Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρωτογενές πλεόνασμα 11,4 δισ. «ξεκλειδώνει» πακέτο μέτρων - Ελαφρύνσεις για μεσαία τάξη και ευάλωτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 11,4 δισ. «ξεκλειδώνει» πακέτο μέτρων - Ελαφρύνσεις για μεσαία τάξη και ευάλωτους
Εντός της ημέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα οικονομικής στήριξης κυρίως για χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα
Σε ρυθμούς αναδιανομής κινείται η κυβέρνηση μετά την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος-ρεκόρ ύψους 4,8% του ΑΕΠ ή 11,4 δισ. ευρώ για το 2024 – σημαντικά υψηλότερου από την τελευταία εκτίμηση για 3,5%.
Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανήλθε στο 1,3% του ΑΕΠ, επιβεβαιώνοντας την υπεραπόδοση του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2024 εκτιμάται στα 364,9 δισ. ευρώ (153,6% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

elstat_5.JPG

elstat1_8.JPG
Μέτρα στήριξης από Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα οικονομικής στήριξης κυρίως για χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα στοχεύσει στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και στο θέμα της στέγασης.

Tι μετέδιδε το bankingnews.gr το Μεγάλο Σάββατο (18/4/2025):

Ανατροπή για την ελληνική οικονομία: Πλεόνασμα κοντά στο 4% του ΑΕΠ το 2024

Νέα ανατροπή στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2024, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα φθάσει κοντά στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας την τελευταία πρόβλεψη για 3,5%. Οι επίσημες ανακοινώσεις από τη Eurostat αναμένονται αμέσως μετά το Πάσχα, στις 22 Απριλίου, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής και κρατούν χαμηλούς τόνους μέχρι να επιβεβαιωθούν πλήρως τα στοιχεία.
Η υπεραπόδοση αποδίδεται στην ενίσχυση των εσόδων - κυρίως από ΦΠΑ - και στη δημοσιονομική πειθαρχία ως προς τις δαπάνες. Πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα ενισχύει περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ο πρόσθετος ταμειακός χώρος, που υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ, να αξιοποιηθεί για στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ των ευάλωτων νοικοκυριών. Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να ενσωματωθούν στο πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα διαμορφωθεί μετά το καλοκαίρι και θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τους θεσμούς, καθώς οποιαδήποτε μεταβολή στην άμεση φορολογία θα εξεταστεί υπό το πρίσμα των περιορισμών που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει παρεμβάσεις τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αυτόματη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, «κούρεμα» τεκμηρίων διαβίωσης και στοχευμένες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεσαία τάξη, η οποία επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος των μνημονίων και επλήγη από τη λιτότητα. Αντιθέτως, η μείωση της έμμεσης φορολογίας, καθώς και η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο ή των αντίστοιχων συντάξεων, δεν εξετάζονται – καθώς το σχετικό κόστος υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ ετησίως. Εκτός συζήτησης βρίσκεται και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η επίδοση αυτή καταδεικνύει πως η Ελλάδα μπορεί να συνδυάζει δημοσιονομική σταθερότητα με κοινωνική μέριμνα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η θετική εικόνα αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025 καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ.
Ήδη, υπάρχει θετικό σήμα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 16,8 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο, κυρίως λόγω των αυξημένων εισπράξεων από τον ΦΠΑ — που κινούνται με υψηλές ταχύτητες εξαιτίας της ακρίβειας — καθώς και του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, οι οποίοι φέτος καταβάλλονται νωρίτερα.
Ειδικότερα , τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι κρατικές δαπάνες περιορίστηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε έτσι σε πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας και διαμορφώνει θετικό σήμα για τις αγορές ενόψει και των ανακοινώσεων από την Eurostat.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης