Τελευταία Νέα
Διεθνή

Beige Book (Fed): Δυσοίωνες οι προοπτικές της οικονομίας στις ΗΠΑ λόγω εμπορικής αβεβαιότητας

Beige Book (Fed): Δυσοίωνες οι προοπτικές της οικονομίας στις ΗΠΑ λόγω εμπορικής αβεβαιότητας
Η οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέμεινε αμετάβλητη...
Σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Beige Book της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), με τις ανησυχίες γύρω από την εμπορική πολιτική να κυριαρχούν σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας.
Από τις 12 περιφέρειες της Fed, μόνο οι πέντε κατέγραψαν ήπια ανάπτυξη, τρεις δήλωσαν ότι η δραστηριότητα παρέμεινε στάσιμη, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις ανέφεραν μικρές έως μέτριες μειώσεις.
Καταναλωτικές δαπάνες και εμπορική δραστηριότητα
Η ζήτηση για μη αυτοκινητικά καταναλωτικά αγαθά παρουσίασε πτώση, ωστόσο οι πωλήσεις οχημάτων και ορισμένων αναλώσιμων αγαθών ήταν από μέτριες έως ισχυρές, καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν να αγοράσουν πριν από ενδεχόμενες αυξήσεις τιμών λόγω δασμών.
Ο τουρισμός – τόσο επαγγελματικός όσο και αναψυχής – σημείωσε μείωση στο σύνολο της χώρας, με αρκετές περιοχές να αναφέρουν πτώση στον αριθμό των διεθνών επισκεπτών.
Οι πωλήσεις κατοικιών παρουσίασαν ήπια άνοδο, με τη χαμηλή διαθεσιμότητα ακινήτων να συνεχίζει να αποτελεί σταθερό πρόβλημα. Η εμπορική αγορά ακινήτων επεκτάθηκε ελαφρώς, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των τομέων πολυκατοικιών, βιομηχανικών και γραφειακών χώρων.
Η ζήτηση για δάνεια παρέμεινε σταθερή έως ελαφρώς αυξημένη, ενώ αρκετές περιοχές ανέφεραν μείωση στη ζήτηση μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η δραστηριότητα στις μεταφορές αυξήθηκε ήπια, ενώ η μεταποίηση εμφάνισε μικτή εικόνα: τα δύο τρίτα των περιφερειών ανέφεραν στασιμότητα ή υποχώρηση της παραγωγής.
Ο ενεργειακός τομέας συνέχισε με μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η γεωργία παρέμεινε σταθερή. Ωστόσο, οι περικοπές στις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και στις φιλανθρωπικές δωρεές δημιούργησαν ελλείψεις στις υπηρεσίες που παρέχουν τοπικοί φορείς.
Η γενική εικόνα επιδεινώνεται, με αρκετές περιφέρειες να εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία για το μέλλον, λόγω της συνεχούς αβεβαιότητας που προκαλεί η εμπορική πολιτική.

Αγορά εργασίας: Μεικτή εικόνα, αβεβαιότητα και συγκράτηση προσλήψεων

Η απασχόληση παρέμεινε γενικά αμετάβλητη έως ελαφρώς αυξημένη, με κάποιες περιφέρειες να σημειώνουν μικρές αυξήσεις και άλλες μικρές μειώσεις. Πρόκειται για ελαφριά επιδείνωση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, καθώς περισσότερες περιοχές ανέφεραν αρνητική μεταβολή.
Οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν απευθείας τους καταναλωτές δυσκολεύτηκαν περισσότερο στις προσλήψεις, σε αντίθεση με τις B2B επιχειρήσεις.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις προσωπικού εντοπίζονται σε κυβερνητικές θέσεις και σε οργανισμούς που εξαρτώνται από κρατική χρηματοδότηση.
Αρκετές εταιρείες υιοθέτησαν στάση αναμονής, παγώνοντας ή επιβραδύνοντας τις προσλήψεις εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας.
Υπήρξαν και μεμονωμένες αναφορές για προετοιμασίες ενόψει ενδεχόμενων απολύσεων.
Παράλληλα, παρατηρήθηκε βελτίωση στη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού, αν και ορισμένοι τομείς εξακολουθούν να πλήττονται από περιορισμούς λόγω μεταναστευτικής πολιτικής.
Οι μισθοί αυξήθηκαν με ήπιο ρυθμό, επιβραδυνόμενοι σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Τιμές: Αυξήσεις κόστους λόγω δασμών, πιέσεις στα περιθώρια κέρδους

Οι τιμές αυξήθηκαν σε όλες τις περιφέρειες, με τις έξι να χαρακτηρίζουν την αύξηση ως "μέτρια" και τις υπόλοιπες έξι ως "ήπια", σε συνέχεια της προηγούμενης έκθεσης.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν σημαντικές αυξήσεις στο κόστος προμηθειών λόγω δασμών, ενώ πολλές έχουν ήδη ειδοποιηθεί από τους προμηθευτές τους για ανατιμήσεις. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την αβεβαιότητα, κάποιες εταιρείες προσθέτουν επιπλέον χρεώσεις στους πελάτες ή περιορίζουν τους χρονικούς ορίζοντες τιμολόγησης.
Ωστόσο, σε τομείς όπου η ζήτηση παραμένει υποτονική —ιδίως σε επιχειρήσεις που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή— παρατηρούνται πιέσεις στα περιθώρια κέρδους, καθώς η μετακύλιση του κόστους στους πελάτες είναι πιο δύσκολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης