Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Δημοσκόπηση στο Ισραήλ: Το 56% επιθυμεί συμφωνία με τη Hamas και τερματισμό του πολέμου

Δημοσκόπηση στο Ισραήλ: Το 56% επιθυμεί συμφωνία με τη Hamas και τερματισμό του πολέμου
Η πλειοψηφία ευθυγραμμίζεται με το πλαίσιο συμφωνίας που έχει προτείνει η Hamas
Σχετικά Άρθρα
Το 56% των Ισραηλινών δηλώνει ότι υποστηρίζει τη σύναψη συμφωνίας με τη Hamas με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της κρατικής τηλεόρασης του Ισραήλ.
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα το Likud, το κόμμα του Benjamin Netanyahu, παραμένει πρώτο, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση εμφανίζει αυξημένη δυναμική.
Για πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης, η πλειοψηφία των Ισραηλινών φαίνεται να τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας που θα προβλέπει την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων – ζωντανών και νεκρών – με αντάλλαγμα τη λήξη του πολέμου, την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από τη Gaza, καθώς και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Ισραήλ. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από δημοσκόπηση που δημοσίευσε η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση.
Ουσιαστικά, το 56% των ερωτηθέντων ευθυγραμμίζεται με το πλαίσιο συμφωνίας που έχει προτείνει η Hamas. Το υψηλό αυτό ποσοστό αντικατοπτρίζει την κόπωση της ισραηλινής κοινής γνώμης απέναντι στις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Benjamin Netanyahu ότι η νίκη είναι κοντά — κάτι που επανέλαβε και στο τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ του Σαββάτου (19/4). Στην ίδια δημοσκόπηση, το 22% υποστηρίζει τη συνέχιση του πολέμου, ενώ άλλο ένα 22% δηλώνει αναποφάσιστο ή χωρίς γνώμη.
Παρότι η πλειονότητα των πολιτών αποδοκιμάζει τον κυβερνητικό χειρισμό στο μέτωπο της Gaza, το Likud δεν φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά. Αντιθέτως, ενισχύει ελαφρώς τη δύναμή του φτάνοντας τις 24 έδρες, μία περισσότερη από την αντίστοιχη μέτρηση στις αρχές Απριλίου.

Νικητές και χαμένοι

Κερδισμένοι της δημοσκόπησης εμφανίζονται τα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης. Στη δεύτερη θέση ισοψηφούν με 16 έδρες το Yisrael Beiteinu του Avigdor Lieberman και η κεντροδεξιά συμμαχία National Unity του Benny Gantz. Αντίθετα, το κεντροαριστερό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον Yair Lapid συνεχίζει την καθοδική του πορεία, φτάνοντας τις 13 έδρες.
Ανοδική πορεία παρουσιάζουν και οι Democrats του Yair Golan, το μοναδικό καθαρά εβραϊκό αριστερό κόμμα αυτή τη στιγμή, που καταγράφουν 14 έδρες, ξεπερνώντας την αξιωματική αντιπολίτευση του Lapid.
Παρά τη θετική δυναμική της αντιπολίτευσης, τα κόμματα της δεν συγκεντρώνουν τον κρίσιμο αριθμό των 61 εδρών που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς συμμαχίες με δεξιούς εταίρους.
Χαμένοι της έρευνας αναδεικνύονται τα δύο άκρα δεξιά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Netanyahu. Το Jewish Power του Itamar Ben-Gvir περιορίζεται σε 9 έδρες, χάνοντας μία από τις αρχές του μήνα, ενώ το Religious Zionism του Bezalel Smotrich φαίνεται πως δεν θα κατάφερνε να εισέλθει στη Βουλή αν γίνονταν σήμερα εκλογές.
Η πτώση των δύο αυτών εθνοθρησκευτικών κομμάτων αποδίδεται στο πολύ υψηλό ποσοστό των Ισραηλινών (56%) που πλέον φαίνονται πρόθυμοι να δεχτούν ακόμα και προτάσεις της Hamas, εκφράζοντας ουσιαστικά την εξάντληση και την απογοήτευσή τους.
Την ίδια στιγμή, παρά την έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης, το Likud διατηρεί ήπια ανοδική τάση, γεγονός που ερμηνεύεται είτε ως ψήφος εμπιστοσύνης είτε ως αναβολή αποδοκιμασίας προς τον Benjamin Netanyahu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης