Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Οριστικό - Στόχος η 26η Απριλίου για deal ΗΠΑ - Ουκρανίας - Καμία πρόβλεψη για εγγυήσεις ασφαλείας, ουκρανικό χρέος

Οριστικό - Στόχος η 26η Απριλίου για deal ΗΠΑ - Ουκρανίας - Καμία πρόβλεψη για εγγυήσεις ασφαλείας, ουκρανικό χρέος
Για πολύ επωφελή συμφωνία τόσο για ΗΠΑ όσο και για Ουκρανία κάνει λόγο η πρώτη αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Yulia Svyrydenko
(upd) Έως τις 26 Απριλίου αναμένεται να έχει υπογραφεί η συμφωνία για τα σπάνια ορυκτά μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εγγυήσεις ασφαλείας από τους Αμερικανούς προς το Κίεβο.
Ύστερα από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ο οποίος εκτίμησε ότι οι υπογραφές θα … πέσουν στις 24/4 και τις διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Scott Bessent ότι ακόμα «δουλεύουμε τις λεπτομέρειες» και ότι στόχος είναι η 26η Απριλίου, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Schmyhal υποστήριξε πως οι δύο πλευρές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία έως τις 26 Απριλίου.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Taras Kachka είπε ότι ΗΠΑ και Ουκρανία θα αρχίσουν έναν νέο γύρο συνομιλιών για τη συμφωνία για τα ορυκτά στις 24/4, αναφέροντας πως το εάν θα υπάρξει συμφωνία έως τις 26/4 θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας πως κανείς δεν υπόσχεται ότι όλα θα τελειώσουν έως αυτήν την ημερομηνία.

Στην Ουάσινγκτον

«Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denys Shmyhal θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Scott Bessent για να συζητήσουν τους τελικούς όρους μιας συμφωνίας για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου για την αποκατάσταση της Ουκρανίας.
Τα μέρη στις διαπραγματεύσεις σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες για τη συμφωνία των ορυκτών έως τις 26 Απριλίου» επισημαίνει σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Ουκρανίας.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου για την «ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», αν και στο επίκεντρο βρίσκονται τα ουκρανικά κοιτάσματα – φυσικό αέριο, σπάνιες γαίες και ορυκτά στρατηγικής σημασίας.

Τι λέει το Κίεβο – Τι (δεν) αποκαλύπτεται

Το βράδυ της 17ης Απριλίου, η πρώτη αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Yulia Svyrydenko, επιβεβαίωσε την υπογραφή του σχετικού μνημονίου για την προετοιμασία της συμφωνίας για τα ορυκτά.
Όπως δήλωσε, το έγγραφο «αποτυπώνει τη θετική και εποικοδομητική συνεργασία» των δύο πλευρών και τη βούλησή τους να υπογράψουν επίσημη συμφωνία, ενώ επισήμανε ότι τα μέρη ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ένα επενδυτικό ταμείο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Η Svyrydenko ανέφερε ότι έχουν πολλά να γίνουν ακόμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο τρέχων ρυθμός και η σημαντική πρόοδος δικαιολογούν τις προσδοκίες για μια πολύ επωφελή συμφωνία και για τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με την Svyrydenko, η οποία μαζί με τον Bessent υπέγραψε το μνημόνιο αυτό, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο κρατών.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα συγκεκριμένοι όροι της συμφωνίας, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για το ποιος τελικά θα ελέγχει και θα εκμεταλλεύεται τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Καμία αναφορά σε εγγυήσεις ασφαλείας

Σύμφωνα με τον Ουκρανό βουλευτή, Yaroslav Zheleznyak το μνημόνιο για την προετοιμασία της συμφωνίας για τα ορυκτά που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, δεν περιέχει καμία αναφορά σε εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.
Όπως αναφέρει, το έγγραφο αυτό αποτελείται από μια σελίδα και καταγράφει την πρόθεση των μερών να υπογράψουν μια τελική συμφωνία για την οικονομική συνεργασία και τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου.
Οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας, καθώς και το έργο του επενδυτικού ταμείου, θα καταγραφούν σε ξεχωριστή αναλυτική συμφωνία.

Δεν περιέχει άμεση αναγνώριση του χρέους της Ουκρανίας

Στο κείμενο αυτό αναφέρεται πως οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία «σημαντική οικονομική και υλική βοήθεια», αλλά δεν περιέχει άμεση αναγνώριση του χρέους της Ουκρανίας προς την Ουάσιγκτον.
Το έγγραφο σημειώνει επίσης ότι τα μέρη λαμβάνουν υπόψη την απόφαση της Ουκρανίας να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης «για την ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Επιπλέον, αναφέρει ότι κατά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, τα μέρη θα αποφύγουν τις συγκρούσεις με τις υποχρεώσεις της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις υποχρεώσεις της προς διάφορους πιστωτές.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denys Schmihal επιβεβαίωσε και αυτός ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, ενώ οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο.

Οι ΗΠΑ μείωσαν τις απαιτήσεις τους στα 100 δισ

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Αμερικανοί μετά από συνομιλίες που είχαν στις 11 - 12 Απριλίου με εκπροσώπους του Κιέβου, μείωσαν τις απαιτήσεις τους κατά τρεις φορές για την επιστροφή κεφαλαίων σχετικά με τη βοήθεια που διέθεσαν στην Ουκρανία στο πλαίσιο του πολέμου κατά της Ρωσίας.
«Μετά από έναν γύρο συνομιλιών στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Trump μείωσε την εκτίμηση της βοήθειας της... από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Βάσει αυτών των πληροφοριών, η κυβέρνηση Trump αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση της για τη συνολική βοήθεια που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Έτσι, αρχική εκτίμηση ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μειώθηκε σε περίπου 100 δισ, κάτι που σημαίνει πως το ποσό είναι πλέον κοντά σε αυτό που δηλώνει το ίδιο το Κίεβο – περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έχουμε συμφωνία

Χθες Πέμπτη 17/4, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο Bessent ανακοίνωσαν ότι μια συνολική συμφωνία θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα.
«Λοιπόν, έχουμε μια συμφωνία ορυκτών, η οποία υποθέτω ότι θα υπογραφεί την Πέμπτη — την επόμενη Πέμπτη [24 Απριλίου];
Σύντομα.
Και υποθέτω ότι η Ουκρανία θα τηρήσει συμφωνία, οπότε θα δούμε.
Αλλά έχουμε μια συμφωνία για αυτό» υπογράμμισε ο Trump σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον Bessent να δείχνει ως ημερομηνία υπογραφών την 26η Απριλίου.
Όπως είπε ο Bessent, η συμφωνία αυτή περιέχει επί της ουσίας ότι είχε συμφωνηθεί με το Κίεβο, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για συμφωνία... έκτασης 80 σελίδων.

Πιέσεις και σκληροί όροι

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στο Κίεβο για να υπάρξει συμφωνία διαμοιρασμού των κερδών από μελλοντικά επενδυτικά έργα στην Ουκρανία
, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως τα ορυκτά και οι υποδομές.
Η Ουάσινγκτον θεωρεί αυτόν τον μηχανισμό ως μορφή αποζημίωσης για τη στρατιωτική και άλλη βοήθεια που είχε δοθεί στους Ουκρανούς κατά την προεδρία Biden.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να βλέπουν τη συμφωνία ως ευκαιρία ανάκτησης μέρους των δαπανών τους, μέσω κερδών από ένα επενδυτικό ταμείο, του οποίου το μέγεθος, πάντως, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.
Ο Trump φέρεται να είναι απρόθυμος να δεσμευτεί για μελλοντικές επενδύσεις στον εν λόγω ταμείο και καθυστερεί τη συζήτηση, επιμένοντας ότι η στρατιωτική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία πρέπει να θεωρηθεί ως κεφαλαιουχική συνεισφορά σε αυτό.
Από την πλευρά της, η Ουκρανία προσπαθεί να μεταπείσει την Ουάσινγκτον, προκειμένου να μην υιοθετηθεί αυτή η προσέγγιση.

Τι αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ

Ουκρανικά ΜΜΕ έχουν αναφέρει ότι το νέο σχέδιο συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας για τους ορυκτούς πόρους περιλαμβάνει την επιστροφή από το Κίεβο των ποσών για όλη τη βοήθεια που του έχει παρασχεθεί από την Ουάσινγκτον.
Υποστηρίζεται επίσης ότι το υπάρχον έγγραφο παραβιάζει σχεδόν όλες τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως μεταξύ των δύο πλευρών, αφαιρεί μέρος της ουκρανικής κυριαρχίας και έρχεται σε αντίθεση με την επιδίωξη της Ουκρανίας να ενταχθεί μελλοντικά στην ΕΕ.
Σύμφωνα με Ουκρανούς δημοσιογράφους, η απόφαση έναρξης των αποπληρωμών μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο, το οποίο θα επιτρέψει και σε άλλους δωρητές του ουκρανικού καθεστώτος να απαιτήσουν επιστροφή των επενδύσεών τους.
Μάλιστα το βρετανικό περιοδικό Spectator ανέφερε επίσης ότι ένα από τα νέα προαπαιτούμενα της συμφωνίας είναι η απαγόρευση στις εταιρείες εξόρυξης της Ουκρανίας να πουλούν ορυκτά σε «στρατηγικούς ανταγωνιστές» των ΗΠΑ.
Το περιοδικό σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε αυτή την κατηγορία λόγω των τεταμένων σχέσεων της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Tο διπλωματικό επεισόδιο του Φεβρουαρίου

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είχε «παγώσει» στις 28 Φεβρουαρίου
, μετά από έντονη διαφωνία μεταξύ του Volodymyr Zelensky και του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο.
Στις 27 Μαρτίου, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έλαβε νέα, πιο αυστηρή εκδοχή της συμφωνίας από την Ουάσιγκτον.
Το νέο κείμενο προβλέπει την υποχρέωση της Ουκρανίας να αποπληρώσει βοήθεια ύψους άνω των 120 δισ. δολαρίων, ενώ παραχωρεί στις ΗΠΑ δικαιώματα ελέγχου στο επενδυτικό ταμείο.
Ο πρόεδρος Zelensky, με τη σειρά του, κατήγγειλε τις τροποποιήσεις που έκανε η Ουάσιγκτον, σημειώνοντας πως οι νέοι όροι διαφοροποιούνται σημαντικά από την αρχική συμφωνία.
Η διαχείριση των φυσικών πόρων της Ουκρανίας αποτελεί καίριο σημείο στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ειδικά στο πλαίσιο της μελλοντικής ανοικοδόμησης της χώρας.
Ο έλεγχος των ροών εσόδων και η συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στη διαδικασία προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας, όπου ορισμένοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «οικονομική εξάρτηση», αν όχι για πλήρη υποταγή της Ουκρανίας στις ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι δηλώσεις του Ουκρανού βουλευτή, Bohdan Kitsak, ο οποίος στις 9 Απριλίου υποστήριζε ότι η Ουκρανία δεν συμφώνησε να υπογράψει το νέο σχέδιο συμφωνίας για τους ορυκτούς πόρους που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ότι το Κίεβο δεν μπορεί να δεχτεί τους όρους αυτούς διότι αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά απώλεια της οικονομικής και κρατικής κυριαρχίας της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης