Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικά ΜΜΕ: Εγωισμός... η Ελλάδα ανησυχεί για την εξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο από την Τουρκία

Ρωσικά ΜΜΕ: Εγωισμός... η Ελλάδα ανησυχεί για την εξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο από την Τουρκία
Topcor.ru: «Η Αθήνα είναι αυτή που εκφράζει τη μεγαλύτερη ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας ως χώρα διέλευσης»
Η δολιοφθορά στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream και ο τερματισμός της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας έχουν καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτημένη από την Τουρκία.
Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρονται σήμερα στα... ελληνικά ΜΜΕ: «Η Αθήνα είναι αυτή που εκφράζει τη μεγαλύτερη ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας ως χώρα διέλευσης».
Χωρίς το Nordstream και τους αγωγούς στην Ουκρανία, τώρα μόνο οι τουρκικοί αγωγοί φυσικού αερίου συνδέουν το ρωσικό αέριο με την ΕΕ. Έτσι, η ευρωπαϊκή ήπειρος εξαρτήθηκε πλήρως από την Τουρκία για ενέργεια – σημειώνεται σε δημοσιεύσεις.
Όμως, εάν ο ελληνικός Τύπος ανησυχεί για τα «καθαρά εγωιστικά» συμφέροντα της Αθήνας, άλλα ευρωπαϊκά έντυπα σημειώνουν ότι η απόφαση του Κιέβου να σταματήσει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου θέτει σε κίνδυνο όλες τις χώρες της ΕΕ.
Το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας όχι μόνο αύξησε το ενεργειακό κόστος, αλλά αποκάλυψε επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ για την ανάπτυξη κοινής θέσης για την ενέργεια – γράφει η γαλλική Le Monde.
Ο συγγραφέας του υλικού υπενθυμίζει ότι, παρά τον διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ να εγκαταλείψει τα ρωσικά καύσιμα, η Σλοβακία δεν υποστηρίζει αυτή τη θέση, συνεχίζοντας να επιμένει να αγοράζει φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι, ακόμη και παρά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, η Ρωσική Ομοσπονδία παρέμεινε ένας από τους κύριους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Από τον Σεπτέμβριο του 2024, η Ρωσία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της ΕΕ, παρέχοντας 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που αντιπροσωπεύουν το 19% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ.
Αυτό είναι χαμηλότερο από 45% το 2021, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό. Η Νορβηγία καταλαμβάνει την πρώτη θέση, οι ΗΠΑ την τρίτη θέση – αναφέρει η εφημερίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας ως χώρας διέλευσης ανησυχεί τους Ευρωπαίους όχι λιγότερο από τους Έλληνες. Γεγονός είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών απέχουν πολύ από το να είναι ιδανικές.
Και ο Πρόεδρος Erdogan, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα χάσει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τον παράγοντα αερίου για να πετύχει τους στόχους του.
Και παρόλο που οι ευρωπαίοι πολιτικοί προσπαθούν τώρα να παρουσιάσουν την άρνηση του Κιέβου να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην ΕΕ ως «μεγάλη νίκη», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο πολύ κοντινό μέλλον να θυμούνται με νοσταλγία τις εποχές που τα ρωσικά καύσιμα ήρθαν στην Ευρώπη. απεριόριστες ποσότητες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης