Σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είναι απαραίτητο να υποτιμηθεί το δολάριο, κάτι που θα οξύνει έτι περαιτέρω τις αντιθέσεις στον τομέα του παγκόσμιου εμπορίου.
Ωστόσο, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας σημειώνει ότι ο Trump, παράλληλα, είχε εκφράσει την επιθυμία του για ένα ισχυρό δολάριο και την απόλυτη κυριαρχία του στις διεθνείς πληρωμές.
Η ανάλυση του Βαρουφάκη επικεντρώνεται στο ερώτημα αν ο Trump θα μπορούσε να επιτύχει και τους δύο αυτούς στόχους ταυτόχρονα...
Trump, the Dollar and China: What to watch for in 2025
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) December 26, 2024
Trump wants to boost exports, bring back American jobs from overseas and reduce the trade deficit. To achieve this he needs a weaker dollar.
Trump also wants a strong dollar and will not brook any challenges to its near… pic.twitter.com/B7Jy8nX2YW
Οι τρεις «πονοκέφαλοι» του Donald Trump
Ως εκ τούτου, ο Βαρουφάκης απαριθμεί τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολιτική του Trump:
- Η επίδραση των δασμών στο δολάριο
Υπογραμμίζει ότι οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Trump πιθανότατα θα οδηγούσαν σε ενίσχυση της αξίας του δολαρίου λόγω της αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας.
Ακόμα και αν επιβάλλονταν υψηλοί δασμοί στις εισαγωγές, η ενίσχυση της αξίας του δολαρίου θα εξουδετέρωνε τις πιέσεις μείωσης στις εισαγωγές και στο εμπορικό έλλειμμα.
- Οι φοροαπαλλαγές και η εισροή κεφαλαίων
Αυτό, με τη σειρά του, θα ενίσχυε περαιτέρω το δολάριο και θα διεύρυνε το χάσμα μεταξύ αποταμιεύσεων και επενδύσεων, το οποίο, όπως αναφέρει, αποτελεί τη ρίζα του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.
- Η κυριαρχία του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές
Ο γραμματέας του Μέρα25 τονίζει το παράδοξο που ανακύπτει, λόγω της κυριαρχίας του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές: όποτε η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζει δυσκολίες, το δολάριο ενισχύεται.
Κατά την ανάλυσή του, εάν ο Trump ήταν πραγματικά σοβαρός για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και για την υποτίμηση του δολαρίου, θα έπρεπε να στοχεύσει στην κατάργηση της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου.
Ωστόσο, ο Βαρουφάκης θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος της ηγεμονίας των Ηνωμένων Πολιτειών – ένα ενδεχόμενο που ο Trump δεν θα ήθελε να δει κατά τη θητεία του.
Donald Trump όπως... Ronald Reagan
Στη συνέχεια, ο Βαρουφάκης προτείνει ότι ίσως μια στρατηγική παρόμοια με αυτήν που ακολούθησε ο Ronald Reagan το 1985, μέσω των Plaza Accords, θα μπορούσε να είχε αποτέλεσμα.
Ο Reagan είχε επιβάλει τελεσίγραφο στην Ιαπωνία, ζητώντας να ανατιμήσει μαζικά το νόμισμά της, απειλώντας με την επιβολή υψηλών δασμών στις εξαγωγές της.
Όμως, όπως επισημαίνει ο Βαρουφάκης, η Κίνα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις ΗΠΑ, δεν είναι Ιαπωνία και δεν θα υποχωρήσει τόσο εύκολα...
Η πρόκληση για την Κίνα
Ο Βαρουφάκης αναφέρεται επίσης στην Κίνα, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με το δικό του δίλημμα καθώς πλησιάζει το 2025:
Να συνεχίσει τη στρατηγική της αναμονής, ελπίζοντας ότι οι εσωτερικές αντιφάσεις των ΗΠΑ θα κορυφωθούν;
Ή να μετατρέψει τους BRICS σε ένα νέο σύστημα παρόμοιο με εκείνο του Bretton Woods, με το γουάν να τοποθετείται ηγεμονικά στονη πυρήνα αυτής της νέας δομής;
Ο Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι το Πεκίνο δεν έχει ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις.
Ούτε όμως και οι ΗΠΑ.
Ωστόσο αυτές ακριβώς οι στρατηγικές επιλογές των δύο βασικών ανταγωνιστών της διεθνούς οικονομίας θα καθορίσουν τα χαρακτηριστικά που θα λάβει ο... παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος του 2025.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών