Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μεικτά πρόσημα στην ημέρα και κέρδη για την εβδομάδα - Nέο ρεκόρ ο DAX

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μεικτά πρόσημα στην ημέρα και κέρδη για την εβδομάδα - Nέο ρεκόρ ο DAX
O Macron εκφώνησε μια προκλητική ομιλία, επικρίνοντας τους πολιτικούς ότι δεν σκέφτονται τους ψηφοφόρους
(upd) Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή 6/12 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό δείκτη DAX να επιτυγχάνει νέο ρεκόρ, σε συνέχεια της ανόδου των προηγούμενων ημερών.
Οι αγοραστές επικράτησαν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, κόντρα στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις, το πολιτικό χάος στη Γαλλία, την κρίση στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,13% στις 20.384,61 μονάδες την Παρασκευή 6/12 (κέρδη +3,8% στην εβδομάδα), ενώ, σε αντίθετο κλίμα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,49% και έκλεισε στις 8.308,61 μονάδες (+0,3% για την εβδομάδα).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,18%, στις 520,47 μονάδες (+1,9% στην εβδομάδα). 

Το κλείσιμο στους υπόλοιπους δείκτες: 

kleisimo_21.JPG

H Γαλλία στο επίκεντρο

Μετά την ψηφοφορία που ανέτρεψε την κυβέρνηση μειοψηφίας του Γάλλου πρωθυπουργού Michel Barnier το βράδυ της Τετάρτης, o πρόεδρος Macron εκφώνησε μια προκλητική ομιλία επικρίνοντας τους πολιτικούς ότι δεν σκέφτονται "τους ψηφοφόρους"."
Επέμεινε ότι θα εξαντλήσει το υπόλοιπο της προεδρίας του, με την οποία θα παραμείνει στη θέση του έως το 2027.
Ο Barnier παραιτήθηκε από τη θέση του το πρωί της Πέμπτης, αλλά θα συνεχίσει σε υπηρεσιακό ρόλο, ενώ ο Macron θα επιλέξει τον αντικαταστάτη του.
Το ευρώ σημείωσε οριακή πτώση έναντι του δολαρίου, στα 1,0574 δολάρια.
Στην Ασία, οι αγορές σημείωσαν μεικτά πρόσημα, με τους traders να παρακολουθούν την πολιτική αστάθεια στη Νότια Κορέα.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι επενδυτές προσβλέπουν στη δημοσίευση των στοιχείων για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να έχουν αυξηθεί τον Νοέμβριο.

Υπό κατάρρευση η γερμανική βιομηχανία - Απρόσμενη πτώση στην παραγωγή και τον Οκτώβριο 2024

Απρόσμενη πτώση σημείωσε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή και τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της μείωσης στην παραγωγή ενέργειας και στην αυτοκινητοβιομηχανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Η παραγωγή μειώθηκε κατά 1% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η Destatis.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση 1,2% μετά από μια αναθεωρημένη προς τα πάνω μείωση 2% τον Σεπτέμβριο και αύξηση 2,6% τον Αύγουστο.

Αδύναμη ζήτηση και ανταγωνισμός

"Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση", ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του.
Η οικονομία της Γερμανίας καταδιώκεται από την αδύναμη ζήτηση, τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και την πολιτική αβεβαιότητα μετά τη διαμάχη για τον προϋπολογισμό που έφερε την πτώση του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού τον περασμένο μήνα.
Τον Φεβρουάριο θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.
Η συνολική μείωση της παραγωγής οφειλόταν κυρίως στην απότομη πτώση της παραγωγής ενέργειας κατά 8,9%, ενώ σημειώθηκε πτώση 1,9% στην παραγωγή αυτοκινήτων.
Η βιομηχανική παραγωγή εξαιρουμένης της ενέργειας και των κατασκευών μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον μήνα μετά από εποχικές και ημερολογιακές προσαρμογές. Στην λιγότερο ευμετάβλητη σύγκριση τριών μηνών, η παραγωγή την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες. "Η βιομηχανία έκανε ένα κακό ξεκίνημα στο τελευταίο τρίμηνο του 2024", δήλωσε ο οικονομολόγος της VP Bank Thomas Gitzel.

Ανάπτυξη 0,4% στην Ευρωζώνη

Στο 0,4% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το γ' 3μηνο του 2024, σύμφωνα με τη Eurostat.
Το β' τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,2% και στις δύο ζώνες.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 0,9% στην ευρωζώνη και στο 1% στην ΕΕ το γ' τρίμηνο του 2024, μετά από +0,5% στην ευρωζώνη και +0,8% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.
Κατά το γ' τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7% (μετά από +3,0% το προηγούμενο τρίμηνο).
Όσον αφορά την Ελλάδα, η ανάπτυξη το γ' τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στο 0,3%

Η ανάπτυξη ανά κράτος μέλος

Η Ιρλανδία (+3,5%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Δανία και τη Λιθουανία (και οι δύο +1,2%). Οι υψηλότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία (-0,7%) και τη Λετονία (-0,2%).

Συνιστώσες του ΑΕΠ και συμβολή στην ανάπτυξη

Οι συνιστώσες του ΑΕΠ εξελίχθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2024 ως εξής:

  • Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,6% στην ΕΕ (μετά από 0,0% στη ζώνη του ευρώ και +0,1% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο),
  • η τελική καταναλωτική δαπάνη της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 0,5% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ (μετά από +1,2% στη ζώνη του ευρώ και +1,1% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο),
  • οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,0% στην ΕΕ (μετά από -2,4% και -2,1% αντίστοιχα),
  • οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην ΕΕ (μετά από +1,5% και στις δύο ζώνες), και
  • οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,3% στην ΕΕ (μετά από +1,1% και στις δύο ζώνες).

Η συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ από:

  • την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών ήταν θετική τόσο για τη ζώνη του ευρώ (+0,4 ποσοστιαίες μονάδες - π.μ.) όσο και για την ΕΕ (+0,3 π.μ.),
  • τις τελικές δαπάνες του κράτους ήταν θετικές τόσο για τη ζώνη του ευρώ όσο και για την ΕΕ (+0,1 ποσοστιαίες μονάδες και για τις δύο),
  • οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ήταν θετικές τόσο για τη ζώνη του ευρώ (+0,4 ποσοστιαίες μονάδες) όσο και για την ΕΕ (+0,2 ποσοστιαίες μονάδες),
  • οι μεταβολές των αποθεμάτων ήταν θετικές τόσο για τη ζώνη του ευρώ (+0,4 π.μ.) όσο και για την ΕΕ (+0,5 π.μ.), και
  • οι εξαγωγές μείον τις εισαγωγές ήταν αρνητικές τόσο για τη ζώνη του ευρώ (-0,9 π.μ.) όσο και για την ΕΕ (-0,7 π.μ.).
Η απασχόληση

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε σταθερός στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,7% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2024, μετά από +0,9% και στις δύο περιοχές το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Οι ώρες εργασίας παρέμειναν σταθερές στη ζώνη του ευρώ και μειώθηκαν κατά 0,1% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,6% στην ΕΕ.

Αύξηση της απασχόλησης στα κράτη μέλη

Το τρίτο τρίμηνο του 2024, η Κροατία (+1,5%), η Ιρλανδία (+1,2%) και η Μάλτα (+1,0%) κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης σε άτομα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε στη Ρουμανία (-3,1%), την Εσθονία (-1,2%) και τη Λετονία (-0,6%).
Με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, η Eurostat εκτιμά ότι το τρίτο τρίμηνο του 2024, 219,1 εκατομμύρια άτομα απασχολούνταν στην ΕΕ, εκ των οποίων 170,9 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης