Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δέος - Γιατί o κινεζικός δράκος δεν θα υποχωρήσει στους δασμούς Trump – Το Πεκίνο λέει «ποτέ ξανά» όπως τον 19ο αιώνα

Δέος - Γιατί o κινεζικός δράκος δεν θα υποχωρήσει στους δασμούς Trump – Το Πεκίνο λέει «ποτέ ξανά» όπως τον 19ο αιώνα
Η κινεζο-αμερικανική σχέση έχει εισέλθει σε ένα στάδιο παρατεταμένου ανταγωνισμού, ενός οιονεί Ψυχρού Πολέμου - μια φάση για την οποία προετοιμάζεται το Πεκίνο την τελευταία δεκαετία - H συναλλακτική λογική του Trump είναι πιθανόν να μην πετύχει για ιστορικούς λόγους
Ο Donald Trump υπαναχώρησε, εν μέρει, από τους δασμούς που επιβλήθηκαν στην περίφημη «ημέρα της απελευθέρωσης» σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές των ΗΠΑ, μετά τους φόβους ότι η εν λόγω κίνηση θα οδηγούσε σε παγκόσμια ύφεση και πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Την Τετάρτη 9 Απριλίου, μόλις 13 ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ ο υψηλότερος συντελεστής ανταποδοτικών δασμών ο Trump ανακοίνωσε ότι θα τεθούν σε αναστολή για 90 ημέρες.
«Νόμιζα ότι οι άνθρωποι αντιδρούσαν ταραγμένοι, ήταν τρελά, ξέρετε… λίγο φοβισμένοι», δήλωσε ο Trump σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο.
Οι αγορές εκτοξεύτηκαν στα ουράνια αμέσως μόλις άκουσαν τα νέα.
Αλλά την ίδια στιγμή, ένα ασταθές νέο στάδιο στον εμπορικό πόλεμο της Αμερικής με την Κίνα έχει εκδηλωθεί.
Το ερώτημα είναι εάν η συναλλακτική λογική του Donald Trump είναι ικανή να οδηγήσει σε έναν (επώδυνο) αμοιβαίο συμβιβασμό με την Κίνα.
Ο Λευκός Οίκος απέκλεισε την Κίνα από την εν λόγω αναστολή και αύξησε τους δασμούς σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές στο 125%.
Αυτό, λέει ο Trump, συμβαίνει επειδή το Πεκίνο επιδείξει «ασέβεια» προς την Ουάσιγκτον και τις παγκόσμιες αγορές.
Το Πεκίνο, το οποίο έχει δηλώσει ότι «θα παλέψει μέχρι τέλους εάν η αμερικανική πλευρά είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει λάθος δρόμο», έσπευσε να απαντήσει.
Έχει ανακοινώσει δασμούς 84% σε αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες, και έχει επικαλεστεί ακόμη και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της εισαγωγής ταινιών του Hollywood.
Αυτό που έδειξε η απάντηση της Κίνας είναι ότι δεν είναι πλέον η ίδια χώρα όπως ήταν το 2017, όταν ο Trump κατάφερε να αποσπάσει κάποιες εμπορικές παραχωρήσεις από αυτήν επιβάλλοντας δασμούς.
Το Πεκίνο φαίνεται πιο πρόθυμο να αντεπιτεθεί στην Ουάσιγκτον, καθώς και να δείχνει σημάδια ότι είναι πιο ενεργό στην απάντησή του στα αμερικανικά μέτρα.
Ο αντίκτυπος της αντίδρασης της Κίνας δεν έχει ακόμη γίνει εντελώς αντιληπτός, αλλά οι δασμοί έχουν ήδη αυξήσει τον κίνδυνο νέων πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ.
Πολλά από τα είδη ένδυσης και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης που αγοράζουν οι Αμερικανοί αποστέλλονται από την Κίνα.
Είναι πιθανό ότι όχι μόνο να τονώσουν τη δημοτικότητα του Trump, αυτοί οι δασμοί μπορεί τελικά να καταλήξουν να την αντιστρέψουν - και γι' αυτό έσπευσε σε άρση των δασμών σε ορισμένα κρίσιμα τεχνολογικά προϊόντα  για να αποφύγει την κατάρρευση των αμερικανικών γιγάντων (12/4).
Δες το ρεπορτάζ:  Εμπορικός πόλεμος - ΗΠΑ: Εξαιρέσεις από δασμούς για smartphones, υπολογιστές και μηχανήματα παραγωγής ημιαγωγών

«Ξέρω τι στο διάολο κάνω»...

Σε ένα δείπνο στην Ουάσιγκτον, λιγότερο από μία ημέρα πριν εγκαταλείψει τα σχέδια για αύξηση των δασμών στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ο Trump επέμεινε: «Ξέρω τι στο διάολο κάνω» έχοντας εμπιστοσύνη στη δυνατότητά του να κάνει deal.
Αλλά η επακόλουθη υπαναχώρηση με την αναστολή των δασμών για άλλες χώρες μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να εντείνει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.
Η Κίνα είναι ο «κακός» για την κυβέρνησή του και οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αντιστροφή στην απάντηση στα κινεζικά αντίποινα θα είναι ταπείνωση για την εικόνα του ισχυρού άνδρα.
Αυτό υποδηλώνει μια ταραχώδη περίοδο για τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Να αναμένουμε περισσότερη εχθρότητα

Οι δασμοί θα έχουν πιθανώς κινητοποιητικό αποτέλεσμα στον κινεζικό πληθυσμό.
Σε μια έρευνα του 2022 για την κοινή γνώμη στην Κίνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν ύστερα από το 1990 είναι πιο πιθανό από τις προηγούμενες γενιές να έχουν μια δυσμενή άποψη για τις ΗΠΑ.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες του Trump κατά την πρώτη του θητεία προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια παρά η σχετική προπαγάνδα.
Το Πεκίνο επικαλείται επίσης παραδοσιακά την ιστορία των «άνισων συνθηκών» που επιβλήθηκαν στην παρακμάζουσα δυναστεία των Qing στα τέλη του 19ου αιώνα ως μέσο κινητοποίησης του πληθυσμού ενάντια στις δυτικές πολιτικές.
Αυτό υποβοηθήθηκε από το γεγονός ότι οι οικονομικές απαιτήσεις που υπέβαλε ο Trump στην Κίνα θυμίζουν, στο μυαλό της κινεζικής ηγεσίας, τις απαιτήσεις των δυτικών δυνάμεων εκείνης της περιόδου.
Οι φόβοι ότι θα ξαναπέσουνε θύματα ξένων δυνάμεων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές του Πεκίνου, που συνοψίζονται από αυτό που είναι γνωστό ως η «νοοτροπία του ποτέ ξανά» της Κίνας.
Αυτή η νοοτροπία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την συγκρότηση της ενότητα του κινεζικού πληθυσμού ενάντια σε έναν εξωτερικό εχθρό με τρόπο παρόμοιο τρόπο με αυτό που Αμερικανοί πολιτικοί προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν την Κίνα εχθρό.

Η ανθεκτικότητα και η απώλεια συμμάχων για την Ουάσιγκτον

Το Πεκίνο φαίνεται να στηρίζεται στην υποτιθέμενη ικανότητα του κινεζικού πληθυσμού να αντέχει σε μεγαλύτερες δυσκολίες από τους δυτικούς καταναλωτές, καθώς είναι σε θέση να του δώσει ένα βασικό πλεονέκτημα έναντι της Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, καθώς η ευημερία της Κίνας είναι μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη, αυτή η ικανότητα θα δοκιμαστεί.
Οι δασμοί του Trump εναντίον των παραδοσιακών αμερικανών συμμάχων θα ωφελήσουν επίσης το Πεκίνο στη διεθνή σκηνή.
Το Τόκιο έχει συζητήσει τη μείωση των διαθεσίμων του σε αμερικανικά ομόλογα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα.
Αυτές οι κινήσεις θα ήταν αδιανόητες ακόμη και πριν από ένα έτος – η Ιαπωνία ήταν εδώ και καιρό βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ και περιφερειακός αντίπαλος της Κίνας.
Εξίσου αδιανόητο είναι το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει παρόμοια πορεία.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez, κάλεσε τις Βρυξέλλες να αναθεωρήσουν τη σχέση τους με την Κίνα.
Οι κινήσεις που στοχεύουν στον παραγκωνισμό της Κίνας μπορεί να καταλήξουν να απομονώσουν τις ΗΠΑ.
Και, ίσως το πιο ανησυχητικό, ότι οι ανταποδοτικοί δασμοί ενδέχεται επίσης να υπονομεύσουν την ικανότητα της Αμερικής να αποτρέψει μία κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες αποτροπής μιας εισβολής ήταν η απειλή επιβολής δασμών 100% στα κινεζικά προϊόντα.
Με τους δασμούς του Trump στην Κίνα να ξεπερνούν ήδη αυτό το ποσό, το Πεκίνο έχει λιγότερα κίνητρα για να διατηρήσει ήρεμα τα νερά.
Αυτό που μας έδειξε η «ημέρα της απελευθέρωσης» είναι ότι η κινεζο-αμερικανική σχέση έχει εισέλθει σε ένα στάδιο παρατεταμένου ανταγωνισμού, ενός οιονεί πολέμου - μια φάση για την οποία προετοιμάζεται το Πεκίνο την τελευταία δεκαετία.
Αντιμέτωπη με μια επιλογή μεταξύ ταπείνωσης στη διεθνή σκηνή ή οικονομικής καταστροφής στο εσωτερικό, φαίνεται ότι καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης