Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron σε Netanyahu: Κατάπαυση του πυρός σε Γάζα και Λίβανο, προστασία οικιών και άμαχου πληθυσμού όσο κρατούν οι εχθροπραξίες

Macron σε Netanyahu: Κατάπαυση του πυρός σε Γάζα και Λίβανο, προστασία οικιών και άμαχου πληθυσμού όσο κρατούν οι εχθροπραξίες

Τι συζήτησαν οι δυο τους σε τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Macron κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την Δευτέρα (21/10/2024) με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu καταδίκασε τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά της στρατιωτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο.
Tόνισε επίσης ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει «τον πλήρη ρόλο του» στον νότιο Λίβανο, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή «η επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους, με ασφάλεια και στις δύο πλευρές των συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ».
Σύμφωνα με την UNIFIL, η οποία διαθέτει 10.000 κυανόκρανους, ο ισραηλινός στρατός «κατεδάφισε εσκεμμένα» την Κυριακή έναν από τα «παρατηρητήριά» της στη Μαρουάχιν στον νότιο Λίβανο.
Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ζήτησε επίσης, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Ελιζέ, από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό «να διατηρηθούν οι υποδομές, να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να διαταχτεί, το συντομότερο δυνατόν, κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο.

Τα είπαν και για τη Γάζα

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Γάζα.
Ο θάνατος του ηγέτη της Hamas Sinwar, ο οποίος σκοτώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2024 από Ισραηλινούς στρατιώτες, πρέπει να αποτελέσει «μια ευκαιρία για την έναρξη μιας νέας φάσης διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την μαζική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Τέλος οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και στις ευθύνες του Ιράν αναφορικά με την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του με την πολιτική ηγεσία του Ιράν σε θέματα όπως το πυρηνικό το πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης