Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε χρόνο ρεκόρ η εξόφληση χρεών από Intrum λόγω BN - Ο αδίστακτος Εξωδικαστικός, 103.000 καταλήγουν 350.000 ευρώ

Σε χρόνο ρεκόρ η εξόφληση χρεών από Intrum λόγω BN - Ο αδίστακτος Εξωδικαστικός, 103.000 καταλήγουν 350.000 ευρώ
Τo ΒΝ φέρνει στο φως μια νέα περιπέτεια ευάλωτου δανειολήπτη, ο οποίος με βάση το θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας, ενώ οι δανειολήπτες που δεν έχουν τον προσδιορισμό του ευάλωτου είναι σε πιο δυσμενή θέση έναντι του Fund κόκκινων δανείων 
Σχετικά Άρθρα
Σε χρόνο - ρεκόρ έλαβε ο δανειολήπτης το έγγραφο της εξόφλησης καταναλωτικού δανείου μετά την δημοσίευση του θέματος από την ενημερωτική οικονομική ιστοσελίδα Βankingnews.
Ο δανειολήπτης Γ.Ξ. αναζήτησε δημοσιότητα για να βρει λύση στο πρόβλημά του.
Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 σε σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Ο απίστευτος Γολγοθάς των δανειοληπτών - Ακόμη και η επικοινωνία με τα Funds των κόκκινων δανείων είναι αδύνατη» σπάει τη σιωπή του Fund και ο δανειολήπτης έλαβε το πολυπόθητο έγγραφο σε λιγότερο από 24 ώρες ενώ το αναζητούσε για περισσότερους από 10 μήνες.
Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου η εξόφληση είχε φτάσει στον δανειολήπτη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ο οποίος το αποδέχτηκε με ανακούφιση καθώς τον λύτρωσε από έναν πολύμηνο αγώνα για να το εξασφαλίσει.
Πάντως, η έγκυρη ενημέρωση των δανειοληπτών από τα Funds εξελίσσεται σε «Αχίλλειος πτέρνα» για τους οφειλέτες του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών ο οποίος στη ουσία τους καθιστά «αιχμαλώτους» τους δανειολήπτες που αναζητούν μία χαραμάδα επικοινωνίας με τα Funds.

Νέα ατέλεια του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Τo ΒΝ φέρνει στο φως μια νέα περιπέτεια ευάλωτου δανειολήπτη, ο οποίος με βάση το θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας, ενώ οι δανειολήπτες που δεν έχουν τον προσδιορισμό του ευάλωτου είναι σε πιο δυσμενή θέση έναντι του Fund.

Στόχος η επικοινωνιακή πολιτική των νόμων για την προστασίας των δανειοληπτών

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει με το N. 4738/2020 με τίτλο «ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ» ο οποίος στην πράξη κατάργησε το νόμο 3869/2010 και γνωστός ως νόμος Κατσέλη δεν αντιμετωπίζει βασικά προβλήματα των δανειοληπτών.
Το 2023 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, συμπλήρωσε το νομοθετικό πλαίσιο με νέο νόμο με τίτλο «Διαφάνεια στη διαχείριση των οφειλών, ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα, προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους».

Η άρση της υποθήκης μία ακόμη δύσκολη υπόθεση

Οι περιπέτειες των οφειλετών με τα Funds δεν έχουν τέλος, αφού οι νομικοί τους εκπρόσωποι δίνουν μάχη για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Περίπτωση δανειολήπτη ο οποίος έλαβε την εξόφληση της οφειλής μετά από 6 μήνες αντιμετώπισε πρόβλημα στην άρση της υποθήκης του ακινήτου.
Η νέα περιπέτεια αρχίζει με την εξόφληση του δανείου, αλλά το δικαίωμα άρσης της υποθήκης παραμένει στον πρώτο πιστωτή που συνήθως είναι η τράπεζα, αλλά το δάνειο άλλαξε χέρια περισσότερα από δύο Fund για να φτάσει στο τελευταίο που είναι ο διαχειριστής.
Η δικηγόρος Εύχαρις Μηλιάδου Αποστολίδου εξηγεί στο BN ότι το προσωπικό των FUNDS που διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια το επίπεδο των υπηρεσιών είναι στο ναδίρ και οι συναλλαγές μαζί τους γίνονται με κόπο και με επιμονή, όταν ο πελάτης τους έχει εξοφλήσει το χρέος τους.
Σημειώνει ότι το δικαίωμα της άρσης υποθήκης έχει παραμένει στο πρώτο πιστωτή, μερικές φορές μπορεί να έχει μεταφερθεί στο δεύτερο, ενώ ο τελευταίος που γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι έγινε η αποπληρωμή δεν διαθέτει μία εργατοώρα για να κλείσει ο φάκελος της υπόθεσης, με την άρση της υποθήκης.
Το Δικαστήριο παρότι είναι πρόθυμο να αποσύρει την υποθήκη από τον πιστωτή διαπιστώνει ότι τα έγγραφα της εξόφλησης προέρχεται από άλλη εταιρεία που ανήκει η υποθήκη παρότι η διαδρομή τους δανείου είναι εμφανής στο Δικαστήριο δεν δίνει την συγκατάθεσή του για άρση της υποθήκης για τυπικούς λόγους.

Θεοδωρόπουλος.jpg

Κατώτερος των προσδοκιών ο Εξωδικαστικός για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Η κ. Κιουρτίδου κληρονόμος του θανόντος συζύγου της Κιουρτίδη Δημητρίου, ο οποίος απεβίωσε το Δεκέμβριο του 2009 ανέλαβε να αποπληρώσει το επιχειρηματικό δάνειο.
Έφτασε στο «καταφύγιο» του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά στην πράξη πρόκειται για έναν αδίστακτο μηχανισμό για τους οφειλέτες διότι το «μαχαίρι και το πεπόνι» είναι στα χέρια του Funds χάρη στην ατολμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η αρχική οφειλή ήταν στις 247.000 ευρώ.
Την συγκεκριμένη υπόθεση την χειρίστηκε η Intrum Hellas η οποία προχώρησε σε γενναίο κούρεμα ύψους 144.000 ευρώ... η οποία σημειωτέον για να λέμε και τα θετικά όντως προχωράει σε γενναιότερο κούρεμα σε σχέση με άλλες εταιρίες διαχείρισης NPEs.
Το ποσό της εξόφλησης ανήλθε σε 103 .000 ευρώ.
Το επιτόκιο καθορίστηκε στο 3% όπως ορίζει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός διότι πρόκειται για ευάλωτο δανειολήπτη.
Ο χρόνος αποπληρωμής προσδιορίστηκε σε 35 χρόνια και η μηνιαία δόση στα πρώτα τρία χρόνια ανέρχεται σε 450 ευρώ.
Μέχρι εδώ φαίνεται ότι ο Εξωδικαστικός «δουλεύει» υπέρ του δανειολήπτη.
Ωστόσο, η αγνοία αρχικά της κας Θεώνη Αλαμπάση της Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού και στην συνέχεια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα όσα συμβαίνουν στην πραγματική ζωή ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός λειτουργεί ως «λαιμητόμος» για τους δανειολήπτες.
Οι ευάλωτοι δανειολήπτες τα πρώτα 15 χρόνια αποπληρώνουν μόνο τους τόκους του δανείου ενώ η μείωση του κεφαλαίου αρχίζει από το 16ο έτος.
Το Fund όπως και το κάθε Fund επιλέγει την κατανομή της μηνιαίας δόσης όπως επιθυμεί.
Από τα 450 ευρώ το μήνα δεν πάει ούτε το 1 ευρώ στη μείωση του κεφαλαίου.
Έτσι παρά αρχικό ποσό των 103.000 για την εξόφλησή του θα χρειαστεί να δώσει 350.000 ευρώ διότι το κεφαλαίο για 15 χρόνια δεν θα έχει μειωθεί ούτε 1 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης