Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Κυρίτσης (ΣΜΕΧΑ) στη Βουλή: Ξεπεράστε το 1999, σήμερα έχουμε 2025 – Να βοηθήσουν όλοι για να έρθουν ιδιώτες επενδυτές

Κυρίτσης (ΣΜΕΧΑ) στη Βουλή: Ξεπεράστε το 1999, σήμερα έχουμε 2025 – Να βοηθήσουν όλοι για να έρθουν ιδιώτες επενδυτές
Λόγω της διαφάνειας που προσφέρει το Χ.Α. οι εισηγμένες αποδίδουν περισσότερα σε φόρους στο κράτος
Σχετικά Άρθρα
Με αφορμή την εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις» στη Βουλή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών, Σπύρος Κυρίτσης, ανέλυσε με απλά λόγια στους βουλευτές τη σημασία της κεφαλαιαγοράς αλλά και την ανάγκη να έρθουν επενδυτές ιδιώτες.
Ως πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ ανέλυσε τις προτάσεις του συνδέσμου για την αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς, αλλά στη δεύτερη ομιλία του έκανε μία σημαντική παρέμβαση.
Ουσιαστικά μίλησε για την ανάγκη να αφήσουν επιτέλους όλοι πίσω το 1999, τη φούσκα δηλαδή του χρηματιστηρίου που διέλυσε τα χαρτοφυλάκια των μικροεπενδυτών και να εστιάσουν στο σήμερα, δηλαδή στο 2025.
Όπως είπε «θέλουμε μία ισχυρή και ουσιαστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Χρειάζεται να έρθουν εξιδεικευμένα στελέχη.
Είναι πολύπλοκο το κανονιστικό περιβάλλαν και χρειάζεται να έρθουν στελέχη εξιδεικευμένα με εμπειρία, κατάρτιση και γνώση, άρα όμως θα έχουν και απαιτήσεις και πρέπει να δούμε το μισθολογικό».
Τόνισε ο κ.Κυρίτσης πως η κεφαλαιαγορά δεν είναι στο 1999 αλλά στο 2025.
Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και εποπτεία διαφορετική.
«Είναι θωρακισμένη, αν και πάντα θα υπάρχουν θέματα. Λειτουργεί όμως διαφορετικά και δεν έχει σχέση με το 1999 και πρέπει τώρα να δούμε πως θα την αναβαθμίσουμε.
Κρίσιμο στοιχείο είναι η διαφάνεια. Χρειάζεται συντονισμός από όλους τους φορείς κάτι που λείπει.
Να διαμορφώσουμε προτάσεις που θα αντιμετωπίσουν ολιστικά το θέμα.
Πριν 5 χρόνια κάναμε μία προσπάθεια και όλοι κάτσαμε γύρω από ένα τραπέζι και κάναμε 50 προτάσεις.
Πολλές αφορούσαν το υπουργείο και αρκετές την ΕΧΑΕ.
Σήμερα κάποιες είναι στο νομοσχέδιο από αυτές τις προτάσεις και πολλές όχι. Θα πρέπει να το ξαναδούμε», είπε ο κ.Κυρίτσης.

Θέλει και … επενδυτές

Εκτός από την ανάγκη να έρθουν εταιρείες στο χρηματιστήριο, το Χρηματιστήριο για να λειτουργήσει θέλει και επενδυτές.
«Έχουμε ξένους που κάνουν το 60% του τζίρου και ελέγχουν το μεγάλο ποσοστό της κεφαλαιοποίησης.
Αλλά αυτοί δεν ασχολούνται με τις μικρές. Το ΧΑ δεν έχει 20-30 εταιρείες αλλά 150.
Πολλές δεν έχουν το μέγεθος που θέλουν οι ξένοι. Πρέπει λοιπόν να δούμε πως θα ενισχύσουμε το ενδιαφέρον και για όλες αυτές.
Να ενισχύσουμε τη χρηματιστηριακή ιδέα. Χρειαζόμαστε και τους Έλληνες, τους ιδιώτες επενδυτές. Το 1999 είναι παλιά. Τώρα υπάρχει προστασία.
Δεν υπάρχουν σήμερα Έλληνες ιδιώτες και θέλει προσπάθεια να τους προσελκύσουμε ξανά. Πρέπει όλοι οι φορείς να προσπαθήσουμε», σημείωσε ο κ.Κυρίτσης.
Εξήγησε επίσης πως δεν έχουν γίνει πολλές εισαγωγές στο Χ.Α. κάτι που έγινε σε άλλες χώρες.
Ένας ίσως λόγος που θα τις έκανε να έρθουν στο Χ.Α. είναι τα φορολογικά κίνητρα. Κίνητρα θα μπορούσαν να δοθούν και σε ιδιώτες, όπως ο επενδυτικός λογαριασμός και να έρθουν στο Χ.Α., είπε ο κ.Κυρίτσης και ανέφερε επίσης πως αν δεν υπάρχουν επενδυτές, δε θα μπορεί ένας επιχειρηματίας να αντλήσει χρήματα, άρα δε θα έχει λόγο να είναι στο χρηματιστήριο.
Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως το 1/3 του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων έρχεται από τις εισηγμένες εταιρείες και όπως είπε αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχει φοροδιαφυγή.
Οι εισηγμένες είναι υποχρεωμένες να έχουν διαφάνεια να αναφέρουν τα πάντα στους ισολογισμούς και να δείχνουν κέρδη ώστε να δίνουν μέρισμα και άρα να έχουν επενδυτές. Έτσι κερδίζει περισσότερα το κράτος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.
gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania