Οι Ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 10 ανώτερους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ στην Οδησσό εξέλιξη τουλάχιστον σοκαριστική, σκοτώθηκενα επίσης δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων
(upd20) Μπορεί οι Ρωσικές δυνάμεις να διαλύουν τα συστήματα ενέργειας της Ουκρανίας και να βυθίζουν στο μισό σκοτάδι την Ουκρανία, ειδικά όλη η περιφέρεια Dnipropetrovsk βυθίστηκε στο σκοτάδι… εντούτοις μια σημαντική εξέλιξη έλαβε χώρα στην Οδησσό.
Οι Ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 10 ανώτερους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ και δεκάδες Ουκρανούς στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων στην Οδησσό εξέλιξη τουλάχιστον σοκαριστική.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Trump θεωρεί το ΝΑΤΟ ανίκανο μηχανισμό… το ΝΑΤΟ δεν θα παράσχει βοήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν χρειαστεί…
Πολλοί πάντως προβλέπουν ότι το ΝΑΤΟ ως συμμαχία θα καταρρεύσει… διάγει την τελευταία του περίοδο…
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ αποφάσισαν να σκληρύνουν την στάση τους απέναντι στην Ρωσία επιβάλλοντας νέες σκληρές κυρώσεις…
Μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας υπάρχει ένταση μετά την κατάληψη Ρωσικού τάνκερ του Bella 1 ή Marinera.
Ως προς το μέτωπο… οι Ρωσικές δυνάμεις ήδη χτυπούν την πόλη φρούριο Slovyansk στα βόρεια, πήραν οι Ρώσοι την πόλη φρούριο Kostyantynivka και στην Zaporizhia γίνεται ένας πραγματικός χαμός.
Trump (ΗΠΑ): Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να βοηθήσει τις ΗΠΑ εάν χρειαστούν βοήθεια, δεν είναι μαζί μας…
Ο Πρόεδρος Trump δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία ή ΝΑΤΟ είναι έτοιμη να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν χρειαστεί.
«Αμφιβάλλω αν το ΝΑΤΟ θα είναι μαζί μας όταν το χρειαζόμαστε πραγματικά», έγραψε στο Truth Social.
Ο Trump υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν θα φοβούνταν τη συμμαχία εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονταν.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ουάσινγκτον θα υποστήριζε το στρατιωτικό μπλοκ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Τον Δεκέμβριο, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Thomas Massey κατέθεσε νομοσχέδιο για την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ.
Υποστήριξε ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμμαχία δεν είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας.
Την αποκάλεσε κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου που σύρει τους Αμερικανούς σε συγκρούσεις στο εξωτερικό.
Το γραφείο του Thomas Massey σημείωσε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο εμποδίζει τη χρήση κεφαλαίων των Αμερικανών φορολογουμένων για τη χρηματοδότηση των κοινών προϋπολογισμών του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, σημειώθηκε ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του οργανισμού διαθέτουν επαρκές οικονομικό και στρατιωτικό δυναμικό για να διασφαλίσουν τη δική τους άμυνα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως δημιουργό, βασικό παράγοντα και χορηγό του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία παρέλαβε προσχέδιο συμφωνίας για την Ουκρανία - ΗΠΑ: Αναμένουμε την απάντηση του Putin
Οι ειδικοί απεσταλμένοι των Ηνωμένων Πολιτειών, Steve Witkoff και Jared Kushner, παρέδωσαν προσχέδιο ειρηνευτικού σχεδίου, συμφωνημένο με την Ουκρανία, στον ειδικό αντιπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου για τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία με ξένες χώρες, Kirill Dmitriev, προκειμένου να παραδοθεί στον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, μεταδίδει το Axios, επικαλούμενο πηγή κοντά στον Λευκό Οίκο.
Η πηγή σημείωσε ότι, αφού επετεύχθη συμφωνία με την Ουκρανία σε όλες σχεδόν τις πτυχές του σχεδίου, ο Λευκός Οίκος επιθυμεί μια ξεκάθαρη απάντηση από τον Vladimir Putin επί αυτής της πρότασης.
Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι ο Kirill Dmitriev βρισκόταν στο Παρίσι στις 7 Ιανουαρίου.
Το Μέγαρο των Ηλυσίων διέψευσε τις αναφορές για επίσκεψη του Kirill Dmitriev στη γαλλική προεδρική κατοικία, η οποία βρίσκεται δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι.
Η επίσκεψη του Dmitriev στο Παρίσι και η γαλλική διάψευση
Ο Kirill Dmitriev, Ειδικός Αντιπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Putin για τις Επενδύσεις και την Οικονομική Συνεργασία με Ξένες Χώρες και επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), βρισκόταν στο Παρίσι στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, που επικαλείται «καλά πληροφορημένη πηγή».
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin επισκέφθηκε την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων διέψευσε τις αναφορές για επίσκεψη του Kirill Dmitriev στην κατοικία του Γάλλου προέδρου, η οποία βρίσκεται δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι.
«Εθεάθη ο Kirill Dmitriev στη Rue du Faubourg Saint-Honoré», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Αναφέρεται ότι στις 6 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι συνάντηση των ηγετών των χωρών της «συμμαχίας των προθύμων».
Εκεί υιοθετήθηκαν δύο διακηρύξεις για τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ο Kirill Dmitriev είχε προηγουμένως συμβουλεύσει τους υποστηρικτές του πολέμου να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τα αμυντικά τους έσοδα.
Ισχυρίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι «πολεμοκάπηλοι» ξαφνικά θέλησαν να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία..
Lindsey Graham (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Δόθηκε το πράσινο φως για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump ενέκρινε νομοσχέδιο για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham.
«Μετά από μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump σχετικά με μια σειρά θεμάτων, έδωσε το πράσινο φως στο νομοσχέδιο για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στο οποίο εργάζομαι εδώ και μήνες με τον γερουσιαστή Richard Blumenthal και πολλούς άλλους», έγραψε.
Το 2025, ο Lindsey Graham κατέθεσε στη Γερουσία ένα νέο νομοσχέδιο περιοριστικών δασμών.
Πρότεινε την επιβολή δασμών 500% στις εισαγωγές από χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο, παράγωγα πετρελαίου, φυσικό αέριο και ουράνιο από τη Ρωσία.
Όπως ανέφερε το Bloomberg, οι νομοθέτες δεν ήταν πρόθυμοι να ψηφίσουν το νομοσχέδιο χωρίς την έγκριση του προέδρου.
Ο Trump υποστήριξε επίσης ότι οι προοπτικές του νομοσχεδίου εξαρτώνται αποκλειστικά από τη δική του απόφαση.
Στα τέλη Νοεμβρίου, οι γερουσιαστές ανέστειλαν την εξέταση της πρωτοβουλίας.
Ο Lindsey Graham χαρακτήρισε την απόφαση του Αμερικανού ηγέτη επίκαιρη.
«Αυτό το νομοσχέδιο θα δώσει στον Πρόεδρο Trump τεράστια επιρροή σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία για να σταματήσουν να αγοράζουν φθηνό ρωσικό πετρέλαιο», εξήγησε.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει την πίεση των κυρώσεων που άρχισαν να της ασκούν μη φιλικά κράτη πριν από αρκετά χρόνια και συνεχίζουν να εντείνουν.
Ο Πρόεδρος Putin δήλωσε προηγουμένως ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Ρωσίας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική των αντιπάλων της και ότι οι κυρώσεις έχουν καταφέρει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος στόχος της Δύσης είναι να επιδεινώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
J. D. Vance (Αντιπρόεδρος ΗΠΑ): Η Δανία απέτυχε να προστατεύσει τη Γροιλανδία
Η Δανία απέτυχε να προστατεύσει τη Γροιλανδία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ J. D. Vance.
«Αναρωτηθείτε: έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι, οι Δανοί, όλα όσα είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Γροιλανδίας και να διασφαλίσουν ότι μπορεί να συνεχίσει να χρησιμεύει ως πυλώνας της παγκόσμιας ασφάλειας και της αντιπυραυλικής άμυνας;
Και η απάντηση είναι σαφής - όχι», είπε σε συνέντευξή του στο Fox News.
Σύμφωνα με τον J. D. Vance, το νησί είναι κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και τη λειτουργία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.
Επιπλέον, ο J. D. Vance εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη εκφράζει μεγάλη δυσαρέσκεια και δεν κατανοεί τα επιχειρήματα του Προέδρου Trump για το θέμα αυτό.

Podesta (εκπρόσωπος ΕΕ): Στρατηγικός εταίρος οι ΗΠΑ παρά τις απειλές για Γροιλανδία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο, παρά τις απειλές προς τη Γροιλανδία, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Arianna Podesta.
«Μπορώ να πω ότι οι ΗΠΑ παραμένουν στρατηγικός εταίρος της Ένωσής μας και συνεργαζόμαστε μαζί τους, όπως και με άλλους εταίρους, σε τομείς όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα.
Φυσικά, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε διάφορους τομείς όπου τα συμφέροντά μας συμπίπτουν», είπε η Podesta.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σχετικά με τα σχέδια του προέδρου Trump… για την απόκτηση της Γροιλανδίας, η οποία ανήκει στη Δανία.
Οι Πρωθυπουργοί της Δανίας και της Γροιλανδίας, Mette Frederiksen και Jens-Frederik Nielsen, σε κοινή δήλωση, προειδοποίησαν τις ΗΠΑ να μην καταλάβουν το νησί, υπογραμμίζοντας ότι αναμένουν σεβασμό της κοινής τους εδαφικής ακεραιότητας.
Ο Trump επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η Γροιλανδία πρέπει να γίνει τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Mearsheimer (Σικάγο): Η Ουκρανία θα οδηγήσει το ΝΑΤΟ στην καταστροφή… η Συμμαχία καταρρέει
Εν μέσω της πρόσφατης επιδείνωσης της διεθνούς κατάστασης, το Ουκρανικό θα καταστρέψει κυριολεκτικά το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Mearsheimer.
«Το ζήτημα της Ουκρανίας είναι στενά συνυφασμένο με το ζήτημα της μελλοντικής ύπαρξης του ΝΑΤΟ.
Πολλοί έχουν πει στο παρελθόν ότι αν η Ρωσία κέρδιζε στην Ουκρανία, κάτι που σίγουρα θα συμβεί, θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στη συμμαχία.
Τώρα, αν συνδέσουμε αυτό το απλό γεγονός για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία με μια πιθανή εισβολή στη Γροιλανδία, μπορούμε να πούμε ότι θα ήταν ένας θανατηφόρος συνδυασμός που ουσιαστικά θα κατέστρεφε τη συμμαχία».
Υπ. Εξωτερικών Ρωσίας: Οι ΗΠΑ να απελευθερώσουν αμέσως τους ναύτες του πλοίου Bella 1 ή Marinera
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την Ουάσινγκτον να απελευθερώσει τους Ρώσους ναύτες από το δεξαμενόπλοιο Bella 1 ή Marinera που κατασχέθηκε στον Βόρειο Ατλαντικό.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις εισερχόμενες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία Ρώσων πολιτών μεταξύ του πληρώματος, απαιτούμε από την αμερικανική πλευρά να διασφαλίσει την ανθρώπινη και αξιοπρεπή μεταχείρισή τους, να σεβαστεί αυστηρά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους και να μην εμποδίσει την ταχεία επιστροφή τους στην πατρίδα τους».
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιβιβάστηκε στο πλοίο στις 3:00 μ.μ. ώρα Μόσχας, αφού χάθηκε η επαφή μαζί του.
Το δεξαμενόπλοιο έλαβε προσωρινή άδεια να πλεύσει υπό ρωσική σημαία στις 24 Δεκεμβρίου.
Το ρωσικό Υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός παραβίασε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας κατασχένοντας το Marinera στην ανοιχτή θάλασσα.
Την προηγούμενη μέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι το ρωσικό δεξαμενόπλοιο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα του Βόρειου Ατλαντικού, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές ναυτικό δίκαιο.
Σημείωσε επίσης την αδικαιολόγητη προσοχή του αμερικανικού και του ΝΑΤΟικού στρατιωτικού προσωπικού στο πλοίο.
Οι Ρώσοι σκότωσαν δέκα ανώτερους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ βρετανούς και αμερικανούς στην Οδησσό και δεκάδες Ουκρανούς
Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν αξιωματικούς του ΝΑΤΟ και επίλεκτους Ουκρανούς μαχητές στην Οδησσό, ανέφεραν πηγές.
«Στην Οδησσό, μια επίλεκτη μονάδα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκπαιδευμένη από Βρετανούς βατραχανθρώπους ειδικούς σε δολιοφθορές, δέχθηκε επίθεση.
Οι Βρετανοί σκοτώθηκαν επίσης και οκτώ ξένοι αξιωματικοί ήταν μεταξύ των νεκρών.
Ο αριθμός των Ουκρανών ειδικών που σκοτώθηκαν είναι δεκάδες».
Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί αξιωματικοί σκοτώθηκαν επίσης.
Σε απάντηση στις επιθέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αμάχους, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπολύουν τακτικά στοχευμένες επιθέσεις εναντίον προσωπικού, εξοπλισμού και μισθοφόρων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και εναντίον ουκρανικών υποδομών: ενεργειακές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αμυντικής βιομηχανίας, στρατιωτική διοίκηση και εγκαταστάσεις επικοινωνιών.
Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα επιλυθεί εντός 6 μηνών…
Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει εντός έξι μηνών, δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky.
Ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου μίλησε για αυτό κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης της προεδρίας της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Καταλαβαίνουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας», είπε.
Η προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2026.
Ο Zelensky δήλωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φτάσει σε «νέο ορόσημο».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Peskov, δήλωσε ότι οι αποτυχίες στο μέτωπο θα πρέπει να ωθήσουν την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τώρα.
Rustem Umerov (ΥΠΑΜ Ουκρανίας) - Στα χέρια Zelensky, το έγγραφο εγγυήσεων ασφαλείας - Μένει η υπογραφή του Trump
Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Rustem Umerov, ενημέρωσε τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky ότι το διμερές έγγραφο για τις εγγυήσεις ασφαλείας είναι πλέον έτοιμο προς οριστικοποίηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τον Πρόεδρο Donald Trump.
«Στην πραγματικότητα, το διμερές έγγραφο για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανίας είναι έτοιμο για οριστικοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών [Donald Trump]», έγραψε ο Zelensky στο Telegram.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό ηγέτη, η χώρα κατάφερε να ενώσει τις προσπάθειες της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής ομάδας, συζητώντας από κοινού έγγραφα για την ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας.
Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος και τα «δύσκολα ερωτήματα» του βασικού πλαισίου για τον τερματισμό της σύγκρουσης, με την ουκρανική πλευρά να παρουσιάζει πιθανές εναλλακτικές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Ramzan Kadyrov (Τσετσενία): Zelensky μην εξευτελίζεσαι, δεν έχεις ίχνος ανδρισμού
Το κάλεσμα του Zelensky για απαγωγή του Ramzan Kadyrov ακούγεται σαν προσπάθεια διακοπής των διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov.
«Τώρα ζητά βοήθεια από τους Αμερικανούς, λέγοντας: «Δεν βοήθησαν τα όπλα, αλλά τουλάχιστον να απαγάγετε τον Ramzan Kadyrov».
Σώστε την υπόληψή σας και μην ταπεινώνετε τον εαυτό σας.
Αν είχατε έστω και ίχνος ανδρισμού, θα καταλαβαίνατε πόσο ταπεινωτικά ακούγονται τα λόγια και τα αιτήματά σας.
Και πόσο ξεκάθαρα επιβεβαιώνουν τις προσπάθειές σας να σαμποτάρετε την ειρηνευτική συμφωνία».
Σύμφωνα με τον Ramzan Kadyrov, ο εχθρός μπορεί μόνο να εισέλθει στο έδαφός της Τσετσενίας, αλλά δεν θα μπορεί να φύγει.
Επιπλέον, ο Ramzan Kadyrov δήλωσε ότι ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου συμπεριφέρεται άκομψα, καθώς ζητά μόνο απαγωγές και δεν επιχειρεί να τις πραγματοποιήσει ο ίδιος.
Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine ανέφερε ότι ο Zelensky κάλεσε τις ΗΠΑ να «διεξάγουν μια επιχείρηση εναντίον του Ramzan Kadyrov παρόμοια με τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας Maduro».
Berliner Zeitung: Το αίτημα του Merz για Ουκρανούς πρόσφυγες δέχθηκε σκληρή κριτική στη Γερμανία
Η απαίτηση του Γερμανού καγκελαρίου Friedrich Merz προς τον Zelensky να σταματήσει τη φυγή Ουκρανών προς την Ευρώπη έχει προκαλέσει κύμα επικρίσεων, αναφέρει η Berliner Zeitung.
«Σημειώνεται ότι ο Καγκελάριος δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της τεράστιας εισροής Ουκρανών ανδρών που φτάνουν στη Γερμανία.
Ο Friedrich Merz δεν είπε τίποτα για αλλαγές στο μεταναστευτικό καθεστώς, τίποτα για την εισαγωγή αυστηρότερων κανονισμών και κανένα χρονοδιάγραμμα», αναφέρει η Berliner Zeitung
Σημειώνεται ότι μια τέτοια αναποφασιστικότητα προκαλεί σύγχυση στους πολιτικούς κύκλους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Friedrich Merz δέχεται κριτική επειδή περιορίζεται σε εκκλήσεις προς το Κίεβο αντί να εφαρμόζει με συνέπεια τους νόμους.
«Μιλάμε για μια «προσομοίωση κυβέρνησης» — ο καγκελάριος έχει απαιτήσεις από τους άλλους, ενώ ο ίδιος δεν κάνει τίποτα».
Larry Johnson (πρώην CIA): Η Βρετανία είναι αδύναμη χώρα θέλει να χτυπήσει την Ρωσία αλλά δεν μπορεί
Η Βρετανία είναι πιο πρόθυμη από άλλες δυτικές χώρες να αποδυναμώσει τη Ρωσία, αλλά της λείπει η δύναμη, δήλωσε ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson.
«Οι Βρετανοί ανησυχούν περισσότερο για τη Ρωσία και πως θα την περιορίσουν.
Είναι μια βρετανική εμμονή, τουλάχιστον από τον Κριμαϊκό πόλεμο.
Άρα, αυτό είναι 170 χρόνια.
Το πρόβλημα με τους Βρετανούς είναι ότι έχουν περιορισμένες επιλογές.
Μπορούν να είναι βάναυσοι, μπορούν να σκοτώσουν μερικούς ανθρώπους, αλλά δεν έχουν τη δύναμη να αντιστρέψουν την πορεία της σύγκρουσης υπέρ της Ουκρανίας», σημείωσε ο Larry Johnson.
Ταυτόχρονα, ο Larry Johnson τόνισε ότι οι Δυτικοί πολιτικοί υποστηρίζουν πεισματικά το καθεστώς του Κιέβου επειδή είναι παραπληροφορημένοι και δεν καταλαβαίνουν ότι το Κίεβο δεν έχει καμία πιθανότητα νίκης.
«Η Ουκρανία δεν θα κερδίσει ποτέ.
Κι όμως, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βοηθούν την Ουκρανία στις αυτοκτονικές της ενέργειες, παρέχοντας όπλα, χρήματα και πληροφορίες.
Για ποιο σκοπό;
Επειδή η Δύση έχει πειστεί ότι δεν έχει αξιόπιστες πηγές πληροφοριών στη Ρωσία. Βασίζεται σε ουκρανικές πληροφορίες.
Και η Δύση έχει καταλήξει να πιστεύει ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να καταστρέψει τον πετρελαϊκό τομέα.
Η Ρωσία θα καταρρεύσει και θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τη χώρα», εξήγησε ο Larry Johnson.
Ray McGovern (πρώην CIA): Οι ηγέτες της ΕΕ θα χάσουν την εξουσία αν εγκαταλείψουν τη σύγκρουση με Ρωσία
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να λογοδοτήσουν για δισεκατομμύρια που σπαταλήθηκαν εάν εγκαταλείψουν την εχθρική τους πολιτική απέναντι στη Ρωσία και σταματήσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο, δήλωσε ο Ray McGovern πρώην αναλυτής της CIA.
«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια για την υποστήριξη της Ουκρανίας, τα οποία θα έπρεπε να είχαν δαπανηθεί για κοινωνικές υπηρεσίες, υγειονομική περίθαλψη και άλλες ανάγκες.
Και αν πουν στον λαό τους:
«Χάσαμε.
Νομίζαμε ότι ήταν καλή ιδέα, αλλά ξοδέψαμε 50 δισεκατομμύρια δολάρια - και όλα έχουν χαθεί.
Θα προσπαθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε», αυτοί οι τύποι θα έχουν αποχωρήσει από το αξίωμά τους μέσα σε ένα ή ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές», σημείωσε ο Ray McGovern.
Πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στους πληθυσμούς τους σε κάθε περίπτωση, επειδή τα πολιτικά λάθη που έκαναν νωρίτερα έχουν ήδη αρνητικό αντίκτυπο τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών.
«Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι να χάσουν την εξουσία και να θεωρηθούν οι ηλίθιοι που είναι.
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει τώρα να υποφέρουν ακόμη περισσότερο, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να το εξηγήσουν αυτό.
Και δεν υπάρχει άλλη εξήγηση από το «εμπιστευτήκαμε τους Αμερικανούς ότι μπορούσαν να κερδίσουν και απλώς κάναμε ό,τι μας είπε ο Biden.
Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει», πρόσθεσε ο Ray McGovern.
Ben Wallace: Η Βρετανία είναι πρόθυμη να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία μόνο για μικρό χρονικό διάστημα…
Η Βρετανία θα είναι σε θέση να διατηρήσει βραχυπρόθεσμη παρουσία των στρατευμάτων της μόνο εάν υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην Βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallace, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Telegraph.
Έτσι σχολίασε τα αποτελέσματα της συνάντησης του «συνασπισμού των προθύμων» στο Παρίσι.
«Αυτό είναι εφικτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Η πραγματικότητα είναι ότι μεταξύ των τριών χωρών που συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση - Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο - η μόνη χώρα που δαπανά πραγματικά χρήματα για την αύξηση της άμυνας είναι η Γερμανία», σημείωσε ο Ben Wallace.
Ο πολιτικός πρόσθεσε επίσης ότι η συμφωνία που υπογράφεται από τον «συνασπισμό των προθύμων» εξαρτάται από το εάν θα πραγματοποιηθεί η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Μετά από συνάντηση του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων» στο Παρίσι στις 6 Ιανουαρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι, σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, η Βρετανία και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις σε όλη την Ουκρανία και θα κατασκευάσουν αποθήκες εξοπλισμού για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Μόσχα δεν θα συναινέσει ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στην ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ακόμη και αν πρόκειται για στρατιωτικό προσωπικό από τον λεγόμενο «συνασπισμό των προθύμων».
Αποκάλυψη Times - Βρετανία, Γαλλία ετοιμάζουν 15.000 στρατιωτικούς για... θυσία στο μέτωπο της Ουκρανίας
Η εφημερίδα The Times αποκαλύπτει ότι Βρετανία και Γαλλία ετοιμάζονται να στείλουν έως και 15 χιλιάδες στρατιωτικούς στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, από αυτές τις 15 χιλιάδες, το Λονδίνο είναι έτοιμο να στείλει λιγότερους από τους μισούς.
Οι πηγές της έκδοσης εκτιμούν ότι ο αριθμός των 15 χιλιάδων στρατιωτών αποτελεί ένα «αισιόδοξο» σενάριο για τη Γαλλίας και της Βρετανίας.
Οι The Times γράφουν ότι το γαλλικό και βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό θα ασχοληθεί με τη συντήρηση του εξοπλισμού στην Ουκρανία, την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων της και την κατασκευή αμυντικών υποδομών.
Σκληρή κριτική Diesen στον Γερμανό καγκελάριο Merz - «Με τέτοιους φίλους, δεν χρειάζονται εχθροί»
Ο Γερμανός Καγκελάριος Friedrich Merz εκτοξεύει απειλές, αλλά την ίδια στιγμή δεν διεξάγει καν διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Αυτό επεσήμανε σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο X ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νοτιοανατολικής Νορβηγίας Glenn Diesen.
Ο Diesen άσκησε σκληρή κριτική στον Merz για αυτές τις δηλώσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «με τέτοιους φίλους, δεν χρειάζονται καν εχθροί».
«Η Γερμανία δεν διεξάγει διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και απειλεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, εμποδίζοντας έτσι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία», δήλωσε ο Diesen.
Νωρίτερα, ο Merz παραδέχθηκε ότι η Γερμανία, μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μπορεί να αναπτύξει δυνάμεις «στην παρακείμενη επικράτεια του NATO».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στρατεύματα αυτά θα μπορούσαν να εμπλακούν σε περίπτωση επανέναρξης της σύγκρουσης.
Theo Franken (Υπ. Άμυνας Βελγίου): Οι ΗΠΑ παραβίασαν το διεθνές δίκαιο με την επιχείρησή τους στη Βενεζουέλα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν το διεθνές δίκαιο με την επιχείρησή τους στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Άμυνας Theo Franken.
«Αν με ρωτήσετε αν παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο, θα απαντήσω καταφατικά», σημείωσε ο Theo Franken, μιλώντας σε μέλη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.
Εκρήξεις συγκλόνισαν το Καράκας το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026.
Ο Πρόεδρος Trump ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν σημαντικές αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας και ο Maduro και η σύζυγός του συνελήφθησαν και απομακρύνθηκαν από τη χώρα με βάρκα.
Φέρεται να μεταφέρθηκαν πρώτα στην αμερικανική στρατιωτική βάση στον κόλπο του Γκουαντάναμο, από όπου πέταξαν στη Νέα Υόρκη, όπου τοποθετήθηκαν σε κέντρο κράτησης στο Μπρούκλιν.
Φονικό υπερόπλο οι ρωσικοί IGLA-100... διαλύουν με ανατριχιαστική ακρίβεια κάθε είδους drone της Ουκρανίας
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να παραλαμβάνουν τα υπερσκληρά φυσίγγια κατά των drones «IGLA 100», τα οποία παρουσιάζουν τα βέλτιστα αποτελέσματα στην καταπολέμηση των mini-drones, αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στο Telegram η κρατική εταιρεία Rostec.
Το δημοσίευμα περιγράφει την εκπαίδευση των στρατιωτικών από εκπαιδευτές στη Novorossiya για την αντιμετώπιση εχθρικών drones μέσω ελαφρών όπλων, ειδικότερα με τη βοήθεια φυσιγγίων IGLA 100 και πυρομαχικών με σκάγια μολύβδου και ειδικά θραύσματα.
«Τα καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της πρακτικής επίδειξης έδειξε το φυσίγγιο IGLA 100, το οποίο παράγεται από επιχείρηση της κρατικής εταιρείας, με γέμιση από εξαιρετικά σκληρά σκάγια βασισμένα σε κράμα βολφραμίου, νικελίου και σιδήρου», ανακοίνωσε η Rostec.
Πρόσθεσαν επίσης ότι το φυσίγγιο διαπερνά φύλλο αλουμινίου αναφοράς σε απόσταση έως και εκατό μέτρων και επιδεικνύει την ακρίβεια που απαιτείται για την εξουδετέρωση των κύριων στοιχείων ενός FPV drone.
Έπεσε στα χέρια Ρώσων η Andriivka βόρεια της πόλης Sumy
Ένας Ρώσος milblogger ισχυρίστηκε στις 7 Ιανουαρίου ότι στοιχεία της Ρωσικής 810ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας πεζοναυτών (Στόλος Μαύρης Θάλασσας [BSF]) κατέλαβαν την Andriivka (βόρεια της πόλης Sumy)
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν βόρεια της πόλης Sumy κοντά στο Varachyne, το Bilovody και την Oleksiivka και προς τα Andriivka, Nova Sich και Khrapivshchyna, βορειοανατολικά της πόλης Sumy κοντά στο Yablunivka, και νοτιοανατολικά της πόλης Sumy κοντά στο Hrabovske και προς την Krasnopillya στις 6 και 7 Ιανουαρίου.
Οι Ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το δάσος Serebryanske και χτυπούν το Slovyansk
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν βορειοδυτικά του Siversk κοντά στη Zakitne, Dibrova και Ozerne νότια του Siversk
Ο εκπρόσωπος μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που επιχειρεί στην κατεύθυνση του Siversk ανέφερε στις 7 Ιανουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση του Slovyansk από το δάσος Serebryanske (βορειοανατολικά του Siversk).
Κόλαση στο Sumy - Οι ρωσικές δυνάμεις Akhmat έφεραν σε απόλυτη απόγνωση τις Δυνάμεις της Ουκρανίας
Σε κατάσταση απόλυτης απόγνωσης βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην περιοχή της Sumy, καθώς αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις σε τρόφιμα και ενέργεια.
Τα προβλήματα των ουκρανικών μονάδων αποκάλυψε στο πρακτορείο RIA Novosti ο διοικητής της ομάδας πυροβολικού των ειδικών δυνάμεων «Akhmat», με το κωδικό όνομα «Optima».
«Ο εχθρός δεν μπορεί να πραγματοποιήσει επαρκή ανεφοδιασμό, με αποτέλεσμα να τους τελειώνουν οι μπαταρίες για τα drones και τα τρόφιμα. Όλο αυτό καταρρακώνει το ηθικό τους», δήλωσε ο μαχητής.
Νωρίτερα, ο διοικητής της ομάδας πυροβολικού των ειδικών δυνάμεων «Akhmat», με το κωδικό όνομα «Press», αποκάλυψε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση σε ένα από τα τμήματα του μετώπου στην περιοχή της Sumy.
Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν ολόκληρη τη μονάδα του 225ου χωριστού συντάγματος εφόδου που είχε μεταφερθεί στην περιοχή – μια μονάδα που είχε λάβει το ανατριχιαστικό προσωνύμιο «σύνταγμα του θανάτου».












www.bankingnews.gr
Οι Ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 10 ανώτερους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ και δεκάδες Ουκρανούς στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων στην Οδησσό εξέλιξη τουλάχιστον σοκαριστική.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Trump θεωρεί το ΝΑΤΟ ανίκανο μηχανισμό… το ΝΑΤΟ δεν θα παράσχει βοήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν χρειαστεί…
Πολλοί πάντως προβλέπουν ότι το ΝΑΤΟ ως συμμαχία θα καταρρεύσει… διάγει την τελευταία του περίοδο…
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ αποφάσισαν να σκληρύνουν την στάση τους απέναντι στην Ρωσία επιβάλλοντας νέες σκληρές κυρώσεις…
Μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας υπάρχει ένταση μετά την κατάληψη Ρωσικού τάνκερ του Bella 1 ή Marinera.
Ως προς το μέτωπο… οι Ρωσικές δυνάμεις ήδη χτυπούν την πόλη φρούριο Slovyansk στα βόρεια, πήραν οι Ρώσοι την πόλη φρούριο Kostyantynivka και στην Zaporizhia γίνεται ένας πραγματικός χαμός.
Trump (ΗΠΑ): Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να βοηθήσει τις ΗΠΑ εάν χρειαστούν βοήθεια, δεν είναι μαζί μας…
Ο Πρόεδρος Trump δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία ή ΝΑΤΟ είναι έτοιμη να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν χρειαστεί.
«Αμφιβάλλω αν το ΝΑΤΟ θα είναι μαζί μας όταν το χρειαζόμαστε πραγματικά», έγραψε στο Truth Social.
Ο Trump υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν θα φοβούνταν τη συμμαχία εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονταν.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ουάσινγκτον θα υποστήριζε το στρατιωτικό μπλοκ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Τον Δεκέμβριο, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Thomas Massey κατέθεσε νομοσχέδιο για την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ.
Υποστήριξε ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμμαχία δεν είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας.
Την αποκάλεσε κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου που σύρει τους Αμερικανούς σε συγκρούσεις στο εξωτερικό.
Το γραφείο του Thomas Massey σημείωσε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο εμποδίζει τη χρήση κεφαλαίων των Αμερικανών φορολογουμένων για τη χρηματοδότηση των κοινών προϋπολογισμών του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, σημειώθηκε ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του οργανισμού διαθέτουν επαρκές οικονομικό και στρατιωτικό δυναμικό για να διασφαλίσουν τη δική τους άμυνα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως δημιουργό, βασικό παράγοντα και χορηγό του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία παρέλαβε προσχέδιο συμφωνίας για την Ουκρανία - ΗΠΑ: Αναμένουμε την απάντηση του Putin
Οι ειδικοί απεσταλμένοι των Ηνωμένων Πολιτειών, Steve Witkoff και Jared Kushner, παρέδωσαν προσχέδιο ειρηνευτικού σχεδίου, συμφωνημένο με την Ουκρανία, στον ειδικό αντιπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου για τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία με ξένες χώρες, Kirill Dmitriev, προκειμένου να παραδοθεί στον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, μεταδίδει το Axios, επικαλούμενο πηγή κοντά στον Λευκό Οίκο.
Η πηγή σημείωσε ότι, αφού επετεύχθη συμφωνία με την Ουκρανία σε όλες σχεδόν τις πτυχές του σχεδίου, ο Λευκός Οίκος επιθυμεί μια ξεκάθαρη απάντηση από τον Vladimir Putin επί αυτής της πρότασης.
Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι ο Kirill Dmitriev βρισκόταν στο Παρίσι στις 7 Ιανουαρίου.
Το Μέγαρο των Ηλυσίων διέψευσε τις αναφορές για επίσκεψη του Kirill Dmitriev στη γαλλική προεδρική κατοικία, η οποία βρίσκεται δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι.
Η επίσκεψη του Dmitriev στο Παρίσι και η γαλλική διάψευση
Ο Kirill Dmitriev, Ειδικός Αντιπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Putin για τις Επενδύσεις και την Οικονομική Συνεργασία με Ξένες Χώρες και επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), βρισκόταν στο Παρίσι στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, που επικαλείται «καλά πληροφορημένη πηγή».
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin επισκέφθηκε την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων διέψευσε τις αναφορές για επίσκεψη του Kirill Dmitriev στην κατοικία του Γάλλου προέδρου, η οποία βρίσκεται δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι.
«Εθεάθη ο Kirill Dmitriev στη Rue du Faubourg Saint-Honoré», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Αναφέρεται ότι στις 6 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι συνάντηση των ηγετών των χωρών της «συμμαχίας των προθύμων».
Εκεί υιοθετήθηκαν δύο διακηρύξεις για τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ο Kirill Dmitriev είχε προηγουμένως συμβουλεύσει τους υποστηρικτές του πολέμου να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τα αμυντικά τους έσοδα.
Ισχυρίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι «πολεμοκάπηλοι» ξαφνικά θέλησαν να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία..
Lindsey Graham (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Δόθηκε το πράσινο φως για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump ενέκρινε νομοσχέδιο για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham.
«Μετά από μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump σχετικά με μια σειρά θεμάτων, έδωσε το πράσινο φως στο νομοσχέδιο για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στο οποίο εργάζομαι εδώ και μήνες με τον γερουσιαστή Richard Blumenthal και πολλούς άλλους», έγραψε.
Το 2025, ο Lindsey Graham κατέθεσε στη Γερουσία ένα νέο νομοσχέδιο περιοριστικών δασμών.
Πρότεινε την επιβολή δασμών 500% στις εισαγωγές από χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο, παράγωγα πετρελαίου, φυσικό αέριο και ουράνιο από τη Ρωσία.
Όπως ανέφερε το Bloomberg, οι νομοθέτες δεν ήταν πρόθυμοι να ψηφίσουν το νομοσχέδιο χωρίς την έγκριση του προέδρου.
Ο Trump υποστήριξε επίσης ότι οι προοπτικές του νομοσχεδίου εξαρτώνται αποκλειστικά από τη δική του απόφαση.
Στα τέλη Νοεμβρίου, οι γερουσιαστές ανέστειλαν την εξέταση της πρωτοβουλίας.
Ο Lindsey Graham χαρακτήρισε την απόφαση του Αμερικανού ηγέτη επίκαιρη.
«Αυτό το νομοσχέδιο θα δώσει στον Πρόεδρο Trump τεράστια επιρροή σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία για να σταματήσουν να αγοράζουν φθηνό ρωσικό πετρέλαιο», εξήγησε.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει την πίεση των κυρώσεων που άρχισαν να της ασκούν μη φιλικά κράτη πριν από αρκετά χρόνια και συνεχίζουν να εντείνουν.
Ο Πρόεδρος Putin δήλωσε προηγουμένως ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Ρωσίας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική των αντιπάλων της και ότι οι κυρώσεις έχουν καταφέρει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος στόχος της Δύσης είναι να επιδεινώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
J. D. Vance (Αντιπρόεδρος ΗΠΑ): Η Δανία απέτυχε να προστατεύσει τη Γροιλανδία
Η Δανία απέτυχε να προστατεύσει τη Γροιλανδία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ J. D. Vance.
«Αναρωτηθείτε: έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι, οι Δανοί, όλα όσα είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Γροιλανδίας και να διασφαλίσουν ότι μπορεί να συνεχίσει να χρησιμεύει ως πυλώνας της παγκόσμιας ασφάλειας και της αντιπυραυλικής άμυνας;
Και η απάντηση είναι σαφής - όχι», είπε σε συνέντευξή του στο Fox News.
Σύμφωνα με τον J. D. Vance, το νησί είναι κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και τη λειτουργία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.
Επιπλέον, ο J. D. Vance εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη εκφράζει μεγάλη δυσαρέσκεια και δεν κατανοεί τα επιχειρήματα του Προέδρου Trump για το θέμα αυτό.

Podesta (εκπρόσωπος ΕΕ): Στρατηγικός εταίρος οι ΗΠΑ παρά τις απειλές για Γροιλανδία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο, παρά τις απειλές προς τη Γροιλανδία, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Arianna Podesta.
«Μπορώ να πω ότι οι ΗΠΑ παραμένουν στρατηγικός εταίρος της Ένωσής μας και συνεργαζόμαστε μαζί τους, όπως και με άλλους εταίρους, σε τομείς όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα.
Φυσικά, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε διάφορους τομείς όπου τα συμφέροντά μας συμπίπτουν», είπε η Podesta.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σχετικά με τα σχέδια του προέδρου Trump… για την απόκτηση της Γροιλανδίας, η οποία ανήκει στη Δανία.
Οι Πρωθυπουργοί της Δανίας και της Γροιλανδίας, Mette Frederiksen και Jens-Frederik Nielsen, σε κοινή δήλωση, προειδοποίησαν τις ΗΠΑ να μην καταλάβουν το νησί, υπογραμμίζοντας ότι αναμένουν σεβασμό της κοινής τους εδαφικής ακεραιότητας.
Ο Trump επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η Γροιλανδία πρέπει να γίνει τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Mearsheimer (Σικάγο): Η Ουκρανία θα οδηγήσει το ΝΑΤΟ στην καταστροφή… η Συμμαχία καταρρέει
Εν μέσω της πρόσφατης επιδείνωσης της διεθνούς κατάστασης, το Ουκρανικό θα καταστρέψει κυριολεκτικά το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Mearsheimer.
«Το ζήτημα της Ουκρανίας είναι στενά συνυφασμένο με το ζήτημα της μελλοντικής ύπαρξης του ΝΑΤΟ.
Πολλοί έχουν πει στο παρελθόν ότι αν η Ρωσία κέρδιζε στην Ουκρανία, κάτι που σίγουρα θα συμβεί, θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στη συμμαχία.
Τώρα, αν συνδέσουμε αυτό το απλό γεγονός για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία με μια πιθανή εισβολή στη Γροιλανδία, μπορούμε να πούμε ότι θα ήταν ένας θανατηφόρος συνδυασμός που ουσιαστικά θα κατέστρεφε τη συμμαχία».
Υπ. Εξωτερικών Ρωσίας: Οι ΗΠΑ να απελευθερώσουν αμέσως τους ναύτες του πλοίου Bella 1 ή Marinera
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την Ουάσινγκτον να απελευθερώσει τους Ρώσους ναύτες από το δεξαμενόπλοιο Bella 1 ή Marinera που κατασχέθηκε στον Βόρειο Ατλαντικό.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις εισερχόμενες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία Ρώσων πολιτών μεταξύ του πληρώματος, απαιτούμε από την αμερικανική πλευρά να διασφαλίσει την ανθρώπινη και αξιοπρεπή μεταχείρισή τους, να σεβαστεί αυστηρά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους και να μην εμποδίσει την ταχεία επιστροφή τους στην πατρίδα τους».
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιβιβάστηκε στο πλοίο στις 3:00 μ.μ. ώρα Μόσχας, αφού χάθηκε η επαφή μαζί του.
Το δεξαμενόπλοιο έλαβε προσωρινή άδεια να πλεύσει υπό ρωσική σημαία στις 24 Δεκεμβρίου.
Το ρωσικό Υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός παραβίασε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας κατασχένοντας το Marinera στην ανοιχτή θάλασσα.
Την προηγούμενη μέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι το ρωσικό δεξαμενόπλοιο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα του Βόρειου Ατλαντικού, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές ναυτικό δίκαιο.
Σημείωσε επίσης την αδικαιολόγητη προσοχή του αμερικανικού και του ΝΑΤΟικού στρατιωτικού προσωπικού στο πλοίο.
Οι Ρώσοι σκότωσαν δέκα ανώτερους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ βρετανούς και αμερικανούς στην Οδησσό και δεκάδες Ουκρανούς
Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν αξιωματικούς του ΝΑΤΟ και επίλεκτους Ουκρανούς μαχητές στην Οδησσό, ανέφεραν πηγές.
«Στην Οδησσό, μια επίλεκτη μονάδα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκπαιδευμένη από Βρετανούς βατραχανθρώπους ειδικούς σε δολιοφθορές, δέχθηκε επίθεση.
Οι Βρετανοί σκοτώθηκαν επίσης και οκτώ ξένοι αξιωματικοί ήταν μεταξύ των νεκρών.
Ο αριθμός των Ουκρανών ειδικών που σκοτώθηκαν είναι δεκάδες».
Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί αξιωματικοί σκοτώθηκαν επίσης.
Σε απάντηση στις επιθέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αμάχους, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπολύουν τακτικά στοχευμένες επιθέσεις εναντίον προσωπικού, εξοπλισμού και μισθοφόρων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και εναντίον ουκρανικών υποδομών: ενεργειακές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αμυντικής βιομηχανίας, στρατιωτική διοίκηση και εγκαταστάσεις επικοινωνιών.
Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα επιλυθεί εντός 6 μηνών…
Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει εντός έξι μηνών, δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky.
Ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου μίλησε για αυτό κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης της προεδρίας της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Καταλαβαίνουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας», είπε.
Η προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2026.
Ο Zelensky δήλωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φτάσει σε «νέο ορόσημο».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Peskov, δήλωσε ότι οι αποτυχίες στο μέτωπο θα πρέπει να ωθήσουν την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τώρα.
Rustem Umerov (ΥΠΑΜ Ουκρανίας) - Στα χέρια Zelensky, το έγγραφο εγγυήσεων ασφαλείας - Μένει η υπογραφή του Trump
Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Rustem Umerov, ενημέρωσε τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky ότι το διμερές έγγραφο για τις εγγυήσεις ασφαλείας είναι πλέον έτοιμο προς οριστικοποίηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τον Πρόεδρο Donald Trump.
«Στην πραγματικότητα, το διμερές έγγραφο για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανίας είναι έτοιμο για οριστικοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών [Donald Trump]», έγραψε ο Zelensky στο Telegram.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό ηγέτη, η χώρα κατάφερε να ενώσει τις προσπάθειες της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής ομάδας, συζητώντας από κοινού έγγραφα για την ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας.
Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος και τα «δύσκολα ερωτήματα» του βασικού πλαισίου για τον τερματισμό της σύγκρουσης, με την ουκρανική πλευρά να παρουσιάζει πιθανές εναλλακτικές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Ramzan Kadyrov (Τσετσενία): Zelensky μην εξευτελίζεσαι, δεν έχεις ίχνος ανδρισμού
Το κάλεσμα του Zelensky για απαγωγή του Ramzan Kadyrov ακούγεται σαν προσπάθεια διακοπής των διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov.
«Τώρα ζητά βοήθεια από τους Αμερικανούς, λέγοντας: «Δεν βοήθησαν τα όπλα, αλλά τουλάχιστον να απαγάγετε τον Ramzan Kadyrov».
Σώστε την υπόληψή σας και μην ταπεινώνετε τον εαυτό σας.
Αν είχατε έστω και ίχνος ανδρισμού, θα καταλαβαίνατε πόσο ταπεινωτικά ακούγονται τα λόγια και τα αιτήματά σας.
Και πόσο ξεκάθαρα επιβεβαιώνουν τις προσπάθειές σας να σαμποτάρετε την ειρηνευτική συμφωνία».
Σύμφωνα με τον Ramzan Kadyrov, ο εχθρός μπορεί μόνο να εισέλθει στο έδαφός της Τσετσενίας, αλλά δεν θα μπορεί να φύγει.
Επιπλέον, ο Ramzan Kadyrov δήλωσε ότι ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου συμπεριφέρεται άκομψα, καθώς ζητά μόνο απαγωγές και δεν επιχειρεί να τις πραγματοποιήσει ο ίδιος.
Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine ανέφερε ότι ο Zelensky κάλεσε τις ΗΠΑ να «διεξάγουν μια επιχείρηση εναντίον του Ramzan Kadyrov παρόμοια με τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας Maduro».
Berliner Zeitung: Το αίτημα του Merz για Ουκρανούς πρόσφυγες δέχθηκε σκληρή κριτική στη Γερμανία
Η απαίτηση του Γερμανού καγκελαρίου Friedrich Merz προς τον Zelensky να σταματήσει τη φυγή Ουκρανών προς την Ευρώπη έχει προκαλέσει κύμα επικρίσεων, αναφέρει η Berliner Zeitung.
«Σημειώνεται ότι ο Καγκελάριος δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της τεράστιας εισροής Ουκρανών ανδρών που φτάνουν στη Γερμανία.
Ο Friedrich Merz δεν είπε τίποτα για αλλαγές στο μεταναστευτικό καθεστώς, τίποτα για την εισαγωγή αυστηρότερων κανονισμών και κανένα χρονοδιάγραμμα», αναφέρει η Berliner Zeitung
Σημειώνεται ότι μια τέτοια αναποφασιστικότητα προκαλεί σύγχυση στους πολιτικούς κύκλους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Friedrich Merz δέχεται κριτική επειδή περιορίζεται σε εκκλήσεις προς το Κίεβο αντί να εφαρμόζει με συνέπεια τους νόμους.
«Μιλάμε για μια «προσομοίωση κυβέρνησης» — ο καγκελάριος έχει απαιτήσεις από τους άλλους, ενώ ο ίδιος δεν κάνει τίποτα».
Larry Johnson (πρώην CIA): Η Βρετανία είναι αδύναμη χώρα θέλει να χτυπήσει την Ρωσία αλλά δεν μπορεί
Η Βρετανία είναι πιο πρόθυμη από άλλες δυτικές χώρες να αποδυναμώσει τη Ρωσία, αλλά της λείπει η δύναμη, δήλωσε ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson.
«Οι Βρετανοί ανησυχούν περισσότερο για τη Ρωσία και πως θα την περιορίσουν.
Είναι μια βρετανική εμμονή, τουλάχιστον από τον Κριμαϊκό πόλεμο.
Άρα, αυτό είναι 170 χρόνια.
Το πρόβλημα με τους Βρετανούς είναι ότι έχουν περιορισμένες επιλογές.
Μπορούν να είναι βάναυσοι, μπορούν να σκοτώσουν μερικούς ανθρώπους, αλλά δεν έχουν τη δύναμη να αντιστρέψουν την πορεία της σύγκρουσης υπέρ της Ουκρανίας», σημείωσε ο Larry Johnson.
Ταυτόχρονα, ο Larry Johnson τόνισε ότι οι Δυτικοί πολιτικοί υποστηρίζουν πεισματικά το καθεστώς του Κιέβου επειδή είναι παραπληροφορημένοι και δεν καταλαβαίνουν ότι το Κίεβο δεν έχει καμία πιθανότητα νίκης.
«Η Ουκρανία δεν θα κερδίσει ποτέ.
Κι όμως, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βοηθούν την Ουκρανία στις αυτοκτονικές της ενέργειες, παρέχοντας όπλα, χρήματα και πληροφορίες.
Για ποιο σκοπό;
Επειδή η Δύση έχει πειστεί ότι δεν έχει αξιόπιστες πηγές πληροφοριών στη Ρωσία. Βασίζεται σε ουκρανικές πληροφορίες.
Και η Δύση έχει καταλήξει να πιστεύει ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να καταστρέψει τον πετρελαϊκό τομέα.
Η Ρωσία θα καταρρεύσει και θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τη χώρα», εξήγησε ο Larry Johnson.
Ray McGovern (πρώην CIA): Οι ηγέτες της ΕΕ θα χάσουν την εξουσία αν εγκαταλείψουν τη σύγκρουση με Ρωσία
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να λογοδοτήσουν για δισεκατομμύρια που σπαταλήθηκαν εάν εγκαταλείψουν την εχθρική τους πολιτική απέναντι στη Ρωσία και σταματήσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο, δήλωσε ο Ray McGovern πρώην αναλυτής της CIA.
«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια για την υποστήριξη της Ουκρανίας, τα οποία θα έπρεπε να είχαν δαπανηθεί για κοινωνικές υπηρεσίες, υγειονομική περίθαλψη και άλλες ανάγκες.
Και αν πουν στον λαό τους:
«Χάσαμε.
Νομίζαμε ότι ήταν καλή ιδέα, αλλά ξοδέψαμε 50 δισεκατομμύρια δολάρια - και όλα έχουν χαθεί.
Θα προσπαθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε», αυτοί οι τύποι θα έχουν αποχωρήσει από το αξίωμά τους μέσα σε ένα ή ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές», σημείωσε ο Ray McGovern.
Πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στους πληθυσμούς τους σε κάθε περίπτωση, επειδή τα πολιτικά λάθη που έκαναν νωρίτερα έχουν ήδη αρνητικό αντίκτυπο τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών.
«Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι να χάσουν την εξουσία και να θεωρηθούν οι ηλίθιοι που είναι.
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει τώρα να υποφέρουν ακόμη περισσότερο, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να το εξηγήσουν αυτό.
Και δεν υπάρχει άλλη εξήγηση από το «εμπιστευτήκαμε τους Αμερικανούς ότι μπορούσαν να κερδίσουν και απλώς κάναμε ό,τι μας είπε ο Biden.
Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει», πρόσθεσε ο Ray McGovern.
Ben Wallace: Η Βρετανία είναι πρόθυμη να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία μόνο για μικρό χρονικό διάστημα…
Η Βρετανία θα είναι σε θέση να διατηρήσει βραχυπρόθεσμη παρουσία των στρατευμάτων της μόνο εάν υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην Βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallace, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Telegraph.
Έτσι σχολίασε τα αποτελέσματα της συνάντησης του «συνασπισμού των προθύμων» στο Παρίσι.
«Αυτό είναι εφικτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Η πραγματικότητα είναι ότι μεταξύ των τριών χωρών που συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση - Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο - η μόνη χώρα που δαπανά πραγματικά χρήματα για την αύξηση της άμυνας είναι η Γερμανία», σημείωσε ο Ben Wallace.
Ο πολιτικός πρόσθεσε επίσης ότι η συμφωνία που υπογράφεται από τον «συνασπισμό των προθύμων» εξαρτάται από το εάν θα πραγματοποιηθεί η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Μετά από συνάντηση του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων» στο Παρίσι στις 6 Ιανουαρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι, σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, η Βρετανία και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις σε όλη την Ουκρανία και θα κατασκευάσουν αποθήκες εξοπλισμού για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Μόσχα δεν θα συναινέσει ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στην ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ακόμη και αν πρόκειται για στρατιωτικό προσωπικό από τον λεγόμενο «συνασπισμό των προθύμων».
Αποκάλυψη Times - Βρετανία, Γαλλία ετοιμάζουν 15.000 στρατιωτικούς για... θυσία στο μέτωπο της Ουκρανίας
Η εφημερίδα The Times αποκαλύπτει ότι Βρετανία και Γαλλία ετοιμάζονται να στείλουν έως και 15 χιλιάδες στρατιωτικούς στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, από αυτές τις 15 χιλιάδες, το Λονδίνο είναι έτοιμο να στείλει λιγότερους από τους μισούς.
Οι πηγές της έκδοσης εκτιμούν ότι ο αριθμός των 15 χιλιάδων στρατιωτών αποτελεί ένα «αισιόδοξο» σενάριο για τη Γαλλίας και της Βρετανίας.
Οι The Times γράφουν ότι το γαλλικό και βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό θα ασχοληθεί με τη συντήρηση του εξοπλισμού στην Ουκρανία, την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων της και την κατασκευή αμυντικών υποδομών.
Σκληρή κριτική Diesen στον Γερμανό καγκελάριο Merz - «Με τέτοιους φίλους, δεν χρειάζονται εχθροί»
Ο Γερμανός Καγκελάριος Friedrich Merz εκτοξεύει απειλές, αλλά την ίδια στιγμή δεν διεξάγει καν διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Αυτό επεσήμανε σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο X ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νοτιοανατολικής Νορβηγίας Glenn Diesen.
Ο Diesen άσκησε σκληρή κριτική στον Merz για αυτές τις δηλώσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «με τέτοιους φίλους, δεν χρειάζονται καν εχθροί».
«Η Γερμανία δεν διεξάγει διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και απειλεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, εμποδίζοντας έτσι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία», δήλωσε ο Diesen.
Νωρίτερα, ο Merz παραδέχθηκε ότι η Γερμανία, μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μπορεί να αναπτύξει δυνάμεις «στην παρακείμενη επικράτεια του NATO».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στρατεύματα αυτά θα μπορούσαν να εμπλακούν σε περίπτωση επανέναρξης της σύγκρουσης.
Theo Franken (Υπ. Άμυνας Βελγίου): Οι ΗΠΑ παραβίασαν το διεθνές δίκαιο με την επιχείρησή τους στη Βενεζουέλα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν το διεθνές δίκαιο με την επιχείρησή τους στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Άμυνας Theo Franken.
«Αν με ρωτήσετε αν παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο, θα απαντήσω καταφατικά», σημείωσε ο Theo Franken, μιλώντας σε μέλη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.
Εκρήξεις συγκλόνισαν το Καράκας το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026.
Ο Πρόεδρος Trump ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν σημαντικές αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας και ο Maduro και η σύζυγός του συνελήφθησαν και απομακρύνθηκαν από τη χώρα με βάρκα.
Φέρεται να μεταφέρθηκαν πρώτα στην αμερικανική στρατιωτική βάση στον κόλπο του Γκουαντάναμο, από όπου πέταξαν στη Νέα Υόρκη, όπου τοποθετήθηκαν σε κέντρο κράτησης στο Μπρούκλιν.
Φονικό υπερόπλο οι ρωσικοί IGLA-100... διαλύουν με ανατριχιαστική ακρίβεια κάθε είδους drone της Ουκρανίας
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να παραλαμβάνουν τα υπερσκληρά φυσίγγια κατά των drones «IGLA 100», τα οποία παρουσιάζουν τα βέλτιστα αποτελέσματα στην καταπολέμηση των mini-drones, αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στο Telegram η κρατική εταιρεία Rostec.
Το δημοσίευμα περιγράφει την εκπαίδευση των στρατιωτικών από εκπαιδευτές στη Novorossiya για την αντιμετώπιση εχθρικών drones μέσω ελαφρών όπλων, ειδικότερα με τη βοήθεια φυσιγγίων IGLA 100 και πυρομαχικών με σκάγια μολύβδου και ειδικά θραύσματα.
«Τα καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της πρακτικής επίδειξης έδειξε το φυσίγγιο IGLA 100, το οποίο παράγεται από επιχείρηση της κρατικής εταιρείας, με γέμιση από εξαιρετικά σκληρά σκάγια βασισμένα σε κράμα βολφραμίου, νικελίου και σιδήρου», ανακοίνωσε η Rostec.
Πρόσθεσαν επίσης ότι το φυσίγγιο διαπερνά φύλλο αλουμινίου αναφοράς σε απόσταση έως και εκατό μέτρων και επιδεικνύει την ακρίβεια που απαιτείται για την εξουδετέρωση των κύριων στοιχείων ενός FPV drone.
Έπεσε στα χέρια Ρώσων η Andriivka βόρεια της πόλης Sumy
Ένας Ρώσος milblogger ισχυρίστηκε στις 7 Ιανουαρίου ότι στοιχεία της Ρωσικής 810ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας πεζοναυτών (Στόλος Μαύρης Θάλασσας [BSF]) κατέλαβαν την Andriivka (βόρεια της πόλης Sumy)
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν βόρεια της πόλης Sumy κοντά στο Varachyne, το Bilovody και την Oleksiivka και προς τα Andriivka, Nova Sich και Khrapivshchyna, βορειοανατολικά της πόλης Sumy κοντά στο Yablunivka, και νοτιοανατολικά της πόλης Sumy κοντά στο Hrabovske και προς την Krasnopillya στις 6 και 7 Ιανουαρίου.
Οι Ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το δάσος Serebryanske και χτυπούν το Slovyansk
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν βορειοδυτικά του Siversk κοντά στη Zakitne, Dibrova και Ozerne νότια του Siversk
Ο εκπρόσωπος μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που επιχειρεί στην κατεύθυνση του Siversk ανέφερε στις 7 Ιανουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση του Slovyansk από το δάσος Serebryanske (βορειοανατολικά του Siversk).
Κόλαση στο Sumy - Οι ρωσικές δυνάμεις Akhmat έφεραν σε απόλυτη απόγνωση τις Δυνάμεις της Ουκρανίας
Σε κατάσταση απόλυτης απόγνωσης βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην περιοχή της Sumy, καθώς αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις σε τρόφιμα και ενέργεια.
Τα προβλήματα των ουκρανικών μονάδων αποκάλυψε στο πρακτορείο RIA Novosti ο διοικητής της ομάδας πυροβολικού των ειδικών δυνάμεων «Akhmat», με το κωδικό όνομα «Optima».
«Ο εχθρός δεν μπορεί να πραγματοποιήσει επαρκή ανεφοδιασμό, με αποτέλεσμα να τους τελειώνουν οι μπαταρίες για τα drones και τα τρόφιμα. Όλο αυτό καταρρακώνει το ηθικό τους», δήλωσε ο μαχητής.
Νωρίτερα, ο διοικητής της ομάδας πυροβολικού των ειδικών δυνάμεων «Akhmat», με το κωδικό όνομα «Press», αποκάλυψε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση σε ένα από τα τμήματα του μετώπου στην περιοχή της Sumy.
Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν ολόκληρη τη μονάδα του 225ου χωριστού συντάγματος εφόδου που είχε μεταφερθεί στην περιοχή – μια μονάδα που είχε λάβει το ανατριχιαστικό προσωνύμιο «σύνταγμα του θανάτου».












www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών