Μαίνονται οι συγκρούσεις στη βόρεια Συρία - Πάνω από 100 νεκροί από τις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών και των Κούρδων - Εμπλοκή και Τουρκίας
Τη στιγμή που η Συρία προσπαθεί να κάνει τα πρώτα της βήματα στη μετά Assad εποχή, με τις νέες τζιχαντιστικές αρχές να διαμηνύουν πως δεν αποτελούν απειλή για κανέναν και πως το μόνο μέλημα τους είναι η ειρήνη και η ανοικοδόμηση της χώρας, πυκνώνουν τα σενάρια που θέλουν Ισραήλ και Τουρκία να οδεύουν προς μια μετωπική ένοπλη αντιπαράθεση.
Από τις πρώτες ώρες της ανατροπής του καθεστώτος, Ισραήλ και Τουρκία έχουν σπεύσει να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους επηρεάζοντας άμεσα το γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής.
Οι Ισραηλινοί έχουν καταλάβει ακόμα περισσότερα εδάφη στα υψώματα του Golan και στο όρος Ermon, από τα οποία και αρνείται να φύγει καθώς υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας – ενώ εξακολουθεί να βομβαρδίζει υποδομές και εγκαταστάσεις του συριακού στρατού κατά το δοκούν -, ενώ οι Τούρκοι, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα τις αποφάσεις του de facto ηγέτη της Συρίας, al Sharaa, έχουν θέσει ως προτεραιότητα τους την εξόντωση των Κούρδων της Συρίας προκειμένου να απαλείψουν μια και καλή τον κίνδυνο δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν στα νότια σύνορα της.
Άλλωστε σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan επανέλαβε πως είναι θέμα χρόνου η εξάλειψη των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ και των οργανώσεων του στη Συρία.
Θέμα χρόνου η εξόντωση των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ
«Η εξάλειψη» των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία είναι «θέμα χρόνου» υποστήριξε ο Fidan.
«Η κατάσταση στη Συρία άλλαξε.
Πιστεύουμε πως η εξάλειψη του PKK/YPG δεν είναι παρά θέμα χρόνου» επισήμανε ο Fidan, και ενώ μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις στη βόρεια Συρία που φέρνουν αντιμέτωπες ένοπλες παρατάξεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, μεταξύ των οποίων οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί πως αποτελούν κλάδο του PKK.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιορδανό ομόλογό του ο Fidan υπογράμμισε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε πολιτική που θα επέτρεπε στους Κούρδους της YPG να διατηρήσει την παρουσία τους εκεί.
«Είμαστε σε θέση όχι μόνο να δούμε, αλλά και να διαλύσουμε οποιουδήποτε είδους σκευωρία στην περιοχή» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Σφοδρές συγκρούσεις - Πάνω από 100 νεκροί
Τα τελευταία 24ωρα, περισσότεροι από 100 μαχητές από τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) που έχει την υποστήριξη της Τουρκίας και των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη βόρεια Συρία.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, κυρίως κοντά στις πόλεις Hajj Hussein, al-Sa'ideen, Atshana, Aloush, al-Mustaha, εκτός από το φράγμα Tishreen και τη γέφυρα Qara Qozak.
Όπως αναφέρεται, 50 μαχητές του SNA και άλλοι 12 από τις SDF σκοτώθηκαν στις 3 Ιανουαρίου, που ήταν η πρώτη ημέρα των συγκρούσεων.
Τη δεύτερη ημέρα, επιπλέον 35 μαχητές του SNA σκοτώθηκαν από τις SDF, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή από τη λεγόμενη Μεραρχία Sultan Murad.
Τέσσερις Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν επίσης.
Τουρκικά μαχητικά και drones παρείχαν στενή αεροπορική υποστήριξη στο SNA, εξαπολύοντας πολλά πλήγματα κατά των SDF.
Οι περισσότερες απώλειες της ομάδας προκλήθηκαν από αυτές τις επιθέσεις.
Οι μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία δεν κατάφεραν να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες στις δυνάμειες του SDF.
Από την πλευρά της, οι SDF συνέχισαν να χρησιμοποιούν drones αυτοκτονίας FPV και άλλους τύπους οπλισμένων drones με μεγάλη επιτυχία.
Οι στόχοι δεν περιορίστηκαν στο SNA, καθώς περιελάμβανε και στρατιωτικό εξοπλισμό του τουρκικού στρατού.
Ενώ η ένταση των συγκρούσεων αυξάνεται, μια μεγάλης κλίμακας τουρκική επίθεση κατά των SDF στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου παραμένει απίθανη λόγω της συνεχούς υποστήριξης των ΗΠΑ στους Κούρδους.
Μάλιστα αναφέρθηκε πως στις 5 Ιανουαρίου μια μεγάλη στρατιωτική συνοδεία ανεφοδιασμού των ΗΠΑ αποτελούμενη από περίπου 30 φορτηγά κατευθύνθηκε προς το Κομπάνι.
Στην περιοχή εντοπίστηκαν επίσης πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ.
Εφιαλτικό σενάριο
Ωστόσο, πυκνώνουν οι τοποθετήσεις διαφόρων αναλυτών, οι οποίοι αρχίζουν να θεωρούν πως η ταραχώδης σχέση της Τουρκίας και του Ισραήλ οδεύει προς μεγαλύτερη αναταραχή, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία φέρνουν τις δύο χώρες τη μία εναντίον της άλλης σε μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα και σε ένοπλη σύγκρουση.
Είναι άλλωστε πρόσφατες οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, με τον Τούρκο πρόεδρο, Rejep Tayip Erdogan να ηγείται του αντι-ισραηλινού αισθήματος στην Τουρκία.
Ο πόλεμος, ο οποίος άρχισε με την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου 2023, εξελίχθηκε σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο με πολλαπλά μέτωπα και άλλαξε το γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής.
Η Τουρκία και στο παρελθόν ήταν σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ στο παρελθόν, με αφορμή την Hamas.
Αυτή τη φορά, όμως επισημαίνεται, η κατάσταση είναι διαφορετική.
Κρυφές σχέσεις Κούρδων – Ισραήλ
«Ο Erdogan πίστευε ότι αυτός ο πόλεμος ήταν απλώς ένας ακόμη γύρος βίας» υποστηρίζει ο Hay Eytan Cohen Yanarocak, ειδικός για την Τουρκία από το Moshe Dayan Center στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
«Αλλά μετά από μερικές εβδομάδες, συνειδητοποίησε ότι το Ισραήλ διεξήγαγε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Hamas.
Ο Erdogan, ο οποίος είναι βαθιά επηρεασμένος από την ίδια ιδεολογία των Αδελφών Μουσουλμάνων με τη Hamas, άρχισε να επιδεινώνει τη σχέση με το Ισραήλ» υποστηρίζει ο Ισραηλινός ειδικός.
Σε μια από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, η πτώση του καθεστώτος του Bashar al Assad τον περασμένο μήνα έθεσε υπό αμφισβήτηση την αυτονομία των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών ομάδων στη Συρία, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες που ανέτρεψαν τον Assad και υποστηρίζονται από την Τουρκία απειλούν τα εδάφη τους.
Το Ισραήλ έχει διατηρήσει κρυφές σχέσεις με τους Κούρδους όλα αυτά τα χρόνια, θεωρώντας το ως πιθανό σύμμαχο ενάντια σε κοινούς εχθρούς.
Οι επιδιώξεις της Άγκυρας
Σε ανάλυση της Jerusalem Post, αναφέρεται πως η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή της στη Συρία, η οποία μοιράζεται σύνορα με το Ισραήλ.
Για χρόνια, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν επίσημα σε πόλεμο, τα σύνορα με τη Συρία ήταν από τα πιο ήσυχα του Ισραήλ.
Τώρα, καθώς η Τουρκία πλησιάζει ολοένα και περισσότερο γεωγραφικά στο Ισραήλ, αυτή η ησυχία θα μπορούσε να διακοπεί.
«Υπάρχει πιθανότητα μελλοντικής στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας» επισημαίνει ο Ισραηλινός καθηγητής Efrat Aviv, ειδικός για την Τουρκία από το Τμήμα Γενικής Ιστορίας του Bar-Ilan και το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Begin-Sadat.
«Αυτό δεν έχει προηγούμενο, όπως και όλα τα γεγονότα που έχουν καταγραφεί πρόσφατα στην περιοχή» υποστηρίζει ο Aviv.
Οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας
Οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας ήταν κακές για πάνω από μια δεκαετία, αν και διατήρησαν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις σε πολλές κρίσεις.
Τώρα, η Τουρκία βρίσκεται στο κατώφλι του Ισραήλ και με μια λιγότερο από εγκάρδια σχέση, οι εντάσεις σχετικά με τη Συρία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση.
Ο Erdogan και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια, παρά το γεγονός ότι κάποτε οι δύο χώρες είχαν ισχυρές και φιλικές σχέσεις.
Ο Erdogan υπήρξε ένθερμος επικριτής του Ισραήλ και υπέρμαχος των Παλαιστινίων.
Μια από τις πιο δραματικές στιγμές των σχέσεων τους ήταν το 2010 όταν ένας στολίσκος υπό την ηγεσία της Τουρκίας με στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κατέληξε σε σύγκρουση με τις ισραηλινές δυνάμεις και τον θάνατο 10 Τούρκων πολιτών.
Ο Erdogan κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, ισχυριζόμενος ότι η συμπεριφορά του προς τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα το καθιστά κράτος απαρτχάιντ.
Υπό εσωτερική πίεση ο Erdogan
Σύμφωνα με τον Aviv, ο Erdogan βρίσκεται υπό σημαντική εσωτερική πίεση όσον αφορά τις πολιτικές του έναντι του Ισραήλ.
«Ο Erdogan φοβάται ότι θα χάσει την εξουσία.
Τόσο τα ισλαμιστικά στοιχεία όσο και η αντιπολίτευση επικρίνουν πολύ τις σχέσεις του με το Ισραήλ και ορισμένες από τις ενέργειες και δηλώσεις του εναντίον του Ισραήλ είναι αποτέλεσμα αυτής της πίεσης» λέει ο Ισραηλινός ειδικός.
Η αντίδραση Netanyahu
Ο Netanyahu απάντησε, κατηγορώντας τον Τούρκο ηγέτη για αντισημιτισμό και υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων όπως η Hamas στη Γάζα.
Οι σχέσεις «ομαλοποιήθηκαν» το 2017, αλλά οι εγκάρδιες σχέσεις δεν κράτησαν πολύ.
Το 2018, και οι δύο πλευρές ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους όταν οι εντάσεις για τη Λωρίδα της Γάζας και την Ιερουσαλήμ προκάλεσαν ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Στη συνέχεια, μια άλλη προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων τους περιελάμβανε την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Isaac Herzog στην Άγκυρα το 2022.
Διακοπή σχέσεων
Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Hamas στη Γάζα οδήγησε τον Erdogan να ανακοινώσει ότι διακόπτει όλους τους δεσμούς με το εβραϊκό κράτος αφού και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν αμοιβαίους εμπορικούς περιορισμούς μεταξύ τους τον Απρίλιο του 2024.
Η Τουρκία μάλιστα προσχώρησε στο πλευρό της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα, με την προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ).
Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, η Τουρκία προμήθευε στους Παλαιστίνιους στη Γάζα τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Θύμα… και ο τουρισμός
Ο τουρισμός, μια σημαντική πτυχή των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, έχει επίσης σχεδόν εξαφανιστεί.
Κάποτε κορυφαίος προορισμός για τους Ισραηλινούς, η Τουρκία δεν είναι πια.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ των χωρών, μια διαδρομή που κάποτε ήταν από τις πιο συχνές που αναχωρούσαν από το Ισραήλ.
Πόδι στη Συρία
Τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία έχουν πατήσει έδαφος στο συριακό έδαφος.
«Η Τουρκία είναι ανένδοτη για τα συμφέροντά της στη Συρία και ο Erdogan θέλει να εδραιώσει την επιρροή του εκεί, με στόχο η νέα κυβέρνηση να είναι υπό τoν έλεγχο του.
Αυτό περιλαμβάνει μαζικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών περιοχών, προκειμένου η συριακή κοινωνία να είναι φιλοτουρκική.
Η Τουρκία θέλει να καταργήσει πλήρως τις φιλοδοξίες ανεξαρτησίας των Κούρδων» επισημαίνει ο Aviv.
Ο ρόλος του Ισραήλ
Ενώ το Ισραήλ δεν έχει επίσημες σχέσεις με την κουρδική μειονότητα στη Συρία ή την Τουρκία, έχει διατηρήσει σχέσεις με τους Κούρδους στο πλαίσιο των προσπαθειών του να εξισορροπήσει την ιρανική επιρροή στην περιοχή.
Αυτό έχει συχνά εξοργίσει την Τουρκία και τον Erdogan, οι οποίοι έχουν εχθρικές σχέσεις με τη μειονότητα.
Erdogan και Netanyahu φαίνεται ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να αποκαταστήσουν τη σχέση.
Καμία αλλαγή με Erdogan
«Όσο ο Erdogan είναι στην εξουσία, τίποτα καλό δεν θα συμβεί στη σχέση των δύο κρατών.
Μόνο θα χειροτερεύσει.
Ακόμα κι αν αντικατασταθεί από ένα καθεστώς λιγότερο επικριτικό για το Ισραήλ, θα χρειαστεί χρόνος για να μειωθεί η κριτική προς το Ισραήλ.
Η τουρκική κοινωνία θα χρειαστεί χρόνο για να αλλάξει την τοξική κοινή γνώμη της απέναντι στο Ισραήλ, καθώς το αντιισραηλινό και αντισιωνιστικό αίσθημα στην Τουρκία είναι πολύ ισχυρό» εκτιμά ο Aviv.
Δεν θέλει άλλους εχθρούς το Ισραήλ
Οι υποστηρικτές του Netanyahu και η ακροδεξιά κυβέρνησή του έχουν επίσης ζητήσει τη διακοπή των σχέσεων με την Τουρκία.
Αλλά οι διπλωματικές σχέσεις είναι πιθανό να παραμείνουν.
«Για την Τουρκία, οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι σημαντικές προκειμένου να διατηρηθεί η πρόσβαση στους Παλαιστίνιους τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη» λέει ο Cohen Yanarocak, αναφέροντας πως «το Ισραήλ, το οποίο είναι περικυκλωμένο από εχθρούς, δεν χρειάζεται άλλον εχθρό».
Σενάριο εφιάλτης
Μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα ήταν άνευ προηγουμένου, είτε αυτή γινόταν εσκεμμένα είτε όχι.
Το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται ακόμη εν μέσω πολέμου και είναι φρέσκο με το τραύμα της συγκλονιστικής επίθεσης της Hamas, έχει γίνει λιγότερο ανεκτικό στην πιθανότητα παρόμοιων εκπλήξεων σε άλλα μέρη των συνόρων του.
Αν και μια τέτοια εξέλιξη θα συγκλόνιζε την περιοχή, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η επιλογή των πληρεξουσίων του Ιράν να επιστρέψουν στα σύνορά τους τόσο στον Λίβανο όσο και στη Συρία είναι κάτι που ο Netanyahu και άλλοι αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει.
«Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στο Ιράν να βρίσκεται στα βόρεια σύνορά του ακόμη και με το κόστος μιας αντιπαράθεσης με την Τουρκία.
Όπως η Τουρκία επέτρεψε στον εαυτό της να εισβάλει στη Συρία, δεν μπορεί να απαιτήσει από το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από εκεί και το Ισραήλ πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντά του» καταλήγει ο Aviv.
www.bankingnews.gr
Από τις πρώτες ώρες της ανατροπής του καθεστώτος, Ισραήλ και Τουρκία έχουν σπεύσει να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους επηρεάζοντας άμεσα το γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής.
Οι Ισραηλινοί έχουν καταλάβει ακόμα περισσότερα εδάφη στα υψώματα του Golan και στο όρος Ermon, από τα οποία και αρνείται να φύγει καθώς υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας – ενώ εξακολουθεί να βομβαρδίζει υποδομές και εγκαταστάσεις του συριακού στρατού κατά το δοκούν -, ενώ οι Τούρκοι, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα τις αποφάσεις του de facto ηγέτη της Συρίας, al Sharaa, έχουν θέσει ως προτεραιότητα τους την εξόντωση των Κούρδων της Συρίας προκειμένου να απαλείψουν μια και καλή τον κίνδυνο δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν στα νότια σύνορα της.
Άλλωστε σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan επανέλαβε πως είναι θέμα χρόνου η εξάλειψη των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ και των οργανώσεων του στη Συρία.
Θέμα χρόνου η εξόντωση των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ
«Η εξάλειψη» των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία είναι «θέμα χρόνου» υποστήριξε ο Fidan.
«Η κατάσταση στη Συρία άλλαξε.
Πιστεύουμε πως η εξάλειψη του PKK/YPG δεν είναι παρά θέμα χρόνου» επισήμανε ο Fidan, και ενώ μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις στη βόρεια Συρία που φέρνουν αντιμέτωπες ένοπλες παρατάξεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, μεταξύ των οποίων οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί πως αποτελούν κλάδο του PKK.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιορδανό ομόλογό του ο Fidan υπογράμμισε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε πολιτική που θα επέτρεπε στους Κούρδους της YPG να διατηρήσει την παρουσία τους εκεί.
«Είμαστε σε θέση όχι μόνο να δούμε, αλλά και να διαλύσουμε οποιουδήποτε είδους σκευωρία στην περιοχή» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Σφοδρές συγκρούσεις - Πάνω από 100 νεκροί
Τα τελευταία 24ωρα, περισσότεροι από 100 μαχητές από τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) που έχει την υποστήριξη της Τουρκίας και των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη βόρεια Συρία.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, κυρίως κοντά στις πόλεις Hajj Hussein, al-Sa'ideen, Atshana, Aloush, al-Mustaha, εκτός από το φράγμα Tishreen και τη γέφυρα Qara Qozak.
Όπως αναφέρεται, 50 μαχητές του SNA και άλλοι 12 από τις SDF σκοτώθηκαν στις 3 Ιανουαρίου, που ήταν η πρώτη ημέρα των συγκρούσεων.
Τη δεύτερη ημέρα, επιπλέον 35 μαχητές του SNA σκοτώθηκαν από τις SDF, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή από τη λεγόμενη Μεραρχία Sultan Murad.
Τέσσερις Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν επίσης.
Τουρκικά μαχητικά και drones παρείχαν στενή αεροπορική υποστήριξη στο SNA, εξαπολύοντας πολλά πλήγματα κατά των SDF.
Οι περισσότερες απώλειες της ομάδας προκλήθηκαν από αυτές τις επιθέσεις.
Οι μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία δεν κατάφεραν να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες στις δυνάμειες του SDF.
Από την πλευρά της, οι SDF συνέχισαν να χρησιμοποιούν drones αυτοκτονίας FPV και άλλους τύπους οπλισμένων drones με μεγάλη επιτυχία.
Οι στόχοι δεν περιορίστηκαν στο SNA, καθώς περιελάμβανε και στρατιωτικό εξοπλισμό του τουρκικού στρατού.
Ενώ η ένταση των συγκρούσεων αυξάνεται, μια μεγάλης κλίμακας τουρκική επίθεση κατά των SDF στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου παραμένει απίθανη λόγω της συνεχούς υποστήριξης των ΗΠΑ στους Κούρδους.
Μάλιστα αναφέρθηκε πως στις 5 Ιανουαρίου μια μεγάλη στρατιωτική συνοδεία ανεφοδιασμού των ΗΠΑ αποτελούμενη από περίπου 30 φορτηγά κατευθύνθηκε προς το Κομπάνι.
Στην περιοχή εντοπίστηκαν επίσης πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ.
Εφιαλτικό σενάριο
Ωστόσο, πυκνώνουν οι τοποθετήσεις διαφόρων αναλυτών, οι οποίοι αρχίζουν να θεωρούν πως η ταραχώδης σχέση της Τουρκίας και του Ισραήλ οδεύει προς μεγαλύτερη αναταραχή, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία φέρνουν τις δύο χώρες τη μία εναντίον της άλλης σε μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα και σε ένοπλη σύγκρουση.
Είναι άλλωστε πρόσφατες οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, με τον Τούρκο πρόεδρο, Rejep Tayip Erdogan να ηγείται του αντι-ισραηλινού αισθήματος στην Τουρκία.
Ο πόλεμος, ο οποίος άρχισε με την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου 2023, εξελίχθηκε σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο με πολλαπλά μέτωπα και άλλαξε το γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής.
Η Τουρκία και στο παρελθόν ήταν σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ στο παρελθόν, με αφορμή την Hamas.
Αυτή τη φορά, όμως επισημαίνεται, η κατάσταση είναι διαφορετική.
Κρυφές σχέσεις Κούρδων – Ισραήλ
«Ο Erdogan πίστευε ότι αυτός ο πόλεμος ήταν απλώς ένας ακόμη γύρος βίας» υποστηρίζει ο Hay Eytan Cohen Yanarocak, ειδικός για την Τουρκία από το Moshe Dayan Center στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
«Αλλά μετά από μερικές εβδομάδες, συνειδητοποίησε ότι το Ισραήλ διεξήγαγε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Hamas.
Ο Erdogan, ο οποίος είναι βαθιά επηρεασμένος από την ίδια ιδεολογία των Αδελφών Μουσουλμάνων με τη Hamas, άρχισε να επιδεινώνει τη σχέση με το Ισραήλ» υποστηρίζει ο Ισραηλινός ειδικός.
Σε μια από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, η πτώση του καθεστώτος του Bashar al Assad τον περασμένο μήνα έθεσε υπό αμφισβήτηση την αυτονομία των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών ομάδων στη Συρία, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες που ανέτρεψαν τον Assad και υποστηρίζονται από την Τουρκία απειλούν τα εδάφη τους.
Το Ισραήλ έχει διατηρήσει κρυφές σχέσεις με τους Κούρδους όλα αυτά τα χρόνια, θεωρώντας το ως πιθανό σύμμαχο ενάντια σε κοινούς εχθρούς.
Οι επιδιώξεις της Άγκυρας
Σε ανάλυση της Jerusalem Post, αναφέρεται πως η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή της στη Συρία, η οποία μοιράζεται σύνορα με το Ισραήλ.
Για χρόνια, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν επίσημα σε πόλεμο, τα σύνορα με τη Συρία ήταν από τα πιο ήσυχα του Ισραήλ.
Τώρα, καθώς η Τουρκία πλησιάζει ολοένα και περισσότερο γεωγραφικά στο Ισραήλ, αυτή η ησυχία θα μπορούσε να διακοπεί.
«Υπάρχει πιθανότητα μελλοντικής στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας» επισημαίνει ο Ισραηλινός καθηγητής Efrat Aviv, ειδικός για την Τουρκία από το Τμήμα Γενικής Ιστορίας του Bar-Ilan και το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Begin-Sadat.
«Αυτό δεν έχει προηγούμενο, όπως και όλα τα γεγονότα που έχουν καταγραφεί πρόσφατα στην περιοχή» υποστηρίζει ο Aviv.
Οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας
Οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας ήταν κακές για πάνω από μια δεκαετία, αν και διατήρησαν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις σε πολλές κρίσεις.
Τώρα, η Τουρκία βρίσκεται στο κατώφλι του Ισραήλ και με μια λιγότερο από εγκάρδια σχέση, οι εντάσεις σχετικά με τη Συρία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση.
Ο Erdogan και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια, παρά το γεγονός ότι κάποτε οι δύο χώρες είχαν ισχυρές και φιλικές σχέσεις.
Ο Erdogan υπήρξε ένθερμος επικριτής του Ισραήλ και υπέρμαχος των Παλαιστινίων.
Μια από τις πιο δραματικές στιγμές των σχέσεων τους ήταν το 2010 όταν ένας στολίσκος υπό την ηγεσία της Τουρκίας με στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κατέληξε σε σύγκρουση με τις ισραηλινές δυνάμεις και τον θάνατο 10 Τούρκων πολιτών.
Ο Erdogan κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, ισχυριζόμενος ότι η συμπεριφορά του προς τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα το καθιστά κράτος απαρτχάιντ.
Υπό εσωτερική πίεση ο Erdogan
Σύμφωνα με τον Aviv, ο Erdogan βρίσκεται υπό σημαντική εσωτερική πίεση όσον αφορά τις πολιτικές του έναντι του Ισραήλ.
«Ο Erdogan φοβάται ότι θα χάσει την εξουσία.
Τόσο τα ισλαμιστικά στοιχεία όσο και η αντιπολίτευση επικρίνουν πολύ τις σχέσεις του με το Ισραήλ και ορισμένες από τις ενέργειες και δηλώσεις του εναντίον του Ισραήλ είναι αποτέλεσμα αυτής της πίεσης» λέει ο Ισραηλινός ειδικός.
Η αντίδραση Netanyahu
Ο Netanyahu απάντησε, κατηγορώντας τον Τούρκο ηγέτη για αντισημιτισμό και υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων όπως η Hamas στη Γάζα.
Οι σχέσεις «ομαλοποιήθηκαν» το 2017, αλλά οι εγκάρδιες σχέσεις δεν κράτησαν πολύ.
Το 2018, και οι δύο πλευρές ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους όταν οι εντάσεις για τη Λωρίδα της Γάζας και την Ιερουσαλήμ προκάλεσαν ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Στη συνέχεια, μια άλλη προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων τους περιελάμβανε την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Isaac Herzog στην Άγκυρα το 2022.
Διακοπή σχέσεων
Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Hamas στη Γάζα οδήγησε τον Erdogan να ανακοινώσει ότι διακόπτει όλους τους δεσμούς με το εβραϊκό κράτος αφού και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν αμοιβαίους εμπορικούς περιορισμούς μεταξύ τους τον Απρίλιο του 2024.
Η Τουρκία μάλιστα προσχώρησε στο πλευρό της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα, με την προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ).
Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, η Τουρκία προμήθευε στους Παλαιστίνιους στη Γάζα τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Θύμα… και ο τουρισμός
Ο τουρισμός, μια σημαντική πτυχή των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, έχει επίσης σχεδόν εξαφανιστεί.
Κάποτε κορυφαίος προορισμός για τους Ισραηλινούς, η Τουρκία δεν είναι πια.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ των χωρών, μια διαδρομή που κάποτε ήταν από τις πιο συχνές που αναχωρούσαν από το Ισραήλ.
Πόδι στη Συρία
Τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία έχουν πατήσει έδαφος στο συριακό έδαφος.
«Η Τουρκία είναι ανένδοτη για τα συμφέροντά της στη Συρία και ο Erdogan θέλει να εδραιώσει την επιρροή του εκεί, με στόχο η νέα κυβέρνηση να είναι υπό τoν έλεγχο του.
Αυτό περιλαμβάνει μαζικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών περιοχών, προκειμένου η συριακή κοινωνία να είναι φιλοτουρκική.
Η Τουρκία θέλει να καταργήσει πλήρως τις φιλοδοξίες ανεξαρτησίας των Κούρδων» επισημαίνει ο Aviv.
Ο ρόλος του Ισραήλ
Ενώ το Ισραήλ δεν έχει επίσημες σχέσεις με την κουρδική μειονότητα στη Συρία ή την Τουρκία, έχει διατηρήσει σχέσεις με τους Κούρδους στο πλαίσιο των προσπαθειών του να εξισορροπήσει την ιρανική επιρροή στην περιοχή.
Αυτό έχει συχνά εξοργίσει την Τουρκία και τον Erdogan, οι οποίοι έχουν εχθρικές σχέσεις με τη μειονότητα.
Erdogan και Netanyahu φαίνεται ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να αποκαταστήσουν τη σχέση.
Καμία αλλαγή με Erdogan
«Όσο ο Erdogan είναι στην εξουσία, τίποτα καλό δεν θα συμβεί στη σχέση των δύο κρατών.
Μόνο θα χειροτερεύσει.
Ακόμα κι αν αντικατασταθεί από ένα καθεστώς λιγότερο επικριτικό για το Ισραήλ, θα χρειαστεί χρόνος για να μειωθεί η κριτική προς το Ισραήλ.
Η τουρκική κοινωνία θα χρειαστεί χρόνο για να αλλάξει την τοξική κοινή γνώμη της απέναντι στο Ισραήλ, καθώς το αντιισραηλινό και αντισιωνιστικό αίσθημα στην Τουρκία είναι πολύ ισχυρό» εκτιμά ο Aviv.
Δεν θέλει άλλους εχθρούς το Ισραήλ
Οι υποστηρικτές του Netanyahu και η ακροδεξιά κυβέρνησή του έχουν επίσης ζητήσει τη διακοπή των σχέσεων με την Τουρκία.
Αλλά οι διπλωματικές σχέσεις είναι πιθανό να παραμείνουν.
«Για την Τουρκία, οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι σημαντικές προκειμένου να διατηρηθεί η πρόσβαση στους Παλαιστίνιους τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη» λέει ο Cohen Yanarocak, αναφέροντας πως «το Ισραήλ, το οποίο είναι περικυκλωμένο από εχθρούς, δεν χρειάζεται άλλον εχθρό».
Σενάριο εφιάλτης
Μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα ήταν άνευ προηγουμένου, είτε αυτή γινόταν εσκεμμένα είτε όχι.
Το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται ακόμη εν μέσω πολέμου και είναι φρέσκο με το τραύμα της συγκλονιστικής επίθεσης της Hamas, έχει γίνει λιγότερο ανεκτικό στην πιθανότητα παρόμοιων εκπλήξεων σε άλλα μέρη των συνόρων του.
Αν και μια τέτοια εξέλιξη θα συγκλόνιζε την περιοχή, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η επιλογή των πληρεξουσίων του Ιράν να επιστρέψουν στα σύνορά τους τόσο στον Λίβανο όσο και στη Συρία είναι κάτι που ο Netanyahu και άλλοι αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει.
«Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στο Ιράν να βρίσκεται στα βόρεια σύνορά του ακόμη και με το κόστος μιας αντιπαράθεσης με την Τουρκία.
Όπως η Τουρκία επέτρεψε στον εαυτό της να εισβάλει στη Συρία, δεν μπορεί να απαιτήσει από το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από εκεί και το Ισραήλ πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντά του» καταλήγει ο Aviv.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών