Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι πρωταθλητές και οι ουραγοί στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ - Δείτε τον χάρτη (Visual Capitalist)

Οι πρωταθλητές και οι ουραγοί στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ - Δείτε τον χάρτη (Visual Capitalist)
Ο Χάρτης  συγκρίνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανά χώρα, με βάση όμως τα δεδομένα του 2022, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ)
Από τον Ιανουάριο του 2024, ο παγκόσμιος μέσος όρος που αφορά την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές βρίσκεται στο 29%.
Σύμφωνα με το Visual Capitalist, ενώ όλες οι χώρες εμφανίζουν -όπως είναι αναμενόμενο- διαφορές αναμεταξύ τους ως προς τους οικονομικούς δείκτες, οι διαφορές στο ενεργειακό τους μείγμα, προβλέπεται σε βάθος χρόνου να διαδραματίσουν τον καθοριστικό ρόλο.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, υπάρχουν κράτη που διαγράφουν εξαιρετικά ανοδική τροχιά στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ την ίδια στιγμή άλλα υστερούν, θέτοντας σε κίνδυνο και την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχουν θέσει.
 

renewable-energy-as-percentage-of-power-by-country.jpg

Αυτός ο χάρτης που δημιουργήθηκε από τον Rakshit Jain, συγκρίνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανά χώρα με βάση όμως τα δεδομένα του 2022, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ).
Όπως προκύπτει, αρκετές είναι εκείνες οι χώρες που έχουν καταφέρει να μετατρέψουν ολόκληρο το ηλεκτρικό τους δίκτυο σε εντελώς πράσινο δίκτυο.
Στις χώρες με δίκτυο 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιλαμβάνονται ορισμένες από τις πλουσιότερες του πλανήτη, όπως η Νορβηγία και η Ισλανδία, αλλά και κάποιες λιγότερο εύρωστες έως και αναπτυσσόμενες, όπως η Παραγουάη και η Αιθιοπία αντίστοιχα.
Στο άλλο άκρο του φάσματος, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Σαουδικής Αραβίας είναι μηδενικό, γεγονός που ίσως δεν αποτελεί έκπληξη αν λάβουμε υπόψη ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. 
Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι στην τεχνολογικά προηγμένη Νότια Κορέα, το μερίδιο των ΑΠΕ αντιπροσωπεύει μόνο το 8% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας.
Ως η μεγαλύτερη οικονομία -μέχρι στιγμής- του κόσμου, ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ επιτυγχάνουν αυτή τη μέτρηση είναι κρίσιμος για τους στόχους του Παρισιού για μηδενική κατανάλωση, με το 23% του δικτύου του κράτους να τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο κύριος αντίπαλος της Αμερικής, η Κίνα, έχει ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, στο 31%, ενώ η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, η Γερμανία, αντλεί το 46% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι στο 47%.

Screenshot_2024-10-28_103649.png
 
Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης