Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θέρισε... θύελλες η κυβέρνηση - Μετά τα Σώματα Ασφαλείας, ο Μητσοτάκης άνοιξε μέτωπο με τους δημόσιους υπαλλήλους για 13ο - 14ο μισθό

Θέρισε... θύελλες η κυβέρνηση - Μετά τα Σώματα Ασφαλείας, ο Μητσοτάκης άνοιξε μέτωπο με τους δημόσιους υπαλλήλους για 13ο - 14ο μισθό
"Στην επόμενη ΔΕΘ θα έχουμε θετικές ανακοινώσεις για τους πολίτες", ανέφερε ο Π. Μαρινάκης
Σχετικά Άρθρα
«Γκρίνια» και αναταράξεις στο Μαξίμου, που σπεύδει να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα με τα Σώματα Ασφαλείας και τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις δείχνει τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, δημιουργώντας προσδοκίες από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. 
Δεν πρόλαβε να περάσει ένα 24ωρο από τις αντιδράσεις, ακόμη και από υπουργούς της κυβέρνησης (Β. Κικίλια και Άδ. Γεωργιάδη), για τις μισθολογικές αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά όχι σε όλους τους ένστολους , λάδι στη φωτιά έριξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που έβαλε...φρένο στον 13ο και 14ο μισθό στους δημόσιους υπαλλήλους μέσω της χθεσινής του ανάρτησης υποστηρίζοντας ότι «οι αυξήσεις που έχουν δοθεί στους δημόσιους υπαλλήλους είναι συνολικά 22 από το 2023 έως σήμερα και αθροίζουν σε πρόσθετες δαπάνες ύψους 2,1 δις. ευρώ που μεταφράζεται σε επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων», για να καταλήξει ότι «ο 13ος μισθός επομένως έχει ήδη δοθεί και πάμε για τον 14ο με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια».
Το ίδιο επανέλαβε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, σήμερα (31/3), υπογραμμίζοντας η κυβέρνηση πως έχει ήδη νομοθετήσει σημαντικά μέτρα για όλους τους ένστολους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κ.ά.), ενώ «από το 2023 έως σήμερα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χορηγήσει αυξήσεις συνολικά στο δημόσιο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων».
Ωστόσο, η απάντηση στον Κ. Μητσοτάκη δόθηκε  από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ξεκαθαρίζοντας πως «η καταβολή 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα είναι υποχρέωση της κυβέρνησης», κάνοντας λόγο για άρνηση εδώ και 7 μήνες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για συνάντηση, αλλά και εξαπολύοντας επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, καθώς στην Τράπεζα που διοικεί τα Δώρα εξακολουθούν να καταβάλλονται κανονικά.

Η κυβέρνηση δείχνει ΔΕΘ - Οι εξηγήσεις Μαρινάκη και οι αιχμές για υπουργούς και βουλευτές

«Δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο ευαίσθητοι στην κυβέρνηση σχετικά με τις αυξήσεις στους μισθούς των ένστολων. Άπαντες στην κυβέρνηση επιθυμούμε να αυξάνεται το εισόδημα των πολιτών, όλων των ένστολων, των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, καθώς και των συνταξιούχων, αλλά και να αποκατασταθούν όλες οι αδικίες των προηγούμενων χρόνων. Θα κινηθούμε σε αντίστοιχη λογική στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και για τους υπόλοιπους ένστολους, δεν πρόκειται να αφήσουμε πίσω μας κανέναν» ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, στη σκιά των αντιδράσεων για τις αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έστειλε σαφές μήνυμα στους δύο υπουργούς (Β. Κικίλια και Άδ. Γεωργιάδη) και στους 13 βουλευτές της ΝΔ που ζητούν επέκταση των αυξήσεων σε ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστική και Λιμενικό, τονίζοντας ότι «η οικονομική πολιτική ασκείται από το υπουργείο Οικονομικών με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού με δημοσιονομικά κριτήρια και όχι με όρους δηλώσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας, δεν θα μπούμε στη λογική του "δώστα όλα", να μη δημιουργούμε κοινωνικούς αυτοματισμούς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα επιτρέψει να επιστρέψουμε στις 10ετίες του 80 και των μνημονίων, οι τελευταίες γενιές πλήρωσαν πολύ ακριβά τη λογική της πλειοδοσίας».
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη θετική διάθεση των βουλευτών να στηριχθούν και οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες και το κάνουμε ήδη. Οι υπουργοί γνωρίζουν ότι συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και δεσμεύονται από συλλογικές αποφάσεις. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη», συμπλήρωσε.
«Η οικονομική πολιτική καθορίζεται από το οικονομικό επιτελείο υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι με όρους αναρτήσεων ή δηλώσεων, ούτε με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «ειδικά οι νεότερες γενιές πλήρωσαν πολύ ακριβά τη λογική των μαξιμαλιστικών αιτημάτων», συνέχισε .
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «σημασία έχει η οικονομική πολιτική να ασκείται με συγκεκριμένη λογική και στρατηγική, που να επιτρέπει στο κράτος, στο οικονομικό επιτελείο και στη χώρα μας, να επιστρέφει χρήματα στους πολίτες με μία συνέπεια και χωρίς να στείλουμε τον λογαριασμό, στις επόμενες γενιές».
Για τους ένστολους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής: «πάντοτε κινούμενη με δημοσιονομική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία – η Κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει σημαντικά μέτρα για όλους τους ένστολους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κ.ά.). Με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις) θα ενισχυθούν, περαιτέρω, με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στις 28 Μαρτίου, προέβη σε συνολικές ανακοινώσεις που αφορούσαν το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε πρώτη φάση, η μισθολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου του 2025 και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου του 2025. Εντός των επόμενων μηνών, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα λάβουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, οι οποίες θα κυμαίνονται από 13% έως και 20%.
Οι αυξήσεις θα εξαρτώνται: από τον βαθμό, τη θέση ευθύνης, την άσκηση Διοίκησης και την κατηγορία.
Το 60%, περίπου, της ενίσχυσης είναι αποτέλεσμα της εξοικονόμησης που δημιουργείται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τον εξορθολογισμό της Δομής και της Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, βάσει της «Ατζέντας 2030». Το υπόλοιπο 40% περίπου της ενίσχυσης, αποτελεί τμήμα της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής της Κυβέρνησης, που έχει ήδη ανακοινωθεί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για την ενίσχυση των αποδοχών του συνόλου των Ένστολων».

Μητσοτάκης, ΥΠΟΙΚ και Στουρνάρας στο στόχαστρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Απάντηση στον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «είναι εμπαιγμός να χαρακτηρίζονται οι μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς στον δημόσιο τομέα ως «Δώρα», αλλά και στον Διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, που ανέφερε πως η επαναφορά των Δώρων θα στερήσει χρήματα από τους φτωχούς, έδωσε η Ένωση Διαστών και Εισαγγελέων, ξεκαθαρίζοντας πως θα παλέψει για να επιστραφούν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους αυτά που δικαιούνται.
Αρχικά, η Ένωση χαρακτήρισε ως ένδειξη έλλειψης σεβασμού την άρνηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ακούσει το αίτημα.
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της, «εδώ και επτά μήνες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητάει επίμονα συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υποβάλει το αίτημα επαναφοράς των Δώρων σε εργαζόμενους και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα. Δείξαμε μεγάλη υπομονή. Το αίτημά μας μένει εκκρεμές και αναπάντητο. Το Υπουργείο αρνείται να μας δεχτεί. Πρόκειται για πρωτοφανές δείγμα έλλειψης σεβασμού μέσα σε μία περίοδο έντονης κοινωνικής αμφισβήτησης των θεσμών».
Πρόσθεσε πως «έχουν γίνει δεκάδες συναντήσεις της Ένωσης με επαγγελματικές κατηγορίες. Κοινές εκδηλώσεις με την ΑΔΕΔΥ σε όλη την Ελλάδα. Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις η Κυβέρνηση είναι απούσα. Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα σταδιακά δέχτηκαν το δίκαιο του αιτήματος και κατέθεσαν σχετικές προτάσεις στη Βουλή.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν είναι επαίτες ούτε ζητούν να τους χαριστεί κάποια επιπλέον αμοιβή. Τα Δώρα ενσωματώνουν ουσιαστικά μέρος της απλήρωτης εργασίας τους κατά την διάρκεια του έτους. Έχουν ιστορία ενός αιώνα και καταβάλλονταν στις πιο ακραίες συνθήκες φτώχειας. Το Ελληνικό Δημόσιο με πρόφαση την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 ανέστειλε την καταβολή τους. Η αναστολή αυτή παίρνει πλέον χαρακτήρα μόνιμης κατάργησης. Το επιχείρημα της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου εύκολα αποδομείται από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάζουν αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 7,7% την τετραετία που μας πέρασε, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 3,3% και τριπλάσιο της Ευρωζώνης (2,3%). Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,5% δηλαδή τριπλάσιους σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Τα πλεονάσματα του 2024 είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί. Είναι συνεπώς κυβερνητική επιλογή και όχι αδυναμία η εξακολούθηση της αποστέρησης μισθών και συντάξεων από τους δικαιούχους».
Ακόμη, η Ένωση τόνισε ότι «είναι επιπλέον πρόκληση η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα πως η επαναφορά των Δώρων θα στερήσει χρήματα από τους φτωχούς τη στιγμή που στην Τράπεζα την οποία διοικεί τα Δώρα εξακολουθούν να καταβάλλονται κανονικά και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στον δημόσιο τομέα βρίσκονται ήδη κοντά στα όρια της φτώχειας. Είναι εμπαιγμός να χαρακτηρίζονται οι μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς στον δημόσιο τομέα ως «Δώρα» τη στιγμή που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες πληθωριστικές αυξήσεις. Στις μέρες μας εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα βιώνουν την μεγαλύτερη αδικία καθώς στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, μισθοί και συντάξεις έχουν αποκατασταθεί πλήρως στα επίπεδα πριν το 2010».
«Όση κρατική αδιαφορία κι αν συναντήσουμε, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες αγωνιζόμαστε, θα παλέψουμε για να αποκατασταθεί μία κοινωνική αδικία, να επαναφέρουμε από τον λήθαργο μια σημαντική ιστορική κατάκτηση και να επιστραφούν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους αυτά που δικαιούνται», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης