Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όχι έναν… αλλά 10 περιβαλλοντικούς μύθους επικαλούνται οι υπέρμαχοι των ανεμογεννητριών – Τι πραγματικά συμβαίνει

Όχι έναν… αλλά 10 περιβαλλοντικούς μύθους επικαλούνται οι υπέρμαχοι των ανεμογεννητριών – Τι πραγματικά συμβαίνει
Υπάρχει κατάχρηση της έννοιας του περιβαλλοντισμού, με συνέπειες που είτε δεν έχουν κανένα όφελος για το περιβάλλον είτε έχουν προκαλέσει ακόμη και βλάβη
Η πρώτη Ημέρα της Γης διοργανώθηκε το 1970 ως απάντηση στο αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για το περιβάλλον.
Πολλές από αυτές τις ανησυχίες ήταν απολύτως δικαιολογημένες.
Το 1969, για παράδειγμα, μια πετρελαιοκηλίδα κατά μήκος ενός βιομηχανοποιημένου τμήματος του ποταμού Cuyahoga στο Οχάιο έπιασε φωτιά, δημιουργώντας εθνική συνείδηση για την ανάγκη μείωσης της ρύπανσης των υδάτων.
Ομοίως, στις παράκτιες πόλεις της Καλιφόρνια, κυρίως στο Λος Άντζελες, τα καυσαέρια από αμόλυβδη βενζίνη δημιούργησαν ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο πυκνή που δεν μπορούσες να τη δεις λίγα μίλια μακριά.
Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι τα τελευταία 51 χρόνια.
Αυτόν τον μήνα, καθώς οι Αμερικανοί γιορτάζουν την Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου, καλούμαστε να διαφοροποιήσουμε τις νόμιμες περιβαλλοντικές προτεραιότητες και εκείνες τις προτεραιότητες που επιλέγουν για εμάς ειδικά συμφέροντα με απώτερα κίνητρα για τα οποία ο περιβαλλοντισμός είναι συναίσθημα που πρέπει να χειραγωγηθεί.
Ακολουθούν δέκα ζητήματα στα οποία έχει γίνει κατάχρηση του περιβαλλοντισμού, με συνέπειες που είτε δεν έχουν κανένα όφελος για το περιβάλλον είτε έχουν προκαλέσει ακόμη και βλάβη.

(1) Βρισκόμαστε σε κλιματική κρίση

Ας ξεκινήσουμε με τον πιο αμφιλεγόμενο περιβαλλοντολόγο ισχυρισμό, ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.
Το πρόβλημα με αυτόν τον ισχυρισμό είναι διπλό.
Πρώτον, παραμένει έντονη -αν καταργηθεί- η συζήτηση για το αν τα δεδομένα υποστηρίζουν πραγματικά αυτόν τον ισχυρισμό.
Υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες δεν αυξάνονται γρήγορα, αν μάλιστα αυξάνονται καθόλου.
Υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αυξάνονται, αλλά ότι η ικανότητά μας να τα ανιχνεύουμε έχει βελτιωθεί και ότι η αύξηση του πληθυσμού έχει οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να ζουν σε μέρη που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Δεύτερον, ακόμα κι αν υπάρχει κάποια αλήθεια στους ισχυρισμούς των κλιματικών καταστροφών, δεν είναι δυνατό να μεταμορφώσουμε απότομα ολόκληρη την ενεργειακή μας υποδομή.
Η τεχνολογία δεν είναι έτοιμη, η χρηματοδότηση δεν είναι διαθέσιμη και τα περισσότερα έθνη δεν θα συμμετάσχουν.
Η προσαρμογή είναι η μόνη ορθολογική πορεία δράσης.

(2) Υπερπληθυσμός

Με βάση τις παρεκβολές το 1970, αυτό μπορεί να φαινόταν να συμβαίνει επειδή οι πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή αυξάνονταν γρήγορα.
Αλλά σήμερα, σχεδόν σε κάθε έθνος, το αντίστροφο ισχύει πλέον: τα ποσοστά γεννήσεων είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα αντικατάστασης.
Ακόμη και σε εκείνα τα έθνη που συνεχίζουν να παρουσιάζουν ταχεία αύξηση του πληθυσμού, ο ρυθμός ανάπτυξης ακολουθεί το ίδιο μοτίβο μείωσης.
Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν τώρα ότι ο συνολικός παγκόσμιος πληθυσμός θα ξεπεράσει περίπου τα 10 δισεκατομμύρια άτομα, αλλά μετά προβλέπεται να μειωθεί.
Αυτό σημαίνει ότι η ταχεία αύξηση του πληθυσμού που έχουμε δει τους τελευταίους δύο αιώνες, όπου ο παγκόσμιος πληθυσμός δεκαπλασιάστηκε από 1 δισεκατομμύριο το 1804 σε πάνω από 8 δισεκατομμύρια έως το 2024, έχει τελειώσει.
Δεν υπάρχει καμία τάση πουθενά στη γη που να έρχεται σε αντίθεση με αυτό το μοτίβο.
Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει ένα μέλλον πολύ λίγων ανθρώπων, όχι πάρα πολλών.

(3) Μας τελειώνουν τα «ορυκτά» καύσιμα

Αν και αυτό είναι τεχνικά σωστό, η κατάσταση δεν πλησιάζει πουθενά αυτό που είχε προβλεφθεί περίφημα το 1956 από τον Αμερικανό γεωλόγο M. Hubbert, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα κορυφωθεί μέχρι το 1970 και στη συνέχεια θα διολισθήσει σε μόνιμη πτώση.
Στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, οι νέες τεχνολογίες και οι νέες ανακαλύψεις έχουν θέσει τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου, μαζί με φυσικό αέριο και άνθρακα, σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ παρά την αυξανόμενη ζήτηση.
Σύμφωνα με την έγκυρη Στατιστική Ανασκόπηση για την Παγκόσμια Ενέργεια, με βάση την τρέχουσα κατανάλωση, τα αποδεδειγμένα αποθέματα θα μπορούσαν να παρέχουν πετρέλαιο για 61 χρόνια, φυσικό αέριο για 50 και άνθρακα για 208.
Ωστόσο, αυτό υποτιμά τη μεγάλη εικόνα, επειδή τα αποδεδειγμένα και ανακτήσιμα αποθέματα επεκτείνονται συνεχώς.
Τα «μη αποδεδειγμένα» αποθέματα, που αναμένεται να ανακαλυφθούν, θα διπλασιάσουν εύκολα τον χρόνο που απομένει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε νέες πηγές ενέργειας.
Αλλά έχουμε έναν αιώνα ή περισσότερο για να το λύσουμε αυτό.

(4) Τα βιοκαύσιμα είναι ανανεώσιμα και βιώσιμα

Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.
Τα βιοκαύσιμα δεν θα τροφοδοτήσουν ποτέ περισσότερο από ένα μικρό κλάσμα των ενεργειακών μας αναγκών και οι προσπάθειες να το κλιμακώσουμε πέρα από ένα εξειδικευμένο προϊόν έχουν οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα.
Ακριβώς για να χρησιμοποιήσουμε την Καλιφόρνια ως παράδειγμα, η τρέχουσα απόδοση αιθανόλης από μια καλλιέργεια καλαμποκιού δεν είναι σχεδόν 500 γαλόνια ανά στρέμμα.
Οι κάτοικοι της Καλιφόρνια κατανάλωναν 13,6 δισεκατομμύρια γαλόνια βενζίνης το 2023.
Δεδομένου ότι η αιθανόλη έχει 33% λιγότερη ενέργεια ανά γαλόνι από τη συμβατική βενζίνη, αυτό σημαίνει ότι η αντικατάσταση της βενζίνης με αιθανόλη ουδέτερη σε άνθρακα θα απαιτούσε 20,3 δισεκατομμύρια γαλόνια αιθανόλης, η οποία με τη σειρά της θα απαιτούσε 40 χιλιοστόμετρα τετραγωνικών χιλιομέτρων. εκατομμύρια στρέμματα νερού ανά καλλιέργεια.
Για να το θέσουμε αυτό στην προοπτική, ολόκληρη η έκταση της αρδευόμενης γεωργικής γης της Καλιφόρνια ανέρχεται συνολικά σε περίπου 14.000 τετραγωνικά μίλια και ολόκληρος ο γεωργικός τομέας της Καλιφόρνια καταναλώνει μόνο περίπου 30 εκατομμύρια στρέμματα νερού ετησίως.
Παγκοσμίως, οι καλλιέργειες βιοκαυσίμων καταναλώνουν ήδη περίπου 500.000 τετραγωνικά μίλια, ενώ αντισταθμίζουν μόνο το 2 τοις εκατό της παγκόσμιας κατανάλωσης καυσίμων για τις μεταφορές.

(5) Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ανανεώσιμη και βιώσιμη

Απολύτως όχι. Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών, στην ξηρά ή στην ανοικτή θάλασσα, σκοτώνουν τακτικά αρπακτικά, κόνδορες και άλλα υπέροχα απειλούμενα πουλιά, μαζί με νυχτερίδες και έντομα.
Υπεράκτια, υπάρχουν πρόσθετες επιβλαβείς επιπτώσεις.
Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τα υποθαλάσσια καλώδια προκαλούν παραμορφώσεις γέννησης στη θαλάσσια ζωή και παράγουν μαγνητικά πεδία που διαταράσσουν τις ικανότητες προσανατολισμού ορισμένων ψαριών.
Ο λειτουργικός τους θόρυβος χαμηλής συχνότητας διαταράσσει τους ήχους που παράγουν τα ψάρια για ζευγάρωμα, ωοτοκία και πλοήγηση.
Οι στρόβιλοι «αυξάνουν τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας και αλλάζουν την υδροδυναμική του ωκεανού με τρόπους που οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν ακόμη» και «ανασηκώνουν θαλάσσια ιζήματα και δημιουργούν εξαιρετικά θολά ερεθίσματα πλάτους 30-150 μέτρων και μήκους αρκετών χιλιομέτρων, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στην πρωτογενή παραγωγή από το φυτοπλαγκτόν, που είναι η βάση της τροφικής αλυσίδας».
Το επίσημο σχέδιο της Καλιφόρνια είναι να εγκαταστήσει 25.000 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ισχύος σε πλωτά αιολικά πάρκα 20 μίλια από τη θάλασσα.
Στα 10 μεγαβάτ το καθένα, το πολύτιμο θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλιφόρνια θα διαταραχθεί από την παρουσία κάπου μεταξύ 2.500 πλωτών ανεμογεννητριών, η καθεμία με ύψος σχεδόν 1.000 πόδια.
Θα χρειαστούν 7.500 καλώδια πρόσδεσης που κατεβαίνουν 4.000 πόδια στον πυθμένα της θάλασσας, μαζί με 2.500 καλώδια υψηλής τάσης.
Αναμένεται από τους φορολογούμενους και τους φορολογούμενους να επιδοτούν ένα έργο που θα μπορούσε να κοστίσει 300 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο για την κατασκευή συστημάτων που μπορεί να έχουν διάρκεια ζωής μόνο 10-20 χρόνια.

(6) Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ανανεώσιμες

Όχι. Δεν είναι. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ευνοούν περισσότερο τους περιβαλλοντολόγους είναι τα ηλιακά και τα αιολικά πάρκα με πάρκα μπαταριών για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται κατά διαστήματα.
Μόνο η κατανάλωση φυσικών πόρων για την κατασκευή αυτών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι βιώσιμη.
Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, ο γεωπολιτικός συγγραφέας Peter Ziehan υπολόγισε τις απαιτήσεις σε ορυκτά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συγκρίνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με το φυσικό αέριο σε κιλά ορυκτών ανά μεγαβάτ χωρητικότητας.
Άνεμος ανοιχτής θάλασσας: 16.000 kg/MW, άνεμος στην ξηρά: 10.000 kg/MW, ηλιακά φωτοβολταϊκά: 7.000 kg/MW και φυσικό αέριο: 2.000 kg/MW. Η διαφορά αυτή επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου μπορούν να λειτουργήσουν για 60 χρόνια ή περισσότερο, ενώ οι ηλιακές εγκαταστάσεις λειτουργούν το πολύ για 30 χρόνια και οι ανεμογεννήτριες πολύ λιγότερο από αυτό, ανάλογα με το πού βρίσκονται.
Όσον αφορά τα EV, ο Ziehan υπολόγισε κιλά ορυκτών ανά όχημα, με τα EV να απαιτούν πάνω από 200 κιλά/όχημα, σε σύγκριση με τα συμβατικά αυτοκίνητα με μόνο 35 κιλά/όχημα.
Είναι αρκετά εύκολο να δεις τι σημαίνει αυτό. Η αντικατάσταση της συμβατικής ενέργειας με «ανανεώσιμες» έχει πυροδοτήσει την επέκταση της εξόρυξης παγκοσμίως σε χώρες με ελάχιστη προστασία του περιβάλλοντος.

(7) Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα

Όχι σύντομα. Παγκοσμίως, το 2022, το 82% της παγκόσμιας ενέργειας εξακολουθούσε να προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.
Για να καταναλώνουν όλοι στη γη τη μισή κατά κεφαλήν ενέργεια από τους Αμερικανούς, η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να διπλασιαστεί.
Με βάση αυτά τα δύο ψυχρά δεδομένα, τα ορυκτά καύσιμα θα υπάρχουν για πολύ καιρό.
Ακόμη και αυτά τα στατιστικά στοιχεία υποτιμούν την πρόκληση.
Το 2023, το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα προερχόταν είτε από πυρηνικές (4,0%) είτε από υδροηλεκτρικές (6,8%) πηγές, αφήνοντας μόνο το 7,5% από υποτιθέμενες ανανεώσιμες πηγές.
Και από το υπόλοιπο 7,5% «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τα δύο τρίτα του ήταν παραγωγή βιοκαυσίμων, η οποία δεν θα έπρεπε να θεωρείται ανανεώσιμη ή, τουλάχιστον, πρέπει να θεωρείται ήδη στη μέγιστη δυναμικότητα.
Αυτό αφήνει μόνο το 2,5% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν θέλετε να τις αποκαλέσετε έτσι, κυρίως αιολικές, ηλιακές και γεωθερμικές πηγές.

(8) Οι νέες κατοικίες πρέπει να περιοριστούν στο αποτύπωμα των υφιστάμενων πόλεων

Αυτό δεν ισχύει για την Καλιφόρνια, ούτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε καν παγκοσμίως.
Ωστόσο, ο αστικός περιορισμός επιβλήθηκε στην Καλιφόρνια από τότε που σταματήσαμε να επενδύουμε στην επέκταση της υποδομής ενέργειας, νερού και μεταφορών, με αποτέλεσμα το 94% του πληθυσμού να ζει μόνο στο 5% της γης.
Αλλά ο αστικός περιορισμός δεν είναι απαραίτητος για να εξασφαλιστεί επαρκής αγροτική παραγωγή.
Ακόμη και η Ινδία, το πιο πυκνοκατοικημένο μεγάλο έθνος στη γη, όπου υπάρχουν 2.700 άνθρωποι ανά τετραγωνικό μίλι γεωργικής γης, είναι καθαρός εξαγωγέας τροφίμων.
Στην Καλιφόρνια, η υποτιθέμενη ανάγκη για αστικό περιορισμό είναι πραγματικά γελοία.
Η ανέγερση νέων κατοικιών για δέκα εκατομμύρια νέους κατοίκους της Καλιφόρνια σε οικόπεδα τεσσάρων στρεμμάτων, με νοικοκυριά τεσσάρων ατόμων, και η διάθεση ισοδύναμου ποσού για σχολεία, πάρκα, δρόμους και περιοχές λιανικής και εμπορικής κατανάλωσης θα καταναλώσει μόνο 1.953 τετραγωνικά μίλια.
Αυτό θα αύξανε μόνο το αστικό αποτύπωμα της Καλιφόρνια από 7.800 σε 9.700 τετραγωνικά μίλια, δηλαδή από 5% σε 6,2% του συνόλου της γης στην πολιτεία.
Η παγκόσμια τάση είναι οι άνθρωποι να μεταναστεύουν οικειοθελώς στις πόλεις την ίδια στιγμή που ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται μέσα σε λίγες δεκαετίες.
Θα υπάρχει αρκετός χώρος για τα αγροκτήματα και την άγρια φύση, ακόμη κι αν επιτραπεί στις πόλεις να επεκταθούν.
Η διατήρηση των πόλεων σε εμφιαλώσεις είναι μισανθρωπική και άστοχη, δημιουργώντας τεχνητά υψηλές τιμές κατοικιών και ανεπιθύμητο συνωστισμό.

(9) Η μαζική διαμετακόμιση είναι απαραίτητη για την επίτευξη βιωσιμότητας

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν ισχυρισμό που έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα.
Η μαζική μεταφορά λειτουργεί σε εξαιρετικά πυκνές αστικές περιοχές όπου οι περισσότερες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε έναν κεντρικό πυρήνα.
Με σπάνιες εξαιρέσεις, όπως το Μανχάταν, οι περισσότερες μητροπολιτικές περιοχές δεν διαθέτουν πλέον αυτό το μοντέλο κόμβου και ακτίνας, το οποίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη οικονομικά βιώσιμη μαζική μεταφορά.
Έπειτα, υπάρχουν οι προκλήσεις που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, η οποία οδήγησε εκατομμύρια επιβάτες από τη μαζική μεταφορά είτε για να μετακινηθούν με ιδιωτικά αυτοκίνητα είτε να εργαστούν από το σπίτι.
Η ποδηλασία δεν επανήλθε ποτέ.
Ένα πρόσθετο εμπόδιο στην εκ νέου υιοθέτηση της μαζικής μεταφοράς είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες πόλεις δεν είναι πρόθυμες να αστυνομεύσουν και να απομακρύνουν άτομα που ενοχλούν τα λεωφορεία και τα τρένα, καθιστώντας τα συστήματά τους πολύ επικίνδυνα για τους πιθανούς επιβάτες.
Τέλος, μαζί με την πλέον ώριμη τεχνολογία εργασίας από το σπίτι που πρόκειται μόνο να βελτιωθεί, έχουμε καινοτομίες προ των πυλών που θα επιτρέψουν στα έξυπνα αυτοκίνητα να οδηγούν σε υψηλότερες ταχύτητες, αυξάνοντας τη χωρητικότητα των υπαρχόντων δρόμων, καθώς και μια επανάσταση στα επιβατικά drones που θα εξαλείψουν πρόσθετη πίεση από τους δρόμους.
Γιατί κάποιος να κάνει μαζική συγκοινωνία όταν μπορεί να χαλαρώσει ενώ το δικό του έξυπνο όχημα τον οδηγεί από σημείο σε σημείο χωρίς διακοπές;
Και γιατί οι φορολογούμενοι να επιδοτούν τη μαζική μεταφορά;

(10) Οι περιοχές άγριας φύσης είναι ιερές

Αυτό το μάντρα έχει προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.
Η δικαστική προσφυγή σύμφωνα με τον νόμο για τα απειλούμενα είδη έχει περιορίσει σοβαρά, αν όχι έχει σταματήσει εντελώς, την υλοτόμηση σε δημόσια γη, αν και η τρέχουσα διοίκηση του Λευκού Οίκου προσπαθεί να το αλλάξει αυτό.
Από τότε, τα τελευταία 40 χρόνια, επειδή οι πυρκαγιές καταπνίγηκαν και η υλοτόμηση δεν αφαίρεσε τη νέα ανάπτυξη, τα δάση μας έχουν υπερβεί, με αποτέλεσμα καταστροφικές πυρκαγιές.
Ομοίως, οι αγωγές της ESA και οι κανονισμοί εμπνευσμένοι από τους περιβαλλοντολόγους έβαλαν τέλος στη βυθοκόρηση στο Δέλτα Σακραμέντο-Σαν Χοακίν της Καλιφόρνια, που ήταν ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν βαθιά, δροσερά κανάλια που προτιμούσε ο σολομός από τότε που η κατασκευή αναχωμάτων το 1800 προκάλεσε τη συσσώρευση ιζημάτων λάσπης σε ό,τι απέμεινε από τη διαδρομή μετανάστευσης.
Είναι σημαντικό να προστατεύονται τα πραγματικά απειλούμενα είδη, αλλά οι περιβαλλοντολόγοι συχνά δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα.
Η φτώχεια στην Αφρική θα μπορούσε να μετριαστεί εάν αρθούν οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί στην ενεργειακή ανάπτυξη.
Ωστόσο, σε συνθήκες απελπισμένης φτώχειας, οι Αφρικανοί κόβουν τα δάση τους για καυσόξυλα, κυνηγούν άγρια θηράματα για τροφή και λαθροθήρες που λιγοστεύουν κοπάδια ελεφάντων, ρινόκερων, λιονταριών και άλλων πολύτιμων και απειλούμενων ειδών προς πώληση σε διεθνείς λαθρέμπορους.
Το πώς διαχειριζόμαστε την ερημοποίηση μας πρέπει να επανεξεταστεί με έμφαση στην πραγματικότητα στα αποτελέσματα και όχι στην ιδεολογία.
Επιπλέον, ένα ενθαρρυντικό γεγονός είναι ότι ενώ η συνολική δασική κάλυψη στον κόσμο βρισκόταν σε πτώση για πολλούς αιώνες, τα τελευταία 40 χρόνια, αυξανόταν.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: προσπάθειες αναδάσωσης, μετανάστευση σε αστικές περιοχές, που ερημώνουν τις δασικές περιοχές, τεράστιες βελτιώσεις στη γεωργική παραγωγικότητα, που αφαιρεί τη γεωργική γη εκτός παραγωγής, επιτρέποντας στα δάση να ανακτήσουν τη γη και ίσως ακόμη και ελαφρώς αυξημένο ατμοσφαιρικό CO2, που είναι φυτική τροφή.
Τα ιδανικά του περιβαλλοντισμού πρέπει να εμπνέουν τους πάντες, αλλά οι πολιτικές που διαδίδονται στο όνομα του περιβαλλοντισμού πολύ συχνά βλάπτουν πραγματικά το περιβάλλον.
Παραδείγματα είναι η τρελή βιασύνη για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η δύναμη της αφήγησης της «κλιματικής κρίσης» να αποτρέψει την ορθολογική ανάλυση κόστους/οφέλους των περιβαλλοντικών πολιτικών.
Ο αντίκτυπος του άστοχου περιβαλλοντισμού δεν είναι απλώς η μοίρα της άγριας ζωής και της άγριας φύσης ή η υγεία των παγκόσμιων οικοσυστημάτων.
Είναι επίσης οικονομικό και, στην πράξη, οδήγησε σε βαθιές μεταφορές πλούτου, καθώς εδραιωμένα ειδικά συμφέροντα ευδοκιμούν με κλιμακωτούς κανονισμούς που μόνο οι μεγαλύτερες εταιρείες και τα πλουσιότερα άτομα μπορούν να ακολουθήσουν.
Παγκοσμίως, ολόκληροι βιομηχανικοί τομείς ενοποιούνται, κοστίζοντας στα κράτη την ανθεκτικότητα και την οικονομική προσιτότητα που μπορεί να προσφέρει μια ποικιλόμορφη και ανταγωνιστική οικονομία.
Ο περιβαλλοντισμός, όπως ασκείται στον 21ο αιώνα, είναι ένας βραχίονας παγκοσμιοποίησης, με αποχρώσεις πατερναλισμού και αποικιοκρατίας που συχνά επισκιάζουν τις αρετές του.
Οι δέκα μύθοι που προσδιορίστηκαν παραπάνω είναι μερικές από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις του περιβαλλοντισμού και είναι ελαττωματικοί.
Τους εκμεταλλεύονται ειδικά συμφέροντα για κέρδος και έλεγχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης