Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Έρχονται ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του έτους για την Κοινωνική Αντιπαροχή

Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Έρχονται ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του έτους για την Κοινωνική Αντιπαροχή
«Θαύμα της Δημόσιας Διοίκησης το πρόγραμμα Σπίτι μου»
Σχετικά Άρθρα
Στο εξελισσόμενο πεδίο της στεγαστικής πολιτικής στην Ελλάδα επικεντρώθηκε η συζήτηση με συντονίστρια την κυρία Έρη Μητσοστεργίου, Principal, COO, Capital Markets, Avison Young, κατά την 25η Prodexpo, το μακροβιότερο και κορυφαίο συνέδριο στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται σήμερα 21 και αύριο 22 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναφέρθηκε, κατά τη συζήτηση, στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο ξεκίνησε την 1η Απριλίου του 2023, ως ένα «θαύμα της Δημόσιας Διοίκησης», καθώς μέσω αυτού δόθηκαν 9.000 δάνεια και μέσα σε ένα χρόνο εκταμιεύτηκαν 7.500, προσθέτοντας ότι η ΔΥΠΑ κοιτάει συνεχώς στο εξωτερικό βέλτιστες πρακτικές για την κοινωνική κατοικία.

Για τον ίδιο, το επόμενο στοίχημα για την κοινωνική κατοικία είναι η Κοινωνική Αντιπαροχή, η οποία θα προσφέρει κατοικίες, από τη μια πλευρά, με όρους της αγοράς και από την άλλη θα παρέχει διαμερίσματα με ελκυστικούς όρους για όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν, λόγω οικονομικών δυσχερειών, τη δική τους κατοικία.
Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό της κοινωνικής αντιπαροχής μέχρι το τέλος του έτους για τον 1ο διαγωνισμό, ενώ πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι όποια πολιτική εφαρμόζεται για την κοινωνική κατοικία να είναι στοχευμένη: «Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» το 90% όσων έλαβαν χρηματοδότηση είχαν εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και το 60% ήταν ζευγάρια, 3.500 από τα σπίτια ήταν στην Αθήνα και 2.500 στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ανακοίνωσε την πρώτη ημέρα καριέρας που διοργανώνει η ΔΥΠΑ στο εξωτερικό, στις 14 Δεκεμβρίου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας για την οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον, ήδη, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Σε δημογραφικά στοιχεία που προβληματίζουν έκανε λόγο στην ίδια ενότητα η κυρία Φαίη Μακαντάση, Research Director, diaNEOsis, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2050 στην Ελλάδα θα υπάρχουν 8,8 εκατ. πολίτες κατά μέσο όρο, ενώ το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών.
Κατά την κ. Μακαντάση, από το 1987 και μετά στην Ελλάδα, αντιστοιχούν πλέον κάτω από 1,5 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ τα τελευταία χρόνια η χώρα μας κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πρώτες γεννήσεις, από τα 31 χρόνια και πάνω.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια, υπάρχουν αυξομειώσεις πληθυσμού ανά Περιφέρεια, με κάποιες να έχουν πιο θετικό ρυθμό, όπως π.χ. η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, αλλά άλλες πολύ χειρότερο, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα, καθώς και η Δυτική Μακεδονία και η Θράκη.
Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, τέσσερις Περιφερειακές ενότητες στην ΕΕ με εξαιρετικές χαμηλές γεννήσεις είναι ελληνικές, όπως η Ροδόπη, ο Έβρος, η Φθιώτιδα και το Καρπενήσι, ενώ πρόσθεσε ότι για να διατηρήσουμε τα 10 εκατ. πληθυσμό τα επόμενα χρόνια «θέλουμε 750.000 κατοίκους, δηλαδή χρειαζόμαστε 30.000 κατ’ έτος».

Πάνω στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εξήγησε ότι πλέον το ζητούμενο είναι είναι να δοθεί σε περισσότερο κόσμο προσιτή και ποιοτική κατοικία. Για τον Γενικό Γραμματέα του κρίσιμου αυτού υπουργείου, η στεγαστική κρίση είναι ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η οικονομική κρίση, η αύξηση των ενοικίων από 45% και άνω, ενώ έπαιξε και το ρόλο της η βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς μετά την πανδημία πάνω από 125.000 ακίνητα εντάχθηκαν στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Ο κ. Γλούμης έκανε μνεία στο πρόσφατο σχέδιο για την ενίσχυση του δημογραφικού με ορίζοντα από το 2025 μέχρι το 2035, το οποίο θα περιλαμβάνει ενίσχυση των γεννήσεων και στήριξη της οικογένειας, τα προγράμματα Σπίτι μου 1 και 2, με στόχο την απόκτηση σπιτιού για 30.000 πολίτες, προγράμματα κοινωνικής στέγασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών.
Ενας ακόμα άξονας για την κινητοποίηση του δημογραφικού, για τον κ. Γλούμη, καθίσταται και η τοπική ανάπτυξη και η δημιουργία κινήτρων για την μετεγκατάσταση οικογενειών από το εξωτερικό, προσθέτοντας ότι, ήδη, 350.000 Έλληνες έχουν επαναπατριστεί τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά της, η κυρία Μαρία Ζαφειριάδου, Architect & Urban Designer, Partner, Thymio Papayannis & Associates τόνισε πως είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός νέων γειτονιών χρειάζεται βασικά στοιχεία όπως γειτνίαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε πάρκα και σε σχολεία, ενώ έκανε μνεία στην προσπάθεια για ανάπτυξη γειτονιών με άξονα την συμπερίληψη για την αποφυγή δημιουργίας γκέτο παλαιάς εποχής.
Η κυρία Ζαφειριάδου συμπλήρωσε, δε, ότι, στην παρούσα φάση, είναι αναγκαίες αναπτύξεις με ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, την ώρα που η προσιτή στέγαση μπορεί να λειτουργήσει ως πυλώνας κοινωνικής κατοικίας, μια διαδικασία που μπορεί να βοηθηθεί από την εφαρμογή «έξυπνων» εργαλείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης