Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΟΔΥ: 18 κρούσματα mpox - Τα συμπτώματα και οι συστάσεις

tags :
ΕΟΔΥ: 18 κρούσματα mpox - Τα συμπτώματα και οι συστάσεις
Ο ιός mpox είναι γενετικά παρόμοιος με εκείνον της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός προκαλώντας πιο ήπια συμπτώματα, υπενθυμίζει ο ΕΟΔΥ.
Συνολικά 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox αναφέρθηκαν στον ΕΟΔΥ μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι παρατηρείται αύξηση των περιστατικών mpox το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και συμπληρώνει ότι η διασπορά του ιού συνεχίζεται στη χώρα και διεθνώς.
Ο ιός mpox είναι γενετικά παρόμοιος με εκείνον της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός προκαλώντας πιο ήπια συμπτώματα, υπενθυμίζει ο ΕΟΔΥ. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Ιός mpox: Τα συμπτώματα και οι τρόποι μετάδοσης

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό mpox περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

πυρετό
πονοκέφαλο
μυαλγίες
οσφυαλγία
λεμφαδενοπάθεια
ρίγος
εξάντληση.
Συνήθως, εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Οι τρόποι μετάδοσης της νόσου mpox περιλαμβάνουν:

Στενή προσωπική επαφή
Έκθεση σε βιολογικά υγρά
Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)
Βάση των υφιστάμενων επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα, η νόσος mpox μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά
Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ συστήνει την αποφυγή της στενής επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα. Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και αποφύγει σεξουαλικές ή στενές επαφές με άλλα άτομα.

Εμβολιασμός έναντι του ιού mpox συστήνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

- Άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και γυναίκες, άτομα τρανς, μη δυαδικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, ή έχουν νοσήσει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τους τελευταίους 3 μήνες.
- Επαγγελματίες υγείας και φροντίδας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους ή σε συνθήκες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς τύπου mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες, εμβολιαστικά κέντρα, αποστολές σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς τύπου mpox κλπ).
- Άτομα που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές, άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους τα οποία ταξιδεύουν σε περιοχές των χωρών που είναι επηρεαζόμενες (ο κατάλογος των περιοχών των χωρών επικαιροποιείται από τον ΕΟΔΥ και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του). Επίσης, άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν για προσωπικούς λόγους καθώς και για ειδικές συνθήκες (π.χ. μακρόχρονη παραμονή σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα mpox) και που δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες.
- Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς τύπου mpox συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατοικούν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση εντός 4 ημερών από την έκθεση. Εμβολιασμός μέχρι και 14 ημέρες μετά από την έκθεση συνιστάται επίσης γιατί μπορεί να προσφέρει προστασία. Εμβολιασμός γίνεται μόνον εφόσον το άτομο σε στενή επαφή με το κρούσμα δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.
- Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων.

Πού γίνεται ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού mpox πραγματοποιείται στα εξής εμβολιαστικά κέντρα:

ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης
Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Τετάρτη 09:00-12:00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2251 352510

ΠΓΝ Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»
Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Τετάρτη 09:00-12:00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2313 303333

ΠΓΝ Ηρακλείου «ΠΑΓΝΗ»
Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2810 542107

ΓΝ Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων «Ανδρέα Συγγρός»
Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 7295310 / 210 7265159

ΠΓΝ «Αττικόν»
Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 5831656

ΠΓΝ Πατρών «Παναγία η Βοήθεια»
Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Τετάρτη-Πέμπτη 09:00-14:00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2613 603689

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης