Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump μαινόμενος κατά Powell: Αν το θελήσω, θα τον πετάξω έξω από τη Fed – Παίζει πολιτικά παιχνίδια

Trump μαινόμενος κατά Powell: Αν το θελήσω, θα τον πετάξω έξω από τη Fed – Παίζει πολιτικά παιχνίδια
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο Πρόεδρος Trump εδώ και μήνες συζητά κατ’ ιδίαν το ενδεχόμενο απόλυσης του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell
Ο πόλεμος ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το κτίριο Eccles (έδρα της Fed) μαίνεται, με τον Πρόεδρο Trump να εκφράζει από το Οβάλ Γραφείο την πεποίθηση ότι έχει την εξουσία να απομακρύνει τον Powell. «Αν θέλω να φύγει, θα φύγει πολύ γρήγορα, πιστέψτε με», δήλωσε.
Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι είναι «δυσαρεστημένος» με τον Αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη και τον κατηγόρησε ότι «παίζει πολιτικά παιχνίδια» με τα επιτόκια.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο Πρόεδρος Trump εδώ και μήνες συζητά κατ’ ιδίαν το ενδεχόμενο απόλυσης του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση του θέματος - αν και δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για το αν θα προσπαθήσει να τον απομακρύνει πριν λήξει η θητεία του του χρόνου.
Σε συναντήσεις στο ιδιωτικό του κλαμπ στη Φλόριντα, το Mar-a-Lago, ο Trump συζήτησε με τον πρώην κυβερνήτη της Fed, Kevin Warsh, την πιθανότητα απόλυσης του Powell πριν από το τέλος της θητείας του και ενδεχομένως τον διορισμό του ίδιου του Warsh ως αντικαταστάτη του.
Ο Warsh, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει συμβουλεύσει τον Trump να μην απολύσει τον Powell και έχει υποστηρίξει πως ο πρόεδρος της Fed θα πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία του χωρίς παρεμβάσεις.
Οι συνομιλίες με τον Warsh συνεχίστηκαν και τον Φεβρουάριο, ενώ άλλα πρόσωπα κοντά στον Trump φέρεται να τον ενθάρρυναν να απολύσει τον Powell μέχρι και στις αρχές Μαρτίου.
Αντιτίθεται ο Bessent

Στον Λευκό Οίκο, ο Υπουργός Οικονομικών Scott Bessent φέρεται να αντιτίθεται σταθερά στις πιέσεις συμβούλων του Trump για αντικατάσταση του Powell, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε υψηλό κόστος με ελάχιστο όφελος.
Αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε την ανεξαρτησία της Fed στη νομισματική πολιτική ως ένα «κουτί κοσμημάτων» που οι ΗΠΑ δεν πρέπει ποτέ να θέτουν εν αμφιβόλω.
Στο μεταξύ, η Elizabeth Warren δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο να παρέμβει —αφού πρώτα είχε απαιτήσει τη μείωση των επιτοκίων ενόψει των εκλογών και έχει επανειλημμένα επικρίνει δημοσίως τον Powell — προειδοποιώντας ότι εάν απομακρυνθεί από τη θέση του, τότε θα επέλθει καταστροφή: τα χρηματιστήρια θα καταρρεύσουν και η Αμερική θα μετατραπεί σε δικτατορία...
Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: Θέλει πραγματικά ο Trump να απομακρύνει τον Powell ή απλώς τον χρησιμοποιεί ως αποδιοπομπαίο τράγο σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία εισέλθει σε ύφεση;
Δεδομένων των χρονοβόρων νομικών διαδικασιών που θα απαιτούνταν για την απόλυση του Powell (ενδεχομένως πέρα από τη λήξη της τρέχουσας θητείας του), υπάρχουν ισχυρές υποψίες πως ο πραγματικός στόχος του Trumo είναι να πιέσει τον πρόεδρο της Fed να μειώσει τα επιτόκια, ώστε να στηρίξει την οικονομία μέχρι να υλοποιηθεί πλήρως το «μεγάλο, όμορφο Νομοσχέδιό» του (και αν δεν τα μειώσει, να τον κατηγορήσει πάλι για καθυστερημένες και λανθασμένες ενέργειες).
H διαδικασία

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί μονομερώς να απολύσει τον Πρόεδρο της Fed πριν από τη λήξη της θητείας του, εκτός και αν συντρέχουν συγκεκριμένοι νομικοί λόγοι. Δείτε πώς έχει η κατάσταση:
Διαδικασία Διορισμού: Ο Πρόεδρος της Fed διορίζεται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και επικυρώνεται από τη Γερουσία για 4ετή ανανεώσιμη θητεία. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed, με θητεία 14 ετών.
Νομικό Πλαίσιο: Ο νόμος της Fed επιτρέπει στον Πρόεδρο να απομακρύνει μέλος του Δ.Σ. (συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου) μόνο «για λόγους» (π.χ. παράβαση καθηκόντων, ανάρμοστη συμπεριφορά). Αυτό δεν περιλαμβάνει πολιτικές διαφωνίες ή συγκρούσεις απόψεων.
Αυτό το πλαίσιο εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της Fed από τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις, διασφαλίζοντας τον ρόλο της στη χάραξη νομισματικής πολιτικής.
Ιστορικό: Παρελθόντες πρόεδροι (π.χ. Νίξον με Μπερνς, Ρίγκαν με Βόλκερ) αντιμετώπισαν παρόμοιους περιορισμούς: μπορούσαν να ασκήσουν πολιτική πίεση ή να μην επαναδιορίσουν, αλλά όχι να απολύσουν χωρίς νόμιμη αιτία.
Τα δικαστήρια έχουν επανειλημμένα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Fed, ορίζοντας ότι η «δικαιολογημένη αιτία» απαιτεί σοβαρό παράπτωμα (π.χ. ηθικά ζητήματα, ανικανότητα).
Πρακτικές Επιπτώσεις: Ένας πρόεδρος μπορεί να επηρεάσει τη Fed μέσω μελλοντικών διορισμών ή δημόσιας πίεσης. Ωστόσο, η απόπειρα βίαιης απομάκρυνσης για λόγους πολιτικής θα προκαλούσε νομικές προκλήσεις και θα υπονόμευε την αξιοπιστία του θεσμού.

Απογοήτευση Trump

Πιθανόν μέρος της απογοήτευσης του Trump πηγάζει από το γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να στηρίξει την οικονομία της.
Επιπλέον, ίσως θεωρεί ότι η «Ανεξάρτητη» Fed δεν είναι και τόσο ανεξάρτητη, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Bill Dudley το 2019...
Δε φαίνεται και τόσο «απολιτικός» θεσμός, έτσι δεν είναι;
Και κάτι ακόμα — για όσους είναι χαρισματικοί στα μαθηματικά: γιατί η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης λίγο πριν τις εκλογές ενώ οι χρηματοοικονομικές συνθήκες ήταν ήδη χαλαρές, και τώρα, που είναι πολύ πιο σφιχτές, αρνείται να το πράξει;
Τουλάχιστον ο Trump δεν έχει φτάσει στο σημείο να πιαστεί στα χέρια με τον Powell... ακόμα!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης