Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η άλλη διάσταση της bull market - Μετά από διανομές μερισμάτων 71 εταιρειών η πλειονότητα των μετοχών έως +35%

Η άλλη διάσταση της bull market - Μετά από διανομές μερισμάτων 71 εταιρειών η πλειονότητα των μετοχών έως +35%
Ποιοι κάτοχοι μετοχές μετράνε υψηλά κέρδη και ποιοι έχουν υστέρηση έναντι της τιμής προ αποκοπής
Σχετικά Άρθρα
Μία ακόμα διάστημα αποκαλύπτει η ανάλυση των διανομών που έχουν κάνει σήμερα 71 εταιρείες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν γίνει 75 διανομές (μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου) με 4 εταιρείες να έχουν μοιράσει μετρητά στους μετόχους τους δύο φορές μέσα στη χρονιά.
Η ανάλυση των διανομών αποκαλύπτει μία ακόμα διάσταση του bull market. Αυτή που οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν υψηλότερα έστω και αν έχει γίνει πρόσφατα η αποκοπή.
Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δει κινήσεις ανοδικές ακόμα και τη μέρα της αποκοπής, ή έχουμε δει μετοχές μέσα σε λίγες συνεδριάσεις να παίρνουν πίσω όλο το μέρισμα που έκοψαν και να κινούνται εκ νέου υψηλότερα.

Αποδόσεις έως και 35,8%

Σήμερα το 70% των μετοχών που έχουν προχωρήσει σε διανομή κινείται υψηλότερα από την τιμή που είχε μία μέρα πριν την αποκοπή.
Με άλλα λόγια αν κάποιοι επενδυτές αγόρασαν πριν την αποκοπή για να πάρουν το μέρισμα, μετρούν κέρδη έως και 35,8%.
Η μεγαλύτερη απόδοση είναι για τη μετοχή της Alpha Bank με την παραπάνω άνοδο, ενώ οι επενδυτές πήραν 0,0303 ευρώ ανά μετοχή.
Ακολουθεί η Eurobank με άνοδο 35% και με τους δικαιούχους να λαμβάνουν 0,105 ευρώ ανά μετοχή.
Η Alter Ego είναι η εταιρεία με την καλύτερη συμπεριφορά από τις εταιρείες που μπήκαν πρόσφατα στο Χ.Α. Οι δικαιούχοι έλαβαν 0,10 ευρώ ανά μετοχή και βλέπουν και το μέρισμα να έχουν πάρει και 30% άνοδο στο ταμπλό.
Η ΕΥΑΘ με αφορμή τις εξελίξεις στα νερά έχει άνοδο 28% από τη μέρα που έκοψε αλλά το μέρισμα λόγω της χαμηλής κερδοφορίας ήταν μόλις 0,055 ευρώ.
Η Fourlis με μέρισμα 0,15 ευρώ η μετοχή έχει επιπλέον άνοδο 26,18%.
Η Έλτον ενισχύεται στις τελευταίες συνεδριάσεις και οι μέτοχοι βλέπουν άνοδο 25,7% συν το μέρισμα των 0,07 ευρώ.
Η Πειραιώς έδωσε επιστροφή κεφαλαίου 0,2987 ευρώ και έχουν οι κάτοχοι και επιπλέον άνοδο 24,7%.
Εξαιρετικά τα έχει πάει και η Εθνική μετά την αποκοπή καθώς σημειώνει άνοδο 24,55%.
Viohalco, ΓΕΒΚΑ, Jumbο, Metlen, Παπουτσάνης και Optima Bank, έχουν άνοδο άνω του 20% από τη μέρα προ της αποκοπής.
Σημειώνεται μάλιστα πως η Jumbo έχει κάνει δύο αποκοπές. Η πρώτο το Μάρτιο και η δεύτερη τον Ιούλιο. Και στις δύο αποκοπές η τιμή είναι πιο πάνω. Όσοι πήραν και τα δύο μερίσματα, δηλαδή αθροιστικά περίπου 1 ευρώ, έχουν ακόμα καλύτερο όφελος.
Δύο διανομές έχει επίσης κάνει η HelleniQ Energy, η Ideal και η Πλαστικά Θράκης.

Ποιες έχουν υστέρηση

Υστέρηση έχει η Ελλάκτωρ καθώς έδωσε μεγάλη επιστροφή αλλά η μετοχή δεν έχει κινηθεί υψηλότερα. Το ίδιο και η Mermeren, η Ελινόιλ και η Πετρόπουλος.
Αντιθέτως, αν προστεθεί το μέρισμα της Autohellas η μετοχή είναι υψηλότερα, , όπως περίπου και του ΟΛΠ.
Η Coca Cola ακόμα και με το μέρισμα, υστερεί από την τιμή προ αποκοπής, ενώ η Τιτάν ξεπερνάει την τιμή.

Μέρισμα.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης