Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Χρυσός», το βούτυρο στη Ρωσία - Αύξηση +30% σε 11 μήνες, το κλειδώνουν σε δοχεία

«Χρυσός», το βούτυρο στη Ρωσία - Αύξηση +30% σε 11 μήνες, το κλειδώνουν σε δοχεία
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τον περασμένο μήνα τα επιτόκια στο 21%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών
Σχετικά Άρθρα

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι τιμές τροφίμων στη Ρωσία, και ειδικά το βούτυρο, το ηλιέλαιο και τα λαχανικά. Ειδικά, η τιμή του βουτύρου έχει αυξηθεί κατά 30%, με αποτέλεσμα να περιστατικά κλοπών να έχουν πολλαπλασιάζονται και τελικά οι καταστηματάρχες να το… κλειδώνουν στα βάζα. Το θέμα αναδεικνύει το CNBC, με αφορμή μια διάρρηξη σε ένα μικρό κατάστημα τροφίμων στη ρωσική πόλη Γιεκατερίνμπουργκ, που έγινε πρωτοσέλιδο. Κι αυτό διότι το υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας του καταστήματος, Dairy Place, στις αρχές Νοεμβρίου φαίνεται να δείχνει την πόρτα να έχει σπάσει και ένα άτομο να σπεύδει να αδειάσει την ταμειακή μηχανή. Το άλλο άτομο κάνει μια στροφή προς το ψυγείο, αρπάζοντας 20 κιλά βούτυρο από το ψυγείο, ανέφεραν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δήλωσε στο Telegram ότι η ληστεία έδειξε ότι το βούτυρο είναι πλέον σαν «χρυσός», σύμφωνα με τη μετάφραση της Google.
Το Dairy Place δεν είναι το μόνο θύμα κλοπών βουτύρου, με μια πρόσφατη σειρά παρόμοιων περιστατικών να ωθεί ορισμένα καταστήματα να κλειδώνουν το προϊόν σε δοχεία. Ένα τυπικό στικ βουτύρου 200 γραμμαρίων κοστίζει τώρα περίπου 200 ρούβλια, ή σχεδόν 2 δολάρια, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 30% από τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας Rosstat.
Η κλοπή ενός τόσο βασικού προϊόντος έχει τραβήξει την προσοχή στην ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών στη Ρωσία.
«Το κόστος των βασικών τροφίμων αυξάνεται τα τελευταία τρία χρόνια. Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και επιταχύνεται, ειδικά φέτος», δήλωσε στο CNBC ο Stanislav, κάτοικος Μόσχας.
«Εξαρτάται από το είδος του φαγητού, φυσικά. Κάποιες τιμές των προϊόντων μειώνονται, για παράδειγμα το φαγόπυρο. Είχε υψηλότερο κόστος το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αλλά τώρα είναι τρεις φορές χαμηλότερο. Αλλά αυτό είναι το μοναδικό παράδειγμα μείωσης των τιμών. Όλες οι άλλες τιμές των τροφίμων αυξάνονται. Νομίζω ότι είναι περίπου 10%-40% ετησίως», πρόσθεσε.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ρωσίας διαμορφώθηκε στο 8,5% τον Οκτώβριο, πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 4%. Αυτό ώθησε την τράπεζα τον περασμένο μήνα να αυξήσει τα επιτόκια στο 21% -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών- και αναμένεται περαιτέρω αύξηση τον Δεκέμβριο.
Τα υψηλά επιτόκια έχουν δείξει ελάχιστα σημάδια ανάσχεσης της αύξησης των τιμών μέχρι στιγμής, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να γίνεται ιδιαίτερα έντονα αισθητός από τους καταναλωτές. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ηλιέλαιο και τα λαχανικά (ιδίως οι πατάτες, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 74% από τον περασμένο Δεκέμβριο) είναι μεταξύ των ειδών που βλέπουν συνεχείς αυξήσεις στις τιμές, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Rosstat, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά.
Ο Anton Barbashin, Ρώσος πολιτικός αναλυτής και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Riddle, δήλωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι αναπόφευκτες για τους περισσότερους πολίτες, λέγοντας στο CNBC ότι «κυριολεκτικά οι μισοί Ρώσοι ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους σε τρόφιμα, οπότε αισθάνονται περισσότερο τον πληθωρισμό».
«Ο πληθωρισμός των προϊόντων είναι πλέον ο μεγαλύτερος μοχλός για τον πληθωρισμό, ως τέτοιος. Έτσι, οι τιμές των βασικών αγαθών, των τροφίμων και άλλων προσωπικών ειδών αυξάνονται περισσότερο», σημείωσε.
«Μέχρι στιγμής, η στρατηγική για τους περισσότερους Ρώσους ήταν να υποβαθμίσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες, να επιλέξουν αγαθά χαμηλότερης ποιότητας. Να αναβάλουν οποιεσδήποτε μακροπρόθεσμες αγορές. Ωστόσο, το άγχος αυτό δεν κατανέμεται ομοιόμορφα. Η Μόσχα εξακολουθεί να αισθάνεται ελάχιστα τα προβλήματα. Περισσότερο έχουν πληγεί [οι άνθρωποι στις] μικρότερες πόλεις και στις αγροτικές περιοχές», σημείωσε.

Αύξηση των αμυντικών δαπανών

Οι πληθωριστικές πιέσεις στη Ρωσία, και μάλιστα σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν επιδεινωθεί από τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, με το κόστος των τροφίμων να αυξάνεται ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσφοράς και εργατικού δυναμικού, του υψηλότερου μισθολογικού κόστους, των κυρώσεων και του αυξημένου κόστους παραγωγής. Αυτά συνοδεύουν τη στροφή της Ρωσίας σε μια οικονομία προσανατολισμένη στον πόλεμο από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με μια μαζική αύξηση των κρατικών αμυντικών δαπανών και την εγχώρια παραγωγή στρατιωτικού υλικού να έχουν προτεραιότητα έναντι της γεωργικής παραγωγής. Η ρωσική οικονομία τα πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν από την έναρξη της εισβολής της στη γείτονα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναμένει ότι θα αναπτυχθεί κατά 3,6% φέτος.
Η κυβέρνηση της Ρωσίας προσπάθησε να αποφύγει την κριτική για τις αυξήσεις των τιμών, κατηγορώντας τις «μη φιλικές» χώρες (δηλαδή τους συμμάχους της Ουκρανίας) για τη σύγκρουση, τις κυρώσεις και τις ελλείψεις εφοδιασμού.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, αρνήθηκε ότι η Ρωσία έχει ανταλλάξει «βούτυρο με όπλα», καθώς υπερασπίστηκε τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες. «Το να λέμε ότι ξοδεύουμε πολλά χρήματα για όπλα και ξεχνάμε το βούτυρο. Αυτό δεν ισχύει. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι όλα, ακριβώς όλα τα προαναγγελθέντα σχέδια ανάπτυξης και επίτευξης των στρατηγικών στόχων και όλες οι κοινωνικές δεσμεύσεις που ανέλαβε το κράτος έναντι του πληθυσμού - όλα αυτά εκτελούνται στο ακέραιο», δήλωσε ο Putin σε συνεδρίαση της ολομέλειας του Valdai Discussion Club τον Οκτώβριο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ενώ πολλοί Ρώσοι έχουν συνδέσει τον πόλεμο με τον πληθωρισμό, είναι επικίνδυνο για τους απλούς πολίτες να επικρίνουν ανοιχτά την εισβολή -ή την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την περιγράφει η Μόσχα- καθώς οποιαδήποτε αντιληπτή «δυσφήμιση» του στρατού μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και πέντε ετών.
Ο Stanislav, ο οποίος προτίμησε να μην δώσει το επώνυμό του λόγω των κινδύνων που συνδέονται με την κριτική του πολέμου, δήλωσε ότι γνωρίζει ότι οι αυξήσεις των τιμών συνδέονται με την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι δεν κάνει «πολλές συζητήσεις με άλλους ανθρώπους, επειδή είναι επικίνδυνο να πεις κάτι αληθινό στη Ρωσία».
«Οι έξυπνοι άνθρωποι... καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με την οικονομία, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι κατηγορούν τις ξένες "μη φιλικές" χώρες [ότι ευθύνονται για τις αυξήσεις των τιμών]. Αυτός ο επίσημος όρος "μη φιλική χώρα" χρησιμοποιείται συχνά σε νομοσχέδια και στην προπαγάνδα», είπε.
Παρά την απομάκρυνση της ευθύνης για τις αυξήσεις των τιμών από το ίδιο και τον πόλεμο, το Κρεμλίνο έχει ωστόσο προσπαθήσει να καθησυχάσει το κοινό ότι ενεργεί για τις ελλείψεις προϊόντων.
Πέρυσι, η έλλειψη αυγών -και η αύξηση των τιμών κατά περισσότερο από 40%- ώθησε την κυβέρνηση να καταργήσει τους εισαγωγικούς δασμούς στο προϊόν. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αγοράσει αυγά από «φιλικές» χώρες και, κατά το πρώτο τρίμηνο, η Ρωσία εισήγαγε 235 εκατομμύρια αυγά από τη Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, όπως ανέφεραν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Αυτόν τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παρακολουθεί τις τιμές του βουτύρου και ότι θα υποστηρίξει μια «συστημική αύξηση της παραγωγής», καθώς η γαλακτοβιομηχανία συνέχισε να αγωνίζεται να καλύψει τη ζήτηση.
Ο Ρώσος αναλυτής Anton Barbashin, ο οποίος δεν ζει πλέον στη χώρα, σημείωσε ότι η μηχανή προπαγάνδας της Ρωσίας σημαίνει ότι υπάρχουν ελάχιστα σημάδια μαζικής δυσαρέσκειας με την κυβέρνηση ή τον πρόεδρο για τον επίμονο πληθωρισμό.
«Ήταν πάντα ένα μεγάλο επίτευγμα του Κρεμλίνου να διαχωρίζει το ζήτημα της πολιτικής του Putin και των προσωπικών αγώνων των Ρώσων», είπε.
«Φυσικά, αυτό δεν είναι ένας καθολικός κανόνας, αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε αυτά τα προβλήματα να μεταφράζονται σε κατηγορίες για τον πρόεδρο ή τον πόλεμο». Ο ίδιος επεσήμανε ότι, μέχρι στιγμής, η προπαγάνδα κρατά σε απόσταση τη μαζική δυσαρέσκεια και ορισμένοι Ρώσοι απλώς σκέφτονται ότι «είναι πόλεμος και ο πόλεμος κοστίζει».
«Αλλά η ταχύτητα των οικονομικών αλλαγών στη Ρωσία αυξάνεται, οπότε θα μπορούσαμε να περιμένουμε [μια] αύξηση εκείνων που θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», είπε.
«Δεν πρέπει επίσης να απορρίψουμε ότι [το] Κρεμλίνο κατηγορεί τις δυτικές δραστηριότητες και τις κυρώσεις για τα οικονομικά ζητήματα στη Ρωσία, προσφέροντας έναν εύκολο στόχο για να κατηγορήσουν οι Ρώσοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης