Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φρενοκομείο οι παγκόσμιες αγορές, ασανσέρ οι δείκτες - Βυθίστηκε -13,2% ο Hang Seng, -4,3% ο DAX, μεταβλητότητα στη Wall

Φρενοκομείο οι παγκόσμιες αγορές, ασανσέρ οι δείκτες - Βυθίστηκε -13,2% ο Hang Seng, -4,3% ο DAX, μεταβλητότητα στη Wall
H Nvidia «κουβάλησε» το comeback των δεικτών
(upd) Μία άνευ προηγουμένου ημέρα βίωσαν σήμερα (7/4) οι χρηματιστηριακοί δείκτες παγκοσμίως, καθώς -έπειτα από ένα διήμερο sell off- άνοιξαν με ραγδαία πτώση με τους επενδυτές να πουλούν κακήν κακώς... για να «γυρίσουν» σε άνοδο, μετά εκ νέου σε απώλειες και να κλείσουν εν τέλει με μεικτά πρόσημα!
Ο λόγος για την αρχική μεταστροφή ήταν η διαρροή περί αναστολής στην επιβολή δασμών από πλευράς ΗΠΑ, την οποία ωστόσο ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ως «fake news».

Μετά όμως ήρθε ο τυφώνας Donald Trump να οδηγήσει σε νέες απώλειες, απειλώντας
 ευθέως με νέους δασμούς την Κίνα, αν το Πεκίνο δεν πάρει πίσω τις πρόσφατες ανταποδοτικές ταρίφες (34%) σε εισαγωγές από ΗΠΑ.
«Η Κίνα εξέδωσε Ανταποδοτικούς Δασμούς ύψους 34%, επιπλέον των ήδη καταγεγραμμένων Δασμών της, των μη νομισματικών δασμών, της παράνομης επιδότησης εταιρειών και της μαζικής μακροχρόνιας χειραγώγησης του νομίσματος, παρά την προειδοποίησή μου ότι οποιαδήποτε χώρα ανταποδίδει αντίποινα κατά των ΗΠΑ με την έκδοση πρόσθετων Δασμών, πέρα από την ήδη υπάρχουσα μακροχρόνια δασμολογική κατάχρηση του Έθνους μας, θα αντιμετωπιστεί αμέσως με νέους και σημαντικά υψηλότερους Δασμούς, πέρα από αυτούς που είχαν οριστεί αρχικά.
Ως εκ τούτου, εάν η Κίνα δεν αποσύρει την αύξηση κατά 34% πάνω από την ήδη μακροχρόνια εμπορική της κατάχρηση μέχρι αύριο, 8 Απριλίου 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ Δασμούς στην Κίνα ύψους 50%, με ισχύ από τις 9 Απριλίου», αναφέρει σε ανάρτηση στο Truth Social ο Ρεπουμπλικάνος, ενώ συνεχίζει:
«Επιπλέον, όλες οι συνομιλίες με την Κίνα σχετικά με τις συναντήσεις που ζήτησαν μαζί μας θα τερματιστούν!
Οι διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν επίσης ζητήσει συναντήσεις, θα αρχίσουν να λαμβάνουν χώρα αμέσως. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έστειλε νέο μήνυμα υπέρ της επιβολής δασμών, υπεραμυνόμενος της εμπορικής του πολιτικής και επιρρίπτοντας ευθύνες σε Κίνα, Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) και προκατόχους του.
«Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, τα επιτόκια πέφτουν (η αργοκίνητη Fed πρέπει να τα μειώσει!), οι τιμές τροφίμων πέφτουν, δεν υπάρχει πληθωρισμός, και οι ΗΠΑ φέρνουν δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα από τις χώρες που μας εκμεταλλεύονταν μέσω των δασμών που έχουν ήδη επιβληθεί», έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος στο Truth Social.
Παράλληλα, ανέφερε πως «οι ΗΠΑ έχουν τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα με την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους» και υποστήριξε ότι «ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό είναι οι δασμοί, που ήδη φέρνουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα».
Κατέληξε δε ότι «κάποια μέρα ο κόσμος θα καταλάβει ότι οι δασμοί, για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι κάτι πολύ όμορφο».

Εκτόξευση στον «δείκτη φόβου»

Αν και η αμερικανική κυβέρνηση καθησυχάζει... οι επενδυτές φαίνεται να είναι σε πανικό.
Ο CBOE Volatility Index (VIX), ο ευρέως γνωστός «δείκτης φόβου» εκτοξεύθηκε στις 52 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009 και 27 μονάδες πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο. Έπειτα υποχώρησε στις 49 μονάδες.
Σημειώνεται πως ο VIX χρησιμοποιείται ως μέτρο της μεταβλητότητας της Wall Street και λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.

Wall Street

Σε αυτό το πλαίσιο, αν και άνοιξαν με «βουτιά» σχεδόν -4%, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 37.965,60 μονάδες (-0,91%), ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 στις 5.062,25 μονάδες (-0,23%) και ο τεχνολογικός Nasdaq στις 15.603,26 μονάδες (+0,10%).
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, υπενθυμίζεται: Dow Jones -7,8%, S&P 500 -9%, Nasdaq -10%. Πρόκειται για τη χειρότερη εβδομάδα από το 2020.

Στο ταμπλό ξεχώρισαν οι κινήσεις των:

- Apple -3,7%
- Nvidia +3,5%
- Ford -3,6%

Ευρώπη 

πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 4,54% στις 473,82 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με απώλειες 4,26% στις 19.761,89 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 τερμάτισε τη συνεδρίαση στο -4,38% και τις 7.702,08 μονάδες.

Οι υπόλοιποι δείκτες:


kleisimo_60.JPG

Ασία

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού υποχώρησε 8,4% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ηγήθηκαν των απωλειών, με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί κατά -13,22% --στη χειρότερη επιδοσή του από το 1997.
Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 6,31%, ενώ ο Shanghai Composite σημειώνει πτώση 8%.
Στο Τόκιο, ο βασικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 7,5% σε χαμηλό 18 μηνών, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 6,50%.
Νωρίτερα, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των ιαπωνικών προθεσμιακών συμβολαίων.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε 4,74%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq κατά 4,01%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας διεύρυνε τις απώλειες στο 3,87%.
Ο δείκτης αναφοράς διολίσθησε την Παρασκευή σε έδαφος διόρθωσης με πτώση 11% από το τελευταίο υψηλό του τον Φεβρουάριο.

Οι μετοχές τεχνολογίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν μαζική πτώση εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση.
Της πτώσης στην Ιαπωνία, ηγήθηκε η Renesas Electron, η οποία σημείωσε πτώση 14,10%.
 Ισχυρές απώλειες σημείωσαν επίσης η SoftBank Group, η οποία υποχώρησε κατά 10,14% και η Advantest Corp, η οποία μείωσε τις απώλειες στο 7,91%.
Στη Νότια Κορέα, η SK Hynix σημείωσε τελευταία πτώση 8,51% ενώ η Samsung Electronics υποχώρησε κατά 4,46%.
Στο Χονγκ Κονγκ, οι χειρότερες επιδόσεις ήταν της RoboSense Technology η οποία σημείωσε πτώση 20,24%, της Bilibili η οποία υποχώρησε κατά 16,94%, της Kuaishou Technology η οποία υποχώρησε κατά 16,19% και της Xpeng η οποία υποχώρησε κατά 16%.
Σημαντικές απώλειες σημείωσαν επίσης η Alibaba Group και η Meituan οι οποίες υποχώρησαν κατά 14,41% και 12,6% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης