Ενώ πολλοί χλεύασαν αυτές τις απειλές ως απλώς κενές περιεχομένου δηλώσεις του Trump, μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν πρωτοφανής, καθώς οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία το 1867.
Ούτε αυτή θα ήταν η πρώτη κίνηση της Ουάσιγκτον να αγοράσει τη Γροιλανδία, καθώς το 1946, οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα προσέφεραν 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την περιοχή, μια προσφορά που απορρίφθηκε αμέσως από τη Δανία.
Αν και έχει ξαναγίνει, η αγορά της Γροιλανδίας δεν θα ήταν όμως εύκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς οι ΗΠΑ θα πρέπει να υπερκεράσουν μια σειρά από νομικά και οικονομικά εμπόδια.
Επιπλέον, η κίνηση είναι γεμάτη διπλωματικούς κινδύνους, καθώς οι ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν να βλάψουν τους δεσμούς τους με τους συμμάχους και να αποδυναμώσουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Στη συνέντευξη Τύπου που έκανε στις 8 Ιανουαρίου, ο Trump είπε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τη Γροιλανδία για την «εθνική τους ασφάλεια» και για την προστασία του «ελεύθερου κόσμου».
Αρνήθηκε επίσης να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικού ή οικονομικού εξαναγκασμού για την απόκτηση του ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά ή της Γροιλανδίας.
«Τους χρειαζόμαστε για οικονομική ασφάλεια», είπε.
Ακολούθησε η επίσκεψη του γιου του Donald Trump Junior στη Γροιλανδία, όπου τον υποδέχτηκαν ντόπιοι που φορούσαν καπέλα MAGA (Make America Great Again).
Η προσφορά του Trump για αγορά 2019 για τη Γροιλανδία
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο Donald Trump υποστηρίζει την αγορά της Γροιλανδίας εδώ και πολύ καιρό. Το πρότεινε για πρώτη φορά κατά την πρώτη του θητεία ως Πρόεδρος το 2019. Εκείνη την εποχή, η πρόταση απορρίφθηκε από την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen.
Ο Donald Trump βλέπει σοβαρά την αγορά της Γροιλανδίας και μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Δανία εάν αρνηθεί να παίξει μπάλα με την Ουάσιγκτον. Αυτό θα μπορούσε να μετρηθεί από την αντίδραση του Donald Trump όταν η Δανία απέρριψε την προσφορά του τον Αύγουστο του 2019.
Ο Donald Trump χαρακτήρισε την απόρριψη του Δανού πρωθυπουργού ως «κακή» και προσβολή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η δήλωση του πρωθυπουργού…είναι άσχημη και ακατάλληλη. «Δεν μου μιλάει. Μιλάει με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν μιλάς στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτόν τον τρόπο» είπε τότε οργισμένος.
Ο Donald Trump ακύρωσε ακόμη και μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κοπεγχάγη λόγω της απόρριψης, σοκάροντας το δανικό πολιτικό κατεστημένο.
Τώρα, στη δεύτερη θητεία του, ο Donald Trump φαίνεται αποφασισμένος να εκπληρώσει το μακροχρόνιο όνειρό του να κάνει τη Γροιλανδία την 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Πώς η Γροιλανδία έγινε δανική επικράτεια;
Βρίσκεται ανάμεσα στον Αρκτικό και τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου. Αν και η Αυστραλία είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Γροιλανδία, δεν θεωρείται νησί επειδή είναι ήπειρος.
Γεωγραφικά, η Γροιλανδία είναι μέρος της Βόρειας Αμερικής. Η πρωτεύουσά του, το Nuuk, είναι πιο κοντά στη Νέα Υόρκη (περίπου 2.900 χιλιόμετρα ή 1.800 μίλια) από την Κοπεγχάγη, η οποία βρίσκεται 3.500 χιλιόμετρα (2.174 μίλια) ανατολικά.
Ωστόσο, η Γροιλανδία είναι μέρος της επικράτειας της Δανίας. Η Γροιλανδία είναι ένα από τα τρία εδάφη που αποτελούν το Δανικό Βασίλειο, μαζί με την ίδια τη Δανία και τις Νήσους Φερόες.
Η πρώτη Σκανδιναβική παρουσία στη Γροιλανδία ήταν οι Βίκινγκς, οι οποίοι άρχισαν να αποβιβάζονται σε αυτό το νησί γύρω στο 980 μ.Χ.
Σύμφωνα με τα μεσαιωνικά ισλανδικά έπος, ο Έρικ ο Κόκκινος αποβιβάστηκε εκεί επικεφαλής ενός μεγάλου στόλου (αφού εξορίστηκε από την Ισλανδία για φόνο). Ωστόσο, οι οικισμοί των Βίκινγκς διήρκεσαν μέχρι τις αρχές του 15ου αιώνα , οπότε οι Βίκινγκς είτε είχαν πεθάνει είτε είχαν αποπλεύσει.
Οι Δανοί αποίκισαν ξανά το γιγάντιο νησί της Αρκτικής τον 18ο αιώνα, ξεκινώντας με την άφιξη του Δανό-Νορβηγού ιερέα Hans Egede το 1721. Ο Egede ίδρυσε την πρώτη δανική αποικία στη Γροιλανδία στο Godthåb, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Nuuk. Η αποικία ελεγχόταν από την Κοπεγχάγη και αναπτύχθηκε σε άλλα μέρη της Γροιλανδίας τις επόμενες δεκαετίες.
Το 1921, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την κυριαρχία της Δανίας στο μεγαλύτερο μέρος της Γροιλανδίας με αντάλλαγμα τη συμφωνία της Κοπεγχάγης να πουλήσει τις Παρθένες Νήσους στην Καραϊβική στις ΗΠΑ για 25 εκατομμύρια δολάρια .
Το 1953, το νομικό καθεστώς της Γροιλανδίας άλλαξε από δανική αποικία σε δανική κομητεία, περίπου ισοδύναμο με «επαρχία». Η Δανία έδωσε επίσης στους Γροιλανδούς δανική υπηκοότητα και δανικά διαβατήρια.
Η Γροιλανδία έγινε αυτοδιοικούμενη περιοχή το 1979, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που είχε δικό της κοινοβούλιο. Από το 2009, η Γροιλανδία έχει ευρεία αυτονομία και το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία μέσω δημοψηφίσματος. Ωστόσο, η Δανία εξακολουθεί να διαχειρίζεται εξωτερική πολιτική, πολιτική άμυνας και ασφάλειας.
Ιστορικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ενώ οι ίδιες οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την κυριαρχία της Δανίας στη Γροιλανδία το 1921, πολύ σύντομα, έκαναν δεύτερες σκέψεις. Οι ΗΠΑ κατέλαβαν τη Γροιλανδία το 1941 μετά την εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας στη Δανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι αμερικανικές δυνάμεις διατήρησαν έκτοτε μόνιμη παρουσία στη διαστημική βάση Pituffik στη βορειοδυτική Γροιλανδία.
Στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Σοβιετική Ένωση αναδείχθηκε ως ο κύριος ανταγωνιστής των ΗΠΑ, η Γροιλανδία έγινε κεντρικό κομμάτι σκακιού στη γεωπολιτική του Ψυχρού Πολέμου.
Η θέση του στην Αρκτική εξασφάλισε το ανανεωμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία. Το 1946, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Σ Τρούμαν πρότεινε την αγορά του νησιού για 100 εκατομμύρια δολάρια, μια προσφορά που η Δανία απέρριψε.
Ωστόσο, το 1951, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν πρόσβαση στη Γροιλανδία μέσω αμυντικής συμφωνίας με τη Δανία στο πλαίσιο της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ).
Η Αμυντική Συμφωνία της Γροιλανδίας του 1951 έδωσε στις ΗΠΑ το δικαίωμα να διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στη Γροιλανδία, να δημιουργούν νέες βάσεις ή αμυντικές περιοχές εάν το κρίνει απαραίτητο το ΝΑΤΟ και να μετακινούν ελεύθερα δυνάμεις μεταξύ αμυντικών περιοχών, εφόσον ειδοποιηθούν η Δανία και η Γροιλανδία.
Γιατί ο Donald Trump θέλει τη Γροιλανδία;
Με τη δεύτερη θητεία του να ξεκινήσει σύντομα, το ανανεωμένο ενδιαφέρον του Donald Trump για τη Γροιλανδία αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες:
Παράγοντες ασφαλείας: Ο Donald Trump έχει επανειλημμένα πει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τη Γροιλανδία για την «εθνική τους ασφάλεια» και για την προστασία του «ελεύθερου κόσμου».
Στις 23 Δεκεμβρίου, ο Donald Trump ανάρτησε στην πλατφόρμα του Truth Social, «Για λόγους Εθνικής Ασφάλειας και Ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πιστεύουν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη αναγκαιότητα».
Βόρεια Εμπορική Διαδρομή: Με τα στρώματα πάγου της Αρκτικής να λιώνουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μια νέα, πολύ συντομότερη διαδρομή βόρειας ναυτιλίας μέσω της Αρκτικής μπορεί σύντομα να συνδέσει την Ευρώπη με τη Βόρεια Αμερική. Εάν υλοποιηθεί μια τέτοια βόρεια εμπορική διαδρομή, η Γροιλανδία θα έχει κεντρική θέση σε αυτήν.
Αυτή η εμπορική οδός θα μειώσει επίσης την εμπορική εξάρτηση των ΗΠΑ από τη Διώρυγα του Παναμά.
«Από την οπτική γωνία της Αρκτικής, η Γροιλανδία είναι τα μάτια μας σε όλα όσα συμβαίνουν, συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας, η οποία ελέγχεται από τη Ρωσία», δήλωσε στο NPR η Amanda Lynch, καθηγήτρια επιστημών της γης στο Πανεπιστήμιο Brown.
Φυσικοί πόροι: Η Γροιλανδία είναι πλούσια σε πολλούς φυσικούς πόρους, όπως υδρογονάνθρακες και υλικά σπάνιων γαιών. Είναι επίσης ένα ορυχείο χρυσού για κοιτάσματα ορυκτών όπως ο χαλκός, το λίθιο και το κοβάλτιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων.
«Η Γροιλανδία έχει πολλούς πόρους – όχι μόνο υδρογονάνθρακες αλλά και ορυκτά σπάνιων γαιών και ουράνιο. Και όταν σκεφτόμαστε τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, η πρόσβαση σε ορυκτά σπάνιων γαιών ιδιαίτερα είναι σημαντική για κάθε έθνος», είπε ο Lynch.
Ιστορία αγοράς εδαφών των ΗΠΑ
Αν και η ιδέα μιας χώρας να αγοράζει εδάφη μπορεί να ακούγεται παράλογη, οι ΗΠΑ είχαν μακρά ιστορία επέκτασης των συνόρων τους αγοράζοντας εδάφη. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ επεκτείνουν τα σύνορά τους αγοράζοντας εδάφη για περισσότερα από 200 χρόνια.
Λουιζιάνα, Οκλαχόμα, Αρκάνσας, Κάνσας, Νεμπράσκα, Μιζούρι και Αϊόβα από τη Γαλλία (1803)
Το 1803, οι ΗΠΑ αγόρασαν 530.000.000 στρέμματα εδάφους στη Βόρεια Αμερική από τη Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αγοράς της Λουιζιάνα για 15 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Εκτός από τη Λουιζιάνα, η συμφωνία περιελάμβανε τμήματα περισσότερων από δώδεκα σύγχρονων πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρης της Οκλαχόμα, του Αρκάνσας, του Κάνσας, της Νεμπράσκα, του Μιζούρι και της Αϊόβα.
Φλόριντα από την Ισπανία (1819)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν τη Φλόριντα από την Ισπανία το 1819 με τη Συνθήκη Adams-Onís (1819) και τη Διηπειρωτική Συνθήκη (1821).
Καλιφόρνια, Νεβάδα, Γιούτα και Αριζόνα από το Μεξικό (1848)
Το 1848, το Μεξικό παραχώρησε 529.000 τετραγωνικά μίλια γης—αποτελούμενη από τη σύγχρονη Καλιφόρνια, τη Νεβάδα, τη Γιούτα, την Αριζόνα και τμήματα του Κολοράντο, του Νέου Μεξικού και του Ουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ βάσει της Συνθήκης της Γουαδελούπης Ινταλγκό για 15 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Αλάσκα από τη Ρωσία (1867)
Το 1867, οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα, τη βορειότερη επικράτειά τους, από τη Ρωσική Αυτοκρατορία για 7,2 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ΗΠΑ πλήρωσαν μόλις 2 σεντς το στρέμμα για την επικράτεια της Αλάσκας.
Το 1917, οι ΗΠΑ αγόρασαν τις Παρθένες Νήσους στην Καραϊβική από τη Δανία για 25 εκατομμύρια δολάρια.
Νομικά εμπόδια
Ενώ η ιστορία των ΗΠΑ είναι γεμάτη με περιπτώσεις νέων εδαφών που προστέθηκαν στις ΗΠΑ μετά την αγορά τους από άλλες χώρες, η διαδικασία θα ήταν πολύ πιο δύσκολη τώρα.
Οι ειδικοί προτείνουν ότι για να γίνει η Γροιλανδία έδαφος των ΗΠΑ, θα χρειαζόταν ρητή έγκριση τόσο από τη Δανία όσο και από τη Γροιλανδία. Αυτή τη στιγμή, τόσο οι πρωθυπουργοί της Δανίας όσο και της Γροιλανδίας έχουν καταστήσει σαφές ότι «η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση».
Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2009 μεταξύ της Γροιλανδίας και της Δανίας, η Γροιλανδία μπορεί να αποκτήσει ανεξαρτησία μέσω δημοψηφίσματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα ανεξαρτησίας στη Δανία.
Εάν αυτό το κίνημα αποκτήσει ώθηση και η Γροιλανδία γίνει ανεξάρτητη, η Δανία είναι εκτός εξίσωσης και οι ΗΠΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα τη Γροιλανδία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Γροιλανδία θα μπορούσε να επιλέξει να συνδεθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες αφού περάσει ένα δημοψήφισμα.
Στην ομιλία του στις 3 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Mute Egede υποστήριξε την ανεξαρτησία.
«Είναι καιρός να κάνουμε εμείς οι ίδιοι ένα βήμα και να διαμορφώσουμε το μέλλον μας, επίσης σε σχέση με το ποιοι θα συνεργαστούμε στενά και ποιοι θα είναι οι εμπορικοί μας εταίροι», είπε.
Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν ανεξαρτητοποιηθούν, οι Γροιλανδοί θα προτιμούσαν να παραμείνουν ανεξάρτητοι παρά απλώς να αλλάξουν τους αποικιακούς αφέντες τους από τη Δανία στις ΗΠΑ.
Ακόμα κι αν οι Γροιλανδοί αποδέχτηκαν να γίνουν μέρος των ΗΠΑ, για να γίνει η Γροιλανδία επικράτεια των ΗΠΑ, τα δύο τρίτα των μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ πρέπει επίσης να επικυρώσουν τη συνθήκη.
Είναι σαφές ότι, αν και δεν έχει προηγούμενο, δεν θα είναι εύκολο για τον Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία και να την κάνει την 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Οι «τρελές» ιδέες του Trump δεν είναι και τόσο τρελές τελικά
Οι άνθρωποι όταν ακούν κάτι για πρώτη φορά παραξενεύονται και αντιδρούν μηχανικά… αλλά πρέπει να αναζητούμε το κίνητρο.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Donald Trump έχει ήδη διαπράξει (τουλάχιστον) τρεις αιρέσεις:
-Αγορά της Γροιλανδίας (Οι αγορές εδαφών αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% της γης των ΗΠΑ)
-Να σταματήσει η Κίνα να ελέγχει την Διώρυγα του Παναμά και
-Σύνδεση των ΗΠΑ με τον Καναδά.
Και οι τρεις ιδέες δεν είναι ούτε τρελές ούτε καν καινούριες.
www.bankignnews.gr
Σχόλια αναγνωστών