Σε μια απρόσμενη αποκάλυψη που αμφισβητεί ανοιχτά τις δυτικές προειδοποιήσεις και αποκαλύπτει το «βρώμικο σχέδιο» της Δύσης για εκτόξευση των αμυντικών δαπανών με τη... δικαιολογία ενός επικείμενου πολέμου με τη Ρωσία, αποκαλύπτει η Ρωσία.
Η Εσθονία διαψεύδει το ΝΑΤΟ και ρίχνει φως στην πραγματική κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Εσθονίας, η Ρωσία δεν σχεδιάζει επίθεση στις χώρες της Βαλτικής, αντικρούοντας τις πιο δραματικές εκτιμήσεις για επικείμενη σύγκρουση. Η δήλωση αυτή έρχεται να ταράξει τα νερά και να θέσει ερωτήματα για το κατά πόσο οι… προβλέψεις της Δύσης ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η αποκάλυψη από την Εσθονία
Η Ρωσία έχει αρχίσει να περιορίζει τις προκλήσεις της στην ανατολική Ευρώπη, προκειμένου να αποφύγει την κλιμάκωση των εντάσεων με το ΝΑΤΟ, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών ενός από τα μέλη της συμμαχίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και έχουν συχνά σημάνει συναγερμό για τις απειλές από τη Μόσχα.
«Αυτό που βλέπουμε ακόμη σήμερα είναι ότι η Ρωσία δεν έχει επί του παρόντος καμία πρόθεση να επιτεθεί σε κάποιο από τα κράτη της Βαλτικής ή στο ΝΑΤΟ ευρύτερα», είπε ο επικεφαλής των εσθονικών υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών, Kaupo Rosin, σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας.
Η Δύση διαψεύδεται
Ο Rosin κινείται σε διαφορετική γραμμή σε σχέση με τις προειδοποιήσεις από δυτικούς αξιωματούχους σχετικά με τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Συμμαχία πρέπει να προετοιμαστεί για να αποκρούσει μια ρωσική επίθεση τα επόμενα πέντε χρόνια, καλώντας τους Ευρωπαίους να θυμηθούν την κλίμακα της καταστροφής που προκάλεσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.
Ο Rosin δήλωσε ότι η ανάλυση της υπηρεσίας του δείχνει επίσης ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει συγκεκριμένα μια στρατιωτική σύγκρουση με τις χώρες της Βαλτικής, δηλαδή την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης.
«Μέχρι στιγμής, είναι σαφές ότι η Ρωσία σέβεται το ΝΑΤΟ και προσπαθεί αυτή τη στιγμή να αποφύγει οποιαδήποτε ανοιχτή σύγκρουση», είπε.
Οι δηλώσεις του Putin
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν «έτοιμη για πόλεμο» αν η Ευρώπη εξαπέλυε επίθεση, αλλά τόνισε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει καμία τέτοια σύγκρουση.
Οι εντάσεις στην ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οδηγώντας τις κυβερνήσεις της περιοχής να ενισχύσουν τις δαπάνες για την άμυνα. Οι τρεις χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, που μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, και είναι σθεναροί υποστηρικτές του Κιέβου, έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο μέρος των παραβιάσεων από στρατιωτικά αεροσκάφη και drones.
Ωστόσο, ο Rosin δήλωσε ότι η Ρωσία έχει υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση εξαιτίας της αποφασιστικής αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε αρκετά τέτοια περιστατικά. Τα ρωσικά αεροσκάφη και drones έχουν γίνει πιο προσεκτικά στις διαδρομές τους πάνω από την Ουκρανία και τη Βαλτική Θάλασσα, είπε ο Rosin.
Η στοχοποίηση της Ρωσίας
Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενο αριθμό εμπρησμών, κυβερνοεπιθέσεων και σαμποτάζ, που πρόσφατα περιλάμβαναν απόπειρα ζημιάς σε βασική σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Πολωνία με την Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι απέδωσαν αυτά τα περιστατικά στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, μια κατηγορία που η Μόσχα έχει απορρίψει ως υστερία.
Στη συνέντευξη, ο Rosin επικρίνει τη διαδεδομένη περιγραφή αυτών των περιστατικών ως «υβριδικές επιθέσεις». Περιέγραψε τον όρο αυτό ως μια μη βοηθητική ευφημιστική έκφραση που «μαλακώνει την πραγματικότητα και δίνει μια υπερβολικά αθώα εντύπωση για το τι συμβαίνει πραγματικά».
«Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το σωστό τους όνομα. Αν είναι σαμποτάζ, τότε είναι σαμποτάζ», είπε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας της Βαλτικής.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών