Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία στόχος των απειλών του Rubio – Η Ρωσία δεν έχει να χάσει τίποτα - O Trump θέλει deal με Putin

Η Ουκρανία στόχος των απειλών του Rubio – Η Ρωσία δεν έχει να χάσει τίποτα - O Trump θέλει deal με Putin
Ο Rubio δεν προχώρησε σε αντίστοιχες δηλώσεις ή απειλές προς τη Μόσχα
Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Marco Rubio μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι φαίνεται περισσότερο ως απειλή προς την Ουκρανία παρά προς τη Ρωσία.
Ο Rubio ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά πλέον «έφτασαν σε σημείο όπου πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλα ζητήματα», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλές άλλες προτεραιότητες παγκοσμίως.
Η τοποθέτησή του αυτή μπορεί να εκληφθεί ως προειδοποίηση ότι, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η Ουάσινγκτον ενδέχεται να διακόψει τη βοήθεια προς το Κίεβο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Rubio δεν προχώρησε σε αντίστοιχες δηλώσεις ή απειλές προς τη Μόσχα - όπως, για παράδειγμα, την επιβολή αυστηρών κυρώσεων εάν δεν υπάρξει απάντηση από το Κρεμλίνο εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Άσκηση πίεσης στον Zelensky

Εάν τελικά οι ΗΠΑ επιλέξουν να αποστασιοποιηθούν πλήρως από την ουκρανική υπόθεση, τότε η Ρωσία ουσιαστικά δεν θα χάσει τίποτα.
Αντίθετα, η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει κρίσιμη στρατιωτική βοήθεια και πληροφορίες που λαμβάνει από την Ουάσινγκτον.
Συνεπώς, η δήλωση του Rubio εκλαμβάνεται ως άσκηση πίεσης προς την ουκρανική ηγεσία, και ενδεχομένως αποσκοπεί στο να ωθήσει τον πρόεδρο Zelensky στην αποδοχή των όρων που παρουσιάστηκαν από την αμερικανική αντιπροσωπεία κατά τις χθεσινές συναντήσεις στο Παρίσι.

Κακό σημάδι για το Κίεβο

Την ίδια εκτίμηση συμμερίζεται και ο Zoltan Koskovics, αναλυτής στο Ουγγρικό Κέντρο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος κάνει λόγο για κακό σημάδι για το Κίεβο.
Ο ο Koskovics υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Rubio «σημαίνουν ξεχωριστή ειρήνη με τη Ρωσία» και «το χειρότερο δυνατό σενάριο τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ουκρανία».
Όπως λέει, αυτό το σενάριο θα οδηγούσε στην χρεοκοπία της Ευρώπης και στη στρατιωτική κατάρρευση του Κιέβου.

Τι είπε ο Rubio

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να καταλάβουν μέσα σε λίγες ημέρες εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί ή όχι ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Macro Rubio, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν υπάρξουν ενδείξεις για συμφωνία, τότε οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Trump θα σταματήσουν να μεσολαβούν για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία εάν και οι δύο πλευρές είναι σοβαρές για την ειρήνη» τόνισε ο Rubio, ο οποίος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ουκρανία εδώ και τρία χρόνια, αλλά πλέον έχουν φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει να εστιάσουν και σε άλλα εξίσου σημαντικά θέματα, καθώς οι ΗΠΑ έχουν πολλές άλλες προτεραιότητες σε όλο τον κόσμο.
Όπως είπε, οι συζητήσεις για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα.
«Εάν οι προσπάθειές μας να σταματήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτύχουν εντός των επόμενων ημερών, θα πούμε στον Πρόεδρο Trump ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι πλέον βιώσιμη επιλογή.
Εάν και οι δύο πλευρές είναι σοβαρές για την ειρήνη, θέλουμε να βοηθήσουμε,  διαφορετικά, θα πάμε παρακάτω» υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Θέμα ημερών

«Πρέπει να προσδιορίσουμε πολύ γρήγορα - και μιλάω για θέμα ημερών - εάν αυτό μπορεί να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.
Εάν ναι, συμμετέχουμε.
Εάν όχι, τότε έχουμε άλλες προτεραιότητες.
Νομίζω ότι αυτό μπορεί να διορθωθεί και να διευθετηθεί με τρόπο που ταιριάζει σε όλους.
Έχουμε πιο σοβαρές προκλήσεις και πρέπει να καταλάβουμε εάν αυτό μπορεί να λυθεί βραχυπρόθεσμα» ανέφερε ο Rubio.

Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση

«Μπορώ να πω ένα πράγμα: δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτόν τον πόλεμο.
Καμία πλευρά δεν έχει τις στρατηγικές δυνατότητες να τερματίσει γρήγορα αυτόν τον πόλεμο.
Υπάρχουν και άλλες πτυχές.
Υπενθυμίζω πάντα ότι μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι ευρωπαϊκές κυρώσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να άρουμε, ακόμα κι αν είναι μέρος κάποιας συμφωνίας.
Ως εκ τούτου, η Ευρώπη θα πρέπει να συμμετάσχει σε κάθε περίπτωση.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, υποστηρίζουμε την Ουκρανία εδώ και τρία χρόνια, έχοντας ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο όπου έχουμε άλλους τομείς να εστιάσουμε.
Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαδικασία» επισήμανε ο Rubio.

Εγγυήσεις ασφαλείας

Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμα έτοιμες να το συζητήσουν αυτό δημόσια.
«Πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να μας βοηθήσουν, να προχωρήσουν τα πράγματα και να μας φέρουν πιο κοντά σε μια επίλυση.
Βρήκα τις ιδέες τους πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές» είπε ο Rubio αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες με αξιωματούχους της Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας.

Νέο γεωπολιτικό παζάρι

Το νέο γεωπολιτικό παζάρι στήθηκε στο Παρίσι, όπου οι Αμερικανοί απεσταλμένοι του προέδρου των ΗΠΑ συνομίλησαν χθες Πέμπτη 17/4 με εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις κατόπιν και των άμεσων επαφών που είχαν με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Putin.
Όλα δείχνουν πως το σχέδιο Trump δεν είναι η συνέχιση του πολέμου, αλλά ένα σκληρό, ψυχρό deal με τον Putin.

Ένα βήμα πριν κάτι μεγάλο

Όπως αποκάλυψαν ρωσικές πηγές, η αμερικανική αποστολή δεν έκανε τίποτε άλλο από το να μεταφέρει στους Ευρωπαίους και στους Ουκρανούς τις απαιτήσεις της Μόσχας.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Trump, Steve Witkoff, μετέβη πρόσφατα στην Αγία Πετρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον ίδιο τον Putin.
Μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται «ένα βήμα πριν από κάτι μεγάλο».
Παρόλο που το περιεχόμενο των συνομιλιών παραμένει άγνωστο, φήμες κάνουν λόγο για πιθανή αποδοχή από τον Putin για παύση των εχθροπραξιών υπό συγκεκριμένους όρους
Ποιο είναι το τίμημα;
Δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί επίσημα, αλλά οι φήμες δίνουν και παίρνουν: από αναγνώριση ρωσικού ελέγχου σε κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, έως ουδετεροποίηση της Ουκρανίας, ακύρωση της ένταξης στο ΝΑΤΟ, τέλος στον στρατιωτικό νόμο και (ίσως το πιο ακραίο) απομάκρυνση Zelensky από την εξουσία.
Μάλιστα σε δηλώσεις του στη Wall Street Journal, ο Witkoff εκτίμησε ότι το ζήτημα της εδαφικής κυριότητας θα επιλυθεί εν μέρει υπέρ της Ρωσίας, αναφέροντας πως η επίλυση της ουκρανικής κρίσης μπορεί να προβλέπει τη διατήρηση για τη Ρωσία «ορισμένων περιοχών, αλλά όχι όλων».
Όπως είπε, η Ουκρανία θα μπορούσε να ενδιαφέρεται λιγότερο για περιοχές, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού μιλά ρωσικά.

Η αποστολή στο Παρίσι

Οι Αμερικανοί, με επικεφαλής τον Witkoff, μετέφεραν στους Ουκρανούς και στους Ευρωπαίους στο Παρίσι τα όσα συζητήθηκαν με τη ρωσική πλευρά.
Άγνωστο παραμένει αν η Ουάσινγκτον υποστήριξε τα ρωσικά αιτήματα ή απλώς τα έθεσε προς διαπραγμάτευση, επιδιώκοντας «αντιπρόταση» προς τη Μόσχα.
Καμία επίσημη καταδίκη.
Ούτε από Παρίσι, ούτε από Βερολίνο, ούτε από Λονδίνο.
Η Ουάσινγκτον, είτε προσπαθεί να «πουλήσει» το ρωσικό πακέτο είτε απλώς το έθεσε στο τραπέζι για να πάρει ανταλλάγματα.
Σε κάθε περίπτωση, η στάση της Ευρώπης δείχνει έναν και μόνο φόβο: την ανάληψη ευθύνης.

Ο ρόλος των Ευρωπαίων

Δύο βασικά ζητήματα εμπλέκουν την Ευρώπη.
Πρώτον, η πρόταση για ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων μετά την κατάπαυση του πυρός.
Η Μόσχα αντιτίθεται κατηγορηματικά σε παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Trump βλέπει αρνητικά την ιδέα, προσπαθώντας να πείσει τον Macron να την αποσύρει, θεωρώντας ότι αυτό θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.
Επίσημα, πάντως, ο Trump δήλωσε «ανοιχτός» σε ειρηνευτικές αποστολές, αφήνοντας την απόφαση στις εμπλεκόμενες χώρες.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως ο αποκλεισμός από το SWIFT, που αν υπάρξει συμφωνία, θα τεθεί στο τραπέζι της άρσης.
Αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μιλήσουν για σταδιακή άρση των περιορισμών προς τη Ρωσία.
Και αυτό, για πολλούς, αποτελεί πολιτική αυτοκτονία.

Το επόμενο βήμα

Ο Trump δεν φαίνεται διατεθειμένος να περιμένει.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, αναμένει από τη Ρωσία απάντηση για εκεχειρία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Όμως, οι συνομιλίες συνεχίζονται και μεταφέρονται στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.
Εκεί ίσως πέσουν στο τραπέζι και τα «ανταλλάγματα» προς τη Μόσχα.
Η επόμενη κίνηση, λένε αναλυτές, εξαρτάται από τη στάση Ουκρανίας και Ευρώπης στις προτάσεις της Μόσχας, όπως μεταφέρθηκαν από τον Witkoff.
Αν απορρίψουν πλήρως τις απαιτήσεις, μπορεί όλα να καταρρεύσουν.
Αν τις αποδεχτούν εν μέρει, ίσως υπάρξει συνέχεια.
Αν ο Trump αποφασίσει να πιέσει, το πιθανότερο είναι πως κάποια μορφή συμφωνίας θα επιβληθεί – με ή χωρίς τη συναίνεση όλων.
Ίσως αυτά τα ερωτήματα να έχουν ήδη απαντηθεί από τη συνάντηση στο Παρίσι ή ίσως η απάντηση να έρθει μετά από τις διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα.
Και τότε θα υπάρξει και η αντίδραση στης Ρωσίας στην ... αντιπρόταση, είτε θα συμφωνήσει είτε όχι, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περισσότερες ανταλλαγές αντιπροτάσεων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χρόνος τελειώνει.
Αν η Ουάσινγκτον θέλει deal πριν τον Μάιο, οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν τώρα και ίσως οι απειλές του Rubio στοχεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Και η ερώτηση που αιωρείται είναι απλή:
Θα γίνει ειρήνη με τους όρους του Putin και τις υπογραφές της Δύσης;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης