Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ευρωπαϊκές αγορές ποντάρουν σε εξαιρέσεις από τους δασμούς Trump - Ο DAX στο +1,4%

Οι ευρωπαϊκές αγορές ποντάρουν σε εξαιρέσεις από τους δασμούς Trump - Ο DAX στο +1,4%
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,6%
Σχετικά Άρθρα
(upd) Με κέρδη έκλεισαν και τη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσης στην εβδομάδα οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, εν μέσω των προσδοκιών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump θα χορηγήσει περισσότερες εξαιρέσεις από τους δασμούς
Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο ακριβώς θα διαρκέσει η ευρύτερη παύση για το πλήρες σχέδιο "ανταποδοτικών δασμών" και πώς οι διάφορες χώρες θα επιδιώξουν ή θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν χωρίς να καταφύγουν σε αντίποινα. Η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ανέστειλε τα αντίποινα για 90 ημέρες, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνομιλίες.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,63% στις 508,06 μονάδες (απώλειες 2% την περασμένη εβδομάδα).
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 1,43% στις 21.253,70 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στο +1,41% και τις 8.249,12 μονάδες.

Το κλείσιμο στους υπόλοιπους δείκτες:

kleisimo_65.JPG

Στο ταμπλό, οι τιμές των μετοχών της γαλλικής εταιρείας πολυτελών ειδών Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH)
υποχώρησαν κατά 7,8%, καθώς ο ηγέτης του κλάδου της πολυτέλειας ανακοίνωσε απροσδόκητη μείωση των πωλήσεων για το πρώτο τρίμηνο. Στην έκθεση αποτελεσμάτων της, η εταιρεία αποκάλυψε μείωση 2% στις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου σε σύγκριση με πέρυσι, υπολειπόμενη των προβλέψεων των αναλυτών.
Μάλιστα, ο γαλλικός όμιλος Hermes ξεπέρασε την LVMH ως η «πολυτιμότερη» εταιρεία πολυτελείας στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση στα 248,6 δισ. ευρώ στο κλείσιμο των συναλλαγών, έναντι 244,4 δισ.ευρώ της LVMH.

Επιδείνωση για τον ZEW στη Γερμανία

Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW).
Ο δείκτης υποχώρησε στις -14 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 65,6 μονάδων σε σχέση με τον Μάρτιο και κινούμενος κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Αντίθετα, ο δείκτης που αποτυπώνει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση ενισχύθηκε κατά 6,4 μονάδες, φτάνοντας στις -81,2, ένδειξη ότι παρά τη συγκρατημένη βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών, το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο.
Πτωτική πορεία κατέγραψαν και οι αντίστοιχοι δείκτες για την Ευρωζώνη.
Το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στις -18,5 μονάδες, με απώλειες 58,3 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης διολίσθησε στις -50,9 μονάδες, μειωμένος κατά 5,7 μονάδες.
Αιτία αυτής της επιδείνωσης θεωρούνται οι απρόβλεπτες αλλαγές στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ZEW, Achim Wambach.
Όπως τόνισε, «δεν είναι μόνο οι συνέπειες των εξαγγελθέντων ανταποδοτικών δασμών στο διεθνές εμπόριο, αλλά κυρίως η ταχύτητα και η αστάθεια των εξελίξεων, που ενισχύουν την παγκόσμια αβεβαιότητα». Οι νέες εκτιμήσεις αντανακλούν αυτό το περιβάλλον, τόσο για τη Γερμανία όσο και για το σύνολο της Ευρωζώνης, πρόσθεσε.

Ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής

Θετικό πρόσημο κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat.
Συγκεκριμένα, η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η άνοδος έφτασε το 1%.
Σε ετήσια βάση, η εικόνα είναι επίσης ενισχυτική, με τη βιομηχανική παραγωγή να σημειώνει αύξηση 1,2% στην Ευρωζώνη και 0,6% στην ΕΕ.

Αναλύοντας ανά κλάδο για την Ευρωζώνη, καταγράφηκε αύξηση στην παραγωγή:

  • Ενδιάμεσων αγαθών κατά 0,3%

  • Κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 0,8%

  • Μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 2,8%

Αντίθετα, πτώση σημειώθηκε στην:

  • Παραγωγή ενέργειας κατά 0,2%

  • Παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 0,3%

Στο σύνολο της ΕΕ, η εικόνα ήταν παρόμοια, με άνοδο στην παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών (0,1%), ενέργειας (0,8%), μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών (2,7%) και κεφαλαιουχικών αγαθών (0,9%). Ωστόσο, η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά 0,4%.
Σε επίπεδο χωρών, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε η Ιρλανδία, με εντυπωσιακή άνοδο 10,8%, ενώ ακολούθησαν το Βέλγιο με 7,4% και το Λουξεμβούργο με 6,3%.


Γαλλία: Πληθωρισμός 0,8% τον Μάρτιο

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο 0,8% τον Μάρτιο, ανέφερε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας INSEE, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Η αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των υπηρεσιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 2,3%, η οποία μετριάστηκε εν μέρει από την πτώση των τιμών της ενέργειας κατά 6,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Οι τιμές των τροφίμων πρόσθεσαν 0,6%, ενώ οι τιμές του καπνού σημείωσαν άλμα κατά 4,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024.
Ο ετήσιος πυρήνας του πληθωρισμού στη Γαλλία, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 1,3% τον Μάρτιο, αμετάβλητος σε σχέση με το Φεβρουάριο.


Ασία


Άνοδο κατέγραψαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές την Τρίτη.
Οι κινεζικές μετοχές αποτέλεσαν εξαίρεση, κυμαινόμενες μεταξύ κερδών και απωλειών, καθώς το Πεκίνο εμπλέκεται στην εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ οι τοπικές μετοχές έλαβαν κάποια ανακούφιση από τις εξαιρέσεις στους δασμούς, περιορίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ που διαμήνυσε ότι οι όποιες εξαιρέσεις θα είναι προσωρινές.
Οι ασιατικές αγορές πήραν τη σκυτάλη της ανόδου από τη Wall Street, η οποία σημείωσε δύο συνεχόμενες ημέρες κερδών λόγω της αισιοδοξίας για πιθανές δασμολογικές εξαιρέσεις.
Μια σειρά από θετικά τραπεζικά κέρδη βοήθησαν επίσης τη Wall Street.
Ωστόσο, τα κέρδη στη Wall Street περιορίστηκαν επίσης από την επιφυλακτικότητα σχετικά με το εμπόριο και την οικονομία.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν ελαφρώς στις ασιατικές συναλλαγές, με τα συμβόλαια S&P 500 Futures να σημειώνουν πτώση κατά 0,1%.
Οι επενδυτές παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές, ιδίως με τον όγκο συναλλαγών που αναμένεται να είναι χαμηλός αυτή την εβδομάδα, ενόψει της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής.
Στο Τόκιο, ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,85%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 1,05%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi πρόσθεσε 0,95%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 0,41%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κινήθηκε ανοδικά κατά 0,21% και έκλεισε στις 7.764,80.
Ο δείκτης αναφοράς Nifty 50 της Ινδίας σημείωσε άνοδο 2,11%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης BSE Sensex σημείωσε άνοδο 2,06%.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,54%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 0,26%.
Η Κίνα αναμένεται να ανακοινώσει αύριο τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης