Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η «μητέρα όλων των φουσκών» σκάει - O δείκτης Buffett - Saylor αναβοσβήνει «κόκκινο» και προμηνύει… ιστορική κατάρρευση

Η «μητέρα όλων των φουσκών» σκάει - O δείκτης Buffett - Saylor αναβοσβήνει «κόκκινο» και προμηνύει… ιστορική κατάρρευση
Ο δείκτης Saylor-Buffett δεν είναι ένα «επιστημονικά έγκυρο μέτρο που προκύπτει από θεμελιώδεις αρχές», αλλά «σίγουρα μοιάζει με ακριβές μέτρο κερδοσκοπικής υπερβολής»
Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Παρασκευής 22/11 λιγότερο από 1% μακριά από το ιστορικό υψηλό του.
Ωστόσο, υπάρχουν επίμονες αβεβαιότητες που μπορεί να μειώσουν τον ενθουσιασμό των επενδυτών, όπως η επιλογή του Προέδρου Trump για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, καθώς και η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, για την οποία η αγορά δεν είναι ιδιαίτερα σίγουρη για το τι θα κάνει σε ό,τι αφορά τα επιτόκια.
Παρά τα εμπόδια, πολλοί επενδυτές και αναλυτές φαίνεται να αναμένουν πως οι μετοχές θα βιώσουν κλασικά άλλο ένα Santa Rally.

Ο δείκτης

Ωστόσο, ο Owen Lamont, ανώτερος αντιπρόεδρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Acadian, είναι σαφώς πιο επιφυλακτικός.
Και έχει δημιουργήσει έναν εύχρηστο δείκτη για να αντικατοπτρίζει αυτό που αντιλαμβάνεται ως υπερβολική ευφορία της αγοράς: τον Δείκτη Saylor-Buffett.
«Πώς θα ξέρουμε πότε βρισκόμαστε σε μια φούσκα κερδοσκοπίας; Μία προσέγγιση είναι να εξετάσουμε την κατάσταση δύο ανδρών: του Warren Buffett της Berkshire Hathaway», λέει ο Lamont.
Ο Saylor πρόσφατα απασχόλησε την επικαιρότητα λόγω του στοιχήματός του, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, στο bitcoin, που έχει οδηγήσει την τιμή της μετοχής της MicroStrategy τους τελευταίους 12 μήνες σε άνοδο 664%.
Ο Lamont υποστηρίζει ότι οι παραδοσιακές χρηματοοικονομικές αρετές του Buffett, όπως η επιθυμία για ορθολογικές αποτιμήσεις, ισχυρούς ισολογισμούς και σταθερά κέρδη, θεωρούνται δυσλειτουργικές σε περιόδους κερδοσκοπικού παροξυσμού.
Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση της φράσης «έχασε το άγγιγμά του» για τον Buffett μπορεί να σημαίνει ότι η αγορά έχει ανέβει υπερβολικά, λέει ο Lamont.
«Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκεται ο Saylor, ένας είδος "αντίθετου-Buffett"», λέει ο Lamont, επειδή η MicroStrategy, όπως και η Berkshire, είναι ασυνήθιστη για μια εταιρεία που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο, καθώς μεγάλο μέρος της αξίας της αποτελείται από τις συμμετοχές της σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Η διαφορά είναι ότι, αντί για εταιρείες, η MicroStrategy κατέχει bitcoin, για το οποίο ο Saylor είναι ιδιαίτερα θετικός.
Υπάρχουν και άλλες έντονες αντιθέσεις. Ο Buffett είναι υπέρμαχος της διαφάνειας στη λογιστική, ενώ η χρήση της λέξης «απόδοση» από τον Saylor σε σχέση με την αγορά bitcoin αποτελεί παράδειγμα των «Γενικά Οργουελιανών Λογιστικών Αρχών» (GOAP), λέει ο Lamont.
Ο Buffett υποστηρίζει τις επαναγορές μετοχών, ενώ ο Saylor εκδίδει μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτει ο Lamont.
Αν ο αναγνώστης εξακολουθεί να μην είναι βέβαιος για τη θέση του διαχειριστή κεφαλαίων σχετικά με τους δύο επενδυτές, εδώ είναι η πλήρης περιγραφή του: «Ο Buffett εκπροσωπεί την παραδοσιακή επιχειρηματικότητα. Ο Saylor εκπροσωπεί οραματικές ιδέες για το μέλλον.
Ο Buffett είναι λαϊκός. Ο Saylor είναι κρυπτο-μυστικιστικός. Ο Buffett αγκαλιάζει το παλιό. Ο Saylor διακηρύσσει το νέο. Ο Buffett είναι η αξία και η επιστροφή στη μέση κατάσταση. Ο Saylor είναι η δυναμική και η εκθετική ανάπτυξη. Ο Buffett είναι ο Απόλλων (τάξη, λογική, σαφήνεια). Ο Saylor είναι ο Διόνυσος (απελευθέρωση, φαντασία, απειρότητα).»
Και για να ενισχύσει το επιχείρημά του, ο Lamont δημιούργησε τον Δείκτη Saylor-Buffett, που είναι η συνολική σωρευτική απόδοση των μετοχών της MicroStrategy διαιρεμένη με τη συνολική σωρευτική απόδοση της Berkshire Hathaway, ξεκινώντας από την τιμή 1 τον Ιούνιο του 1998.
Ο Lamont σημειώνει ότι ο δείκτης κορυφώθηκε γύρω στον Φεβρουάριο του 2000, στη συνέχεια κατά την τρέλα των μετοχών meme στις αρχές του 2021, και στα τέλη Οκτωβρίου φέτος ανέβαινε ξανά.
Στην πραγματικότητα, το διάγραμμα χάνει μεγάλο μέρος της απότομης ανόδου της MSTR τις τελευταίες εβδομάδες, και έτσι ο δείκτης είναι αισθητά υψηλότερος από το 1,96 που δείχνει.
Και φυσικά, αυτές οι κορυφώσεις αντιστοιχούν επίσης με το «ο Buffett έχασε το άγγιγμά του».
Ο Lamont παραδέχεται ότι ο δείκτης Saylor-Buffett δεν είναι ένα «επιστημονικά έγκυρο μέτρο που προκύπτει από θεμελιώδεις αρχές», αλλά «σίγουρα μοιάζει με ακριβές μέτρο κερδοσκοπικής υπερβολής». «Η αγορά γίνεται φούσκα», λέει.

Η «μητέρα των φουσκών»

Όπως φαίνεται λοιπόν, η μεγαλύτερη φούσκα στην ανθρώπινη ιστορία έτοιμη να σκάσει…
Το χρέος των 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ θα προκαλέσει ύφεση, οι μετοχές ίσως χάσουν πάνω από το μισό της αξίας τους σε μια πτώση, λέει ο Mark Spitznagel της Universa Investments.
Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του έτους οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να εισέλθουν σε ύφεση, λόγω του αμερικανικού χρέους που οσονούπω θα ξεπεράσει τα 36 τρισεκ. δολ..
Εάν οι μετοχές χάσουν το μισό της αξίας τους, όπως προβλέπεται, το χρηματιστήριο των ΗΠΑ ενδέχεται να καταγράψει μία ιστορική κατάρρευση τις επόμενες ημέρες.
Ο Spitznagel πιστεύει ότι η φούσκα και οι επιπτώσεις της έκρηξής της θα δυσκολέψουν την οικονομία των ΗΠΑ να ανακάμψει.
Το χρέος ενδέχεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) να αντιστρέψει την κατάσταση μέσα στον απαιτούμενο χρόνο.
Κατά συνέπεια, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για μια μεγάλη ύφεση μέχρι το τέλος του έτους, εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει.
Ο Spitznagel χαρακτήρισε την κατάσταση της χρηματιστηριακής αγοράς ως μια «ωρολογιακή βόμβα».
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο Spitznagel προειδοποιεί για πιθανή κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς από το 2023, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη.
Παρ' όλα αυτά, η πρόβλεψή του θα μπορούσε να επαληθευτεί στο μέλλον.
Η οικονομία των ΗΠΑ δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε ύφεση. Ωστόσο, οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέχρι το 2025.
Και όταν οι ΗΠΑ βήχουν, ο υπόλοιπος κόσμος παθαίνει πνευμονία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης