Ο ήπιος τόνος στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική στηρίζει την εκτίμηση των αναλυτών της Capital Economics, ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις σχετικά με το επιτόκιο πολιτικής στρέφονται όλο και περισσότερο καθοδικά.
Επιπλέον, οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι ο κύκλος χαλάρωσης θα διευκολύνει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.
Μειώσεις έως ότου το επιτόκιο φτάσει το 2,5%
Η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια πολιτικής της κατά 25 μ.β. δεν αποτέλεσε έκπληξη και ουσιαστικά είχε πλήρως αποτιμηθεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές
Ακόμα κι έτσι, οι επενδυτές δεν έμειναν εντελώς ασυγκίνητοι: ο ήπιος τόνος της Lagarde, βάρυνε τις αποδόσεις των 10ετών και 2ετών Bund, αν και έχουν ως επί το πλείστον ανακάμψει.
Ομοίως, το ευρώ υποχώρησε οριακά και διαπραγματεύεται τώρα γύρω στα 1,08$.
Tα οικονομικά και πληθωριστικά στοιχεία της ευρωζώνης έχουν εκπλήξει από την προηγούμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
Tον τελευταίο μήνα οι επενδυτές είχαν αναθεωρήσει πτωτικά τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες τους για τα επιτόκια πολιτικής, προσθέτοντας μια μείωση κατά 25 μ.β. στη σημερινή συνεδρίαση.
Η συνέντευξη Τύπου της Πέμπτη- επιβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι βέβαιη για την αποπληθωριστική τάση - μείωσε περαιτέρω τις προσδοκίες των επενδυτών για τα επιτόκια πολιτικής, ακόμη και μακροπρόθεσμα. (Βλέπε Διάγραμμα 1.)
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει κατά 25 μ.β. στις προσεχείς τρεις συνεδριάσεις μέχρι το επιτόκιο πολιτικής να φθάσει το 2,5%.
Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση του 10ετούς Bund θα αυξηθεί μόνο οριακά φέτος, στο 2,25%.
Επιφυλακτικότητα για Γαλλία, Ιταλία
Εν τω μεταξύ, η Lagarde παρείχε ελάχιστες νέες πληροφορίες σχετικά με την απόκλιση στις δημοσιονομικές προοπτικές των χωρών της ευρωζώνης.
«Αμφιβάλλουμε ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση στις υπερχρεωμένες χώρες», τονίζει η Capital Economics.
Πρώτον, μεγάλο μέρος της χαλάρωσης - αν όχι υπερβολικά μεγάλο - έχει ήδη τιμολογηθεί στις αγορές.
Έτσι, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες δεν έχουν περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης.
Επιπλέον, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές για τις χώρες αυτές.
Στη Γαλλία, οι αξιωματούχοι δεν φαίνονται πρόθυμοι να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Και ενώ στην Ιταλία η κυβέρνηση αναμένει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2025, η υποκείμενη δυναμική του δημόσιου χρέους παραμένει ανησυχητική.
Τα spreads και για τις δύο χώρες, καθώς και για το Βέλγιο, θα διευρυνθούν. (Βλέπε Διάγραμμα 2.)
Δεν αναμένουμε ότι αυτές οι αποκλίνουσες δημοσιονομικές προοπτικές θα αποτελέσουν κίνδυνο για τη μετάδοση μιας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μέσο προστασίας της μετάδοσης για να ελαχιστοποιήσει τις δευτερογενείς επιπτώσεις στις άλλες χώρες.
www.bankignews.gr
Σχόλια αναγνωστών