Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι είδε η Piraeus Securities στην Interlife και πόσες εισηγμένες διαπραγματεύονται κάτω από τα ίδια κεφάλαια

Τι είδε η Piraeus Securities στην Interlife και πόσες εισηγμένες διαπραγματεύονται κάτω από τα ίδια κεφάλαια
Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως η μετοχή διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι των ιδίων κεφαλαίων και τονίζει πως πολλές εξαγορές έγιναν με πάνω από τα ίδια κεφάλαια
Σχετικά Άρθρα
Μία ενδιαφέρουσα παράμετρο που η πρόσφατη απαξίωση των μετοχών του  Ελληνικού Χρηματιστηρίου είχε κάνει πιθανότητα τους επενδυτές να την αγνοήσουν, ήρθε με την έκθεσή της η Piraeus Securities για την Interlife να μας υπενθυμίσει.
Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε πως μία μεγάλη χρηματιστηριακή, ασχολείται με μία εταιρεία ουσιαστικά μικρής κεφαλαιοποίησης και την αξιολογεί ως υποτιμημένη από πλευράς αποτίμησης και μάλιστα δίνει περιθώριο ανόδου σχεδόν 48%.
Χθες 10/12 η μετοχή κατέγραψε καλή άνοδο.
Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως η μετοχή διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι των ιδίων κεφαλαίων.
Μάλιστα, με το μοντέλο αποτίμησης που χρησιμοποιεί δίνει δίκαιη αποτίμηση προς ίδια κεφάλαια ανά μετοχή 0,8x αν και τονίζει πως πολλές εξαγορές έγιναν με πάνω από τα ίδια κεφάλαια.
Η εξαγορά της AXA από τη Generali το 2021 αλλά και της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz το 2023 έγιναν με τίμημα πάνω από τα ίδια κεφάλαια, αλλά και πρόσφατα η εξαγορά της Ευρώπη από την Intracom έχει με υψηλούς δείκτες.
Η Piraeus Securities αναφέρει πως ο εκτιμώμενος δείκτης p/bv για το 2024 της ασφαλιστικής είναι 0,58 φορές και 0,54 φορές για το 2025.

Ποιες εισηγμένες διαπραγματεύονται σημαντικά χαμηλότερη από τα ίδια κεφάλαια;

Η απάντηση είναι πως είναι αρκετές. Οι περισσότερες εκτός του ότι διαπραγματεύονται κάτω από τα ίδια κεφάλαια έχουν και καλή κερδοφορία και δίνουν και μέρισμα στους μετόχους.
Το χαμηλότερο δείκτη έχουν Κορδέλλος και Δρομέας, αλλά έχουν και μεταβλητότητα τα μεγέθη τους.
Μύλοι Λούλη, Έλαστρον, Medicon και Τεχνική Ολυμπιακή έχουν δείκτη P/BV από 0,45 φορές έως 0,55 φορές και τα θεμελιώδη δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις.
Noval, Πλαστικά Θράκης, ΕΥΑΘ, Premia, BriQ, Intracom, ΑΔΜΗΕ, Trastor και ΕΥΔΑΠ έχουν κάτω από 0,7 φορές. Οι περισσότερες δίνουν μέρισμα και έχουν πολύ καλή κερδοφορία.
Αν εστιάσουμε για παράδειγμα στις εταιρείες ύδρευσης θα δούμε πως εκτός από τα υψηλά ίδια κεφάλαια έχουν και υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, άρα κάνουν την αποτίμηση ακόμα πιο ελκυστική. Επηρεάστηκαν από το υψηλό ενεργειακό κόστος και από την απόφαση των διοικήσεων να μην το μετακυλίσουν στους καταναλωτές.
Ωστόσο τα νούμερα βελτιώνονται καθώς υποχώρησε το ενεργειακό κόστος.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil αλλά και η Viohalco από την υψηλή κεφαλαιοποίηση δίνουν και μέρισμα και έχουν καλή κερδοφορία και διαπραγματεύονται κάτω από 0,83 φορές τα ίδια κεφάλαια.
Έλτον και Βογιατζόγλου έχουν επίσης χαμηλό δείκτη αν και έχουν καλά θεμελιώδη.
Το discount αυτό αποδίδεται στην απουσία επενδυτών, όπως έχει τονιστεί από το ΒΝ αρκετές φορές.
Αυτός είναι και ο λόγος που συνολικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει δεκάδες μετοχές σε discount έναντι των ομοειδών του εξωτερικού

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης