Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Αποκάλυψη - Το σχέδιο Trump για τέλη στα κινέζικα πλοία - Βαρύ το κόστος

Αποκάλυψη - Το σχέδιο Trump για τέλη στα κινέζικα πλοία - Βαρύ το κόστος
Το νέο πλαίσιο προβλέπει πλέον τέλη που υπολογίζονται βάσει του βάρους φορτίου ή του αριθμού των κοντέινερ και όχι του αριθμού των προσεγγίσεων.

Η κυβέρνηση Trump επιταχύνει την υλοποίηση σχεδίου επιβολής υψηλών τελών σε πλοία κινεζικής κατασκευής που προσεγγίζουν αμερικανικά λιμάνια, στοχεύοντας στην αναζωογόνηση της υποχωρούσας ναυπηγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, μετά από έντονες προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις στους καταναλωτές, τα προτεινόμενα κόστη περιορίστηκαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.
Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) αναθεώρησε τα αρχικά του σχέδια, τα οποία προέβλεπαν επιβάρυνση 3,5 εκατ. δολαρίων για κάθε προσέγγιση κινεζικών πλοίων σε αμερικανικά λιμάνια.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει πλέον τέλη που υπολογίζονται βάσει του βάρους φορτίου ή του αριθμού των κοντέινερ και όχι του αριθμού των προσεγγίσεων.
Οι νέες επιβαρύνσεις θα τεθούν σε εφαρμογή εντός 180 ημερών και θα αυξάνονται σταδιακά.
Παράλληλα, θα παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής από τα τέλη, εφόσον ο ιδιοκτήτης του πλοίου παραγγείλει νέο πλοίο σε αμερικανικό ναυπηγείο.
Η αρχική πρόταση είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από βιομηχανικούς φορείς, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι το πρόσθετο κόστος θα μετακυλιόταν στους καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμών προϊόντων.
Εξάλλου, παρέμενε ασαφές ποιος τελικά θα επωμιζόταν το βάρος – οι ναυτιλιακές εταιρείες ή οι εμπορικές αλυσίδες.
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Jamieson Greer, υπερασπίστηκε την πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι «τα πλοία και η ναυτιλία είναι κρίσιμα για την οικονομική ασφάλεια της χώρας».
Όπως δήλωσε, «οι πρωτοβουλίες αυτές θα συμβάλλουν στην ανάσχεση της κινεζικής κυριαρχίας και στην ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας των ΗΠΑ».

Βαρύ το κόστος

Τα τέλη για πλοία κινεζικής κατασκευής θα ξεκινούν από 18 δολάρια ανά καθαρό τόνο ή 120 δολάρια ανά κοντέινερ, κάτι που σημαίνει πως ένα πλοίο με 15.000 κοντέινερ μπορεί να επιβαρυνθεί με έως και 1,8 εκατ. δολάρια.
Επιπλέον, ειδικά τέλη προβλέπονται και για τα πλοία μεταφοράς οχημάτων που δεν έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ, ενώ σταδιακά θα επεκταθούν και στα πλοία LNG, αλλά όχι πριν το 2028.
Σήμερα, η κινεζική ναυπηγική βιομηχανία κυριαρχεί στους παγκόσμιους στόλους, με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να ακολουθούν.
Αντιθέτως, οι ΗΠΑ, που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διέθεταν την ισχυρότερη ναυπηγική ισχύ, συμμετέχουν πλέον σε λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής.
Το USTR έχει επίσης προτείνει την επιβολή δασμών σε γερανούς φορτοεκφόρτωσης (ship-to-shore cranes) και σε εξοπλισμό διαχείρισης φορτίων κινεζικής κατασκευής. Ωστόσο, δεν θα επιβάλλονται τέλη στις εξαγωγές χύδην εμπορευμάτων από πλοία που φτάνουν στις ΗΠΑ άδεια.
Τα αρχικά σχέδια του USTR προκάλεσαν σημαντική κριτική στις ακροάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσινγκτον στα τέλη Μαρτίου, καθώς ναυτιλιακές εταιρείες και εμπορικές ενώσεις δήλωσαν ότι τα τέλη θα έπλητταν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ, θα αύξαναν τις τιμές για τους καταναλωτές και θα έθεταν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των λιμενεργατών.

ships_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης