Οι σειριακοί επιχειρηματίες δεν φοβούνται την αποτυχία!
Η δημιουργία μιας κερδοφόρας επιχειρηματικής ιδέας είναι απαιτητική. Αλλά, η εφαρμογή της επιχειρηματικής ιδέας και η μετατροπή της σε επιτυχημένη επιχείρηση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Έτσι, γίνεται απόλυτα κατανοητό γιατί, μετά την δημιουργία μιας σταθερής επιχείρησης, οι περισσότεροι επιχειρηματίες συμβαίνει να επικεντρώνονται στη διασφάλιση της συνεχούς επιτυχίας αυτής της επιχείρησης. Κάνουν ό, τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η επιχείρηση δεν θα αποτύχει, καθώς κάτι τέτοιο θα τους αναγκάσει να περάσουν ξανά από τις προκλήσεις και στις δυσκολίες της οικοδόμησης μιας νέας επιχείρησης.
Αλλά υπάρχει και μια άλλη κατηγορία επιχειρηματιών που φαίνεται να ευδοκιμούν στον κίνδυνο και την αβεβαιότητα της έναρξης μιας νέας επιχείρησης από το μηδέν. Είναι γεμάτοι επιχειρηματικές ιδέες και μόλις εφαρμόσουν μία και την μετατρέψουν σε επιτυχημένη επιχείρηση, ξεκινούν να εργάζονται πάνω σε μια άλλη ιδέα, μερικές φορές σε μια εντελώς διαφορετική βιομηχανία. Τέτοιοι επιχειρηματίες είναι γνωστοί ως “σειριακοί” ή “serial” ή “κατ’ εξακολούθηση” επιχειρηματίες. Οι “σειριακοί” επιχειρηματίες απολαμβάνουν την διαχείριση και την επίλυση διαφορετικών προβλημάτων και τη χαρά να βλέπουν τις ιδέες τους να πραγματοποιούνται. Μόλις μια επιχείρηση γίνει επιτυχημένη, είτε την αφήνουν στη διαχείριση ενός ικανού διευθυντή και πηγαίνουν να ιδρύσουν μια άλλη, είτε την πωλούν και επικεντρώνονται στην επόμενη επιχειρηματική περιπέτειά τους. Και αυτό ακριβώς είναι η επιχειρηματικότητα στις μέρες μας.
Ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα “σειριακών” επιχειρηματιών είναι ο Elon Musk. Είναι αναμφισβήτητα το «είδωλο», για “σειριακούς” επιχειρηματίες. Ο Musk ξεκίνησε την εισβολή του στην επιχειρηματικότητα ιδρύοντας το “Zip2” το 1995, το οποίο πούλησε τέσσερα χρόνια αργότερα στην “Compaq” για 307 εκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια ξεκίνησε την “X.com” το 1999, η οποία συγχωνεύτηκε με την “Confinity” το 2000, και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε “PayPal”.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη και η έναρξη μιας επιχείρησης είναι μια τεράστια πρόκληση, ας δούμε τί συμβαίνει με τους “σειριακούς” επιχειρηματίες όπως ο Elon Musk που καθιστά δυνατή την έναρξη και επιτυχία όχι μίας, αλλά αρκετών επιχειρήσεων.
Ας διερευνήσουμε τι κάνουν οι “σειριακοί” επιχειρηματίες, που οι άλλοι δεν κάνουν:
1.Οι σειριακοί επιχειρηματίες συνεργάζονται με άλλους ανθρώπους ή/και συνεταίρους.
Εκτός από τη συνεργασία με άλλους για τη δημιουργία νέων εταιρειών, οι “σειριακοί” επιχειρηματίες βασίζονται επίσης και σε άλλους ανθρώπους για να διευθύνουν και να διαχειριστούν τις επιχειρήσεις τους αντί για αυτούς, δηλαδή τους εξουσιοδοτούν, έχοντας βέβαια νωρίτερα πειστεί για την εντιμότητα και τις δυνατότητές τους. Η διαχείριση των καθημερινών λειτουργιών δύο ή τριών εταιρειών μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και οι “σειριακοί” επιχειρηματίες το γνωρίζουν αυτό. Ως εκ τούτου, δεν μπαίνουν στη διαδικασία να το κάνουν οι ίδιοι.
2. Οι σειριακοί επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τις πλατφόρμες και πληρώνουν άλλους.
3. Οι σειριακοί επιχειρηματίες είναι οραματιστές σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους κοινούς επιχειρηματίες.
Για παράδειγμα, ο Musk ξεκίνησε οραματιζόμενος έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με χρήματα και ως αποτέλεσμα αυτής της ιδέας, ίδρυσε την “X.com”.
4. Οι σειριακοί επιχειρηματίες δεν φοβούνται την αποτυχία.
Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά επιτυγχάνουν. Δεν είναι «risk averters».
5. Οι σειριακοί επιχειρηματίες υπερέχουν στη διαχείριση χρόνου και στην προτεραιοποίηση.
6. Οι σειριακοί επιχειρηματίες προσαρμόζονται γρήγορα στις απαιτούμενες και διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.
7. Τα χρήματα και η φήμη δεν είναι ο μόνος στόχος τους.
8. Οι σειριακοί επιχειρηματίες δεν παγιδεύονται στην «παράλυση της (υπερ)ανάλυσης».
9. Οι σειριακοί επιχειρηματίες αναζητούν συνεχώς νέες ευκαιρίες.
Γι' αυτό τον λόγο ξεκινούν να εργάζονται πάνω σε άλλη ιδέα κάθε φορά.
Φυσικά αυτό προϋποθέτει σφαιρική γνώση των πραγμάτων από μέρους τους και διορατικότητα.
Εν τέλει το ερώτημα είναι:
Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μια δεύτερη επιχείρηση;
Υπηρεσίες Βιώσιμης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης
www.boxmind.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών