Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίθεση Φινλανδίας σε Κίνα για μαζική χρηματοδότηση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας - Πρόκληση για το ΝΑΤΟ

Επίθεση Φινλανδίας σε Κίνα για μαζική χρηματοδότηση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας - Πρόκληση για το ΝΑΤΟ
Η Φινλανδία κατηγορεί την Κίνα ότι υποστηρίζει τη Ρωσία στην Ουκρανία και χαρακτηρίζει την ενίσχυση της συνεργασίας τους πρόκληση για το ΝΑΤΟ - Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι το εμπόριό του με τη Μόσχα είναι νόμιμο και ισότιμο.
Η Φινλανδία κατηγόρησε την Κίνα για την συμμαχική σχέση που έχει με την Ρωσία την ανοχή και την στήριξη που της παρέχει στην σύγκρουση στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντας την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ως μια αυξανόμενη πρόκληση για το ΝΑΤΟ.
Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι το εμπόριό του με τη Μόσχα είναι νόμιμο και ισότιμο.
Ο υπουργός Άμυνας, Antti Häkkänen, έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από μια συνάντηση των Σκανδιναβών ομολόγων του στο Ελσίνκι, όπου η στρατιωτική συνεργασία και οι προσπάθειες επανεξοπλισμού βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας, σε συνέντευξή του στο AFP.

Ο Häkkänen υποστήριξε ότι η Κίνα «χρηματοδοτεί μαζικά τον πολεμικό τομέα της Ρωσίας», προμηθεύοντας στρατιωτικά εξαρτήματα και συμμετέχοντας σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και άλλες δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας στην Αρκτική, τον Ινδο-Ειρηνικό και πέραν αυτού.

Ο Φινλανδός υπουργός πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να αντέξει για πολύ χωρίς την υποστήριξη αυτή, λέγοντας ότι «η Ινδία, φυσικά, παρέχει χρηματοδότηση με άλλους τρόπους, αλλά η Κίνα το κάνει αρκετά σκόπιμα».
Παρά την πίεση των δυτικών κυρώσεων, η ρωσική οικονομία έχει αναπτυχθεί σταθερά, με τη Μόσχα να δηλώνει ότι οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές και έχουν αντίθετη επίδραση στα έθνη που τις επιβάλουν.
Ο Häkkänen περιέγραψε την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου ως πρόκληση για το ΝΑΤΟ, το οποίο είναι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Επίσης, ανέφερε ότι οι σκανδιναβικές χώρες συζήτησαν σχέδια για τον τριπλασιασμό της παραγωγής πυρομαχικών.

Η Κίνα έχει ζητήσει μια διπλωματική λύση στην ουκρανική σύγκρουση, κατηγορώντας τη Δύση για «διπλά μέτρα και σταθμά».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι δεν έχει ποτέ προμηθεύσει θανατηφόρα όπλα σε καμία από τις δύο πλευρές και ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης.
Η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, αντίθετα επεκτείνοντας το διμερές εμπόριο, το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2020 έως το 2024, ξεπερνώντας τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Τα δύο έθνη έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει τα δυτικά νομίσματα στο διμερές εμπόριο, με τις περισσότερες πληρωμές να πραγματοποιούνται πλέον σε ρούβλια και γιουάν, όπως δήλωσε αυτόν τον μήνα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov.
Έχουν επίσης δεσμευτεί να ανταποκριθούν από κοινού στις εξωτερικές προκλήσεις.
Τους τελευταίους μήνες, η Δύση έχει εντείνει τις προσπάθειές της να στοχοποιήσει τους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, προσπαθώντας να απομονώσει τη χώρα και να περιορίσει τα έσοδα από τις εξαγωγές της.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει προειδοποιήσει τα δυτικά έθνη να μην υιοθετήσουν «αποικιακό» τόνο απέναντι στην Κίνα και την Ινδία και να μην επιδιώξουν να τις «τιμωρήσουν» επειδή κάνουν εμπόριο με τη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης