Aναλυτές δήλωσαν στη Izvestia ότι με την επιστροφή του Trump στον Λευκό Οίκο, η στάση της Ουκρανίας σχετικά με τους πιθανούς όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης θα μπορούσε να γίνει πιο ευέλικτη.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν λόγοι για διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov στη Izvestia.Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές χώρες έχουν προσφερθεί να λειτουργήσουν ως πλατφόρμα για τέτοιες συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, και το Κρεμλίνο εκτιμά την προθυμία της Ντόχα να μεσολαβήσει.
Ωστόσο, οι θέσεις της Μόσχας και του Κιέβου παραμένουν εντελώς αντίθετες.
Πιο ευέλικτη η Ουκρανία
Aναλυτές, ωστόσο, δήλωσαν στη Izvestia ότι με την επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο, η στάση της Ουκρανίας σχετικά με τους πιθανούς όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης θα μπορούσε να γίνει πιο ευέλικτη.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έλαβαν χώρα στα πρώτα στάδια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης σε άλλες χώρες - πρώτα στη Λευκορωσία και στη συνέχεια στην Τουρκία. Ωστόσο, οι θέσεις της Μόσχας και του Κιέβου παραμένουν εντελώς αντίθετες.
Πιο ευέλικτη η Ουκρανία
Aναλυτές, ωστόσο, δήλωσαν στη Izvestia ότι με την επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο, η στάση της Ουκρανίας σχετικά με τους πιθανούς όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης θα μπορούσε να γίνει πιο ευέλικτη.
Αργότερα, η Ελβετία προσπάθησε να παράσχει μια πλατφόρμα για συζητήσεις.
Ορισμένοι αναλυτές συμφωνούν ότι καμία από αυτές τις τρεις χώρες δεν θα φιλοξενήσει με επιτυχία την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης.
Η Ελβετία είναι ακατάλληλη για τη Ρωσία λόγω της αντιρωσικής της στάσης, ενώ η Λευκορωσία είναι απαράδεκτη για τη Δύση και την Ουκρανία λόγω των στενών δεσμών της με τη Μόσχα.
Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, διατηρεί μια σχετικά ουδέτερη στάση στη σύγκρουση, αλλά παραμένει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα, μαζί με τη Βραζιλία, πρότειναν το δικό τους "ειρηνευτικό σχέδιο" τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
Πρωτοβουλία Κίνας, Βραζιλίας
"Η πρωτοβουλία της Κίνας και της Βραζιλίας έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.
Δεν προτείνουν συγκεκριμένες τοποθεσίες για διαπραγματεύσεις, αλλά αντίθετα επικεντρώνονται στην ουσία, η οποία είναι γενικά αποδεκτή από εμάς.
Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής θα εξαρτηθεί από την πρότασή τους", δήλωσε στη Izvestia ο Vladimir Vinokurov, αρχισυντάκτης του περιοδικού Diplomatic Service και καθηγητής στη Διπλωματική Ακαδημία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Είναι ενδιαφέρον ότι η ηγεσία της Ουκρανίας άλλαξε πρόσφατα τη ρητορική της όσον αφορά τις εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία ως αντάλλαγμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
"Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, δυστυχώς για την Ουκρανία, η ιδέα της επιστροφής στα σύνορα του 1991 χάνει τη σημασία της", δήλωσε στη Izvestia ο εμπειρογνώμονας του Valdai Club και επιστημονικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων (RIAC) Andrey Kortunov.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών