Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι μπίζνες των Goldman και JP Morgan... στις πλάτες της Ρωσίας - Αυξημένη ζήτηση επενδυτών για ρωσικά assets

Οι μπίζνες των Goldman και JP Morgan... στις πλάτες της Ρωσίας - Αυξημένη ζήτηση επενδυτών για ρωσικά assets
Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επενδυτές δεν επιτρέπεται να έχουν άμεση πρόσβαση σε ρούβλια, το συμβόλαιο παραγώγων, που ονομάζεται NDF, ουσιαστικά δίνει στους traders μια νόμιμη λύση για να επωφεληθούν

Η Goldman Sachs και η JP Morgan είναι μεταξύ των τραπεζών που έχουν ενεργήσει ως brokers για να διευκολύνουν την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των επενδυτών για τους τρόπους επένδυσης σε ρωσικά assets.
Ειδικότερα, και οι δύο αμερικανικές τράπεζες έχουν επικοινωνήσει με επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες προσφέροντας συμβόλαια παραγώγων που συνδέονται με το ρούβλι - μια συναλλαγή που επιτρέπεται βάσει των δυτικών κυρώσεων, επειδή δεν υπάρχει φυσικό ρωσικό περιουσιακό στοιχείο και δεν εμπλέκονται Ρώσοι πολίτες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επενδυτές δεν επιτρέπεται να έχουν άμεση πρόσβαση σε ρούβλια, το συμβόλαιο παραγώγων, που ονομάζεται NDF, ουσιαστικά δίνει στους traders μια νόμιμη λύση για να επωφεληθούν εάν το νόμισμα συνεχίσει να αυξάνει την αξία του. Το ρούβλι έχει σημειώσει άλμα περίπου 20% φέτος, μεγαλύτερη αύξηση από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα στον κόσμο.
«Τα NDFs διαπραγματεύονται περιστασιακά, αλλά οι τράπεζες σίγουρα δημοσιεύουν τιμές αυτές τις ημέρες με τρόπο που δεν είχαν κάνει πριν», δήλωσε ο Paul McNamara, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην GAM UK Ltd, αρνούμενος να αποκαλύψει συγκεκριμένους brokers ή τιμές.
Όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για τα ρωσικά assets, αφού αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έθεσαν την ιδέα της χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο McNamara δήλωσε ότι πρόσφατα επικοινώνησαν μαζί του brokers που προσέφεραν ομόλογα σε ρούβλια από τράπεζες όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα. Παρόλο που οι τίτλοι αυτοί δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, ο fund manager δήλωσε ότι η ομάδα συμμόρφωσης και οι πελάτες του πιθανότατα θα αντιδρούσαν στο να κατέχουν τους τίτλους αυτούς.
Εκπρόσωποι της JPMorgan, της Goldman Sachs, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της EBRD αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Επενδυτές από τη Μέση Ανατολή

Δεδομένου ότι οι συναλλαγές σε άλλου είδους αγορές, όπως τα ρωσικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα, είτε απαγορεύονται από τις κυρώσεις είτε είναι νομικά δύσκολες για τους δυτικούς επενδυτές, η όρεξη για τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία θεωρείται ότι προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από hedge funds και family offices στη Μέση Ανατολή που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.
Ο Gyorgy Palfi, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της VIG Asset Management Hungary στη Βουδαπέστη, δήλωσε ότι δεν έχει απομείνει κανένα ρωσικό ομόλογο στο χαρτοφυλάκιο του, αλλά «ακόμη και αν είχαμε, δεν θα πουλούσαμε στην παρούσα κατάσταση. Τώρα ίσως αξίζει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με τις κυρώσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης