Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η λογική επιστρέφει: Ο Trump ξεπαγώνει ρωσικά assets και αίρει κυρώσεις – Αναζωπυρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ρούβλι

Η λογική επιστρέφει: Ο Trump ξεπαγώνει ρωσικά assets και αίρει κυρώσεις – Αναζωπυρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ρούβλι
Ο Donald Trump είναι ένας σκληρός επιχειρηματίας: βλέπει τις διεθνείς σχέσεις ως συναλλαγή
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ανά τον κόσμο επενδυτές η νίκη Trump στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου 2024.
Μάλιστα, μεγάλος διαχειριστής χαρτοφυλακίου είπε στους Financial Times ότι τις συζητήσεις πλέον μονοπωλεί το πώς θα γίνονται οι συναλλαγές με τη Ρωσία στο εξής και το εάν οι κυρώσεις θα αρθούν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι traders των δυτικών τραπεζών έχουν αρχίσει να καταρτίζουν ήδη σχέδια για το ρούβλι.

Η γνώμη των ειδικών…

Αλλά πόσο ρεαλιστική είναι η υπόθεση πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα άρει τις κυρώσεις μετά την ορκωμοσία του;
Όπως φαίνεται, δεν θα υπάρξει άμεση άρση των κυρώσεων. Ο Trump είναι ένας σκληρός επιχειρηματίας: βλέπει τις διεθνείς σχέσεις ως συναλλαγή και δεν έχει νόημα να περιμένει κανείς χαλάρωση. Θα υπάρξει μόνο σύσφιξη.
Επιπροσθέτως, παραμένει ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθούν οι ειρηνευτικές υποσχέσεις.
Σύμφωνα με τον διδάκτορα, Πολιτικών Επιστημών, Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Χρηματοοικονομικού Πανεπιστημίου Pavel Seleznev, πρόσφατα, τόσο το Ρεπουμπλικανικό όσο και το Δημοκρατικό κόμμα στις ΗΠΑ ομονόησαν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τις αντιρωσικές κυρώσεις, οπότε δεν υπάρχουν λόγοι που θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την τάση…
Εν προκειμένω, πρέπει να καταλάβουμε ότι, ανεξάρτητα από το πόσο ανεξάρτητος και λογικός μπορεί να είναι ο Trump, εξακολουθεί να μην παίρνει αποφάσεις.
Υπάρχουν δυνάμεις πίσω του, που αποφάσισαν το ποιος πρέπει να γίνει πρόεδρος τώρα.
Αν η επιθυμία των ελίτ δεν ήταν τέτοια, δεν θα του είχε επιτραπεί να αναλάβει την προεδρία – παρά τον πόλεμο που, ομολογουμένως, του έγινε.
Να επισημανθεί πως στις 6 Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επρόκειτο να σταματήσει την ποινική δίωξη του μελλοντικού Αμερικανού προέδρου.
Επίσημα, το υπουργείο εξήγησε αυτήν την απόφαση ως συμμόρφωση (compliance) με μια μακροχρόνια πολιτική «σύμφωνα με την οποία ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος».
Όμως ο μηχανισμός για την παύση της δίωξης δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Οι κυρώσεις ωφέλησαν τη Ρωσία;

Πάντως, χάρη στις κυρώσεις οι Ρώσοι κινητοποιήθηκαν και υποκατέστησαν τις εισαγωγές με εγχώρια αγαθά, ενώ ανέπτυξαν τη δική τους τεχνολογία – ουδέν κακόν αμιγές καλού.
Βέβαια, είναι σαφές ότι υπάρχουν δευτερογενείς κυρώσεις που λειτουργούν αυτόματα, και είναι αδύνατο να πούμε ότι αυτό είναι όφελος, γιατί βλάπτουν πολύ τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ εταιρειών από διαφορετικές χώρες.
Οι επιχειρήσεις θέλουν να συνεργαστούν, να βγάλουν χρήματα, αλλά υπόκεινται σε συνεχώς νέα περιοριστικά μέτρα.
Αυτό οδηγεί σε υψηλότερο κόστος σε ό,τι αφορά τις εφοδιαστικές αλυσίδες και, τελικά, υψηλότερες τιμές για τον τελικό καταναλωτή.

Πυρήνας πολιτικής

Στο παρόν στάδιο, οι κυρώσεις αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής των ΗΠΑ.
Οι περιορισμοί μπορεί να αρθούν σε μεμονωμένα προϊόντα μεσοπρόθεσμα, κάτι το οποίο ενδεχομένως να επηρεάσει τις προμήθειες στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, μάλλον αυτό θα είναι η εξαίρεση του κανόνα, για παράδειγμα για το ρωσικό ουράνιο», αναφέρει για το θέμα ο Andrey Kushnirenko, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος διεθνούς εμπορίου στο VAVT
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είχε υπογράψει νόμο που απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού ουρανίου, αλλά το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ μπορεί, σε συμφωνία με τον επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών, να εκδώσει άδειες για προμήθειες ουρανίου έως τον Ιανουάριο του 2028 ελλείψει άλλων πηγών.
Όσον αφορά τις κυρώσεις αυτές καθαυτές, παραδόξως, είχαν από πολλές απόψεις αρκετά θετικό αντίκτυπο στη Ρωσία - οδήγησαν σε αναδιάρθρωση του οικονομικού μοντέλου.
Σημαντικές επενδύσεις και οικονομικοί πόροι, που προηγουμένως πήγαιναν στο εξωτερικό, παραμένουν πλέον εντός της χώρας και χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής.

Ρούβλι…

Τις Ηνωμένες Πολιτείες απασχολεί κυρίως να συναλλάσσονται με δολάρια, τα οποία από πολλές απόψεις δεν υποστηρίζονται από τίποτα, αλλά τυπώνονται σε τεράστιες ποσότητες.
Ο στόχος για τους Αμερικανούς είναι να διατηρήσουν το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Δεδομένου ότι το εθνικό χρέος τους είναι επικίνδυνα διογκωμένο και το κόστος εξυπηρέτησης υπερέβη πρόσφατα τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, για τους Ρώσους δεν έχει νόημα να ανταλλάσσουμε ρούβλια με Αμερικανούς traders.
Αλλά, πόσο πιθανό είναι να ξεπαγώσουν τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες;
«Μόνο αν το χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένο δόλωμα, ώστε η Ρωσία να κάνει κάτι που δεν σκόπευε να κάνει».
Αλλά αυτό είναι απίθανο - θα ήταν πολύ περίεργο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκλείδωναν τα παγωμένα ρωσικά assets και, στη συνέχεια, απαιτούσαν από την ΕΕ να τα αφήσει παγωμένα.
Άλλωστε και οι Βρυξέλλες με τη σειρά τους μπορούν να τα ξεμπλοκάρουν.
(Τα δυτικά κράτη έχουν παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με τη μορφή μετρητών και τίτλων αξίας 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Περισσότερα από τα δύο τρίτα του ποσού βρίσκονται στο ευρωπαϊκό αποθετήριο Euroclear και 6 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.)

Αρκετά λογικό

Σύμφωνα με τους FT, η πρώτη ενέργεια του Trump θα μπορούσε να σχετίζεται με την άρση των κυρώσεων κατά του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα, κάτι που είναι αρκετά λογικό.

Είναι λογικό να αρχίσουν να γίνονται στη Ρωσία συναλλαγές με δολάρια.
Ο Trump είναι καπιταλιστής, επομένως αυτή η κατάσταση είναι πιθανή, αλλά άλλα θέματα θα πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης.
Στη δεύτερη θητεία του, θα είναι πιο σκληρός, κυρίως χάρη στην υποστήριξη του Κογκρέσου, το οποίο θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.
Το γεγονός ότι ο Αντιπρόεδρος J.D. Vance τηρεί κακή στάση απέναντι στην ουκρανική πλευρά μπορεί επίσης να επηρεάσει την αποδυνάμωση των αντιρωσικών περιορισμών, πιστεύει ο Alexander Razuvaev, μέλος του εποπτικού συμβουλίου του Guild of Financial Analysts and Risk Managers.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεπερνάμε πλήρως τις κυρώσεις, αν και δεν είναι ιδιαίτερα καλές για την οικονομία.
Είχε δε θετικό αντίκτυπο το γεγονός ότι πολλές δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν τη Ρωσία και έδωσαν στους εγχώριους συμμετέχοντες την ευκαιρία να επεκταθούν στην αγορά, αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στον τομέα της πληροφορικής.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η διαφοροποίηση των εξαγωγών πρώτων υλών, η χρήση του ψηφιακού ρουβλίου και η χρήση της ισλαμικής τραπεζικής για την παράκαμψη των κυρώσεων.
Μεταξύ των αρνητικών παραγόντων, παραμένει μια σημαντική έκπτωση στην τιμή του πετρελαίου Urals.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης