Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

To mega deal της Quest Συμμετοχών και πως αποδεικνύεται το discount των ελληνικών μετοχών

To mega deal της Quest Συμμετοχών και πως αποδεικνύεται το discount των ελληνικών μετοχών
Αν εξαιρεθεί η ACS οι άλλες δραστηριότητες του ομίλου αξίζουν πολλά περισσότερα από 225 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Πρόσφατα και με αρκετά άρθρα η στήλη «Παρασκήνιο της Αγοράς» είχε αναφερθεί στις ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, στο σημαντικό discount της ελληνικής αγοράς αλλά και στον «εκνευρισμό» επαγγελματιών και επενδυτών για την κατάσταση της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας που δεν μπορεί να ακολουθήσει το πολυετές πάρτι των ξένων αγορών.
Η χθεσινή (21/10) ανακοίνωση της Quest η οποία μετά από αρκετούς μήνες που είχε μιλήσει για πρώτη φορά για ενδιαφέρον επενδυτών να αγοράσουν την ACS, ανακοίνωσε την πώληση και πιστοποίησε τη φθήνια και της μετοχής και του Χ.Α.
Όπως ανακοίνωσε πουλάει το 20% προς 74 εκατ. ευρώ και υπάρχει δικαίωμα αγοράς του υπόλοιπου 80% σε ένα με δύο έτη από τον αγοραστή έναντι 296 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια το 100% της ACS αποτιμάται στα 370 εκατ. ευρώ.

Αυτό το τίμημα είναι αρκετά υψηλότερο από τα νούμερα που είχαν ακουστεί στο παρελθόν. Η αποτίμηση όλου του ομίλου στο ταμπλό του Χ.Α. ανέρχεται στα 595 εκατ. ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις τελευταίες συνεδριάσεις και λόγω της φημολογίας για το deal η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 10%. Δηλαδή πριν λίγο καιρό η αποτίμηση ήταν κοντά στα 540 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή αν αφαιρεθεί η ACS όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες αξίζουν 225 εκατ. ευρώ;
H ΑCS είχε το 2023 ίδια κεφάλαια 72,6 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 150,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 14,9 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή με βάση τα κέρδη του 2023 πουλήθηκε 24,8 φορές τα κέρδη.
Εκτός την ACS έχει σημαντική δραστηριότητα στην πληροφορική με τζίρο το 2023 214,1 εκατ. ευρώ και κέρδη 12,08 εκατ. ευρώ.
Οι μετοχές της πληροφορικής διαπραγματεύονται με υψηλά p/e και η Quest δεν έχει επηρεαστεί από το μεγάλο πάρτι που έχει γίνει παρά το γεγονός ότι έχει δραστηριότητα.
Αν κάποιος δει τις εξαγορές που έγιναν στον κλάδο (Epsilon Net, Entersoft), μόνο η Unisystems θα μπορούσε να έχει την αποτίμηση των 225 εκατ. ευρώ που μένει αν αφαιρεθεί η ACS και πάλι θα ήταν ελκυστική σε σύγκριση με άλλες του κλάδου.

Η εμπορική δραστηριότητα είναι επίσης ένα μεγάλο κομμάτι στην Quest. Κλιματισμός, apple και αρκετά ακόμα έδωσαν κέρδη 14,8 εκατ. ευρώ το 2023. Μετά υπάρχει και το ενεργειακό κομμάτι που φαίνεται ότι δεν αναπτύσσει με θέρμη η εταιρεία καθώς βλέπει πως υπάρχουν θέματα διασύνδεσης αλλά και τιμών. Το 2023 όμως η δραστηριότητα έδωσε 3,5 εκατ. ευρώ κέρδη και έχει πάνω από 39MW εγκατεστημένη ισχύ σε 24 φωτοβολταϊκά πάρκα.
Ο όμιλος εδώ και αρκετές χρήσεις μιλάει για τη μεγάλη δυνατότητα που έχει για να κάνει επενδύσεις με γραμμές χρηματοδότησης και ταμείο πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Αν βέβαια ολοκληρωθεί η εξαγορά αυτό το νούμερο θα μεγαλώσει. Εκτός και αν υπάρξει και άλλη πώληση, άλλης δραστηριότητας.
Μέσω της πώλησης της ACS οι επενδυτές μπορεί να δουν και κάποια έξτρα διανομή και μάλιστα γενναιόδωρη.
Προφανώς και όλα τα παραπάνω αξίζουν παραπάνω από 225 εκατ. ευρώ, όπως και πολλές εισηγμένες του Χ.Α. αξίζουν πολλά περισσότερα από αυτά που γράφει το ταμπλό, αλλά λόγω έλλειψης επενδυτών και «προσήλωσης» σε λίγες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν μπορούν να αναδειχθούν οι αξίες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης