Κάθε άλλο παρά… καλό είναι το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Τουρκία να διαψεύδει στην πράξη τις εγγυήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων των δύο πλευρών.
Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, Mark Rutte (ο οποίος συναντήθηκε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη), ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Yaşar Güler, μίλησε για «μαξιμαλιστικές και παράνομες» απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο, για παράνομη στρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου και «υπενθύμισε» ότι οι έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ιevoli Relume» εμποδίστηκαν (σσ. η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι ολοκληρώθηκαν).
Με φόντο την… αυταπάρνηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει δηλώσει πρόθυμος να χαρακτηριστεί ακόμα και «μειοδότης», η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας θα μπορούσε να θεωρηθεί… ανούσια. «Θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης» επεσήμαναν «πηγές» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Αποστρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου
Η Τουρκία δια στόματος του Τούρκο υπουργού Άμυνας, Yaşar Güler, επανήλθε -μιλώντας σε Επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου- στα περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο. «Το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και απέχει από εμάς 1.900 μέτρα. Είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων από αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει.
Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά είναι σαφής. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τον εξοπλισμό αυτών των νησιών και την παραβίαση του καθεστώτος τους. Έχουμε δηλώσει από το παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών αυτών» είπε ο Τούρκος υπουργός και προσέθεσε: «Η χώρα μας αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιες δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την "ΤΔΒΚ" το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας που διακηρύξαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας στάση ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Οι έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ιevoli Relume»
Ο Τούρκος υπουργός κατέληξε στην αναφορά του στα ελληνοτουρκικά, ισχυριζόμενος ότι φέτος τον Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων με το ιταλικό πλοίο «Ιevoli Relume» στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», όπως είπε, εμποδίστηκε από την αποτρεπτική στάση των τουρκικών μονάδων μας στην περιοχή.
Οι σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του ακύρωσε την παραγγελία στις ΗΠΑ για τα κιτ εκσυγχρονισμού 79 μαχητικών F-16 του υφιστάμενου στόλου της και ζήτησε από την Ουάσιγκτον την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35 καθώς, όπως είπε, οι ΗΠΑ αφήνουν τώρα ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσουν τα υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς στην Τουρκία.
Για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400, δήλωσε ότι έχουν προκαθοριστεί οι τοποθεσίες όπου θα εγκατασταθούν και όποτε δοθεί η σχετική εντολή το σύστημα θα είναι επιχειρησιακό σε περίπου 12 ώρες.
Για το πρόγραμμα των μαχητικών F-16, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι έχει καταβληθεί η προκαταβολή για την αγορά 40 Block 70 Viper, ωστόσο εγκαταλείπεται η αγορά των 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον πεπαλαιωμένο υφιστάμενο στόλο των F-16. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Guler δήλωσε: «Η αρχική πληρωμή για την προμήθεια των F-16 Block 70 έχει γίνει. Έχουμε καταθέσει 1,4 δισ. δολάρια. Θα αγοράσουμε 40 αεροσκάφη F-16 Block 70 Viper. Σκοπεύαμε να εκσυγχρονίσουμε άλλα 79, αλλά εγκαταλείψαμε το σχέδιο. Το εγκαταλείψαμε για τον εξής λόγο: Οι εγκαταστάσεις μας στην TAI είναι ικανές να εκσυγχρονίσουν αυτά τα F-16. Ως εκ τούτου, τα πήγαμε εκεί. Θα αγοράσουμε 40 αεροσκάφη. Υπάρχουν επίσης τα πυρομαχικά που θα αγοράσουμε. Το συνολικό ποσό θα είναι περίπου 6,5-7 δισ. δολάρια».
Η αντίδραση της Αθήνας
«Θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων». Αυτό «απάντησαν» στον Τούρκο υπουργό Άμυνας, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, όπως και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας μάλιστα υπογράψει τη σχετική διεθνή σύμβαση (UNCLOS), αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά καθορίζονται από τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών