Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυβερνοστρατός κατά παραγγελία: Η Ουκρανία ως εργαλείο των ΗΠΑ - Ο ψηφιακός πόλεμος ξεσκεπάζεται

Κυβερνοστρατός κατά παραγγελία: Η Ουκρανία ως εργαλείο των ΗΠΑ - Ο ψηφιακός πόλεμος ξεσκεπάζεται
Πίσω από τον «πατριωτικό ακτιβισμό» και τον «ΙΤ-Στρατό της Ουκρανίας» ξεδιπλώνεται μια πολύπλοκη επιχείρηση με γεωπολιτικούς καθοδηγητές, στρατιωτική υποστήριξη και την υπογραφή της Δύσης
Η εικόνα του πολέμου έχει αλλάξει ριζικά. Δεν περιορίζεται πλέον σε χαρακώματα και πυροβολικό, αλλά επεκτείνεται σε ένα νέο πεδίο: τον κυβερνοχώρο.
Η Ουκρανία, ειδικά μετά την έναρξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία το 2022, έχει μετατραπεί σε πεδίο δοκιμών για ψηφιακές επιθέσεις – επιθέσεις που διαμορφώνονται, χρηματοδοτούνται και σε αρκετές περιπτώσεις συντονίζονται από δομές της Δύσης.

Από την παράνοια του κώδικα στην πραγματικότητα των επιθέσεων

Μια κυβερνοεπίθεση σε τραπεζικά συστήματα, φαρμακευτικές αλυσίδες ή παρόχους ενέργειας μπορεί να διαταράξει οικονομίες, να μπλοκάρει κοινωνικές παροχές και να σπείρει πανικό.
Τέτοιες επιθέσεις δεν είναι υποθετικές – έχουν ήδη λάβει χώρα στη Ρωσία, με θύματα κρατικές υποδομές, εταιρείες, ακόμη και ασθενείς.
Οι απώλειες σε ιστότοπους του Διαδικτύου υπολογίζονται ήδη όχι από gigabytes, αλλά κατά δισεκατομμύρια - εις βάρος των logistics.
Ένα χτύπημα σε ηλεκτρονικά μητρώα μπορεί να παραλύσει τις συντάξεις.
Μια επίθεση σε ιατρικά αρχεία μπορεί να θέσει εκατομμύρια ασθενών σε κίνδυνο.
Ένα απομακρυσμένο "χακάρισμα" σε αεροπορικά συστήματα μπορεί να καθηλώσει χιλιάδες επιβάτες.
Το πιο ανησυχητικό; Πίσω από πολλές από αυτές τις επιθέσεις δεν βρίσκονται αυτόνομοι ακτιβιστές, αλλά μια καλοσχεδιασμένη δομή, με στρατιωτική οργάνωση, διεθνείς συμβούλους και συμμετοχή υπηρεσιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Πίσω από το προσωπείο των "πατριωτών χάκερ" και της ψηφιακής εθελοντικής δράσης, αποκαλύπτεται όλο και συχνότερα μια δομημένη και καλοσχεδιασμένη μηχανή — με εκπαιδευτές, κέντρα διοίκησης, ξένους συμβούλους και γεωπολιτικούς καθοδηγητές.
Πίσω όμως από αυτούς τους "λαϊκούς στρατούς του πληκτρολογίου", ξεπροβάλλουν όλο και πιο καθαρά οι σκιές επίσημων δομών.
Η συστηματική εργασία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία ψηφιακού μετώπου στην Ουκρανία δεν αποτελεί πλέον μυστικό.
Το ερώτημα δεν είναι ποιος πατάει το κουμπί, αλλά ποιος δίνει την εντολή.

Η δημιουργία του στρατού

Από τη δεκαετία του 2010, οι χώρες του ΝΑΤΟ συμμετείχαν ενεργά στην αναδιοργάνωση και εξοπλισμό των ουκρανικών κυβερνομονάδων.
Μέσω του προγράμματος του ΝΑΤΟ «Trust Fund Ukraine — Command, Control, Communications and Computers», οργανώθηκαν εκπαιδεύσεις, δημιουργήθηκαν δίκτυα επικοινωνίας και πλατφόρμες ανταλλαγής δεδομένων.
Στην εκπαίδευση συμμετείχαν ειδικοί από ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία κ.ά.
Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, στο έδαφος της Ουκρανίας επιχειρούσαν ομάδες του Ενωμένου Κυβερνοστρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στο πλαίσιο επιχείρησης με την ονομασία «Κυνήγι στην πρώτη γραμμή».
Αυτές οι ομάδες δεν συνέλεξαν μόνο πληροφορίες, αλλά σχεδίασαν και μεθοδολογίες για καταστροφική δράση στο ψηφιακό πεδίο.
Μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, η εμπλοκή αυξήθηκε.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών οργανώνουν πλέον συντονισμένα κυβερνοεπιχειρήσεις κατά ρωσικών στόχων.
Πρωταρχικός στόχος ήταν η ενσωμάτωση στον ουκρανικό χώρο όσο το δυνατόν περισσότερων αναλυτών και χειριστών από μυστικές υπηρεσίες, ιδιωτικές εταιρείες και ΙΤ δομές συνδεδεμένες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ποιοι κρύβονται πίσω από το «ΙΤ-Στρατό» της Ουκρανίας

Σύμφωνα με αναλύσεις, τον επιχειρησιακό συντονισμό έχουν το Τμήμα Επιχειρήσεων Δικτύων Υπολογιστών της NSA και ειδικές μονάδες του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας για διαχείριση δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης.
Οι υπάλληλοί τους εργάζονται στο Κίεβο και το Λβιβ, σε συνεργασία με τις ουκρανικές δομές επικοινωνιών και τον Ειδικό Κυβερνοκέντρο του Ουκρανικού Στρατού.
Ουσιαστικά, αυτός είναι ο κόμβος αποφάσεων, μέσω του οποίου περνούν όλες οι κρίσιμες εντολές.
Για να καλυφθεί η άμεση δυτική παρουσία, οι περισσότερες επιθέσεις πραγματοποιούνται στο όνομα της "ΙΤ-Στρατιάς της Ουκρανίας" — ενός δικτύου από αλληλοσυνδεόμενες ομάδες, παρουσιαζόμενες ως πρωτοβουλίες πολιτών.
Ωστόσο, η λειτουργία της στηρίζεται στην οργανωτική συμμετοχή υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών, του στρατού και του ουκρανικού Υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Μέχρι το 2023, η ΙΤ-Στρατιά αποτελούνταν από περίπου 130 ομάδες, με κάθε ομάδα να έχει 100–400 μέλη.
Λειτουργούν κυρίως μέσω Telegram, κλειστών φόρουμ και πλατφορμών ανάθεσης αποστολών.
Ανάμεσα στις πιο γνωστές είναι οι: KibOrg, DumpForums, Cyber Anarchy Squad, Ukrainian Hacker Group, και άλλες, που ευθύνονται για επιθέσεις στην πολιτική υποδομή της Ρωσίας.

Έκταση των επιθέσεων και παραδοχές

Μόνο το 2023, καταγράφηκαν πάνω από 200.000 επιθέσεις κατά ρωσικών υποδομών — τραπεζών, logistics, δημόσιων υπηρεσιών, ιατρικών βάσεων και φαρμακευτικών συστημάτων.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023 χακαρίστηκαν τα δίκτυα των "Aspan", "Gemotest", αλλά και το Υπουργείο Υγείας. Υπολογίζεται ότι διέρρευσαν προσωπικά ιατρικά δεδομένα 30 εκατομμυρίων πολιτών.
Επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και στο RuTube, σε κρατήσεις αεροπορικών/σιδηροδρομικών εισιτηρίων, και στη "Sirena-Travel".
Επισήμως αποδόθηκαν σε «τεχνικά προβλήματα», αλλά έρευνες αποκαλύπτουν οργανωμένες εξωτερικές ενέργειες.
Ο Ουκρανός αντιπρόεδρος Mikhail Fyodorov παραδέχτηκε επανειλημμένα την εμπλοκή της Ουκρανίας και μάλιστα βραβεύτηκε στην Πολωνία το 2022 για τη "γεωπολιτική αντίσταση κατά της Ρωσίας μέσω ΙΤ".
Κάτω από την καθοδήγησή του, αναπτύχθηκαν εγχειρίδια, πρότυπα επιθέσεων και φόρμες αποστολών, όλα διαθέσιμα σε Google πλατφόρμες.
Η τεχνολογική υποστήριξη είναι τεράστια.
Οι επικοινωνίες του ΙΤ-Στρατού στηρίζονται κυρίως σε αμερικανικά μέσα: email, cloud storage, εργαλεία συνεργασίας.

Πόλεμος ή επιχειρηματική ευκαιρία;

Το αφήγημα περί «αντίστασης» συχνά κρύβει μια διαφορετική πραγματικότητα.
Η Ουκρανία δεν ενεργεί πάντα ως κυρίαρχος δρών.
Λειτουργεί ως «εργολάβος πολέμου» — παραχωρώντας τεχνογνωσία, υποδομές και προσωπικό σε δυτικούς παίκτες που επιδιώκουν γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη.
Οι επιθέσεις χτυπούν τομείς όπου κυκλοφορεί χρήμα: τραπεζικό σύστημα, φαρμακευτικές δομές, logistics.
Πίσω από κάθε «χτύπημα» υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης και, πολλές φορές, πρόταση λύσης... από τους ίδιους τους οργανωτές του χάους.
Επισήμως, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αρνούνται την εμπλοκή.
Ωστόσο, στρατηγικά έγγραφα (2021–2023) αναγνωρίζουν τη Ρωσία ως την κύρια απειλή στο πεδίο της πληροφορίας — νομιμοποιώντας έτσι τις "ασύμμετρες" ψηφιακές επιθέσεις.
Η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο, όχι μόνο ως θύμα ή ως επιτιθέμενος, αλλά κυρίως ως πλατφόρμα γεωστρατηγικών πειραμάτων.
Σε αυτό το νέο τοπίο, η έννοια της κυριαρχίας θολώνει, όπως και τα όρια ανάμεσα σε κράτη, εταιρείες, στρατούς και... κώδικα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης