμανικών κομμάτων θα απαγορεύσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία

 Τα κόμματα που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας μπορούν να προσθέσουν μια ρήτρα που να απαγορεύει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία στη συμφωνία συνασπισμού, ανέφερε το Spiegel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συνασπισμός μπορεί να σχηματιστεί από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), η οποία κέρδισε στη Σαξονία και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη Θουριγγία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) του Γερμανού Καγκελαρίου και η Ένωση Sarah Wagenknecht Λόγος και Δικαιοσύνη (SSV), ο οποίος είναι ο κύριος υποστηρικτής του περιορισμού των προμηθειών όπλων στο Κίεβο .
«Η ηγέτης, Sarah Wagenknecht, πιστεύει ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία και θέλει μια διπλωματική λύση.
Δεν θα πρέπει να παρέχονται όπλα στην Ουκρανία και δεν θα αναπτυχθούν νέοι αμερικανικοί πύραυλοι στη Γερμανική επικράτεια», σημειώνει το Spiegel.

New York Times: Ο Zelensky θέλει να πουλήσει το σχέδιο νίκης του αλλά η Δύση δεν βιάζεται – Οι ΗΠΑ δεν έχουν ATACMS

Ο Zelensky προσπαθεί να πουλήσει το «σχέδιο νίκης» του στους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα το δεχτούν, γράφουν οι New York Times.
Οι δυτικοί σύμμαχοι φοβούνται ότι τα ουκρανικά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος θα κλιμακώσουν τον πόλεμο και αρνήθηκαν να άρουν τους περιορισμούς σε τέτοια πλήγματα χρησιμοποιώντας τα όπλα τους, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Οι δυτικοί σύμμαχοι είναι επίσης απρόθυμοι να επιτρέψουν στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, μήπως τους παρασύρει στη μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση της Ευρώπης από το 1945.
Και ενώ οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, συνέχισαν να υπόσχονται περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ηγέτες όπως ο Γερμανός Καγκελάριος αντιμετώπισαν δημόσια πίεση να μειώσουν τη βοήθεια στην Ουκρανία σε αυτό το στάδιο της σύγκρουσης.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πυραύλους ATACMS

Εν τω μεταξύ ο Biden αρνήθηκε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους εναντίον στόχων στη Ρωσία λόγω έλλειψης πυραύλων ATACMS.
Η σχετική έλλειψη αμερικανικής κατασκευής πυραύλων ATACMS είναι ένας λόγος που ο Πρόεδρος Biden αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία για χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία όταν μάλιστα μαίνονται άλλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ασία», γράφουν οι New York Times.
Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ανησυχούν ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία θα εκτρέψουν πόρους από την περιοχή του Ειρηνικού, όπου ο στρατός προσπαθεί να στρέψει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής του - σε περίπτωση που η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν.

Bild: Η Ουκρανία απείλησε να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα σε λίγες εβδομάδες

Η Ουκρανία θα μπορούσε να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα μέσα σε λίγες εβδομάδες και να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του ρωσικού στρατού, γράφει η Bild, επικαλούμενη ανώνυμο Ουκρανό αξιωματούχο που εργάζεται στον τομέα των προμηθειών όπλων.
«Έχουμε το υλικό, έχουμε τη γνώση.
Εάν δοθεί η εντολή, θα μας πάρει μόνο μερικές εβδομάδες για να φτιάξουμε την πρώτη βόμβα».
Διευκρινίζεται ότι η δήλωση αυτή έγινε πριν από αρκετούς μήνες σε κλειστή ενημέρωση, όπου ήταν παρών ανταποκριτής της Bild.
Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται πιθανό εάν, μετά το τέλος της τρέχουσας σύγκρουσης, η Ουκρανία δεν γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ και υπάρξουν νέες στρατιωτικές ενέργειες από τον ρωσικό στρατό.
Η Δύση θα πρέπει «να σκέφτεται λιγότερο τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας» και «πολύ περισσότερο» τις κόκκινες γραμμές της, προειδοποίησε Ουκρανός αξιωματούχος.
Η Bild ισχυρίζεται ότι η ετοιμότητα της Ουκρανίας για ένα τέτοιο σενάριο επιβεβαιώνεται από τα λόγια του Zelensky
Σε μια συνάντηση με τον Trump, είπε ότι «ή η Ουκρανία θα έχει πυρηνικά όπλα» και μετά θα γίνει η άμυνά τους ή «θα πρέπει να ενταχθούν σε κάποιο είδος συμμαχίας».
Σήμερα δεν υπάρχουν άλλες αποτελεσματικές συμμαχίες εκτός από το ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο Zelensky.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ουκρανία έμεινε με ένα σημαντικό πυρηνικό οπλοστάσιο.
Το 1994, η Ουκρανία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία υπέγραψαν το Μνημόνιο της Βουδαπέστης.
Σύμφωνα με το έγγραφο, αυτό το οπλοστάσιο εξαλείφθηκε και σε αντάλλαγμα οι πυρηνικές δυνάμεις δεσμεύτηκαν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Andrey Kartapolov (Ρωσική Δούμα): Ανοησία ότι η Ουκρανία μπορεί να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα…

Η δημιουργία πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία αποκλείεται απολύτως τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Andrey Kartapolov
Αφορμή ήταν δημοσίευμα της Bild που αναφέρει ότι η Ουκρανία ενδέχεται να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα για χρήση κατά της Ρωσίας εντός λίγων εβδομάδων, επικαλούμενη έναν Ουκρανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται.
«Αυτό είναι πλήρης ανοησία, δεν έχουν τίποτα για αυτό.
Δεν υπάρχουν δεδομένα, κανένα υλικό, κανένας εξοπλισμός.
Τα όπλα είναι απολύτως αποκλεισμένα.
Το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει πυρηνικά, παρόλο που έχει πολύ μεγαλύτερη τεχνογνωσία, δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα δεδομένα ότι τα δημιούργησε ή δεν τα δημιούργησε και η Ουκρανία απλά δεν μπορεί», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Andrey Kartapolov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία μπορεί να δημιουργήσει μια ραδιενεργή «βρώμικη βόμβα», αλλά η Ρωσία λαμβάνει υπόψη όλες τις πιθανότητες.
«Αν υποθέσουμε ότι μπορούν να τους δοθούν με πονηρό τρόπο, τότε αυτό αποκλείεται επίσης, επειδή υπάρχει μια συγκεκριμένη τεχνική που σας επιτρέπει να προσδιορίσετε αμέσως πού δημιουργήθηκαν τα ειδικά πυρομαχικά, τότε αντίο, Αμερική», σημείωσε ο Andrey Kartapolov.

Donald Tusk (Πρωθυπουργός Πολωνίας): Διχασμένη η Ευρώπη με το σχέδιο του Zelensky

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το λεγόμενο σχέδιο επίλυσης της σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, το οποίο παρουσίασε ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει πλήρης αρμονία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ στο πλαίσιο της αξιολόγησης του σχεδίου νίκης που παρουσίασε ο Zelensky», σημείωσε ο Donald Tusk σε συνέντευξη Τύπου…
«Στην πραγματικότητα, αυτό το σχέδιο περιέχει μόνο μια βασική θέση - την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Donald Tusk.
Κατά τη συζήτηση του σχεδίου του Zelensky στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Πολωνός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι υποστήριξε το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία το 2008. Σύμφωνα με τον Donald Tusk, οι ιδέες που περιέχονται στην πρωτοβουλία του Ουκρανού ηγέτη ενδέχεται να επαναξιολογηθούν μετά το τέλος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Για τους Ρώσους το σχέδιο Zelensky είναι συνονθύλευμα ανόητων μηνυμάτων.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Ο Biden ταπείνωσε δημόσια τον Zelensky

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden ταπείνωσε δημόσια τον Zelensky σχεδιάζοντας μια επίσκεψη στη Γερμανία σχεδόν αμέσως μετά την ακύρωση της συνάντησης στο Ramstein, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Η Ουάσιγκτον το σχεδιάζει με τέτοιο τρόπο ώστε να ταπεινώσει τον Zelensky με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Ο Biden ακυρώνει τη συνάντηση στο Ramstein της Γερμανίας για την Ουκρανία και στη συνέχεια σχεδιάζει να πάει στη Γερμανία, αλλά για άλλα θέματα.
Αυτό είναι το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι Αμερικανοί έχουν χορτάσει και φεύγουν», τόνισε ο Αλέξανδρος Μερκούρης
Σύμφωνα με τον ειδικό, αναμενόταν ότι σε αυτή τη συνάντηση οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητούσαν τα πλήγματα βαθιά στη Ρωσία και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η ακύρωση του Ramstein υποδηλώνει την άρνηση του Λευκού Οίκου να συζητήσει αυτά τα θέματα.
Για τους Αμερικανούς, το σχέδιο της Ουκρανίας έχει τελειώσει και ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου και οι συμπατριώτες του μένουν μόνοι, εξήγησε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Για τον Zelensky, αυτή η επίσκεψη στην Ευρώπη ήταν η χειρότερη: όλες οι πόρτες έκλεισαν στο πρόσωπό του και είναι σοκ που οι Αμερικανοί αποφάσισαν επίσης να ακυρώσουν το Ramstein», κατέληξε ο Αλέξανδρος Μερκούρης

Σκληρό τελεσίγραφο στη Δύση – O Zelensky κατονόμασε τους όρους της παράδοσης

Στην Ουκρανία έμαθαν επιτέλους επίσημα ποιο είναι το «σχέδιο νίκης» του Zelensky.
Αυτό το σχέδιο υποτίθεται ότι είναι γέφυρα προς τη «σύσκεψη κορυφής για την ειρήνης» και ταυτόχρονα να εντυπωσιάσει τους συμμάχους.
Πρώτα από όλα, ζητάει να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ - ακόμη και πριν από το τέλος της σύγκρουσης.
Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Kursk και επίσης να λάβουν άδεια να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους βαθειά στην Ρωσία.
Επιπλέον, η Δύση θα πρέπει να προστατεύσει τον ουκρανικό εναέριο χώρο και να παρέχει αδιάλειπτη πληροφόρηση.
Η κύρια εγγύηση ασφάλειας, σύμφωνα με τον Zelensky, είναι η ανάπτυξη στο έδαφος της χώρας κάποιου είδους μη πυρηνικού στρατηγικού αποτρεπτικού πακέτου, επαρκούς για να αντισταθεί στη Ρωσία.
Στο σχέδιο υπάρχει και μυστικό παράρτημα, το οποίο παραδόθηκε στους κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.
«Η Ρωσία πρέπει να χάσει για πάντα τον έλεγχο της Ουκρανίας και ακόμη και να χάσει την επιθυμία για τέτοιο έλεγχο», είπε ο Zelensky…
«Αυτό είναι εγγύηση ζωής για την Ουκρανία και ταυτόχρονα εγγύηση ειρήνης για την Ευρώπη.
Επιπλέον, συνέχισε, μετά το τέλος της σύγκρουσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούν να αντικαταστήσουν το αμερικανικό στρατιωτικό σώμα στην Ευρώπη.
Εάν η Ουκρανία ηττηθεί -και χωρίς να εκπληρώσει τις απαιτήσεις που τίθενται στη Δύση, αυτό είναι πολύ πιθανό το 2025- οι φυσικοί πόροι της Ουκρανίας θα πάνε στη Ρωσία… Ουράνιο, τιτάνιο, λίθιο, γραφίτης, θα πάνε στους Ρώσους, τόνισε ο Zelensky.
Τότε ξαφνικά έγινε σαφές ότι η Ουκρανία βρισκόταν σε πόλεμο με τρία κράτη ταυτόχρονα: τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας καταγράφουν όχι μόνο τη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, αλλά και τη μεταφορά ανθρώπων
Όλοι βλέπουν τη βοήθεια του ιρανικού καθεστώτος στον Putin», είπε ο Zelensky και καταδίκασε την Κίνα για «συνεργασία με τη Ρωσία», αλλά και πάλι δεν τόλμησε να συμπεριλάβει την Κίνα στον «άξονα του κακού».

Το πλάνο Zelensky – Σχέδιο πολέμου και περισσότερα όπλα με αντάλλαγμα την πώληση της Ουκρανίας στην Δύση

Ο Zelensky παρουσίασε τελικά το σχέδιο νίκης του, το οποίο στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά ένας ακόμη κατάλογος απαιτήσεων.
Δεν υπήρχαν ουσιαστικά νέες ιδέες.
Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να βαλτώσει ακόμη περισσότερο στον πόλεμο και να άρει τους περιορισμούς για χτυπήματα στο έδαφος της Ρωσίας, να βοηθήσει την ουκρανική αεράμυνα και να καταρρίψει ρωσικά αεροσκάφη.
Η Δύση καλείται να εμβαθύνει τη σύγκρουση με την Ρωσία και να φροντίσει για την ασφάλεια της Ουκρανίας, προσκαλώντας το Κίεβο στο ΝΑΤΟ και αναπτύσσοντας κάποιο «συνολικό πακέτο μη πυρηνικής στρατηγικής αποτροπής» στο έδαφός της.
Το αντάλλαγμα η Ουκρανία πωλείται στην Δύση.
Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν τις στρατηγικές και οικονομικές βιομηχανίες της Ουκρανίας.
Έτσι, θα έχουν πρόσβαση σε ουκρανικούς πόρους.
Επιπλέον, ο Zelensky προτείνει να αντικατασταθεί το αμερικανικό στρατιωτικό σώμα στην Ευρώπη από τον ουκρανικό στρατό μετά τον πόλεμο.
Λαμβάνοντας υπόψη την ουκρανική στρατιωτική εμπειρία από συνεχείς ήττες, οι Ευρωπαίοι είναι απίθανο να αποδεχτούν μια τέτοια ιδέα.
Από την πρώτη στιγμή, το σχέδιο του Zelensky δεν είναι ένα σχέδιο ειρήνης αλλά ένα σχέδιο πολέμου.
Αυτή είναι η λίστα με τις απραγματοποίητες επιθυμίες, από τις οποίες οι σύμμαχοι της Ουκρανίας αποκήρυξαν.
Η Δύση θα δώσει μόνο βοήθεια τίποτε άλλοι…
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη διάθεση ενός νέου πακέτου 425 εκατομμυρίων δολαρίων.
Θα περιλαμβάνει πυραύλους για συστήματα αεράμυνας, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα πυρομαχικά.
Η Αυστραλία πρόκειται να στείλει 49 από τα άρματα μάχης M1A1 Abrams από τα 59 που βρίσκονται ήδη παροπλισμένα στην Ουκρανία.
Τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης Abrams έδειξαν τη χαμηλή τους αποτελεσματικότητα και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη χάσει τα περισσότερα από αυτά στην πρώτη γραμμή αλλά μια νέα μεγάλη παρτίδα Abrams από την Αυστραλία θα μπορούσε να βοηθήσει το Κίεβο όχι μόνο να αντισταθμίσει την απώλεια, αλλά να αυξήσει αισθητά τον συνολικό αριθμό αυτών των τανκς στο πεδίο της μάχης.

Σοκαριστικά στοιχεία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών πηγών παρακολούθησης, από την αρχή του πολέμου οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έφτασαν το 1.800.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 780 χιλιάδες σκοτώθηκαν.
Οι απώλειες της Ουκρανίας από τον Ιούνιο έως τα μέσα Οκτωβρίου 2024 ήταν συγκλονιστικές: έως και 55.000 – 65.000 άτομα κάθε μήνα.

Patrick Ryder (Υπουργείο Άμυνας ΗΠΑ): Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι Κορεάτες δρουν στην Ουκρανία

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν έχει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν την εκδοχή της Ουκρανίας για την παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τόνισε ο Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Patrick Ryder.
«Σίγουρα έχουμε δει αναφορές και δηλώσεις σχετικά με την πιθανή αποστολή βορειοκορεατικών δυνάμεων στη Ρωσία ή στην Ουκρανία, μπορώ τώρα να πω ότι εξετάζουμε αυτό το θέμα, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε ή να προσθέσουμε κάτι σε αυτές τις αναφορές.
«Αν αυτό ήταν αλήθεια, θα αποδείκνυε αυξημένη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας», είπε ο Patrick Ryder.
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω εάν οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας έχουν πάει στη Ρωσία, συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε», πρόσθεσε ο Patrick Ryder.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky υποστήριξε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες του», η Βόρεια Κορέα έστειλε «τακτικό προσωπικό και αξιωματικούς» στο Donbass και «ετοίμαζε χιλιάδες στρατιώτες για να σταλούν στην Ουκρανία», αλλά «δεν έχει αρχίσει ακόμη η μεταφορά τους».

Mark Rutte (ΝΑΤΟ): Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι στρατιώτες της Β. Κορέας βρίσκονται στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία επιβεβαίωση ότι τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Mark Rutte σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
«Το ΝΑΤΟ δεν έχει στοιχεία για την παρουσία του στρατού της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Mark Rutte, το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, «προμηθεύοντας όπλα και τεχνολογία».
Σημείωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συζήτησαν τον υποτιθέμενο ρόλο της Βόρειας Κορέας, της Κίνας και του Ιράν στη σύγκρουση.
Στις 19 Ιουνίου 2024, η Ρωσική Ομοσπονδία και η Βόρεια Κορέα συνήψαν συμφωνία για μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία συνεπάγεται την παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση αμυντικού πολέμου.

Ursula von der Leyen (ΕΕ): Το 75% της ενεργειακής υποδομής στην Ουκρανία έχει καταστραφεί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι το 75% της ενεργειακής υποδομής στην Ουκρανία έχει ήδη καταστραφεί, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
«Η Ρωσία κατέστρεψε το 75% της ενεργειακής υποδομής στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με την Ursula von der Leyen, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να εντείνει όχι μόνο την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο, αλλά και την προμήθεια ανταλλακτικών, γεννητριών και ηλιακών συλλεκτών για την υποστήριξη και επισκευή του ενεργειακού δικτύου και η ΕΕ σκοπεύει επίσης να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.
Η Ursula von der Leyen δήλωσε για άλλη μια φορά ότι η στρατιωτική υποστήριξη των Βρυξελλών προς το Κίεβο παραμένει «ακλόνητη».

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι Ρώσοι ανέκτησαν το 60% των εδαφών που κατέλαβαν οι Ουκρανοί στο Kursk

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη δυτική πλευρά Kursk που ελέγχουν οι Ουκρανοί και πλέον έχουν ανακαταλάβει το 60% των εδαφών στο Kursk. 
Γεωτοποθετημένες εικόνες που δημοσιεύθηκαν στις 17 Οκτωβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν νότια του Zelenyy Shlyakh (νοτιοανατολικά του Korenevo).
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να συνέχισαν τις μάχες νοτιοανατολικά του Korenevo κοντά σε Lyubimovka, Malaya Loknya και Novoivanovka. και νότια της Sudzha κοντά στο Plekhovo.

Οι Ρώσοι σχεδόν 3 χλμ μακριά από Kupyansk

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna.
Ο Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας του Χάρκοβο, Oleh Synehubov, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα σε απροσδιόριστη θέση σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το Kupyansk
Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν τρία χιλιόμετρα μακριά από τα βόρεια διοικητικά όρια του Kupyansk.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν μια γέφυρα στον ποταμό Oskil κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου P-79 μεταξύ Borova και Horokhovatka (και οι δύο δυτικά του Svatove).

Έπεσε το Chasiv Yar

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα εντός και νοτιοανατολικά του Chasiv Yar.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 17 Οκτωβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα περαιτέρω στο ανατολικό Chasiv Yar κατά τη διάρκεια μιας ενισχυμένης μηχανοκίνητης επίθεσης μεγέθους διμοιρίας και πρόσφατα προχώρησαν σε το ορυχείο «Block-9» νοτιοανατολικά του Chasiv Yar.

Συνεχίζεται η προέλαση στο Pokrovsk

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα νοτιοανατολικά του Pokrovsk.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 17 Οκτωβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν νοτιοανατολικά του Pokrovsk σημείωσαν πρόσφατα κέρδη στην ανατολική Lysivka (δυτικά της Novohrodivka), κατέλαβαν μια εγκατάσταση επεξεργασίας νερού δυτικά της Novohrodivka και προχώρησαν κατά μήκος ενός ανεμοφράκτη νοτιοδυτικά του Selydove.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 17 Οκτωβρίου υποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν πρόσφατα οριακό έδαφος κοντά στο Mykolaivka (ανατολικά του Pokrovsk και δυτικά του Hrodivka).
Στα νοτιοανατολικά του Pokrovsk οι Ρώσοι προχώρησαν επίσης κατά μήκος ενός μετώπου πλάτους 4,35 χιλιομέτρων στα βορειοδυτικά προάστια του Selydove, νότια του Tsukuryne και ανατολικά της Novoselydivka.

Περικυκλώνουν το Κurakhove οι Ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα ανατολικά του Kurakhove και συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή στις 17 Οκτωβρίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 11 Οκτωβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα εντός της Maksymilyanivka.
Ρωσικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας (MoD), ισχυρίστηκαν στις 17 Οκτωβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πλήρως τη Maksymilyanivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις ανατολικά του Kurakhove κοντά στο Heorhiivka και το Hostre.

UAF_Kursk_Incursion_October_17_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_October_17_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_October_17_2024.png

Toretsk_Battle_Map_Draft_October_17_2024.png

East_of_Pokrovsk_Battle_Map_Draft_October_17_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης