
Το σενάριο μεγαλύτερης μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ, ρίχνει στο τραπέζι ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης και αξιωματούχος της ΕΚΤ, Olli Rehn.
Όπως τόνισε, η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει πλήρη ευελιξία και να είναι έτοιμη να προσαρμοστεί στις εξελισσόμενες οικονομικές συνθήκες. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λόγοι για παύση των μειώσεων των επιτοκίων, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων.
«Είναι πραγματικά σημαντικό να διατηρήσουμε την πλήρη ελευθερία δράσης, υπονοώντας ότι δεν καθορίζουμε συγκεκριμένα όρια λόγω ενός υποτιθέμενου ουδέτερου επιτοκίου και δεν αποκλείουμε εκ των προτέρων ένα συγκεκριμένο μέγεθος μείωσης των επιτοκίων», είπε ο Rehn, προσθέτοντας πως «είναι ώρα για ευέλικτη και ενεργή νομισματική πολιτική».
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ τονίζουν την ανάγκη για ευελιξία μετά την έβδομη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων την περασμένη εβδομάδα, το οποίο τώρα ανέρχεται στο 2,25%. Μέχρι στιγμής, όλες αυτές οι κινήσεις έγιναν κατά 25% οι αναλυτές προβλέπουν ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη αντίστοιχη.
Ο πληθωρισμός
«Εάν τον Ιούνιο ο πληθωρισμός προβλέπεται να πέσει κάτω από τον στόχο μας για 2% μεσοπρόθεσμα, τότε η σωστή αντίδραση είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων», είπε ο Rehn, σε συνέντευξή του στο περιθώριο της εαρινής σύσκεψης του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα κι αν αυτό δεν συμβαίνει, είναι λίγα τα βάσιμα επιχειρήματα για να κάνει ένα διάλειμμα η ΕΚΤ.
«Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης και τις οικονομικές συνθήκες», που, όπως είπε, έχουν γίνει πιο σφιχτές λόγω των αναταράξεων που προκλήθηκαν από την εμπορική σύγκρουση των ΗΠΑ με την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή, οι κίνδυνοι που εντοπίστηκαν τον Μάρτιο ως μέρος των οικονομικών προβλέψεων της ΕΚΤ «έχουν υλοποιηθεί σε γενικές γραμμές».
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ θα προβεί σε «συνολική αξιολόγηση και θα αποφασίσει για τα επιτόκια», είπε. «Υπάρχει τόση διάχυτη αβεβαιότητα στον αέρα που πρέπει να το βλέπουμε από συνάντηση σε συνάντηση».
Το αν μπορεί να εξεταστεί μια μεγαλύτερη περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης, «εξαρτάται από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα και πόσο χειρότερες ή καλύτερες θα είναι οι προοπτικές ανάπτυξης», είπε ο Rehn.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών