Έκανε λόγο για δημοκρατικό, συμμετοχικό και πατριωτικό κόμμα
«Το "Κίνημα Δημοκρατίας" είναι κίνημα κυβερνητικό», είπε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενους στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση - μεταξύ των οποίων ήταν πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και νυν ανεξάρτητοι - ανέφερε πως «είναι δικό σας κίνημα, γεννήθηκε στο δρόμο των αποκλεισμένων έξω από μια πόρτα, γεννήθηκε στις καρδιές των αποφασισμένων, πάρτε το στα χέρια σας, φροντίστε το, μεγαλώστε το».
Ο κ. Κασσελάκης εξήγησε ότι «είναι ένα όνομα σύμφυτο με την ταυτότητα μας, γίναμε κίνημα από αντίσταση στην κατάλυσης της εσωκομματικής δημοκρατίας.Γίναμε κίνημα μέσα από μια διαδικασία πρότυπο ψηφιακής δημοκρατίας. Φιλοδοξούμε να γίνουμε η επιστροφή της πραγματικής δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε. Η ελαττωματική δημοκρατία, την οποία βιώνουμε καθημερινά, η ελαττωματική δημοκρατία για την οποία γράφει κατά κόρον ο διεθνής Τύπος και ο εγχώριος, σιωπά, βρίσκει την αρχή του τέλους της».
«Το "Κίνημα Δημοκρατίας" είναι η ιστορία που γράφουν οι πολλοί όταν σπάνε τον τοίχο που τους έχτισαν οι λίγοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Δεσμευτική η ιδρυτική διακήρυξη
«Το κόμμα μας είναι βαθιά δημοκρατικό και προοδευτικό. Με τους παραδοσιακούς όρους είναι κεντροαριστερό. Είναι κόμμα συμμετοχικό, είναι το κόμμα της σύγχρονης κεντροαριστεράς. Μόνο ένα σύγχρονο ανοικτό κόμμα μπορεί να αναγεννήσει την κεντροαριστερά. Είμαστε η κεντροαριστερά του 21ου αιώνα που στη χώρα μας άργησε 24 χρόνια», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, παρουσιάζοντάς το στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
«Το νέο γεννιέται, κουβαλάμε όλο το δημοκρατικό DNA αυτού του τόπου», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως «είναι δεσμευτική για εμάς η ιδρυτική διακήρυξη. Δεν θα την καταστρατηγήσουμε ποτέ».
«Η ιδρυτική μας διακήρυξη λοιπόν είναι το νέο ξεκίνημα σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Δεν μιλάμε για ένα φρεσκάρισμα της πολιτικής, αλλά για κάτι καινοτόμο. Την προσαρμογή των ιδεών στις νέες προκλήσεις ενός κόσμου που άλλαξε ήδη για πάντα», σημείωσε.
Περιγράφοντας την πολιτική ταυτότητα του κόμματος ανέφερε ότι «στη δική μας σημερινή πολιτική γέννα κουβαλάμε όλο το δημοκρατικό και προοδευτικό DNA αυτού του τόπου. Η επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη, το βενιζελικό κίνημα, οι αγωνιστές της εξορίας, ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Μανώλης Γλέζος, ο αντιδικτατορικός αγώνας, η γενιά του Πολυτεχνείου, το πρώτο κοινωνικό κράτος και η εθνική συμφιλίωση το 1981, το πρώτο μαζικό αίτημα για αριστερή κυβέρνηση το 2015. Όλα αυτά αποτελούν τη δική μας συλλογική μνήμη».
Σχολίασε ότι «αφού όλα δοκιμάστηκαν και όλα έχουν συμβεί, ήρθε η ώρα για έναν νέο δρόμο» και πως πρώτο βήμα είναι η επιστροφή της πολιτικής στη δημοκρατία, όμως «για να γίνει αυτό πρέπει και τα πολιτικά κόμματα να επιστρέψουν στη δημοκρατία».
Δημοκρατικό και πατριωτικό κόμμα
Μίλησε για «ένα κόμμα που θα είναι γενναία δημοκρατικό, που θα δώσει δύναμη στα μέλη του, με περισσότερη διαφάνεια και αξιοπιστία. Εδώ ο πολίτης ξέρει ότι η φωνή του μετράει και ότι αποφασίσει με τη ψήφο της η βάση, δεν θα το αλλάζει μετά η κορυφή».
Υπογράμμισε ότι «θέλουμε ένα κόμμα γενναία δημοκρατικό, που θα χτιστεί από την κοινωνική βάση και θα δώσει λόγο και δύναμη στα μέλη του, με περισσότερη διαφάνεια και πραγματική αξιοκρατία. Εδώ ο πολίτης θα ξέρει πως ό,τι αποφασίζει με την ψήφο της η βάση δεν θα το αλλάζει μετά η κορυφή».
Πρόσθεσε πως «το κόμμα είναι βαθιά δημοκρατικό, όμως είναι και βαθιά προοδευτικό» και «με τους παραδοσιακούς ιδεολογικούς όρους είναι κόμμα κεντροαριστερό. Όχι γιατί έχει λίγη Αριστερά και λίγο Κέντρο, είναι πιο αριστερό από την Αριστερά, είναι πιο κεντρώο από το Κέντρο γιατί έχει περισσότερη δημοκρατία, είναι συμμετοχικό είναι το κόμμα της σύγχρονης Κεντροαριστεράς».
«Η υπεροψία μια σκεπτόμενης ελίτ απέναντι σε δήθεν αδαείς ψηφοφόρους δεν έχει θέση στο δικό μας κόμμα», ξεκαθάρισε.
Κατά τον ίδιο, «μόνο ένα σύγχρονο ανοικτό κόμμα μπορεί να αναγεννήσει την Κεντροαριστερά».
Σημείωσε τις πρωταρχικές αξίες για δίκαιη κατανομή του πλούτου, ισότητα, αλληλεγγύη, ανθρώπινα δικαιώματα, δημόσια υγεία και παιδεία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, φορολογική δικαιοσύνη, συμπερίληψη, κλιματική δικαιοσύνη, ενεργειακή δημοκρατία, ψηφιακή δημοκρατία, προσβάσιμος πολιτισμός. Αυτοί είναι και οι βασικοί άξονες της ιδρυτικής διακήρυξης τους οποίες και ανέπτυξε.
Μιλώντας για τις αρχές του κόμματος και δη για τη συμμετοχική δημοκρατία ανέφερε ότι «η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι το πολίτευμα μας, όμως θα πρέπει να συμπεριλάβει μια λέξη: συμμετοχική. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες μιας ψηφιακής εποχής». Πρόσθεσε ότι «οι αμεσοδημοκρατικές διατάξεις του Συντάγματος για λαϊκή νομοθέτηση πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα» και πως «ο λαός θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει με δημοψηφίσματα για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του».
Σημείωσε ακόμη πως «είμαστε πατριωτικό κόμμα, χωρίς καμία ενοχή. Δεν εκχωρούμε τον πατριωτισμό σε κανέναν πολιτικό αντίπαλο που η ιστορία του είναι γεμάτη προδοσίες και υποχωρήσεις. Καμία υποχώρηση στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Καμία μυστική διπλωματία. Καμία συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Καμία συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Καμία αποστρατιωτικοποίηση. Αναφαίρετο δικαίωμα τα 12 μίλια όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο».
Αποφασίζουν τα μέλη και οι φίλοι
Υπογράμμισε δε, πως «το κόμμα που ιδρύουμε σήμερα είναι κόμμα των μελών και των φίλων του. Κινηματικό ανοιχτό, διαφανές, χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε μέλη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Τα μέλη και οι φίλοι αποφασίζουν για τον πρόεδρό τους.
Τα μέλη και οι φίλοι θα αποφασίζουν για τους υποψηφίους τους. Τα μέλη νομοθετούν μέσω των βουλευτών τους.
Τα στελέχη που συμμετέχουν στα όργανα του κόμματος διαχωρίζονται από τους έμμισθους υπαλλήλους του κόμματος με απόλυτο ασυμβίβαστο» τόνισε μεταξύ άλλων.
Μίλησε για κοινωνία της συμπερίληψης, ανεξαρτησία από συμφέροντα και είπε πως το κόμμα θα εξαρτάται οικονομικά μόνο από τα μέλη και τους φίλους του και θα δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία του κάθε 3μηνο.
Ξεκίνημα για την Ελλάδα που φέρνει τα παιδιά της πίσω
«Η δική μας δέσμευση είναι μια κοινωνία κινητικότητας στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν από το κράτος ισότιμες συνθήκες για να εξελιχθούν, να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, να διεκδικήσουν τα όνειρά τους, τους στόχους τους[…] Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, μια γενιά κουράστηκε να αποχαιρετά ταπεινωμένη τους φίλους και τους συμφοιτητές της, οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικό για να διεκδικήσουν καλύτερη ζωή. Τέρμα στην Ελλάδα που διώχνει τα παιδιά της. Ξεκίνημα για την Ελλάδα που φέρνει τα παιδιά της πίσω», ανέφερε.
«Οι νέες και οι νέοι θα μπορούν να κερδίσουν το μέλλον » στη χώρα τους. Αυτό είναι το νέο εθνικό όραμα που μπορεί να εμπνεύσει, να απελευθερώσει το δημιουργικό δυναμικό των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Αυτό είναι το ελληνικό όνειρο και είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας εποχής», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.
Έξυπνο κράτος
Μίλησε για νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα και την αναγκαιότητα εκπόνησης ενός νέου προγράμματος επαναβιομηχάνισης με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Ανέφερε ότι δέσμευση του κόμματος είναι «μια κοινωνία κινητικότητας που οι πολίτες θα έχουν ισότιμες ευκαιρίες να εξελιχθούν και να διεκδικήσουν τα όνειρα τους».
Μίλησε για «σύγχρονο ευέλικτο, έξυπνο κράτος που παρεμβαίνει όταν υπάρχει ανάγκη και λύνει προβλήματα, που ξέρει πώς να αξιοποιεί τους πόρους για να παράγει υπεραξία, που ξέρει πότε και πώς να παρεμβαίνει και πότε να αποστασιοποιείται».
Το νέο κόμμα επίσης είναι υπέρ «έντιμης συμφωνίας διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας όπως ισχύει στα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη».
Ακόμα ανέφερε ότι απαιτείται βαθιά εξυγίανση του αστυνομικού σώματος.
«Ως προς την ΕΥΠ, τίθενται αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα κάθε πολίτη από όποια εξουσία επιχειρήσει στο μέλλον να εκφυλίσει την εθνική ασφάλεια σε δίκτυο προσωπικών παρακολουθήσεων», πρόσθεσε.
Για το «νέο κοινωνικό κράτος» μίλησε, μεταξύ άλλων, για ποιοτική δημόσια δωρεάν παιδεία και ότι «η ανόρθωση της δημόσιας υγείας είναι ο πρώτος στόχος της διακυβέρνησης».
«Δημιουργούμε ένα αποκεντρωμένο κράτος με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και εμπιστοσύνης στην αιρετή τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα ανασυγκροτούνται τα επίπεδα της Αυτοδιοίκησης και εξασφαλίζουμε την αυτονομία και την οικονομική της αυτοτέλεια έναντι του κεντρικού κράτους, προκειμένου ο σημαντικός αυτός θεσμός να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην τοπική ανάπτυξη, στην αναστροφή της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Το κράτος πρέπει να δομηθεί εκ νέου με βάση την αρχή της εξυπηρέτησης του πολίτη», είπε χαρακτυηριστικά.
Πρόσθεσε ότι «έξυπνο κράτος είναι και εκείνο που δεν απεμπολεί τη δυνατότητά του να γίνει στρατηγικός επενδυτής σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας , σε κρίσιμες υποδομές που διασφαλίζουν την ασφάλεια και την αυτάρκεια της χώρας, όπως για παράδειγμα η αμυντική βιομηχανία. Το κράτος της ευθύνης ,όμως είναι και αυτό που δεν φοβάται να προχωρήσει σε μια μεγάλη τομή, μια νέα σχέση αμοιβαίου σεβασμού με την Εκκλησία, με μια έντιμη συμφωνία διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας, όπως ισχύει σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη».
Υγεία και Δικαιοσύνη
Για τον τομέα της Υγείας ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε πως «όλοι οι πολίτες χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας. Από την πρόληψη μέχρι τη νοσηλεία και την αποθεραπεία. Το ΕΣΥ που δημιουργήθηκε από την πρώτη προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα πριν από 40 χρόνια, αυτό το ΕΣΥ καταρρέει ηθελημένα με κυβερνητικό σχέδιο. Η ανόρθωση της δημόσιας υγείας είναι ο πρώτος στόχος».
Κάνοντας αναφορά στη Δικαιοσύνη υπογράμμισε ότι «ο μεγάλος ασθενής στη χώρα μας είναι η Δικαιοσύνη, μία Δικαιοσύνη αιχμάλωτη.
Η εξάρτησή της από την εκτελεστική εξουσία, οι σκανδαλώδεις αποφάσεις υπέρ των ισχυρών, η ατιμωρησία των σκανδάλων υπουργών και κυβερνήσεων, η μακροχρόνια εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν στους απλούς πολίτες. Όλα αυτά έχουν κάνει τους πολίτες να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη που αποτελούσε παραδοσιακά πυλώνα σταθερότητας με θεσμικές παρεμβάσεις και με δημοκρατική θωράκιση, με πραγματική ανεξαρτησία από τους διορισμούς της εκάστοτε κυβέρνησης. Η Δικαιοσύνη θα επιστρέψει στο πρωταρχικό της έργο να αποτελεί το τελευταίο και ισχυρότερο καταφύγιο όλων των πολιτών. Ανεξάρτητα από την πολιτική ή την οικονομική τους δύναμη».
Υπέρ της ΕΕ
Δήλωσε υπέρ της ΕΕ και δη μιας προοδευτικής Ευρώπης, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ευρωπαϊκής συνεργασίας, «πιστεύουμε στην στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, στην ανάγκη ενεργειακής και αμυντικής απεξάρτησης από τρίτους».
Μίλησε για τους στόχους της κλιματικής δικαιοσύνης-ενεργειακής δημοκρατίας, προϋπόθεση για τα οποία είναι η διαδικασία της πράσινης μετάβασης να λειτουργεί συνδυαστικά με τη μείωση των ανισοτήτων.
Τέλος, ανέπτυξε και τις αρχές του «προσβάσιμου πολιτισμού» και της ψηφιακής δημοκρατίας.
Πλήθος κόσμου
Πλήθος κόσμου, υποστηρικτών και συνεργατών του, παρέστει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Μεταξύ άλλων, στον χώρο βρέθηκαν οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές (πρώην ΣΥΡΙΖΑ) Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου και Γιώτα Πούλου.
Επίσης, ο Θάνος Μωραϊτης,ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Μανώλης Καπνισάκης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, o Νίκος Καρανίκας, , ο σύμβουλος επικοινωνίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Είμαι εδώ
Μάλιστα, κατά την προσέλευση οι υποστηρικτές του και στελέχη παρέλαβαν αυτοκόλλητα με το σύνθημα "Είμαι εδώ".
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών